Mingy zegt " Te koop: "Winkler Prins encyclopedie" Reden: vrouw weet alles beter. "

De nieuwste berichten op https://nos.nl
Save the Children: meer dan 2500 buitenlandse kinderen in Syrische kampen

Meer dan 2500 kinderen uit 30 landen leven in drie verschillende migrantenkampen in het noordoosten van Syrië, waaronder het kamp Al-Hol. Dat zegt hulporganisatie Save the Children, die wil dat de internationale gemeenschap maatregelen neemt voor hun veiligheid. Sommige kinderen zijn volgens Save the Children maar een paar dagen of weken oud.

De kinderen zijn afkomstig uit families die banden hebben of hadden met terreurorganisatie IS. Ze leven afgezonderd van andere mensen in de kampen en dat belemmert volgens Save the Children hun toegang tot hulp.

De meeste kinderen zitten in de kampen met hun moeders, sommigen worden opgevangen door vrijwilligers. In een aantal gevallen zijn vrouwen die door IS als kind zijn meegenomen, nu zelf moeder geworden.

Bedreigingen

De hulporganisatie zegt dat er in de drie kampen een groot tekort is aan bescherming en dat er dringend behoefte is aan voeding en medische hulp. Ook is er hulp nodig voor kinderen met traumatische ervaringen. "Het leveren van zulke diensten in een veilige en gezonde omgeving is nu niet mogelijk in het noordoosten van Syrië", meldt de organisatie.

Save the Children pleit ervoor dat kinderen en hun families door landen worden teruggehaald. "Alle kinderen die banden hebben of banden hadden met IS zijn slachtoffer van het conflict en moeten als zodanig gezien worden", zegt de directeur Syrië van de hulporganisatie in een persbericht. "Alle landen waarvan burgers gevangen in Syrië zitten, moeten hun verantwoordelijkheid nemen."

Het Nederlandse kabinet is tot nu toe niet van plan om IS-strijders terug te halen voor berechting. Minister Grapperhaus onderzoekt wel of Nederlandse vrouwelijke Syriëgangers en hun kinderen teruggehaald kunnen worden. Het is niet duidelijk of en hoeveel Nederlandse kinderen in de drie kampen vastzitten.Acteur Edwin Jonker en zangeres Edsilia Rombley dit jaar in The Passion

Acteur Edwin Jonker en zangeres Edsilia Rombley spelen dit jaar de rollen van Jezus en Maria in The Passion, de muzikale show van de EO en KRO-NCRV over de laatste uren van het leven van Jezus. Dat programma wordt op Witte Donderdag 18 april voor de negende keer uitgezonden, dit jaar vanuit Dordrecht. Het thema is eenzaamheid.

De twee zangers Lucas Hamming en Paul Sinha spelen in het programma de rollen van de discipelen Judas en Petrus. Acteur Porgy Franssen neemt de rol van Pilatus op zich. Martijn Krabbé is de verteller, presentator Klaas van Kruistum doet verslag van de processie.

Menselijk contact

"We zijn van nature sociale wezens, maar het lijkt wel of menselijk contact steeds schaarser is en de kwaliteit steeds zeldzamer wordt", zegt Krabbé in een persbericht van de EO. "Echte eenzaamheid in je leven kan alleen overwonnen worden als het je toch lukt om je te verbinden met iemand. Dat hoeft niet altijd een geliefde of familie te zijn, dat kan juist iedereen zijn. Iemand die jou gewoon ziet zoals je bent."

Eerder werd al bekend dat The Passion vanuit Dordrecht wordt uitgezonden. In die plaats werd vorig jaar november 400 jaar geleden de opdracht gegeven voor de eerste officiële Nederlandse bijbelvertaling, de Statenvertaling.Toetsenist van Earth & Fire (en componist van 'Weekend') overleden

Gerard Koerts, de toetsenist van de Nederlandse band Earth & Fire, is op 71-jarige leeftijd overleden. Samen met zijn tweelingbroer Chris schreef hij vrijwel alle nummers van de band, waaronder de internationale hit Weekend.

Op hun veertiende begonnen Gerard en Chris Koerts in de muziek, onder de naam The Singing Twins. Allebei zingen ze en spelen ze gitaar. In 1967 richtten ze met anderen Opus Gainfull op. Die Haagse band groeide uit tot Earth & Fire.

Na de komst van zangeres Jerney Kaagman in 1969 kwam het eerste succes. De single Seasons, geschreven door George Kooymans van The Golden Earring, werd in 1970 een grote hit. Daarna werden alle nummers door de broers Koerts geschreven.

