Mingy zegt " Twee monologen maken nog geen dialoog. "

De nieuwste berichten op https://nos.nl
Grote ontploffing voorkomen door aanhouding terrorismeverdachten

De kunstmest en andere chemicaliën die zijn aangetroffen bij de zes terrorismeverdachten die vorig jaar september zijn aangehouden in Arnhem en Weert, waren voldoende om een halve kilo explosieven te maken.

De verdachten hadden daarmee een zware ontploffing kunnen veroorzaken, zei de officier van justitie tijdens een regiezitting voor de rechtbank in Rotterdam.

Vier van de verdachten werden opgepakt in Weert. Ze hadden daar een vakantiehuisje gehuurd en ze oefenden er met bomvesten en kalasjnikovs, meldt 1Limburg.

Trainen in Weert

De zes verdachten komen uit Arnhem, Rotterdam, Vlaardingen en Huissen en zijn tussen de 21 en 35 jaar. Ze worden verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag in Nederland en deelname aan een terroristische organisatie.

Bij een eerdere zitting zei de officier van justitie al dat Nederland "zonder twijfel" aan een grote aanslag was ontsnapt door de aanhouding van de terrorismeverdachten.Hoekstra: Nederlandse economie nog behoorlijk solide

Hoewel het wereldwijd minder goed gaat met de economie, ziet minister Hoekstra van Financiën geen reden "om onszelf nu al in de put te praten". "Het gaat in Nederland minder goed dan de afgelopen paar jaar, maar het ziet er voor volgend jaar nog behoorlijk solide uit".

Hoekstra begint deze week optimistisch aan de onderhandelingen over de begroting voor volgend jaar, die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd. "We gaan gewoon verder, ook met onze plannen op het gebied van investeringen en lastenverlichtingen."

"Het goede nieuws is dat de werkgelegenheid in Nederland nog steeds van een heel hoog niveau is. Dat betekent dat er veel mensen in Nederland zijn die vorig jaar of het jaar daarvoor nog sollicitatiebrieven zaten te schrijven, en die zijn nu gewoon aan het werk. Dus dat is heel positief."

Heidag

Na het zomerreces is het kabinet afgelopen vrijdag weer aan het werk gegaan. Vandaag zijn er coalitiebesprekingen met de fractieleiders van de vier regeringspartijen.

D66-fractievoorzitter Jetten is heel benieuwd "hoe het kabinet ervoor gaat zorgen dat iedereen in zijn portemonnee merkt dat het nog steeds goed gaat met de Nederlandse economie".

Morgen hebben de ministers en staatssecretarissen een zogenoemde heidag, in informele setting, in Oisterwijk. Woensdag staan de eerste echte begrotingsbesprekingen op het programma.

Op 2 september begint de Tweede Kamer weer. Ruim twee weken later, op 17 september, is het Prinsjesdag.Boete van bijna half miljoen euro voor goksite gericht op Nederland

Online gokbedrijf Unibet heeft een boete van 470.000 euro gekregen van de Kansspelautoriteit. Unibet richtte zich op zijn site expliciet op Nederlandse klanten en dat mag niet. Want het aanbieden van online kansspelen is verboden in Nederland.

Op de site van Unibet was het mogelijk om met het Nederlandse betaalsysteem iDEAL te betalen. Ook was er een Nederlandstalige chatservice en stond Nederland niet in de lijst van landen waarvan inwoners niet mochten spelen. Er werden spellen als roulette, blackjack en poker aangeboden. Ook kon je wedden op wedstrijduitslagen.

Gokverslaving en witwassen

Nu is online gokken nog verboden in Nederland, maar dat gaat veranderen. De Eerste Kamer nam daarvoor in februari een nieuwe wet aan. Door de wetswijziging wordt het aanbod gereguleerd, zegt het kabinet.

Waarschijnlijk kunnen bedrijven vanaf 2021 onder voorwaarden een vergunning krijgen van de Kansspelautoriteit. Ze moeten dan wel maatregelen nemen tegen bijvoorbeeld gokverslaving en witwassen.

Illegale partijen die actief zijn geweest op de Nederlandse markt mogen pas na een afkoelingsperiode een aanvraag indienen bij de Kansspelautoriteit. Die krijgt meer mensen en mogelijkheden om toezicht te houden op het online gokken.Prins Andrew neemt afstand van gedragingen van zijn vriend Epstein

De Britse prins Andrew is ontsteld over berichten over mogelijke misdaden van Jeffrey Epstein. Dat staat in een verklaring die is uitgegeven door Buckingham Palace. De multimiljonair, die zichzelf vorige week het leven benam, was een bekende van de prins.

"Zijne koninklijke hoogheid verwerpt het uitbuiten van mensen en de suggestie dat hij dat zou goedkeuren, eraan deelnemen of het zou aanmoedigen is weerzinwekkend", aldus de verklaring.

Epstein stierf in een gevangenis, waar hij in voorarrest zat op verdenking van het misbruiken van tienermeisjes in zijn huizen in New York, Florida en op een privé-eiland in de Caraïben. In zijn huis in New York zijn honderden foto's gevonden van naakte jonge meisjes. De multimiljonair kende veel vooraanstaande Amerikanen, zoals oud-president Clinton en president Trump.

