Mingy zegt " Verheug je op het leven, het is al later dan je denkt. "

De nieuwste berichten op https://nos.nl
Straatsburg opgelucht na dood terrorist: 'Leven snel weer oppakken'

Na een klopjacht die de stad twee dagen in zijn greep hield, haalt Straatsburg opgelucht adem. De man die gezocht werd na een aanslag op een kerstmarkt in de stad is doodgeschoten, en de inwoners van Straatsburg willen het gewone leven zo snel mogelijk hervatten.

"Ik ben persoonlijk bijzonder opgelucht", reageerde burgemeester Ries van de stad. "Veel mensen in Straatsburg waren ongerust, er hing een zwaard van Damocles boven de stad: een terrorist was onder ons en niemand wist waar hij was."

Nadat hij het vuur had geopend op de kerstmarkt in de stad, vluchtte de dader per taxi naar de wijk Neudorf. De afgelopen dagen hield de politie een klopjacht op de 26-jarige verdachte Cherif Chekatt: honderden agenten kamden de straten uit, helikopters vlogen boven de stad en er waren wegversperringen bij de nabijgelegen grensovergangen met Duitsland.

Gisteravond zagen drie agenten Chekatt op straat lopen in de wijk. Hij opende het vuur toen ze hem probeerden te arresteren. Agenten schoten hem dood toen ze het vuur beantwoorden. Hij bleek later bewapend met een pistool en een mes.

"Iedereen is dolgelukkig dat de moordenaar eindelijk is doodgeschoten. Nu kan het leven weer doorgaan", zegt een buurtbewoner. "Het normale leven kan weer worden opgepakt", meent ook burgemeester Ries.

Chekatt werd doodgeschoten bij een huis in Neudorf:

Eerder was al bekendgemaakt dat de kerstmarkt waar de aanslag plaatsvond, vandaag weer zou opengaan. Een belangrijke symbolische beslissing: Straatsburg ziet zichzelf als kersthoofdstad, Capitale de Noël.

Arrestaties

Bij de woning waar Chekatt werd doodgeschoten is de technische recherche inmiddels begonnen met onderzoek. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Castaner zijn er geen aanwijzingen dat hij handlangers had, wel zijn zijn ouders, twee broers en een bekende opgepakt voor onderzoek.

De in Straatsburg geboren Chekatt stond bekend als geradicaliseerd, maar er waren geen aanwijzingen dat hij zou toeslaan. Hij had een lang strafblad vol kleine vergrijpen: sinds zijn dertiende was hij 26 keer veroordeeld, in Frankrijk, Duitsland en Zwitserland.

Bij de aanslag kwamen drie mensen om het leven: een Fransman, een toerist uit Thailand en een man die als vluchteling uit Afghanistan in Frankrijk terecht was gekomen. Drie anderen liggen nog zwaargewond in het ziekenhuis, een van hen is hersendood.

Nog voordat Chekatt gisteravond werd doodgeschoten waren honderden mensen bijeengekomen in de kathedraal van de stad om de doden te herdenken. "De gebeurtenissen van afgelopen dinsdag doen niets af aan de boodschap van Kerstmis - ze bevestigen die juist", meende aartsbisschop Ravel van de stad. "Kwaad en goed zijn er allebei, maar uiteindelijk zal het goede het laatste woord hebben."Aboutaleb: geen boetes, maar hulp voor daklozen Rotterdam

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb wil af van boetes voor dak- en thuislozen. Volgens hem is het beter om hulp te bieden in plaats van een boete op te leggen als dak- en thuislozen betrapt worden op overtreding van het alcoholverbod.

Dat zei hij gisteren in de gemeenteraad over een alcoholverbod dat volgend jaar van kracht moet worden in het Wijkpark Oude Westen.

Aboutaleb zei dat boetes de daklozen niet helpen. "Het begint met een boete van 90 euro die niet betaald wordt. Het bedrag loopt dan op tot 2500 tot 3000 euro. Als mensen willen resocialiseren, kampen ze met schulden die wij veroorzaakt hebben."

Kwijtgescholden

Vaak worden de boetes dan weer kwijtgescholden om iemand weer een toekomst te geven. Aboutaleb vindt hulp en ondersteuning beter werken. Hij riep de gemeenteraad op met politie en justitie naar nieuwe wegen te zoeken, schrijft RTV Rijnmond.

