Mingy zegt " Vertrouwen is de vogel die zingt om het ochtendgloren te begroeten. "

De nieuwste berichten op https://nos.nl
Prins Harry over breuk met koningshuis: ik had geen andere keus

De Britse prins Harry heeft voor het eerst gereageerd op zijn breuk met het Britse koningshuis. In een speech bij een liefdadigheidsinstelling in Londen zei hij dat hij het verdrietig vindt dat hij zijn werkzaamheden voor de Britse koninklijke familie zal neerleggen, maar dat hij geen andere keus heeft. Harry en zijn vrouw Meghan namen deze beslissing om een "rustiger leven te leiden".

"Ik wil dat je de waarheid hoort van mij, zoveel als ik met jullie kan delen, niet als prins of hertog, maar als Harry", begint hij zijn toespraak. "Het Verenigd Koninkrijk is mijn thuis, een plek waar ik van houd. En dat zal nooit veranderen." De prins zegt dat hij zijn beslissing niet "lichtvaardig" heeft genomen.

Harry en Meghan kondigden twee weken geleden onverwachts aan dat ze een minder prominente rol binnen het koningshuis wilden en een belangrijk deel van hun tijd in Canada willen doorbrengen. "Onze hoop was dat we de koningin konden blijven dienen, zonder daarvoor betaald te worden. Helaas was dat niet mogelijk", zegt de hertog van Sussex.

Zaterdag werd bekend dat het stel de titels Koninklijke Hoogheid niet meer zullen gebruiken en dat ze geen geld meer van het Koninklijk Huis ontvangen. "Ik heb dit geaccepteerd omdat ik weet dat het niet verandert wie ik ben of hoe toegewijd ik ben. Ik doe een stap terug om een stap vooruit te kunnen maken naar een hopelijk rustiger leven", verklaart de prins.

In zijn toespraak wees hij met beschuldigende vinger naar de media die hij "een sterke kracht" noemt. "Ik wil jullie duidelijk maken dat we zeker niet weglopen en zeker niet voor jullie weglopen."

Harry en Meghan blijven wel hertog en hertogin van Sussex en Harry blijft ook gewoon prins. Dit geeft hun de mogelijkheid om terug te keren in een actieve koninklijke rol, mochten ze zich ooit bedenken.

Het koppel plaatste de speech van prins Harry op hun Instagrampagina:'Ongelijkheid blijft groeien, rijken betalen steeds minder belasting'

De ongelijkheid tussen arm en rijk neemt wereldwijd nog steeds toe. Dat zegt Oxfam Novib in zijn jaarlijkse rapport aan de vooravond van het World Economic Forum in Davos, de top van politici, wereldleiders en bedrijfsleven.

De 22 rijkste mannen in de wereld bezitten samen meer dan alle vrouwen in Afrika. Ruim 2000 miljardairs zijn samen rijker dan de 4,6 miljard armste mensen, die 60 procent van de wereldbevolking uitmaken. Oxfam Novib grijpt in het rapport Time to Care opnieuw naar tot de verbeelding sprekende vergelijkingen om aandacht te vragen voor de wereldwijde kloof tussen de (super)rijken en hen die weinig tot niets bezitten.

Het aantal mensen dat in extreme armoede leeft neemt af, stelt de ontwikkelingsorganisatie vast. Maar de ongelijkheid wordt groter, onder meer omdat superrijken en multinationals steeds minder belasting betalen. Het aantal miljardairs is de laatste tien jaar verdubbeld. Terwijl de rijken steeds rijker worden, is de boodschap, komen onderwijs en gezondheidszorg in veel landen steeds meer onder druk te staan.

Vast aan de onderkant

Dit jaar wordt speciale aandacht gevraagd voor vrouwen en kinderen. Die besteden in arme landen vaak het merendeel van hun tijd aan koken, schoonmaken en de zorg voor kinderen en ouderen. Onbetaald zorgwerk is volgens Oxfam Novib een van de "verborgen motoren in dienst van een systeem dat winsten weg laat vloeien naar grote bedrijven en hun aandeelhouders".

Door dit systeem hebben vrouwen en kinderen geen of weinig tijd om een fatsoenlijk inkomen te verdienen of een opleiding te volgen. "Ze zitten vast aan de onderkant van de economie," staat in het rapport.

Kwalijke rol Nederland

Nederland speelt bij het groeien van de kloof tussen arm en rijk volgens Oxfam Novib "een zeer kwalijke rol". Uit internationaal onderzoek zou blijken dat van de winst die multinationals wereldwijd wegsluizen om belasting te ontlopen, een kleine 10 procent in Nederland terechtkomt. "Ons land moet belastingontwijking nu echt uitbannen," zo luidt de oproep van Oxfam-Novib-directeur Michiel Servaes.Opnieuw ruim honderd gewonden bij demonstraties in Libanon

Voor de tweede dag op een rij zijn demonstraties in de hoofdstad van Libanon uitgelopen in geweld. Bij confrontaties tussen de politie en demonstranten raakten volgens hulporganisaties zeker 114 mensen gewond.