Jonge vrouw

Gisteren publiceerde de Britse website Mail Online beelden die in 2010 zouden zijn gemaakt bij het huis van Epstein in New York. Op die beelden is te zien hoe prins Andrew door een deur naar buiten kijkt en zwaait naar een jonge vrouw. Dat was twee jaar nadat Epstein voor het eerst was veroordeeld voor seks met een kind, schrijft de website. Hij zat toen anderhalf jaar vast en trof een schikking met justitie in Florida.

De vriendschap tussen de prins en Epstein leidde er kort daarna mede toe dat Andrew zijn functie als Britse handelsgezant moest neerleggen.

Buckingham Palace heeft alle aantijgingen "van ongepastheid met minderjarigen" aan het adres van de prins altijd afgedaan als "vals en zonder enige basis".370 tips over onbekende overleden vrouw Westdorpe

In de zaak van de onbekende vrouw die in juni werd gevonden bij Westdorpe, zijn inmiddels 370 tips binnengekomen. Maar de gouden tip zit er niet tussen. De politie weet nog altijd niet wie de vrouw is.

Ze is doodgeschoten en werd naakt gevonden in een weiland bij Westdorpe, op de grens met België. Naast haar lichaam lag een vuilniszak met Frans opschrift.

De politie laat weten dat veel van de tips gaan over de vermiste Monika Ritschel uit Duitsland. De vrouwen lijken erg op elkaar, maar na onderzoek is gebleken dat het slachtoffer dat werd gevonden in Westdorpe niet de vrouw uit Duitsland is. Het lichaam van de destijds vermiste Monika Ritschel is gevonden en begraven in Duitsland.

Respectvol afscheid nemen

Afgelopen week werd de onbekende vrouw begraven in Terneuzen. Er waren onder meer politiemedewerkers bij en ook burgemeester Lonink van Terneuzen was er. Na een oproep op Facebook kwamen ook andere mensen de vrouw de laatste eer bewijzen.

"Die mevrouw heeft ook heel veel mensen gekend - denk ik", zei een van hen, die bloemen kwam brengen. Iemand anders was speciaal gekomen omdat ze zelf ook alleen in het leven staat. "Alles wat je hebt, hou je vast, hier is een vrouw begraven die misschien wel een moeder is."

De burgemeester zei toen dat hij hoopt dat de identiteit van de vrouw alsnog achterhaald kan worden. "Zodat de mensen die om haar hebben gegeven en nog om haar geven, respectvol afscheid kunnen nemen."Meer evacuaties vanwege 'niet te stoppen' bosbrand Gran Canaria

Vanwege een aanhoudende bosbrand op het Spaanse eiland Gran Canaria zijn inmiddels 8000 mensen geëvacueerd. De vlammenzee ontstond zaterdag vlak bij de plaats Tejeda, centraal op het eiland.

Sindsdien is 3400 hectare verzwolgen door de vlammenzee. Ruim 700 brandweermensen en zestien helikopters en blusvliegtuigen zijn ingezet om de brand te bestrijden.

Te groot om te blussen

De bluswerkzaamheden worden bemoeilijkt door de hoge temperaturen, sterke wind en lage luchtvochtigheid. De bestuurder van de Canarische Eilanden noemde de brand "niet te stoppen" en "te groot om te blussen".

De bosbrand is op aanzienlijke afstand van het toeristische gedeelte van het eiland, in het zuiden en zuidwesten. Vorige week woedde er ook al een bosbrand in hetzelfde gebied.Brandend konijn gevonden, politie denkt aan opzet

De politie heeft afgelopen nacht een konijn laten inslapen, nadat het dier in brand had gestaan. Agenten vermoeden dat iemand het konijn, dat volgens de politie een huisdier was, met opzet in brand heeft gestoken. Het dier leefde nog, maar was te zwaargewond om te blijven leven.

Agenten reden afgelopen nacht rond 01.00 uur door Apeldoorn toen ze een klein brandje zagen midden op de weg. Daarna begon het vuur te bewegen en toen zagen ze dat er een konijn in brand stond. Het dier is geholpen, maar het had zo veel brandwonden dat zijn leven niet te redden was.

"Wilde jij van het konijn af? Maakte hij te veel rotzooi? Vond je het nodig om het konijn in een doos te stoppen en er een jas overheen te leggen en dan het konijn in brand te steken? Was dat allemaal nodig? Had je het konijn dan niet beter ergens anders aan kunnen bieden? Of heb jij geen gevoel? Deed het jou dan helemaal niks? Wij zijn in iedere geval ontzettend kwaad", schrijft de politie op Facebook.

Wie het konijn herkent en weet van wie het dier was, wordt verzocht contact op te nemen met de politie, meldt Omroep Gelderland.Festival voor verstandelijk beperkten groot succes: 'Het is heel puur'

Geen strenge controleurs die fouilleren op drugs en lachgas, maar vrijwilligers bij de poort die de deelnemers van dit festival welkom heten en direct op hun gemak stellen. Het gebeurde dit weekend tijdens het FrankLin festival in Soest.