Het alcoholverbod komt er omdat drinkende dak- en thuislozen in het stadspark overlast veroorzaken.

Presentator Beau van Erven Dorens riep deze week via sociale media op om te stoppen met het beboeten van daklozen, omdat ze toch geen geld hebben om die te betalen. Hij maakt het tv-programma Het Rotterdam Project, waarin hij daklozen in de stad helpt.Sterrenregen op verschillende plaatsen (on)zichtbaar

Voor de afgelopen nacht werd een flinke sterrenregen voorspeld. Die was er ook, maar niet overal goed zichtbaar, zegt verslaggever Mattijs van de Wiel in het NOS Radio 1 Journaal.

"Het valt een beetje tegen. Dat heeft te maken met vocht in de lucht, het is wat mistig", zegt hij vanuit Sterrenwacht Mercurius in Dordrecht. Dat komt doordat de deeltjes in de lucht omgevingslicht terugkaatsen naar de aarde, legt sterrenwacht Frans van der Graaf uit. "Daardoor is het hier niet donker genoeg."

Op andere plaatsen was het fenomeen wel goed zichtbaar, maar was er van een echte regen geen sprake:

Toch was er ook genoeg te zien:

Al hadden sommige mensen geen last van mist, maar bewolking. Maar ook dat kan mooie beelden opleveren:Iers parlement legaliseert ondergaan abortus

In Ierland is een wet aangenomen waarmee het ondergaan van een abortus wordt toegestaan. De senaat gaf na een debat van negen uur zijn goedkeuring aan de wet, die nu alleen nog door de president moet worden ondertekend.

De nieuwe wet staat een abortus toe tot de twaalfde week van de zwangerschap. Ook is abortus mogelijk in het geval van een dodelijke afwijking bij de foetus of wanneer de moeder fysiek of geestelijk in gevaar is. Na drie jaar wordt de wet opnieuw tegen het licht gehouden.

Referendum

In mei sprak 66 procent van de Ieren zich in een referendum uit voor het versoepelen van de abortuswet in Ierland. De abortuswet in het katholieke land was de strengste van alle EU-landen.

Met het referendum kwam een einde aan het abortusverbod. Het achtste amendement uit de Ierse grondwet, waarin stond dat de moeder en het ongeboren kind een gelijk recht op leven hebben, werd ingetrokken.

De Ierse minister van Gezondheid Simon Harris liet zich op Twitter verheugd uit over de grondwetswijziging, die mogelijk werd gemaakt door het referendum. "Een stem waarmee keuzes van vrouwen in ons land worden gesteund en er een einde komt aan eenzame zoektochten en stigma's."Tilburg zet deur carnavalsbestuur open voor vrouwen

Tilburg maakt de weg vrij voor vrouwen in de carnavalswereld. Dat betekent dat vrouwen kunnen plaatsnemen in de Raad van XI en dat ze zelfs Prinses Carnaval kunnen worden. Maar de kans dat op korte termijn ook echt een prinses zal worden benoemd, is niet zo groot.

Initiatiefnemers zijn drie vrouwelijke raadsleden uit Tilburg, in carnavalstijd bekend als Kruikenstad. Veel carnavalstradities stammen uit een tijd waarin vrouwen in Nederland geen stemrecht hadden en niet mochten besturen. Het is hoog tijd dat die traditie op de schop gaat, stelden de raadsleden.

Die oproep nam de Carnavalsstichting Tilburg (CST) ter harte. Een onafhankelijke commissie onderzocht hoe vrouwen in de toekomst representatieve functies kunnen vervullen en sprak daarover met ruim 1200 Tilburgers.

Meer tijd nodig

De eerste stap is nu het wijzigen van de statuten en het huishoudelijk reglement naar genderneutrale bewoordingen. Eén vrouwelijke kandidaat staat al klaar om toe te treden tot het bestuur en met een tweede wordt overlegd. De nieuwe bestuursleden worden in mei volgend jaar, dus na carnaval, voorgedragen.