Net als zaterdag werd voor het parlementsgebouw in Beiroet actiegevoerd tegen de regering. Toen raakten naar schatting ruim 350 mensen gewond doordat demonstranten slaags raakten met de oproerpolitie. Ook nu gooiden actievoerders stenen en andere voorwerpen naar de politie. Agenten schoten terug met rubberkogels en traangas, ook zijn waterkanonnen ingezet.

Toch schrikken de demonstranten naar eigen zeggen niet terug voor het harde politieoptreden:

Zo'n 47 mensen zijn met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Volgens persbureau AP zijn de meesten mensen gewond geraakt door rubberkogels. Ook twee journalisten zijn daardoor gewond geraakt.

Het leger werd korte tijd ingezet om de orde te herstellen. Volgens de persbureaus werden militairen toegejuicht door de demonstranten. Nadat de troepen vertrokken begonnen de schermutselingen opnieuw.

Betogers uit alle lagen van de bevolking gingen de afgelopen maanden de straat op om te protesteren tegen de in hun ogen corrupte politieke klasse. Ze eisen hervormingen. Onder druk van de protesten kondigde premier Hariri eind oktober zijn ontslag aan.Depressiegala gaat ondanks subsidie-ophef door, sprekers zeggen af

Drie BN'ers die morgen zouden spreken op het Depressiegala, zien daarvan af omdat het evenement in opspraak is geraakt. Het subsidiegeld van het ministerie van Volksgezondheid ging vooral op aan kosten voor directie en management, onthulde Nieuwsuur. De organisatie achter het gala, de Mental Health Foundation (MHF), kreeg daar in 2017 één keer subsidie voor.

"Het is een hele kwalijke zaak die nu uitkomt. Als wij ons daar aan verbinden, geeft dat geen goed gevoel. Wij wisten van niks", zegt Frank Jansen, die samen met zijn man Rogier Smit bekend is van het interieurprogramma Paleis voor een prikkie.

Het echtpaar had toegezegd omdat de dochter van Jansens beste vriendin hem ervoor had gevraagd. Wat er van ze verwacht werd, wisten ze niet. "Dat vond ik ook al heel vervelend. Maar meestal verdiep ik mij pas in wat wij moeten doen als ik ergens aankom."

Altijd positief

Met het onderwerp heeft het duo eigenlijk weinig. "Ik ken het woord 'depressie' niet. Ik ben met een goed humeur geboren, ik denk altijd positief en ben altijd positief. We dachten dat wij als positievelingen een enorme positieve bijdrage zouden kunnen leveren aan het Depressiegala."

Eigen keus

Ook actrice Dilan Yurdakul, die sinds haar veertiende worstelt met depressies, heeft afgezegd. "Het is jammer, maar iedereen mag daarin zijn eigen keus maken", reageert een woordvoerder van het gala.

De andere zeven sprekers komen wel en zijn vandaag door de organisatie Mental Health Foundation (MHF) gebeld. "Ze staan volledig achter wat ze gaan doen. Ze vinden het belangrijk om het onderwerp bespreekbaar te maken, los van alles dat er speelt."

Volgens de woordvoerder zijn er geen bezoekers die van hun kaartjes af willen en zijn de ruim 280 plaatsen "zo goed als uitverkocht."

MHF-bestuursleden, de psychiaters Bram Bakker en Esther van Fenema, laten weten dat ze tijdens het gala een toelichting geven en eventuele vragen beantwoorden.

Ook sprekers op eerdere edities van het gala, laten van zich horen:Foto's tonen aan: John Demjanjuk was wel in Sobibor

Twee foto's die recentelijk zijn opgedoken in Duitsland tonen aan dat John Demjanjuk in Sobibor is geweest, heeft de Duitse politie bekendgemaakt. De van oorsprong Oekraïense bewaker heeft altijd ontkend dat hij in het vernietigingskamp van de nazi's is geweest. De foto's, die afkomstig zijn uit het archief van de plaatsvervangend commandant van Sobibor, worden binnenkort vrijgegeven.

Demjanjuk werd in 2011 op grond van ander bewijs in Duitsland veroordeeld wegens de moord op 28.000 mensen in Sobibor. Hij kreeg vijf jaar gevangenisstraf, maar overleed in 2012. De foto's zijn onlangs door een amateurhistoricus ontdekt bij de kleinzoon van plaatsvervangend kampcommandant Johann Niemann, schrijft de Volkskrant. De kleinzoon heeft de foto's aan de politie gegeven.

Forensisch onderzoekers van de politie in de deelstaat Baden-Württemberg verklaren dat Demjanjuk op twee foto's staat. Onder meer aan de hand van een diepe rimpel langs zijn mond, die weinig voorkomt bij jonge mensen, is de destijds 21-jarige Demjanjuk geïdentificeerd. Strafrechtelijk heeft de identificatie geen gevolgen, omdat de strafzaak met het overlijden van Demjanjuk is gesloten.

'Iwan de Verschrikkelijke'

John Demjanjuk verhuisde na de Tweede Wereldoorlog naar de Verenigde Staten. Begin jaren 90 is hij in Israël veroordeeld tot de doodstraf vanwege zijn rol als kampbewaker in Treblinka. Die straf werd ingetrokken, nadat ooggetuigen hem hadden verward met een andere Oekraïense bewaker, een kampbeul die bekendstond als 'Iwan de Verschrikkelijke'.