Dit festival, speciaal bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking, vond gisteren voor het eerst plaats in Soest. Het was zo'n succes dat de organisatoren vastbesloten zijn om het volgend jaar opnieuw te laten plaatsvinden. "Mensen gaan uit hun dak en hebben geen alcohol nodig om los te gaan. De remmen gaan los, iedereen voelt zich vrij om gek te doen. Het is heel puur", vertelt initiator Linda van Vught. Zij en haar man Frank organiseren al jarenlang reizen voor deze doelgroep.

Op het podium

Op het terrein van het openluchttheater dansten en zongen zo'n 500 deelnemers mee met artiesten als Monique Smit, Dries Roelvink en de Deurzakkers. De deelnemers mochten, anders dan op andere festivals, dichtbij hun idolen komen. "Ze willen de artiesten kennen, dat zijn de mensen voor wie ze komen. En de teksten kennen zodat ze kunnen meezingen. Dat is de reden waarom ze gaan."

Fans mochten ook op het podium staan. "Het ging allemaal zo relaxed. De artiesten namen echt de tijd om iedereen de gelegenheid te geven selfies en groepsfoto's te maken", zag Van Vught.

Van Vught zag dat juist in de zomer er weinig te doen is voor mensen met een verstandelijke beperking. "In de vakantie gaan hun begeleiders vaak op vakantie. Dan kunnen ze zelf dus slecht weg. De gangbare festivals zijn geen optie, vaak zijn die te duur en bovendien zijn daar veel te veel prikkels", vertelt Van Vught.

Om die reden besloot het echtpaar het FrankLin Festival op poten te zetten. "De deelnemers hoeven alleen afgezet te worden, daarna worden ze opgevangen en begeleid door vrijwilligers." Het terrein is omringd, dus de gasten kunnen veilig rondlopen. "Zo kan iedereen onbezorgd feesten en genieten", vertelt Van Vught.

Het echtpaar wilde het festival betaalbaar houden en koos voor een toegangsprijs van 20 euro, zegt Van Vught. "Deze doelgroep heeft weinig te besteden, daarom is het belangrijk dat we sponsoren hebben. Van ondernemers tot een gehandicaptenorganisatie en het bedrijf dat de techniek verzorgt."

Alle betrokkenen zijn enthousiast over de dag, die met slechts een enkel buitje "vrolijk en vlekkeloos verliep". Van Vught is ervan overtuigd dat dit speciale festival een herhaling krijgt. "We hebben van de middag tot de avond alleen maar mensen zien lachen. De artiesten, de vrijwilligers, en de mensen met een verstandelijke beperking. Ik moet nog met het bestuur praten, maar zonder twijfel; dit doen we zeker weer."Steeds meer wild wordt doodgereden

Dit jaar is al veel meer wild doodgereden op de Nederlandse wegen dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Wildaanrijdingen Nederland (SWN). "Met het aantal slachtoffers dat daar nog bij komt, verwacht ik een fors hoger aantal over dit jaar", zegt voorzitter Gijs van Aardenne.

Tot en met 16 augustus registreerde de SWN 3746 dode dieren, een gemiddelde van een kleine 500 dieren per maand, al verschilt het precieze aantal per seizoen. Maar Van Aardenne denkt dat het werkelijke aantal nog veel hoger ligt, omdat alleen Gelderland, Noord-Brabant, Overijssel en Noord-Holland de aantallen bijhouden.

Hoog tijd dus voor een landelijke, uniforme registratie van aangereden wild, vindt Van Aardenne. "Zonder dat krijg je nooit heldere cijfers, dus een betrouwbaar beeld en wordt er in grote delen van het land ook niets gedaan. Het gevolg is dierenleed en de veiligheid van mens en dier die in het geding komt."

Minder ervaren

Ruben Vermeer is boswachter op de Sallandse Heuvelrug. Hij herkent het beeld dat de SWN schetst, vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Ik reed net naar kantoor en heb onderweg zes egels en twee eekhoorns op de weg zien liggen. Dat past in principe bij de tijd van het jaar, want veel dieren hebben jongen gehad en die zijn minder ervaren. Maar zo veel als vandaag is wel een beeld dat ik in andere jaren niet zag."

Een andere oorzaak ziet Vermeer in het rijgedrag. "We hebben een goed reeënbestand, maar Nederland is een druk land met ontzettend veel autowegen en mensen die zich niet altijd aan de aanbevolen snelheid houden. Daardoor vallen er helaas meer slachtoffers."

Vermeer denkt dat dat effect dit jaar nog wordt versterkt door de droogte. "Voedsel is schaarser en dieren moet langer op zoek. Daarbij steken ze steeds meer wegen over."

Getrainde honden

Wie wild aanrijdt, kan het beste de politie bellen, zegt Vermeer. "Zeker als het dier waarschijnlijk nog leeft en is weggevlucht. De politie staat in contact met wildbeheereenheden. Jagers en vrijwilligers met speciaal getrainde honden gaan er dan op uit om het dier te zoeken en te kijken hoe het ervoor staat. Eventueel wordt het uit zijn lijden verlost."