Maar daar blijft het voorlopig even bij. "Door de tradities, structuur, verwachtingen en de rol van de huidige Raad van XI is een gemengde samenstelling van mannen en vrouwen, in tegenstelling tot het bestuur, een onderwerp dat meer tijd, oriëntatie en vervolggesprekken vraagt", zegt voorzitter Freek Verhaaf van de CST.

Niet afdwingen

Dat betekent volgens Verhaaf niet dat het hier ophoudt. "Als organisatie gaan we wel al bezig met praktische zaken, zoals een alternatief voor benamingen, (aan)kleding en attributen die nu vooral zijn gericht op mannen."

De drie raadsleden vinden het jammer dat vrouwen niet meteen protocollaire functies zullen bekleden. "We hebben veel bereikt, maar kunnen de cultuurverandering niet afdwingen", zegt een van hen.Rabobank: economische groei vertraagt door krapte arbeidsmarkt

De Nederlandse economie loopt tegen zijn grenzen aan. Door de krapte op de arbeidsmarkt en minder groei in het buitenland loopt de economische groei in 2019 en 2020 terug naar respectievelijk 1,9 en 1,7 procent.

Dat schrijven economen van de Rabobank in hun Economisch Kwartaalbericht. "Wellicht de laatste kans om het dak te repareren terwijl de zon schijnt. Voor het kabinet is het een goed moment om belangrijke dossiers aan te pakken", zegt hoofdeconoom Menno Middeldorp in een toelichting.

Volgens de bank is er wel groei, maar zwakt die af. Een van de belangrijkste oorzaken is de krapte op de arbeidsmarkt. In de bouw bijvoorbeeld gaan projecten niet door omdat er te weinig mankracht is. "Dat zien we ook aan de afnemende woninginvesteringen", zegt Middeldorp. Ook in de techniek zijn grote tekorten en dat zit groei in de weg.

De economieën om Nederland groeien ook minder hard, waardoor naar verwachting de Nederlandse export minder stijgt. "We denken dat de groei vertraagt van 2,6 procent in 2018 naar 1,9 procent in 2019. Voor 2020 denken we dat de groei afzwakt naar 1,7 procent." Daarmee doet Nederland het wel nog steeds beter dan andere landen.

Kabinet moet investeren

Als het aan de Rabo-economen ligt, moet het kabinet investeren. "Maak serieus werk van duurzaamheid. Een CO2-belasting kan bijdragen aan het reduceren van uitstoot door Nederlanders, zonder dat het kabinet direct hoeft in te grijpen in de structuur van de economie."

Het geld dat die belasting oplevert zou volgens de economen gebruikt kunnen worden om de koopkracht van groepen mensen te verbeteren.

"En investeer in productiviteit. Nu keuzes uitstellen, verhoogt het risico dat moeilijke besluiten in de toekomst onder nog moeilijker omstandigheden moeten worden genomen." Rabobank herinnert daarbij aan de nasleep van de financiële crisis.Opnieuw verzint een kapper de slechtste slogan van het jaar

De slechtste slogan van 2018 is bedacht door herenkapper Barbier Rogier uit Laren (Noord-Holland). "We doen wel vrouwen maar knippen ze niet", kreeg bij de sloganverkiezing.nl een kwart van de ruim 14.000 uitgebrachte stemmen.

Stemmers konden kiezen uit in totaal tien 'slechte' slogans die waren genomineerd door een jury. "Ga niet zelf kutte, bel Ronald Schutte", van stukadoorsbedrijf Schutte eindigde met iets meer dan 2000 stemmen op de tweede plaats. "Voor ieder reetje een Aarts W.C'tje" van sanitairverhuurder Aarts completeerde de top drie van de verkiezing, die voor de zevende keer werd gehouden.

Zit je haircut

De sloganverkiezing is een initiatief van universitair docent communicatie- en informatiewetenschappen Christine Liebrecht en journalist en tekstschrijver Tefke van Dijk.

Het duo verzamelt met hulp van het publiek al jaren slechte slogans op hun blog. Als prijs krijgt Barbier Rogier, die de winnende slogan in 2015 al eens op een sticker drukte, binnenkort een Delfts blauw tegeltje met daarop de eigen slogan uitgereikt.

Twee jaar geleden ging ook al een kapper aan de haal met het tegeltje. "Zit je haircut" van de Utrechtse kapper Local Heroes kreeg toen 21 procent van de stemmen.