Mellotron

Na de hit Invitation in 1971 stapte Gerard Koerts over van gitaar op toetsen. Hij introduceerde in Nederland de mellotron, een elektronisch instrument dat geluiden van magneetbanden afspeelt, bekend van onder meer de Britse band The Moody Blues. De mellotron geeft een wat zweverig geluid, zoals goed te horen is in de nummer 1-hit Memories van Earth & Fire uit 1972.

Vrijwel elk nummer van Earth & Fire werd in de jaren 70 een grote hit in Nederland, zoals Maybe Tomorrow Maybe Tonight, Love of Life en Thanks for the Love. Maar het allergrootste succes was Weekend, waarmee Earth & Fire in 1979 ook in het buitenland scoorde. In Nederland werd de single meer dan 100.000 keer verkocht.

Muziekstudio

Na dat succes stapte Chris Koerts uit de band om zich te wijden aan zijn studie musicologie. Gerard ging nog door tot 1983, maar de successen uit de jaren 70 werden niet meer geëvenaard.

De broers kochten een muziekstudio en produceerden muziek voor andere artiesten. Onder de naam Earth and Fire Orchestra maakten Gerard en Chris Koerts nog twee albums: Frames in 1988 en Escape in 1995. Daarnaast schreven ze met Ab Tamboer nummers voor Kinderen voor Kinderen.

De laatste jaren woonden de broers in Frankrijk, waar ze speelden in de band The French Connection. Vandaag overleed Gerard Koerts in een ziekenhuis in Perpignan.Inspectie somber over zorg in aardbevingsgebied

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd maakt zich zorgen over de kwaliteit van zorg in het Groningse aardbevingsgebied op de lange duur. Het gebrek aan duidelijkheid over bijvoorbeeld versterkingen van gebouwen leidt tot veel onzekerheid, concludeert de inspectie.

In het rapport dat vandaag is gepubliceerd staat dat de zorg nu nog niet lijdt onder de aardbevingsproblematiek. Dat komt vooral door "bovenmatige inzet en veel flexibiliteit van medewerkers", maar de inspectie vraagt zich af hoe lang de zorgverleners dit vol kunnen houden.

Door langdurige onzekerheid over versterkingen en verhuizingen worden zorgbestuurders belemmerd in hun werk, schrijft RTV Noord. "Zij stellen het ontwikkelen van zorginhoudelijk beleid en investeringen uit", aldus de inspectie. Voor een bestuurder is het bijvoorbeeld moeilijk om een visie op lange termijn te ontwikkelen als het onduidelijk is of het gebouw over vijf jaar nog gebruikt gaat worden.

De inspectie bezocht negen zorginstellingen die ouderenzorg, gehandicaptenzorg of geestelijke gezondheidszorg bieden. De aardbevingen komen bovenop andere kwesties waar het gebied mee te maken heeft, zoals vergrijzing, bevolkingsdaling en een krappe arbeidsmarkt.Samsung vraagt hoofdprijs voor opvouwbare telefoon: 2000 dollar

Of het de telefoon van de toekomst wordt, is nog afwachten, maar Samsung denkt in ieder geval van wel. Het bedrijf heeft in San Francisco zijn opvouwbare telefoon gepresenteerd, de Galaxy Fold.

Het toestel wordt aangeprezen als een ultra-luxe product, met een prijskaartje van 1980 dollar. Daarmee is het apparaat ruim 500 dollar duurder dan de duurste iPhone, de XS Max - en die werd door consument en industrie al heel duur gevonden.

Of consumenten ook echt behoefte hebben aan een opvouwbare telefoon, is de vraag. Voorlopig is de prijs van het apparaat te hoog om de echte massa te bereiken.

De telefoon heeft uitgeklapt een schermoppervlak van 7,3-inch, wat vergelijkbaar is met het scherm van een iPad mini, en aan de voorkant een kleiner scherm. Het bedrijf is er onder meer trots op dat het mogelijk was om op het uitgevouwen scherm drie vensters tegelijkertijd te tonen. De telefoon is ingeklapt wel dikker dan we zijn gewend, omdat er dan feitelijk twee schermen op elkaar liggen.

Naar verwachting zullen andere smartphonemakers de komende tijd vergelijkbare telefoons lanceren. Die zouden ervoor kunnen kiezen om (ver) onder de vraagprijs van de Fold te gaan zitten, om zo de markt op scherp te zetten.

Het apparaat is het eerste van zijn soort dat in massaproductie gaat, al blijft de oplage relatief klein: rond de miljoen exemplaren. Het Zuid-Koreaanse bedrijf is wereldwijd marktleider op het gebied van smartphones. Marktonderzoeker IDC berekende dat Samsung de afgelopen tien jaar 2,2 miljard Galaxy-toestellen heeft verkocht.