Maar aanrijdingen met wild zullen nooit helemaal te voorkomen zijn. "Dieren zijn altijd op zoek naar eten. Ze zullen altijd blijven oversteken en daarom zullen er altijd slachtoffers blijven vallen."Otten verwacht dat meer FvD'ers zich bij hem aansluiten

Eerste Kamerlid Henk Otten, die vorige maand is geroyeerd als lid voor Forum voor Democratie, neemt twee Eerste Kamerleden mee naar zijn nieuwe partij. Het zijn Dorien Rookmaker en Jeroen de Vries. Otten verwacht dat zich nog meer mensen bij hem zullen aansluiten, "ook uit de provincies".

Otten zei in het NOS Radio 1 Journaal dat veel Forum voor Democratie-leden ontevreden zijn over de koers die de partij van Thierry Baudet vaart. "Dat is begonnen op de verkiezingsavond op 20 maart, bij de boreale speech. Daar zijn heel veel mensen van geschrokken. Het gaat een kant op, waar wij ons niet achter willen schuilen."

De speech van Baudet:

De Telegraaf schreef vanmorgen al dat twee Eerste Kamerleden zich aansluiten bij Otten. De krant had de drie zien vergaderen op een hotelterras in Zwolle. Op de radio bevestigde Otten de conclusie dat zij samen een nieuwe partij willen oprichten.

Niet maar wat roepen

Forum voor Democratie zegt nog geen officiële melding te hebben gekregen van de overstap van de twee senatoren naar Otten. "De FvD-fractie in de Eerste Kamer bereidt zich voor op het nieuwe parlementaire jaar. Dat zal zijn zonder voormalig senator Otten. FvD heeft kennis genomen van een bericht in De Telegraaf over een mogelijke afsplitsing van drie leden uit de fractie. Er heeft zich echter nog niemand gemeld bij het fractiebestuur en/of het partijbestuur dat de inhoud van dit bericht bevestigt. Mocht dat gebeuren dan gaan wij ervan uit dat we ook met de nieuwe Groep Otten kunnen samenwerken en we wensen de nieuwe groep succes in het realiseren van hun politieke programma."

De Eerste Kamer heeft vanochtend naar buiten gebracht dat Otten inderdaad verder gaat als 'fractie-Otten'. Wie er deel gaan uitmaken van de fractie is niet officieel gemeld.

Otten wil een partij vormen die concrete maatregelen neemt en zich constructief opstelt. "En niet maar wat roepen en in filosofische debatten verdwijnen. Hij noemt de koopkracht, immigratie en "een rationele aanpak van het klimaat" als speerpunten.

Otten denkt dat meer mensen binnen de FvD het op dit gebied met hem eens zijn, vertelde hij vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal:

De senator is er naar eigen zeggen nooit op uit geweest om met Forum voor Democratie te breken. "Ik heb achter de schermen een heleboel dingen gedaan voor de partij. Dat wil je niet van de ene op andere dag weggooien. Maar van de kant van Baudet was er niet veel behoefte aan een gesprek. Hij ligt structureel op ramkoers."

Stijl van politiek bedrijven

Otten werd geroyeerd omdat hij zich als penningmeester van FvD schuldig zou hebben gemaakt aan "onaanvaardbare financiële malversaties". Politiek verslaggever Ron Fresen zegt dat Baudet er alles aan doet om het conflict met Otten af te doen als een incident dat alleen over fraude met partijgeld gaat.

"Maar nu Otten niet meer alleenstaat, is dat niet meer vol te houden. Dit gaat wel degelijk ook over de koers, over stijl van politiek bedrijven en over wat je met de partij wil bereiken aan invloed."

"Grote vraag is nu: blijft het hierbij of is dit het begin van nog meer afsplitsingen in de provincies? Vergeet niet dat veel Provinciale Statenleden door Otten zijn binnengehaald."'Hulpvraag bij stoppen met roken in zes jaar fors toegenomen'

De vraag naar hulp bij het stoppen met roken is de afgelopen zes jaar fors gestegen. Drie grote zorgverzekeraars (VGZ, CZ en Menzis) vergoedden vorig jaar een cursus of medicatie van 40.000 cliënten die wilden stoppen met roken. In 2012 waren dat er 3200, schrijft het AD.

In werkelijkheid klopten meer rokers voor hulp aan bij hun zorgverzekeraar. De drie verzekeraars hebben 57 procent van de zorgverzekeringsmarkt in handen.

De vraag naar hulp bij het stoppen met roken zal volgend jaar vermoedelijk verder groeien. Dan gaat het volgen van een cursus of het gebruiken van medicatie niet meer ten koste van het eigen risico in de basisverzekering. Nu moet nog een eigen bijdrage worden betaald.

Roken worden steeds verder teruggedrongen. Waar mag het straks nog, zocht Nieuwsuur uit:

Het Trimbos Instituut is blij dat steeds meer rokers hulp zoeken. "Als ze een stoppoging doen is het belangrijk dat ze dat op een zo effectief mogelijke manier doen, en dan komt die stopondersteuning om de hoek kijken", zei Marc Willemsen van het Trimbos Instituut in het NOS Radio 1 Journaal.