Vorig jaar won "Van kop tot kont, worst in de mond" met overmacht de verkiezing. Die leus stond op de verpakkingen van de worstenbroodjes van een molenbedrijf uit Mill in Noord-Brabant.Wekdienst 14/12: rapporten over Limburgse scholen en slot klimaattop Polen

Goedemorgen! Wederom kritische rapporten over de staat van het onderwijs op Limburgse scholen en het VMBO Maastricht, en het is de laatste dag van de klimaattop in het Poolse Katowice.

Wolken en wat zon wisselen elkaar af. Het wordt maximaal 2 of 3 graden en er waait een matige oostenwind, meestal kracht 3.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

De Onderwijsinspectie komt vanmiddag met een rapport over de kwaliteit van de scholen van de Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs. Ook verschijnt er een rapport over het VMBO Maastricht. Deze zomer werden daar ruim 300 eindexamens ongeldig verklaard. Het is de laatste dag van de klimaattop in Polen. Wat hebben de twee weken in Katowice opgeleverd? De rechtbank Rotterdam doet uitspraak in de zaak tegen twee Syrische vluchtelingen die van 2012 tot 2015 hebben gevochten bij Jahbat al-Nusra, een terroristische organisatie die banden heeft met al-Qaida.

Wat heb je gemist?

De Britse premier May trok gisteren naar Brussel om extra toezeggingen te krijgen voor de brexit, maar dat is niet gelukt. Bij de EU-top met andere regeringsleiders bleek dat niemand opnieuw met het Verenigd Koninkrijk wil onderhandelen over de voorwaarden van de brexit.

Regeringsleiders staan achter de conclusies van vorige maand. "Duidelijkere taal is niet denkbaar, deze verklaring grenst aan het juridisch bindende", lichtte premier Rutte de deal toe.

Ander nieuws uit de nacht

Traangas in Boedapest bij protesten na aanname 'slavenwet': Door de wet van premier Viktor Orbán die gisteren is aangenomen, mogen werkgevers hun werknemers 400 uur per jaar laten overwerken. Minister stopt voorschotten provincie Utrecht om uitblijven jaarrekening: Het gaat om zo'n 4 miljoen euro per week. Drie vrouwen neergestoken in Neurenberg: Het is onduidelijk wie de vrouwen heeft aangevallen en of er mogelijk meerdere daders bij betrokken waren.

En dan nog even dit

Veel kleding bestellen, maar ook veel terugsturen. Dat is wat we gezamenlijk veel doen. Het is makkelijk én gratis. Bij grote modewebshops als Zalando en Wehkamp komt al snel de helft van wat ze versturen weer retour.

Iemand moet die kleren checken, en al die pakjes gaan maar heen en weer tussen jou en allemaal enorme magazijnen. En hoe gratis is die gratis retourzending nou helemaal?

Start de special, en zie wat er gebeurt met de pakjes die jij terugstuurt, en wat de gevolgen zijn van jouw bestelgedrag:

Fijne dag!ChristenUnie: minima mogen niet de dupe worden van klimaatakkoord

De energierekening voor huishoudens moet door het klimaatakkoord niet verder stijgen. Daarvoor pleit regeringspartij ChristenUnie. Partijleider Segers wil dat de verhoging van de gasprijs wordt gecompenseerd via de energiebelasting. Hij wil met name de laagste inkomens ontzien.

Volgende week zou er overeenstemming moeten komen over de maatregelen in het klimaatakkoord. Maar aan de klimaattafels, en ook in de coalitie, is nog geen akkoord bereikt. Het heetste hangijzer zijn de kosten. Een van de voorstellen is een verhoging van de gasprijs, om mensen te stimuleren hun huis te isoleren of een warmtepomp te installeren.

Maar vooral de lagere inkomens dreigen relatief zwaar getroffen te worden door deze maatregel. ChristenUnie-leider Segers: "Je kunt niet vragen even twee tientjes per maand neer te leggen zonder dat te compenseren, dat is voor die groep niet te doen."