Vingerafdrukscanner in scherm

Verder heeft Samsung vier Galaxy S10-modellen gepresenteerd. De duurste versie is met 1600 dollar (de Plus-variant met 1000 gigabyte opslag) een paar honderd euro goedkoper dan de Fold. Ook deze telefoon bevat een aantal vernieuwingen. Zo zit er een vingerafdrukscanner in het scherm verwerkt (behalve in de goedkoopste versie) en is er een model dat werkt met 5G, de opvolger van ons huidige mobiele internet.

Daarmee loopt het bedrijf een beetje op de zaken vooruit: naar verwachting wordt 5G pas vanaf 2020 op grote schaal voor consumenten beschikbaar. Nederland moet nog langer wachten, vanwege het ontbreken van een belangrijke frequentieband. Hier zijn 5G-netwerken voor smartphones waarschijnlijk pas in 2022 of 2023 operationeel.

Grote klapper nodig

De nu aangekondigde telefoons moeten Samsung helpen om zijn positie op de smartphonemarkt te verstevigen. "Na meerdere jaren van teruglopende verkopen van smartphones, jarenlang de belangrijkste inkomstenbron, heeft Samsung weer een grote klapper nodig", schreef zakenkrant The Wall Street Journal toen de geruchten over de nieuwe modellen al volop rondgingen.

Begin vorige maand gaven de Zuid-Koreanen nog een omzet- en winstwaarschuwing af over het belangrijke feestdagenkwartaal. Uiteindelijk bleek de omzet uit te komen op 53 miljard dollar, 10 procent lager dan een jaar eerder.

Samsung concurreert traditiegetrouw met Apple, maar het heeft ook last van Chinese fabrikanten, die steeds populairder worden op de smartphonemarkt. Huawei, Xiaomi en Oppo rukken op en hebben samen al een groter deel van de markt in handen dan Samsung. Dat was begin 2017 nog niet het geval.CBR onder verscherpt toezicht om achterstanden bij rijbewijzen

Mensen die hun rijbewijs willen ontvangen of die een gezondheidsverklaring moeten inleveren om hun rijbewijs te houden weten het al: bij het CBR zijn grote achterstanden en het is moeilijk om iemand aan de lijn te krijgen die kan helpen.

Sommige burgers hebben zich ten einde raad tot minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur gewend. "Ik ontvang veel brieven van burgers die op hun auto zijn aangewezen en door de lange doorlooptijden in de problemen komen met de vernieuwing van hun rijbewijs", schrijft de minister aan de Tweede Kamer.

Daarom gaat zij scherper toezicht houden op het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen). Het CBR is de organisatie die voor het ministerie de rijvaardigheid en medische bekwaamheid van bestuurders beoordeelt.

"Op dit moment gaat het niet goed bij het CBR en ik deel uw zorgen rondom de problematiek", schrijft de minister verder. Het CBR heeft achterstanden omdat het aantal aanvragen van gezondheidsverklaringen van vooral 75-plussers enorm is toegenomen.

Medisch personeel

Het CBR heeft al maatregelen genomen. Er wordt extra medisch personeel aangetrokken om de dossiers te kunnen beoordelen, de klantenservice is uitgebreid en de openingstijden van de klantenservice zijn verruimd. Met vervoerdersorganisatie TLN is een spoedprocedure afgesproken voor chauffeurs die hun rijbewijs nodig hebben om hun brood te kunnen verdienen.

Tot komend najaar blijft het druk, daarna hoopt de organisatie door digitalisering sneller te kunnen werken.Reuzenschildpaddensoort voor het eerst sinds 1906 weer gezien

Op de Galapagoseilanden is een uitgestorven gewaande reuzenschildpad gevonden. Deze soort was sinds 1906 niet meer gezien. Daarom gingen wetenschappers ervan uit dat een vulkaanuitbarsting de schildpaddensoort had uitgeroeid.

Het gaat om een vrouwelijke Chelonoidis phantastica, een ondersoort van de galapagosreuzenschildpad. Die leeft alleen op het eiland Fernandina. Het vrouwtje werd ontdekt door lokale natuurbeschermers.

De landschildpad heeft een roze neus en een glimmend schild:

De trotse minister van Milieu van Ecuador maakte de vondst bekend op Twitter. De eilandengroep is onderdeel van dit Zuid-Amerikaanse land.

Op de Galapagoseilanden leven talloze opvallende soorten hagedissen, leguanen en reuzenschildpadden. De flora en fauna op de eilanden waren een belangrijke inspiratiebron voor Charles Darwins boek The Origin of Species, waarin hij zijn evolutietheorie uiteenzette.'Neemt het Vaticaan kindermisbruik nu wél serieus?'