Studies tonen aan dat een roker gemiddeld 7 of 8 stoppogingen nodig heeft voordat hij definitief van het roken af is. "Dat geeft aan dat het echt een zware verslaving is", zei Willemsen. Hij vindt het daarom belangrijk dat verzekeraars vaker dan een keer per jaar een stoppoging vergoeden. Dat is nu meestal niet het geval.

Zware rokers

Nederland telt 3,1 miljoen rokers, onder wie 465.000 zware rokers. Zware rokers leven gemiddeld dertien jaar korter dan niet-rokers, matige rokers verliezen gemiddeld negen levensjaren.

Elk jaar doen 1 miljoen rokers een poging om te stoppen. Slechts 5 procent lukt dat op eigen kracht, 20 tot 30 procent lukt dat na het volgen van een cursus.

NOS op 3 maakte eerder een video over hoe het imago van de roker in de jaren is veranderd:Iraanse olietanker na anderhalve maand in Gibraltar nu naar Griekenland

De Iraanse olietanker Grace 1 heeft koers gezet naar Griekenland, ondanks druk van de Amerikanen om het schip aan de ketting te houden bij Gibraltar. Uit scheepsdata blijkt dat de tanker gisteravond is vertrokken en onderweg is naar de haven van Kalamata. Daar komt het schip over een kleine week aan.

De Grace 1 werd in juli door de Britse marine aan de ketting gelegd, op verdenking van het smokkelen van olie naar Syrië, een bondgenoot van Iran. Dat is in strijd met Europese sancties. Iran ontkent dat de olietanker onderweg was naar Syrië.

Minder stringent

Een federale rechter in de VS vaardigde vorige week een bevel voor inbeslagname van het schip uit, de olie die het vervoert en zo'n 1 miljoen dollar. Volgens Gibraltar zijn de Europese sancties echter veel minder stringent dan de sancties die de VS tegen Iran heeft uitgevaardigd. Om die reden kon het schip niet langer worden vasthouden.

Iran heeft de VS gewaarschuwd om geen nieuwe poging te ondernemen de tanker in beslag te nemen. "Een dergelijke actie zou de veiligheid van de scheepvaart in gevaar brengen", zegt een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken. "We hebben een waarschuwing uitgevaardigd via de officiële kanalen."

De inbeslagname van de Grace 1 begin juli leidde tot een diplomatieke crisis tussen Iran en Groot-Brittannië. Iran hield als reactie twee Britse tankers aan in de Straat van Hormuz. De Britten stuurden daarop weer verschillende oorlogsschepen naar de Perzische Golf, om de Britse belangen te beschermen.

Nederland is door de VS gevraagd om een fregat naar die Straat van Hormuz te sturen. Deze week wordt daarover een besluit genomen.

We maakten eerder deze video over de oplopende spanningen tussen Iran en de VS:SP: Kinderen moeten les krijgen in zwemmen in open water

Kinderen moeten bij zwemles leren wat de gevaren zijn van zwemmen in open water, stelt de SP in een nieuw actieplan. Tweede Kamerlid Michiel van Nispen van de SP bevestigt het nieuws na berichtgeving in het AD. Reddingsbrigade Nederland en de Nationale Raad Zwemveiligheid steunen het initiatief.

"Onderzoek heeft aangetoond dat zwemles alleen onvoldoende is. Weersomstandigheden en donker water zijn risicovol. Mensen zijn zich niet vaak bewust van de gevaren bij buitenwater, zoals zandbanken, muien, de effecten van aflandige wind, stroming, golfslag en koud water", stelt Van Nispen in de krant.

Hij vindt dat scholen bij zwemlessen, als die nog worden gegeven, ook instructie moeten geven over het zwemmen in open water. En voor de scholen die geen zwemles meer geven, heeft hij ook een boodschap: begin daar weer mee. Bij reguliere zwemlessen moet wat hem betreft ook aandacht zijn voor zwemmen in open water. "Als kinderen er maar op verschillende manieren mee in aanraking komen."

In de jaren 50 verdronken jaarlijks nog 400 tot 500 inwoners in Nederland, vanaf 2000 schommelt dit aantal rond 88. Bekijk hieronder het aantal verdrinkingsdoden en dagen met zwemweer. Vorig jaar steeg het aantal opvallend sterk:

Het komt geregeld voor dat kinderen zonder diploma's A,B en C (het Zwem-ABC) de basisschool verlaten. A en B zijn volgens de Nationale Raad Zwemveiligheid niet voldoende om je bij onverwachte situaties goed te kunnen redden in het water. De SP heeft een aantal actiepunten. Daarin komt vooral naar voren dat er op meer plekken en vaker moet worden gewerkt aan de zwemvaardigheid.

Directeur Koen Breedveld van Reddingsbrigade Nederland verwelkomt het voorstel. "Zwemmen in open water is echt iets anders dan in een zwembad ronddobberen. Mensen schrikken ook vaak van de omstandigheden, dus moet je ze leren op een verstandige manier om te gaan met de elementen. Ik ben blij dat de landelijke politiek aandacht heeft voor deze vorm van zwemveiligheid. Dat is hard nodig."