Later leverde de VS hem uit aan Duitsland, waar hij dus is veroordeeld voor zijn aanwezigheid in Sobibor. Demjanjuk overleed in een Duits verzorgingstehuis in afwachting van zijn hoger beroep.Tientallen gevangenen ontsnappen in Paraguay, met tunnel als afleiding

In Paraguay zijn zeker 75 criminelen erin geslaagd om uit een gevangenis te ontsnappen. Daarbij hebben ze waarschijnlijk hulp gehad van binnenuit. Er zijn meteen maatregelen genomen; de directeur van de gevangenis is op staande voet ontslagen.

De gevangenen hadden een tunnel gegraven en volgens de Paraguayaanse minister van Justitie is het onbestaanbaar dat de bewakers dat niet hebben gezien. In de cellen lagen meer 200 zakken met aarde.

Mogelijk diende de tunnel als afleidingsmanoeuvre. Veel van de ontsnapte gevangenen zouden gewoon door de hoofdingang naar buiten zijn gelopen. De minister betreurt het dat er veel corruptie is en zegt dat het hele ambtelijk apparaat in Paraguay ermee is besmet.

De gevangenis staat in de plaats Pedro Juan Caballero, aan de grens met Brazilië. Veel van de gevangenen waren lid van een beruchte Braziliaanse bende. De Paraguayaanse politie is gemobiliseerd om de gevangenen op te sporen.Wie probeert te ontsnappen eindigt in Vught: Omar L. gaat Benaouf A. achterna

Bij de meeste ontsnappingspogingen wordt de gedetineerde buiten de gevangenismuren opgewacht door handlangers. Maar vandaag in Zutphen probeerde een groep mannen volgens de politie juist de gevangenis ín te breken om een crimineel te bevrijden.

Deze actie doet daarmee sterk denken aan de poging met een helikopter in Roermond twee jaar geleden. Ook toen werd geprobeerd een voor liquidatie veroordeelde crimineel uit de Amsterdamse onderwereld te bevrijden, namelijk Benaouf A.. Hij werd vervolgens overgebracht naar de extra beveiligde gevangenis in Vught - net zoals Omar L. vandaag zijn cel in Zutphen moest verruilen voor een zwaarbeveiligde in Vught.

Daarmee lijkt het zeer waarschijnlijk dat L. de gedetineerde is die het doelwit was van de verijdelde uitbraak. L. zit een levenslange celstraf uit voor zijn aandeel in verschillende moorden of pogingen daartoe.

Jurist Sonja Meijer, universitair docent strafprocesrecht aan de VU, noemt het een bijzondere ontsnappingspoging. "De enige andere vergelijkbare poging tot ontsnapping van de laatste jaren is de poging van Benaouf A."

Spectaculair plan

In oktober 2017 wilde een groep mannen een gehuurde helikopter kapen om naar de gevangenis in Roermond te vliegen. Het was de bedoeling om Benaouf A. daar op de luchtplaats op te pikken. Ze hadden daarvoor een Colombiaanse helikopterpiloot geregeld. Het plan mislukte omdat de politie vooraf op de hoogte was.

"Het was een spectaculaire poging, vooral als het ook gelukt was", zegt NOS-justitieredacteur Remco Andringa. In de cel van Benaouf A. werden verschillende telefoons gevonden, waarmee hij in contact stond met de uitvoerders. Ook had hij een plattegrond getekend van de luchtplaats en die aan de groep doorgegeven.

Bekijk hier videobeelden van de politie-actie en de persconferentie over de ontsnappingspoging uit 2017:

Uiteindelijk werd één van de vermoedelijke handlangers doodgeschoten door de politie tijdens een achtervolging op de A2. Verschillende betrokkenen kregen celstraffen voor de verijdelde uitbraakpoging. A. verloor zijn kans op vervroegde vrijlating en moet een paar jaar langer in de cel zitten.

Of Omar L. ook iets wist van de inbraakpoging in Zutphen is nog onduidelijk. Een brandend busje reed vanmorgen tegen de entree van de gevangenis in Zutphen. Na een achtervolging kon de politie vier verdachten oppakken. Ook ditmaal gebruikten agenten hun wapen, maar dan voor een waarschuwingsschot. En net als bij A. is uiteindelijk niemand ontsnapt uit de gevangenis.

De laatste jaren lukt het zelden om succesvol uit een gevangenis te ontsnappen. Voor zover bekend was de laatste succesvolle poging eveneens een opvallende zaak.

In een vuilniszak

In december 2018 raakt een 26-jarige gevangene buiten De Schie in Rotterdam door zich te verstoppen in een grote blauwe vuilniszak. Gevangenen krijgen die zakken om spullen in te pakken als ze hun straf hebben uitgezeten. Een vriend die werd vrijgelaten liep 's ochtends met de zak de gevangenis uit, met daarin de 26-jarige.