Huishoudens ontzien

De partij komt met een voorstel om huishoudens te ontzien. "Door de stijging van de gasprijs te compenseren via de energiebelasting zorgen we ervoor dat de overgang naar duurzame energie ook voor lagere inkomens betaalbaar blijft", zegt Segers.

"We kunnen geen klimaatakkoord afsluiten als de hoogste rekening bij de mensen met de kleinste beurs wordt neergelegd."

Energieprijzen stijgen

Deze week werd bekend dat de energieprijzen komend jaar al stijgen doordat de lasten zijn verhoogd. Die verhoging wordt met het voorstel van Segers niet teruggedraaid. "Dit was met Prinsjesdag al bekend en die verhoging hebben we met andere maatregelen, zoals de verlaging van de inkomstenbelasting, voor alle inkomensgroepen gecompenseerd."

De onrust rond de hogere energieprijzen leert Segers wel dat het gevoelig ligt. Het Planbureau voor de Leefomgeving berekende dat een half miljoen huishoudens in de problemen komt als de energierekening door het klimaatakkoord stijgt.

"Dat kan natuurlijk niet, daarom doen we ook dit voorstel. Dat laat zien dat het op een eerlijke en sociale manier kan." Hij wil dat de laagste inkomens het meest gaan profiteren van alle subsidies en regelingen.Gelderse varkensboer met dood bedreigd na publicatie van dierenleedbeelden

Een varkensboer in Lunteren is met de dood bedreigd nadat vorige week beelden online verschenen die dierenleed binnen zijn bedrijf suggereren. Dat zegt burgemeester René Verhulst van de gemeente Ede.

"Die beelden - of ze waar zijn weten we niet - hebben wel ogenblikkelijk doodsbedreigingen en andere dreigementen aan het adres van de familie opgeleverd", aldus Verhulst bij de raadsvergadering, schrijft Omroep Gelderland. "Het wordt in de ether geslingerd en dit zit er ook aan vast."

Boer ontkent

Animal Rights publiceerde vorige week beelden waarop te zien is hoe biggetjes in kratten werden gegooid en hun staarten onverdoofd werden afgesneden.

De varkensboer noemde de beschuldigingen in de beelden "grote onzin". "Wij zorgen goed voor onze dieren", aldus de boer.

Wethouder Willemien Vreugdenhil pleitte in de raadsvergadering voor een onderzoek van de NVWA.Drie vrouwen neergestoken in Neurenberg

In de Duitse stad Neurenberg zijn donderdagavond drie vrouwen zwaargewond geraakt door mesaanvallen. Het is onduidelijk wie de vrouwen heeft aangevallen en of er mogelijk meerdere daders bij betrokken waren.

Agenten zoeken met speurhonden en een helikopter naar de dader of daders.

De steekpartijen vonden plaats in St. Johannis in het noordoosten van de stad. Eerst stak een man een 56-jarige vrouw in haar bovenlichaam. Ze moest met spoed worden geopereerd.

Het tweede slachtoffer is 26 jaar. Zij werd rond kwart voor elf aangevallen. Kort daarop moest een 34-jarige het ontgelden. Beide vrouwen hebben levensbedreigende verwondingen opgelopen.Minister stopt voorschotten provincie Utrecht om uitblijven jaarrekening

De provincie Utrecht krijgt vanaf 1 januari geen voorschotten meer van het Rijk, omdat het de jaarrekening over 2017 niet heeft ingeleverd. Het gaat om zo'n 4 miljoen euro per week.

De jaarrekening zorgt al maanden voor problemen, schrijft RTV Utrecht. Accountant EY doet aanvullend onderzoek naar de chaos rond de aanleg van de Uithoflijn. Zolang dat niet is afgerond, kan de balans niet worden opgemaakt.

Minister Ollongren verleende eerder uitstel, maar nam nu deze maatregel. Volgens een woordvoerder van een gedeputeerde betekent dit dat de provincie voorlopig op haar reserves moet interen.

Gedeputeerde Staten voorziet geen financiële problemen door het stopzetten. Ook investeringen zouden niet in gevaar komen, zegt de woordvoerder. Zodra de jaarrekening is ingeleverd, gaat het Rijk weer betalen en krijgt Utrecht met terugwerkende kracht het geld dat is achtergehouden.Traangas in Boedapest bij protesten na aanname 'slavenwet'

In Boedapest zijn donderdagavond een paar duizend demonstranten de straat op gegaan om te protesteren tegen wat ze de 'slavenwet' noemen.