In het actieplan staat ook nog dat niet alle zwemlesaanbieders voldoen aan de eisen van het Nationaal Zwemdiploma. "Iedereen mag nu een zwemdiploma uitgeven. Terwijl ouders vaak denken dat het zwembad waar hun kind les krijgt, automatisch aangesloten is bij het landelijke diploma", zegt een woordvoerder van de Nationale Raad Zwemveiligheid tegen het AD. "Maar er is echt een verschil in kwaliteit. Dus is het essentieel dat het Zwem-ABC overal de standaard is."Consumenten geven meer uit aan aflossen hypotheek en leningen

De consumptie tussen 2008 en 2018 bleef achter bij de economische groei. In die periode groeide de economie met 9,3 procent terwijl de consumentenuitgaven groeiden met 4,1 procent, minder dan de helft. Reden: mensen kozen er in die periode voor om hun leningen en hypotheken af te lossen, in plaats van meer te consumeren, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In de recessie stortte de huizenmarkt in en kwamen veel hypotheken 'onder water' te staan, waarbij de hypotheekschuld hoger was dan de waarde van de woning. Aangezet door de crisis en strengere regels zijn consumenten hun hypotheek extra gaan aflossen om hun schuld te verlagen.

In de hypotheekcijfers is dat goed terug te zien. In 2018 lag het verschil tussen nieuwe en afgeloste hypotheken 20 miljard euro lager dan in 2008, terwijl er wel voor een groter bedrag aan hypotheken bij het kadaster werd ingeschreven.

Aan de andere kant hielden de mensen in de crisis meer de hand op de knip en waren ze ook na de crisis voorzichtiger met uitgeven.

Meer salaris

De inkomens zijn in de afgelopen tien jaar twee keer zo hard gestegen als de economie, met 21 procent. Dat was niet zozeer te danken aan loonsverhogingen, maar aan het feit dat meer mensen een baan vonden of meer gingen werken. Er kwam met andere woorden meer salaris binnen.

Een andere reden voor het achterblijven van de consumptie ten opzichte van de groei is de inflatie, de prijsstijgingen. De consumentenprijzen stegen harder dan de gemiddelde prijzen in de economie en consumenten voerden hun consumptie niet op, waardoor ze uit de pas liepen met de groei.

Het CBS heeft ook naar de groei- en consumptiecijfers in de landen om ons heen gekeken en die vergeleken met Nederland. Wat opvalt is dat de particuliere consumptie in Nederland met 60,4 procent van het bbp (bruto binnenlands product) lager ligt dan in bijvoorbeeld België, Duitsland en Frankrijk, die tussen de 65 en 71 procent zitten.Wekdienst 19/8: Maastunnel Rotterdam weer open en scholen van start

Goedemorgen! Na werkzaamheden die twee jaar hebben geduurd, is de Maastunnel vanaf vandaag weer open voor verkeer. En in het zuiden van het land is de zomervakantie voorbij en beginnen de scholen weer.

Zon en wolken wisselen elkaar af, lokaal kan een bui vallen. Er staat een matige, aan zee krachtige zuidwestenwind. Het is vanmiddag rond de 20 graden. De komende dagen zijn er perioden met zon en wordt het geleidelijk ook iets warmer. met name dinsdag kan er nog een bui vallen.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

De zomervakantie in het zuiden van Nederland is voorbij. De scholen zijn weer open, maar het lerarentekort is nog niet opgelost. Er zijn wel vorderingen. Er komen steeds meer zij-instromers die een verkorte opleiding tot leraar volgen. Vanaf vandaag is de Maastunnel in Rotterdam weer open. De werkzaamheden namen twee jaar in beslag. Vanochtend om 05.30 uur heeft een antieke RET-bus als eerste een ritje gemaakt door de tunnel. En zes mannen staan terecht in een regiezitting voor het voorbereiden van een terreuraanslag en het vormen van een terreurorganisatie. Het gaat om mannen tussen de 21 en 35 jaar, die vorig jaar september in Arnhem werden opgepakt.

Wat heb je gemist?

Het is elke keer weer een flinke puzzel, de nieuwe dienstregeling op het spoor. Spoorbeheerder ProRail heeft bekendgemaakt hoe die er vanaf december uit gaat zien. Daarbij is rekening gehouden met de groei van het aantal reizigers. Zo gaan er meer stoptreinen en meer intercity's rijden. Ook worden de vertrektijden niet meer op de minuut gepland, maar per tien seconden.

In 2020 komen er ook extra lange goederentreinen bij. Nu zijn die nog gemiddeld 650 meter lang, dat wordt 740 meter.

Ander nieuws uit de nacht:

'Twee Forum-senatoren mee naar partij oud-FvD'er Henk Otten': Otten werd vorige maand geroyeerd als lid van Forum van Democratie. Hij neemt Jeroen de Vries en Dorien Rookmaker mee naar zijn nieuwe politieke partij, schrijft De Telegraaf. Mike Pence opnieuw running mate van Donald Trump: ook bij de presidentsverkiezingen volgend jaar wordt de huidige vice-president Trumps running mate. Aantal zij-instromers pabo meer dan verdubbeld: dit jaar hebben ruim duizend mensen zich aangemeld voor de pabo om hun huidige baan te verruilen voor een baan als leerkracht. Reddingsactie in Poolse grot voor ingesloten onderzoekers: tientallen reddingswerkers proberen twee speleologen te bereiken die vastzitten in de grootste en diepste grot van het land nadat een van de toegangstunnels is volgelopen met water.