Anderhalve maand later werd hij weer opgepakt door de politie. Omdat ontsnappen juridisch niet strafbaar is, kreeg de man geen extra celstraf. Het kabinet probeert ontsnappen uit de gevangenis wel strafbaar te maken.China verbiedt gebruik van plastic tassen in grote steden

China verbiedt nog dit jaar de productie, verkoop en het gebruik van plastic wegwerptassen in stedelijke gebieden. In 2022 moet het verbod gelden voor heel China. Ook het gebruik van plastic rietjes is vanaf dit jaar uit den boze. Dat hebben de Chinese autoriteiten zondag bekendgemaakt.

Markten waar verse producten worden verkocht, krijgen tot 2025 de tijd om alternatieven te vinden. Ook plastic verpakkingen, bestek, tandenborstels en kammen worden verboden. Met die maatregelen wil China het gebruik van plastic in horeca en hotelwezen met 30 procent reduceren.

China is de grootste producent van kunststofproducten ter wereld en kampt met veel milieuproblemen door het gebruik van plastic. Zo dobbert er bijna 1,5 miljoen kilo aan plastic soep in de rivier de Yangtze.Akkoord over Libië: naleving en strengere controle op wapenembargo

De deelnemende landen aan een speciale Libië-top in Berlijn hebben afgesproken zich te houden aan het VN-wapenembargo en te stoppen met militaire steun aan de strijdende partijen in het land.

De Duitse bondskanselier Merkel zei op een persconferentie na afloop dat de controle op naleving van het embargo moet verbeteren. Ze is positief over het behaalde resultaat en zegt dat er een belangrijke bijdrage aan vrede is geleverd.

Ook VN-chef Guterres zegt dat er door de landen een "krachtig signaal" is afgegeven. "Er is geen militaire oplossing voor het conflict in het land. Dat hebben alle deelnemers aangegeven tijdens de top." In Libië woedt al jaren een bloedige burgeroorlog en pogingen om vrede te stichten leverden tot nu toe niets op.

Een politieke oplossing is geboden, zegt Guterres, die oproept om niet meer te strijden, maar te praten. De komende weken moet er verder worden onderhandeld, op militair en economisch niveau, om het land erbovenop te krijgen.

Guterres benadrukt dat door de afspraken een escalatie van geweld in andere landen in de regio is voorkomen. Verschillende landen bemoeien zich actief met het conflict.

De slotverklaring is ondertekend door zestien landen en organisaties. Onder meer de Russische president Poetin, Turkse president Erdogan, Franse president Macron, Britse premier Johnson en Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo waren voor de top naar Berlijn afgereisd. De Italiaanse premier Conte, die er ook was, zegt dat zijn land klaar is om een leidende rol te spelen bij de naleving van het akkoord.

"Het is geen doorbraak maar we zien wel een bepaalde mate van toenadering tussen de landen die we nog niet eerder hebben gezien", zegt Claudia Gazzini, Libië-analist bij de International Crisis Group in Nieuwsuur.

Afzonderlijke ontmoetingen

Voorafgaand aan de conferentie hadden Merkel en haar minister Maas van Buitenlandse Zaken al tijdens afzonderlijke ontmoetingen gesproken met door de VN erkende premier Sarraj en diens grote rivaal, generaal Haftar. Merkel daarover: "We hebben individueel met ze gesproken omdat de verschillen tussen hen zo groot zijn dat ze niet met elkaar kunnen praten nu."

Haftar en Sarraj hebben vermoedelijk wel met elkaar afgesproken een commissie in te stellen om de voorwaarden voor een toekomstige wapenstilstand te bespreken, zegt Gazzini. "Wat cruciaal wordt is of deze zwakke toezegging standhoudt en resulteert in de-escalatie en echte verandering voor de Libiërs."

Ondertussen was het in Libië een allesbehalve rustige dag. Troepen van krijgsheer Haftar, die grote delen van Libië in handen hebben, sloten een belangrijke oliepijplijn af, waardoor de olieproductie van het land een klap heeft opgelopen. VN-chef Guterres uitte op de top in Berlijn ook zijn zorgen over deze ontwikkeling.Franse justitie opent onderzoek naar agent die betoger in gezicht slaat

In Frankrijk is een onderzoek gestart naar mogelijke mishandeling van een demonstrant door een agent. De aanleiding is een video op sociale media. Daarop is te zien dat een gearresteerde man wordt geslagen terwijl hij op de grond ligt.

Deze week heeft president Macron zich voor het eerst nadrukkelijk uitgesproken tegen politiegeweld bij de aanhoudende protesten. Ook dit weekend kwam het bij een demonstratie van de gele hesjes in Parijs meerdere malen tot confrontaties tussen actievoerders en de politie.

Op de video die sinds zaterdag op sociale media wordt gedeeld, is te zien hoe een man die op zijn rug ligt door een agent in zijn gezicht wordt geslagen:

De video ging viral. Op zondag maakte justitie bekend dat er een onderzoek naar het incident is begonnen.

Het afgelopen jaar zijn tientallen onderzoeken gestart naar mogelijke politiegeweld. "Volgens critici kunnen agenten redelijk ongestraft hard optreden tegen demonstranten, zonder dat ze gestraft worden", zegt correspondent Frank Renout.

Ook deze video werd zaterdag gemaakt in Parijs:

Macron zei dinsdag dat er onacceptabel geweld is toepast door agenten. En zijn minister van Binnenlandse Zaken Castaner zei de dag ervoor dat de eer van de politie op het spel staat. Renout: "Dat was voor het eerst dat er op zo'n hoog niveau iets werd gezegd over politiegeweld."