Door de wet van premier Viktor Orbán die gisteren is aangenomen, mogen werkgevers hun werknemers 400 uur per jaar laten overwerken.

De demonstranten gingen naar het parlement, blokkeerden een van de bruggen over de Donau en riepen anti-Orbán-leuzen:

Ondanks een oproep om de protesten vredig te laten verlopen, gooiden demonstranten flessen en rookbommen naar agenten, schrijft persbureau AP. De politie gebruikte pepperspray en traangas toen betogers door een politiebarricade braken.

Ook woensdagavond gingen boze demonstranten de straat op.Geen toezeggingen aan premier May op EU-top

Premier May heeft gisteravond in Brussel niet de gewenste toezeggingen gekregen om het akkoord over de brexit door het Lagerhuis te krijgen. De andere Europese regeringsleiders willen niet opnieuw met het Verenigd Koninkrijk onderhandelen over de voorwaarden van het akkoord.

Op de top vroeg voorzitter Juncker van de Europese Commissie premier May snel duidelijk te maken wat het Verenigd Koninkrijk van de Europese Unie wil in de toekomstige relatie, in plaats van opheldering te vragen van de EU.

Juncker kondigde in dit verband aan dat de Europese Commissie volgende week woensdag, op 19 december, een nota zal publiceren over de voorbereidingen voor het geval er geen akkoord over de brexit komt, "een no-deal scenario".

Na afloop zeiden de regeringsleiders dat ze eensgezind achter hun conclusies van vorige maand staan. "Duidelijker taal is niet denkbaar, deze verklaring grenst aan het juridisch bindende", zei premier Rutte.

Sussende woorden

Struikelblok voor Londen blijft de backstop, het vangnet dat is afgesproken om na de brexit een harde grens tussen de Ierse Republiek, dat lid is van de EU, en het Britse Noord-Ierland te voorkomen. De afspraak houdt in dat het VK voorlopig gebonden is aan de douaneregels van de EU. Dat stuit op fel verzet in het Britse parlement. May lichtte de zorgen van de parlementariërs toe op de EU-top.

De Britten hadden gehoopt op de toezegging dat de noodoplossing voor de Ierse kwestie niet langer dan een jaar zal duren, en dat in die periode wordt onderhandeld over een handelsakkoord met de EU. Dat stuit op onoverkomelijke bezwaren van Ierland en andere EU-landen. Zij willen zich niet binden aan een periode waarin misschien niets wordt bereikt.

De regeringsleiders spraken vooral sussende woorden. En om het wantrouwen in het Britse parlement over de Ierse grenskwestie te bezweren, namen ze een tekst aan waarin staat dat niemand in de EU een aparte status voor Noord-Ierland wil en dat de 27 EU-landen zo snel mogelijk een nieuwe, innige relatie met de Britten willen.

"De discussie in het Verenigd Koninkrijk zit vast op wantrouwen", zei Rutte. "Wat we hier uitspreken is een poging om het wantrouwen weg te nemen. We hebben geen enkel motief om de backstop langer te laten duren. We spreken als beschaafde landen vertrouwen in elkaar uit."Vrouwen zijn gemiddeld iets meer gaan werken

De economische positie van vrouwen is na de crisisjaren weer verbeterd. Tussen 2015 en 2017 groeide het aandeel vrouwen met werk en gingen vrouwen gemiddeld iets meer werken: van 27 naar 28 uur.

Dat is een van de conclusies uit de tweejaarlijkse Emancipatiemonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Vrouwen die nu 37 jaar zijn werken wekelijks gemiddeld drie uur meer dan vrouwen uit eerdere generaties op 37-jarige leeftijd. In 2007 werkte veertig procent van de vrouwen na de geboorte evenveel uren als voor de geboorte. Dat was vorig jaar toegenomen tot zestig procent van de moeders.

"Vrouwen hebben dus steeds vaker al voor hun zwangerschap een deeltijdbaan en die pakken ze weer volledig op na de zwangerschap", zegt onderzoeker Wil Portegijs van het SCP. "Dat kan onder meer omdat er makkelijker gebruik kan worden gemaakt van kinderopvang."