En dan nog even dit:

Het is een groot verschil, 17 of 70 miljoen. Maar spreek het eens uit in het Engels, dan is het verschil een stuk minder klein. Juist dat zorgde voor flinke verwarring tijdens de veiling van een oude Porsche.

De bedragen liepen, tot groot enthousiasme van het publiek, op tot fourty, fify en sixty million dollar, tot een bieder aangaf dat de genoemde bedragen niet klopten met wat hij had geboden. Het probleem: een niet goed articulerende veilingmeester.

Het zeldzame voertuig is eind jaren 30 ontworpen door Ferdinand Porsche. Wat 'ie had moeten opbrengen is niet bekend, maar de verkoper ging niet akkoord met het hoogste bod van 17 miljoen dollar. Al was ook voor dát bedrag het de duurste Porsche ooit geweest.

Fijne dag!Maastunnel na renovatie van twee jaar weer open

De Maastunnel in Rotterdam, die al meer dan 75 jaar de oevers van de Nieuwe Maas met elkaar verbindt, is na een renovatie van twee jaar weer in beide richtingen open. De afgelopen jaren was de tunnel in de richting van Rotterdam-Zuid dicht. Sinds 6.00 uur vanmorgen kan het verkeer weer volledig gebruikmaken van de tunnel.

28 Rotterdammers mochten in een antieke RET-bus als eersten door de tunnel.

In juli 2017 werd begonnen met de renovatie. Die was onder meer nodig omdat de rijbanen en de vloer eronder kampten met betonrot. Ook is de techniek in de tunnel vernieuwd, zodat die voldoet aan de nieuwste veiligheidseisen.

Dagelijks 60.000 auto's

Voor de renovatie reden er dagelijks zo'n 60.000 auto's door de tunnel heen. Automobilisten maakten vanwege de afsluiting veel gebruik van de Erasmusbrug en de Willemsbrug. Fietsers en voetgangers konden de afgelopen tijd wel gewoon door de tunnel heen.

De twee tunnelbuizen werden om beurten aangepakt. Een van beide moest altijd in noordelijke richting open blijven, onder meer om het centrum en het Erasmus MC goed bereikbaar te houden.

Opnieuw werkzaamheden

Het werk aan de oudste tunnel van Nederland is nog niet helemaal klaar. Vanaf december gaat het rijksmonument tijdelijk dicht voor voetgangers en fietsers. Die renovatie duurt elf maanden.Meer treinen in nieuwe dienstregeling, ook buiten de Randstad

Meer stoptreinen en vooral meer intercity's: dat zijn de belangrijkste wijzigingen in de nieuwe dienstregeling op het spoor, die in december ingaat. Spoorbeheerder ProRail heeft na maandenlang gepuzzel de dienstregeling rond en komt nu met de details.

Zo gaan er vanaf 15 december zes in plaats van vier intercity's per uur rijden tussen Amersfoort en Utrecht, komen er meer treinen tussen Eindhoven en Dordrecht en breidt de NS in de zomer de dienstregeling uit tussen Haarlem en Zandvoort. Ook gaan er meer stoptreinen rijden tussen Amersfoort en Harderwijk.

Per 10 seconden

ProRail zegt dat dankzij een nieuw planningssysteem de ruimte op het spoor komend jaar nog beter benut kan worden. Het systeem plant niet meer per minuut, zoals nu gebruikelijk is, maar per tien seconden. Dat kan betekenen dat een trein straks niet meer om stipt 12.20 uur vertrekt, maar om 12.20.10. Dat systeem is op Utrecht Centraal al getest.

Ook nieuw in de dienstregeling voor 2020 is de komst van extra lange goederentreinen, van maar liefst 740 meter. Nu is een goederentrein gemiddeld 650 meter lang; de langste reizigerstreinen tellen zo'n 390 meter. ProRail zegt dat de langere treinen passen bij de ambitie van de goederensector om meer goederen over het spoor te vervoeren.

Spoor overvol

Het spoor wordt wel steeds voller. De NS meldde eerder deze week dat het aantal reizigerskilometers op het spoor het afgelopen half jaar is gegroeid met 4,6 procent, veel meer dan de maximaal 1,9 procent waarop gerekend was. NS en ProRail vrezen dat het spoor in 2027 helemaal vol zit, drie jaar eerder dan verwacht.

Ook het goederenvervoer op het spoor neemt toe, daar zelfs met zo'n 10 procent.Aantal zij-instromers pabo meer dan verdubbeld

Het aantal zij-instromers voor de pabo neemt sterk toe, zo blijkt uit cijfers van het Landelijk Overleg Lerarenopleidingen Basisonderwijs. Dit jaar hebben zich al ruim duizend mensen aangemeld die hun huidige baan willen verruilen voor een baan als juf of meester. Vorig jaar waren dat er 450.