Theater belaagd

Tientallen demonstranten verstoorden vrijdagavond overigens een theaterbezoek van de president. Toen de betogers probeerden het gebouw binnen te dringen, werd Macron door beveiligers even uit de zaal gehaald. Kort daarop kwam hij weer terug om het vervolg van de voorstelling te zien.

De actievoerders scandeerden dat de president moet aftreden:Ondernemers boos over verplicht aangiftesysteem Belastingdienst

Ondernemers met een besloten vennootschap klagen over een verplicht aangiftesysteem voor de belasting, waar ze ineens voor moeten betalen. Waar ze voorheen gratis met een gebruikersnaam en wachtwoord via de site aangifte konden doen, moeten ze dat nu doen via "E-herkenning". Daardoor moeten ze extra kosten maken, zeggen ze.

120.000 ondernemers met een BV hebben al een brief gekregen met het bericht dat ze op de nieuwe manier aangifte moeten doen, terwijl de Tweede Kamer het systeem nog niet heeft goedgekeurd. CDA, ChristenUnie en VVD zijn niet te spreken over weer een kwestie bij de Belastingdienst.

Wie een BV heeft kan sinds 1 januari van dit jaar alleen inloggen via E-herkenning. Daarvoor moet je een account aanmaken bij een van de zes commerciële aanbieders. De kosten zijn tussen de 45 en 50 euro per jaar. Wie geen account aanmaakt kan geen aangifte doen en loopt het risico op een boete die kan oplopen tot honderden euro's. E-herkenning is een communicatiesysteem waar verschillende overheidsdiensten al mee werken. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het aanvragen van vergunningen.

Emeritus hoogleraar belastingrecht Zwemmer van de Universiteit van Amsterdam maakt zich kwaad en spreekt van "machtsmisbruik" door de Belastingdienst. Volgens hem is het systeem ook onwettig, omdat het dus nog niet goedgekeurd is door de Tweede Kamer. Behalve ondernemers moeten ook stichtingen, goede doelen en organisaties die bij de Kamer van Koophandel ingeschreven staan via E-herkenning werken.

Volgens het ministerie van Financiën gaat het om een dienstverlening, omdat ondernemers via E-herkenning kunnen communiceren met de overheid. Dan is het logisch dat daar kosten aan verbonden zijn, zo is de redenering.

Oud-hoogleraar Zwemmer bestrijdt dat. "Het is zeker geen dienst die verleend wordt, ik verleen de overheid een dienst door aangifte te doen. De overheid hoort te zorgen voor een gratis veilige digitale omgeving waar ondernemers aangifte kunnen doen. Het is toch van de gekke dat ik als ondernemer een commerciële partij in de arm moet nemen om aangifte te doen. Het is principieel onjuist, dat het geld kost om aan je fiscale verplichtingen te doen."

Wettelijke basis ontbreekt

Regeringspartijen ChristenUnie, CDA, VVD en D66 vinden dat de Belastingdienst, net als bij eerdere affaires, over de schreef gaat en zich niet aan de wet houdt. CDA-Kamerlid Omtzigt, betrokken bij het aan het licht komen van de problemen met de ten onrechte teruggevorderde kindertoeslagen, weet niet op basis van welke wet de Belastingdienst nu geld vraagt voor het doen van aangifte. "Die lijkt te ontbreken".

Daarbij heeft hij veel vragen over de uitvoering. Want veel partijen zoals kerkgenootschappen, opgeheven bedrijven, en bedrijven uit het buitenland die hier mensen in dienst hebben kunnen niet eens E-herkenning aanvragen.

ChristenUnie-Kamerlid Bruins wil dat er uitstel komt. Hij merkt op dat het motto "Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker" van de Belastingdienst zo langzamerhand niet meer van toepassing is. Bruins wil dat de Belastingdienst snel besluit om de maatregel uit te stellen.

Steven van Weyenberg (D66) zegt te begrijpen dat de overheid digitale communicatie beter wil beveiligen, maar vraagt zich af waarom E-herkenning al wordt ingevoerd terwijl de Kamer het wetsvoorstel nog moet behandelen.

Heel veel vragen

Niet alleen voor ondernemers met een BV, ook voor kerken en sommige goede doelen is invoering van E-herkenning een probleem. "Wat tot voor kort in vijf minuten was gebeurd, is nu een hels karwei", aldus Bruins.

VVD-Kamerlid Lodders stoort zich eraan dat ondernemers onnodig op kosten worden gejaagd. "Ik heb heel veel brieven en e-mails gehad van ondernemers." Volgens haar is het systeem te snel geïntroduceerd. "Er is iets minder goed nagedacht over de gevolgen. Nu wordt al duidelijk dat bij een aantal mensen grote problemen ontstaan."

Voor sommige ondernemers is het niet mogelijk om een E-herkenning aan te vragen omdat ze geen KvK-nummer hebben. "Heel veel vragen waar ik opheldering over wil voordat we hiermee verder gaan."Kleurenfilm van Amersfoort in oorlogstijd opgedoken

Op een zolder in Alphen aan den Rijn is een uniek amateurfilmpje gevonden uit de Tweede Wereldoorlog. De bewegende beelden, in kleur, zijn gemaakt in Amersfoort.