Vaders

Ook verschuiven de opvattingen over opvoeding. "Je hoort toch steeds vaker dat ook vaders goede opvoeders kunnen zijn. Dat dat niet per se alleen de moeder is." Wel zegt ruim de helft van de vrouwen dat ze hun baan weer moeten oppakken voor het geld. "Maar we weten niet of dat meer of minder is dan voorheen", aldus Portegijs.

De groei in het aantal uren dat er wordt gewerkt, lijkt er ook toe te leiden dat steeds meer moeders economisch zelfstandig zijn, als ze zouden scheiden van hun partner. In 2007 was dat 54 procent, nu ligt dat op 66 procent.Man met mes op Schiphol gearresteerd

Een man met een mes is vanavond op Schiphol overmeesterd door de marechaussee. Hij uitte bedreigingen naar andere mensen.

Met getrokken vuurwapens wist de marechaussee de man onder controle te krijgen. Daarbij is niet geschoten.

Omdat de man riep dat hij in zijn tas "iets had", is Schiphol Plaza tijdelijk ontruimd geweest voor onderzoek met een hond en een explosievenverkenner. Daarbij is niets aangetroffen.

Wie de man is en waarom hij mensen bedreigde, is niet duidelijk.

Ralph Lemarechal kwam net terug uit Londen toen hij de arrestatie zag gebeuren. Hij maakte onderstaand filmpje:

"Het viel me op dat iedereen zo kalm en rustig bleef", zei hij tegen de NOS. "Er stonden nog best veel mensen in de buurt van de man tijdens zijn arrestatie. Pas later dacht ik wat er gebeurd zou kunnen zijn als hij wel een bom bij zich had gehad."Grote brand bij autowerkplaats Veldhoven

In een autobedrijf in Veldhoven heeft een grote brand gewoed. De vlammen sloegen uit het dak. Inmiddels is het sein brand meester gegeven. Het nablussen duurt nog enkele uren.

Er waren een paar explosies te horen van gasflessen die in de loods stonden. De brandweer heeft een NL Alert verstuurd en adviseerde omwonenden ramen en deuren dicht te houden bij rookoverlast. De brandweer zegt dat er geen asbest is vrijgekomen, meldt Omroep Brabant.

Met meerdere blusvoertuigen en hoogwerkers heeft de brandweer het vuur onder controle gekregen.Minister Schouten: strijd over fosfaatrechten melkveehouders verhardt

De strijd over de fosfaatrechten voor melkveehouders verhardt, zegt minister Schouten van Landbouw. In een debat met de Tweede Kamer vertelde zij dat er persoonlijke beschuldigingen binnenkomen bij haar en haar ambtenaren.

Bij het Kamerdebat waren tientallen boeren en boerinnen aanwezig. Zij hadden even daarvoor buiten gedemonstreerd tegen het beleid van minister Schouten. Ze droegen protestborden met teksten als "Carola stop, dit beleid is een flop".

Geen hoop

Schouten in het debat: "Ik had deze beker graag aan mij voorbij laten gaan, maar dat kan niet. Het is mijn taak geen hoop te geven als die er ook niet meer is." Want Schouten kreeg een duidelijke boodschap mee van de Europese Commissie: "Nederland moet zich aan de regels voor de fosfaatrechten houden."

De Kamer staat hier wel achter, maar veel Kamerleden maken zich toch zorgen. "De gevolgen zijn heftig en in sommige gevallen schrijnend", zegt SP-Kamerlid Futselaar. "Mensen liggen wakker van de vraag of ze straks crimineel zijn of niet."

Melkveehouders zijn in de problemen gekomen door het fosfaatrechtensysteem dat dit jaar voor het eerst geldt. Boeren moeten fosfaatrechten hebben voor het aantal koeien dat zij hebben en de hoeveelheid mest die die produceren.

Veel boeren hebben koeien naar de slacht moeten brengen omdat zij er te veel hadden. Hebben zij net nieuwe stallen gebouwd voor meer koeien, maar niet de benodigde fosfaatrechten, dan komen zij in financiële problemen. De investering verdienen zij niet meer terug.