Zij-instromers zijn mensen met een hbo- of wo-diploma die vanuit een andere sector het onderwijs ingaan. LOBO-voorzitter Barbara de Kort noemt het goed nieuws dat er "toch nog mensen te vinden zijn met belangstelling voor het vak".

Toch waarschuwen scholen dat de zij-instromers het lerarentekort in het basisonderwijs niet zullen oplossen. In totaal staan er nog ruim 3500 vacatures open. De verwachting is dat 1400 daarvan voor het begin van het schooljaar niet zijn ingevuld. Vorig jaar waren dat er 1300.

Eerder werden er al initiatieven opgezet om mensen nieuwsgierig te maken naar het lerarenberoep. Zo konden in maart geïnteresseerden een dag meelopen in het onderwijs:

Vandaag beginnen de scholen weer in het zuiden van het land. Het is de eerste regio waar de zomervakantie al is afgelopen. Het noorden heeft nog een week, voor de regio midden begint het schooljaar pas op 2 september.Bruidegom na bloedige aanslag Kabul: 'Ik zal nooit meer blijdschap voelen'

"Ik heb de hoop verloren. Ik ben mijn broer kwijt, mijn vrienden, mijn familie." De man op wiens bruiloft zaterdag 63 doden vielen bij een zelfmoordaanslag, heeft zijn verhaal gedaan in een interview met een Afghaanse tv-zender. "Ik zal nooit meer blijdschap voelen", zegt hij met tranen in zijn ogen.

Bruidegom Mirwais Elmi en zijn aanstaande vrouw Roeena overleefden de aanslag, die is opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat. Roeena verloor veertien familieleden. Volgens Elmi is iedereen in shock. "Mijn bruid kan niet praten en valt de hele tijd flauw. Ik kan niet naar de begrafenissen gaan, daarvoor voel ik me te zwak."

Elmi heeft geen zin meer om feest te vieren, vertelt hij in deze video. Let op, deze kan schokkende beelden bevatten.

'Leven verwoest'

Over de momenten voor de aanslag zegt Elmi zich nog te herinneren dat hij overal lachende gezichten zag toen hij de gasten begroette. Een paar uur later keek hij toe hoe hun lichamen naar buiten werden gedragen. "Ik had gelukkig moeten thuiskomen, maar ze hebben mijn hele leven verwoest."

Een andere overlevende zegt in Afghaanse media dat er werd gedanst toen de explosie was. "Daarna was er totale chaos. Iedereen schreeuwde en huilde om zijn dierbaren."

Ooggetuigen vertellen wat er gebeurde:

In een verklaring van IS staat dat iemand zich opblies op "een bijeenkomst met veel mensen". Andere strijders lieten volgens diezelfde verklaring autobommen afgaan toen de hulpdiensten arriveerden.

Taliban veroordeelt

Binnen en buiten Afghanistan is met afschuw gereageerd. De Afghaanse president Ghani noemde de aanslag barbaars en inhumaan. Zelfs de terroristische Taliban, die nu met de Verenigde Staten vredesonderhandelingen voeren, hebben de aanslag veroordeeld.

In aanloop naar de presidentsverkiezingen in Afghanistan, eind september, neemt het aantal aanslagen er toe. De bruidegom denkt dat zijn bruiloft niet de laatste is die doelwit wordt. "Ik weet dat dit niet het laatste leed is voor Afghanen, dat zal doorgaan", zegt hij.Reddingsactie in Poolse grot voor ingesloten onderzoekers

In het zuiden van Polen proberen reddingswerkers twee onderzoekers te bereiken die sinds zaterdag vastzitten in de grootste en diepste grot van het land. De speleologen kunnen geen kant op omdat de toegangstunnel is ondergelopen met water.

Enkele tientallen reddingswerkers proberen contact te leggen met de grotonderzoekers, maar is dat tot op heden niet gelukt. Waarschijnlijk gaan ze nu proberen om met dynamiet stukken rots weg te blazen en zo door te dringen tot het gedeelte van de grot waar de speleologen vermoedelijk zitten. Die operatie is gevaarlijk en kan dagen duren, waarschuwt het hoofd van het reddingsteam in Poolse media.

De grotonderzoekers daalden donderdag met vier anderen af in de Jaskinia Wielka Sniezna-grotten in het Tatra-gebergte. Zaterdag ging het contact met het tweetal verloren en sloegen hun kompanen alarm.

De 'grote besneeuwde grot' telt ruim 23 kilometer aan gangen en een hoogteverschil van 800 meter. Het stelsel bevat veel waterwegen en is zestig jaar na de eerste expeditie nog niet volledig in kaart gebracht. Een lokale club van grotverkenners zegt dat grote delen "nog wachten op hun Columbus".

Check de video hieronder om een indruk te krijgen van hoe het er in de grot uitziet:Naar boven Up

Media

Zoeken we op

Google

Dagen te gaan tot

17666

dagen te gaan tot
Free Willy
Dagen te gaan op Mingy!

Het goede doel!

Mingy en leger des heils

Het goede doel!

Mingy en kankerbestrijding

Het goede doel!

Mingy en het Rodekruis

Het goede doel!

Mingy en IFAW