De vinder, Richard van Driel Petri, ontdekte het 16-mm-filmpje in de nalatenschap van zijn grootouders. Zij waren de eigenaren van een fotowinkel in Zeist. Van Driel Petri schonk het filmpje begin deze maand aan archief Eemland.

De beelden zijn hoofdzakelijk gefilmd vanaf het dak van het door de Duitsers gevorderde gymnasium aan de Barchman Wuytierslaan in Amersfoort. Er zijn Duitse soldaten te zien, een paar rijdende stoomlocomotieven en op de achtergrond het Soesterkwartier met de Sint Henricuskerk.

Nooit opgehaald

"Een in de oorlog gemaakte amateurkleurenfilm is bijzonder zeldzaam", zegt collectiebeheerder Dirk Steenbeek van archief Eemland. "Er mochten geen militairen of militaire objecten vastgelegd worden, moet de film vrijwel zeker gemaakt zijn door een Duitse militair. Maar wie de maker is en waarom de film nooit is opgehaald bij fotowinkel Duiker weten we niet." Na Dolle Dinsdag, in september 1944, mochten burgers helemaal niet meer filmen en fotograferen.

De beelden gaan vandaag in première tijdens de nieuwe tentoonstelling Amersfoort bevrijd. Vreugde & verdriet in het Eemhuis.Brandweer redt weggezakte man en vrouw uit de modder

De brandweer heeft op twee plaatsen iemand uit de modder moeten redden. In Noordbeemster was een man weggezakt en ook in Zoeterwoude kon een vrouw niet meer op eigen kracht uit de blubber komen.

De man in Noordbeemster was tot zijn oksels weggezakt in de modder. In een sloot was hij aan het testen met een waadpak dat onder meer door vissers wordt gebruikt, toen hij vast kwam te zitten in de prut, schrijft NH Nieuws.

Volgens de veiligheidsregio had hij al een aantal uren vastgezeten voordat hij werd ontdekt door twee wandelaars. Een duikteam van de brandweer heeft hem op het droge geholpen. De man is voor controle naar het ziekenhuis gebracht.

Wandeling

Later op de dag liep een wandeltochtje niet goed af voor een vrouw in Zoeterwoude. Omroep West schrijft dat ze een verkeerde afslag had genomen en wegzakte in een laag modder bij een bouwplaats.

Volgens een woordvoerder van de brandweer kwam de vrouw tot haar bovenbenen vast te zitten. Brandweermensen hebben haar uit de modder bevrijd. "De vrouw heeft er niets aan overgehouden en wist zelf vervoer naar huis te regelen", aldus de woordvoerder.Nederland zit niet te wachten op geld uit groene subsidiepot van de EU

Nederland krijgt 220 miljoen euro uit de nieuwe Europese pot met geld die bedoeld is om het klimaatbeleid te vergroenen. Maar het kabinet zit helemaal niet op dat geld te wachten. Nederland is tegen het systeem van financiering en heeft vooralsnog geen idee wat het met het geld moet.

In totaal wil de Europese Commissie tot 2030 duizend miljard euro bij elkaar sprokkelen om de economie groener te maken. Dat geld komt uit allerlei potjes, zoals de bestaande landbouwfondsen. Ook moet er zo'n 7,5 miljard euro beschikbaar komen via de Europese begroting. Nederland zou daar dan 220 miljoen euro van krijgen.

Maar daarmee overspeelt de Europese Commissie zijn hand, zeggen Haagse bronnen, omdat er geld wordt uitgegeven waarvan nog niet is vastgesteld dat het ook daadwerkelijk beschikbaar is. De Europese begroting voor de komende zeven jaar is nog helemaal niet rond, lidstaten zijn er nog volop over aan het bakkeleien. En Nederland is bijvoorbeeld voorstander van een lagere begroting dan waar de Europese Commissie van uitgaat.

Bovendien vindt premier Rutte dat de beloofde miljoenen van de EU beter kunnen worden besteed in landen waar de gevolgen van de vergroening hard zullen aankomen. Het kabinet wordt wat dat betreft gesteund door Spanje, Portugal en een aantal Oost-Europese landen. Ook zij vinden dat landen als Nederland en Duitsland best hun eigen broek kunnen ophouden.

Hoe werkt het?

Overigens is het geld uit Brussel niet gratis. Lidstaten moeten zelf ook flink in de buidel tasten. Als Nederland de 220 miljoen zou krijgen, kost dat de Nederlandse schatkist iets minder dan 500 miljoen euro. Je krijgt namelijk alleen geld als je zelf ook iets bijlegt.

De 220 miljoen zal in eerste instantie niet naar een regio als Groningen gaan, maar eerder naar bijvoorbeeld Zuid-Holland. De subsidie is bedoeld voor regio's met een hoge uitstoot van vervuilende stoffen en tegelijkertijd forse werkgelegenheid, die mogelijk krimpt door de klimaatmaatregelen. Werkgelegenheid die verdwijnt door het sluiten van gasvelden (zoals in Groningen) telt niet, terwijl het afschakelen van kolen wél punten oplevert - en dus geld uit de nieuwe subsidiepot.