Daarnaast zijn zij ook in overtreding en kunnen zij vervolgd worden door het Openbaar Ministerie. GroenLinks-Kamerlid Bromet: "Boeren zien nog maar twee scenario's: of failliet gaan of naar de gevangenis." Dat laatste zal niet snel gebeuren, omdat zij in eerste instantie een boete krijgen.

Achterstanden bezwaarschriften

Duizenden melkveehouders zijn in beroep gegaan tegen het besluit over de hoeveelheid fosfaatrechten zij toegewezen kregen. Maar zij hebben daar nog geen uitsluitsel over gekregen. De instantie die die bezwaarschriften moet behandelen, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), heeft grote achterstanden.

CDA-Kamerlid Geurts en de meeste van zijn collega's willen dat er coulant wordt omgegaan met boeren die nog midden in een bezwaarprocedure over hun fosfaatrechten zitten. De minister heeft toegezegd dat zij dat met haar collega Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zal bespreken, maar invloed uitoefenen op het Openbaar Ministerie mag zij niet.

Overigens leidt het strenge beleid wel tot resultaat. De meerderheid van de melkveehouders heeft toch nog kunnen voldoen aan de norm. De kans bestaat dat Nederland nu onder het plafond blijft van de hoeveelheid fosfaat die volgens de Europese normen mag worden uitgestoten.Nederlandse juf in de race voor wereldwijde lerarenprijs

Lerares Daisy Mertens van basisschool De Vuurvogel in Helmond is genomineerd voor de Wereld Lerarenprijs. De prijs is bedoeld voor een uitzonderlijke leraar die een opvallende bijdrage heeft geleverd aan het vak.

Mertens werd in 2016 gekozen tot beste leraar van Nederland en nu heeft een oud-docent van de lerarenopleiding Pabo haar voorgedragen voor de wereldprijs.

Op haar school zitten zo'n 440 leerlingen met dertig verschillende nationaliteiten. Veel leerlingen kampen met leer- en taalachterstanden en Mertens was na haar opleiding bewust naar zo'n school op zoek. Ze geeft de leerlingen in groep 7 individuele leerdoelen en projecten, waarbij ze bijvoorbeeld een eigen duurzaam pretpark mogen bedenken.

De leerlingen van juf Daisy vinden het meer dan terecht dat ze genomineerd is:

Zenuwachtig

Na een interview met de organisatie van de prijs, in 2015 opgericht door een Indiase miljardair, is Mertens geselecteerd tot de vijftig genomineerden. "Ik was wel een beetje zenuwachtig, want het was in het Engels. Ik had er van tevoren over na kunnen denken en dat heb ik nog even doorgenomen. Ik had er wel een goed gevoel bij", zegt de juf.

Haar droom is dat directeuren meer tijd krijgen om met kinderen in gesprek te gaan over hoe het onderwijs nog beter kan.

Nederlander Jasper Rijpma werd twee jaar geleden ook genomineerd. Hij haalde toen de top-10 niet.

De winnaar wordt in maart bekendgemaakt. Hij of zij krijgt 1 miljoen dollar. Het geld moet besteed worden aan een onderwijsproject.Pinkpop blijft toch driedaags festival in plaats van vier

De vijftigste editie van Pinkpop duurt gewoon drie dagen. Het festival in Landgraaf zou deze keer mogelijk vier dagen duren, omdat het de vijftigste keer is, maar er is geen geschikte hoofdact gevonden voor een extra dag, zegt de organisatie tegen 1Limburg.

De extra dag was alleen bedacht om de jubileumeditie wat langer te laten duren. De komende jaren duurt het festival sowieso gewoon drie dagen.

Pinkpop is van 8 tot en met 10 juni. Onder meer Fleetwood Mac, Mumford & Sons, Tenacious D, George Ezra en Nu of Nooit-winnaar Mt. Atlas staan dan op het podium. De hele line-up wordt over een paar maanden pas bekend.Naar boven Up

Media

Zoeken we op

Google

Dagen te gaan tot

-212

dagen te gaan tot
Free Willy
Dagen te gaan op Mingy!

Het goede doel!

Mingy en greenpeace

Het goede doel!

Mingy en Amnesty internationel

Het goede doel!

Mingy en heldenmoed

Het goede doel!

Mingy en Save the Childeren