EU-diplomaten denken dat de voorwaarden voor de Europese subsidie gaan lijken op de oude regels voor de cohesiefondsen van de EU. Bij die fondsen ging het vooral om gebieden die economisch achterbleven. "Daar wordt bij de nieuwe subsidiepot nog een ander criterium aan toegevoegd, namelijk dat dat achterblijven wordt veroorzaakt door de klimaatmaatregelen."

Serieuze plannen

De formele goedkeuring van de bestemming die de Europese Commissie aan het geld gaat geven zal vanwege de financiële discussie nog wel even op zich laten wachten. We weten pas hoeveel geld iedere lidstaat krijgt als de EU-begroting officieel is goedgekeurd, later dit jaar.

Maar ondertussen zitten de ambtenaren in Brussel niet stil: de komende tijd komt er meer duidelijkheid over de voorwaarden. En in kringen rond de Europese Commissie valt te horen: het moeten wel serieuze plannen zijn, en wie niet aan de voorwaarden voldoet krijgt geen subsidie.Tientallen voetbalfans gaan elkaar te lijf in café Woerden

In een café in Woerden zijn gisteravond enkele tientallen voetbalsupporters met elkaar op de vuist gegaan.

Een groep fans van Heerenveen keek in het café naar de wedstrijd Feyenoord-Heerenveen. De vlam sloeg in de pan toen supporters van Feyenoord het café binnenkwamen, die vermoedelijk lucht hadden gekregen van de aanwezigheid van de Heerenveen-fans.

De vechtpartij was kort maar heftig, zegt de politie. Op beelden vanuit de kroeg is te zien dat er onder meer werd gegooid met barkrukken. Buiten reed een auto het terras op.

In het café werd een ravage aangericht. Een paar supporters raakten gewond, drie van hen moesten zich laten behandelen in het ziekenhuis.

Dit zouden beelden zijn van de vechtpartij:

Vijf verdachten gingen er met de auto vandoor. Zij werden drie kwartier later in Rotterdam aangehouden. De mannen zitten in de cel en hun auto is in beslag genomen. De politie hoopt dat getuigen zich melden zodat meer vechtersbazen kunnen worden aangehouden.

Waarom de supporters juist in Woerden terechtkwamen, is niet duidelijk. Mogelijk is hun verboden om de wedstrijd in het stadion te volgen.Meisje (6) zwaargewond bij explosie boven cadeauwinkel Terborg

In de Gelderse plaats Terborg is in een woning boven een cadeauwinkel een explosie geweest. Daarbij raakte een zesjarig meisje ernstig gewond. Twee gezinsleden konden ter plekke worden behandeld aan lichte verwondingen.

De winkel, Villa Kado, ligt aan de Hoofdstraat. De explosie in de bovengelegen woning zou veroorzaakt zijn door een kachel. Volgens de brandweer is de woning behoorlijk beschadigd, maar is het pand wel stabiel.

Het zwaargewonde meisje is met een ambulance naar het ziekenhuis in Nijmegen gebracht. Een deel van de Hoofdstraat is afgesloten voor onderzoek.Iran wil zwarte dozen neergehaald vliegtuig toch eerst zelf onderzoeken

De zwarte dozen van het door Iran neergehaalde Oekraïense vliegtuig blijven vooralsnog in Iran. Dat land gaat toch eerst zelf een poging doen om de vluchtgegevens te onderzoeken, meldt de leider van het Iraanse team dat de ramp onderzoekt.

Gisteren meldde een Iraans persbureau op basis van dezelfde functionaris dat de zwarte dozen naar Oekraïne gaan voor onderzoek. Iran zou de vluchtgegevens niet zelf kunnen onderzoeken. Dat lijkt nu toch anders te liggen.

"We proberen de zwarte dozen eerst hier in Iran uit te lezen", zegt onderzoeksleider Hassan Rezaifar. "Als dat niet lukt zijn Oekraïne en Frankrijk een optie, maar er is nog geen beslissing genomen om ze naar een ander land te sturen." Het is onduidelijk waarom Iran er nu anders tegenaan kijkt.

Lichamen naar Kiev

De Boeing van Ukraine International Airlines werd op 8 januari door zeker één Iraanse raket uit de lucht geschoten. Elf van de 176 slachtoffers kwamen uit Oekraïne, onder wie negen bemanningsleden. De andere slachtoffers waren Iraniërs of mensen van Iraanse afkomst.

De Oekraïeners die omkwamen zijn vandaag overgebracht naar Kiev. De doodskisten, die bedekt waren met de Oekraïense vlag, werden een voor een uit een militair vliegtuig gedragen. Op het vliegveld was een ceremonie, waar ook president Zelensky bij aanwezig was.

Teheran was door onder meer de Canadese premier Trudeau gemaand om de zwaar beschadigde zwarte dozen naar Frankrijk te sturen. In het vliegtuig zaten 57 mensen met een Canadees paspoort.

Iran hield een aantal dagen vol dat het vliegtuig was neergestort door een technisch probleem. Na toenemende internationale druk gaf het land toe dat het toestel was neergehaald, volgens het Iraanse leger als gevolg van een menselijke fout. Het vliegtuig zou zijn aangezien voor een Amerikaanse kruisraket.Crimineel Omar L. naar Vught na verijdelde ontsnappingspoging Zutphen

Een ontsnapping uit de gevangenis in Zutphen is mislukt. Vier mannen zijn aangehouden. "We vermoeden dat zij bij de uitbraakpoging betrokken zijn", zegt een politiewoordvoerder.

Agenten kwamen vanochtend af op een melding over een brandend busje op het terrein van de Penitentiaire Inrichting (PI). Volgens de politie probeerden meerdere personen in te breken in de gevangenis om iemand te helpen ontsnappen. Maar die poging is dus verijdeld, niemand is ontsnapt. De brand in het busje is geblust.

Het gaat hoogstwaarschijnlijk om de tot levenslang veroordeelde crimineel Omar L.. Vandaag is hij overgeplaatst naar de Extra Beveiligde Inrichting in Vught, meldt zijn advocaat Sander Janssen. In die gevangenis zitten onder meer Ridouan Taghi en Willem Holleeder.

L. is vorig jaar veroordeeld tot levenslang voor zijn aandeel in verschillende moorden en pogingen daartoe in het Amsterdamse criminele milieu, waar sinds een aantal jaren een uiterst gewelddadige strijd tussen telkens wisselende groeperingen woedt.

"Het is een gewelddadig incident", zegt de woordvoerder. "We hebben alles op alles gezet om zo snel mogelijk de verdachten aan te houden." De politie zette het gebied ruim af en gebruikte een helikopter.

Agenten kregen een verdacht voertuig in beeld en zette de achtervolging in. Bij Zevenaar stopte die auto en sloeg een van de vier mannen op de vlucht. Later loste de politie bij Wehl een waarschuwingsschot en werden de andere drie mannen aangehouden. Het is niet bekend of de verdachten wapens bij zich hadden.

Bekijk hier de beelden van de aanhouding:

De vierde man werd gearresteerd bij Zevenaar. Er is samengewerkt met onder andere de Duitse politie, de recherche en de Koninklijke Marechaussee.

Bekijk hieronder beelden van het busje nadat de brand was geblust:Ongelukken in Gelderland en Friesland vanwege gladheid

In delen van het land was het vanochtend glad op de weg door nachtvorst. De gladheid leidde in Gelderland en Friesland tot ongelukken.

In het Gelderse Wekerom sloeg een auto over de kop. De wagen raakte zwaar beschadigd maar de twee inzittenden kwamen met de schrik vrij, meldt Omroep Gelderland.

Bij Marsum, in Friesland, gleed een auto in een bocht rechtdoor en belandde in een sloot. Omrop Fryslân meldt dat ook op de A31 een auto van de weg raakte. Voor zover bekend raakte niemand gewond.

Code geel

Het KNMI had met code geel voor de gladheid gewaarschuwd. Rond 10.00 uur waren de problemen voorbij.

Morgen kan het opnieuw glad worden.Opnieuw Nederlandse crimineel opgepakt in Dubai

In Dubai is Khalid J. opgepakt, meldt Het Parool op basis van bronnen. De 35-jarige J. wordt ervan ervan verdacht lid te zijn van een criminele organisatie die verschillende onderwereldmoorden liet uitvoeren.

Het Openbaar Ministerie laat weten in het belang van het onderzoek geen mededelingen te doen over de zaak, maar laat op Twitter weten dat de Nederlandse autoriteiten vanmorgen op Schiphol een 35-jarige man hebben aangehouden die door de Verenigde Arabische Emiraten is uitgezet.

J. zou een handlanger zijn geweest van Gwenette Martha, de crimineel die in 2014 werd geliquideerd. Ook behoorde hij tot het 'middenkader' van het criminele netwerk rond 'Rico de Chileen', schrijft Het Parool. Rico de Chileen is de bijnaam van Richard R., die banden had met onder anderen Ridouan Taghi. Taghi werd in december opgepakt in Dubai.

Volgens Het Parool speelde J. van december 2013 tot december 2014 en belangrijke rol in het netwerk rond 'Rico de Chileen'. In die periode werd onder anderen crimineel Alex Gillis geliquideerd. Ook was de organisatie waarschijnlijk betrokken bij de 'vergismoord' op Stefan Regalo Eggermont in Amsterdam.

Overigens is J. niet aangeklaagd voor concrete liquidaties, maar alleen voor lidmaatschap van een criminele organisatie, schrijft Het Parool. Het Openbaar Ministerie laat in een reactie aan de NOS weten in het belang van het onderzoek geen mededelingen te doen over de zaak.

Ook Ridouan Taghi werd in Dubai opgepakt. Ontdek hoe hij de spil lijkt in een netwerk van bijna honderd namen:Naar boven Up

Media

Zoeken we op

Google

Dagen te gaan tot

17666

dagen te gaan tot
Free Willy
Dagen te gaan op Mingy!

Het goede doel!

Mingy en cliniclowns

Het goede doel!

Mingy en het Rodekruis

Het goede doel!

Mingy en Save the Childeren

Het goede doel!

Mingy en Unicef