"Dit is pater Coyle, hij bekende vijftig jongens seksueel misbruikt te hebben. De kerk deed er niets aan", vertelt Tim Lennon (71). In zijn handen houdt hij het jaarboek van zijn katholieke middelbare school in de Amerikaanse staat Iowa vast. Een voor een wijst hij aan welke geestelijken zich vergrepen aan hun leerlingen.

Ook Lennon werd misbruikt. Pater Murphy nam hem als 12-jarige jongen mee naar sportwedstrijden, de film of het park. Zijn ambtswoning was de vaste afsluiting van de dagjes uit. Andere priesters waren op de hoogte. Twee keer zette de pater hem in een biechtstoel om zijn 'zonden' op te biechten.

Tientallen jaren zweeg Lennon over wat er gebeurde, tot het moment dat hij verhalen van andere slachtoffers hoorde. Tegenwoordig leidt hij SNAP, een organisatie met ruim 25.000 leden die wereldwijd slachtoffers van kerkelijk misbruik samenbrengt en helpt. Door de grootte van de groep kunnen zij eindelijk een vuist maken. Lennon zal namens hen de komende dagen met deze vuist op tafel slaan in Rome bij de hoogste leiders van het Vaticaan.

Bijeenkomst in Rome

Voor het eerst houdt de katholieke kerk een grote bijeenkomst over misbruik door priesters. Voorzitters van alle bisschoppenconferenties en slachtoffers van misbruik zijn de komende vier dagen in Rome voor een speciale top. Ondanks het hervormingsgezinde karakter van paus Franciscus' werk, deed hij nog weinig aan de misbruikkwestie.

Bekijk hieronder de reportage die correspondent Arjen van der Horst maakte over Tim Lennon:

De toenemende kritiek op de paus onderstreept de harde maatregelen die critici verwachten. De aansprakelijkheid van de kerkleiding is dan ook een centraal thema van de bijeenkomst. Te vaak en te lang hebben bisschoppen en kardinalen de misbruikschandalen doodgezwegen en ze in de doofpot gestopt, zo luidt het verwijt.

'Zero tolerance'

Een van de bekendste criticasters is de Amerikaanse priester Thomas Reese, die ook aanwezig is in Rome. Hij wil dat bisschoppen misbruik van hun priesters niet binnen de kerk houden, maar direct doorspelen aan de politie en justitie. Op strijdvaardige toon stelt Reese voor: "We eisen zero tolerance voor bisschoppen die kinderen niet beschermen."

Reese schrijft al tientallen jaren kritische verhalen over misbruik voor de toonaangevende katholieke krant National Catholic Reporter. In zijn stukken benadrukt hij het belang van het verzamelen van bewijs om geestelijken strafrechtelijk te veroordelen. "Net als in Pennsylvania moet je goede en echt onafhankelijke onderzoekers hebben met volledige toegang. Alle dossiers. Alle documenten."

Bijzondere aandacht vanuit Amerika

Reese doelt op het onderzoek van de openbaar aanklager in Pennsylvania dat in augustus 2018 openbaar werd. Voor het eerst werd duidelijk hoe groot de omvang van het misbruik was in de Amerikaanse staat. In Pennsylvania maakten ruim 300 priesters meer dan 1000 slachtoffers, zo bleek uit interne documenten van de kerk.

Sinds het onderzoek in Pennsylvania is een reeks nieuwe schandalen geopenbaard. De golf van verontwaardiging leidde ertoe dat justitie in zestien andere staten onderzoeken instelde. Nadat de schandalen aan het licht waren gekomen, is de roep om transparantie in de kerk alleen maar luider geworden. Amerikaanse katholieken volgen de speciale bijeenkomst in Rome dan ook op de voet.

Wat moet er veranderen volgens SNAP-leider Tim Lennon? "De paus kan vandaag al in actie komen. Hij kan zeggen: van elke beschuldiging van misbruik moet je aangifte doen bij de politie. Hij kan elke bisschop dwingen om volledig mee te werken met justitie."

Maar ondanks zijn aanwezigheid in Rome heeft Lennon weinig vertrouwen in constructieve oplossingen. "Eén korte bijeenkomst organiseren en dan verwachten dat er veel verandert, is onmogelijk", sombert hij.

Lennons pessimisme is ingegeven door zijn eigen ervaringen met de kerk na zijn misbruik. Geen van de priesters in Lennons jaarboek is veroordeeld, ook niet de man die hem verkrachtte. Later bleek deze pater Murphy een geschiedenis van misbruik te hebben waar de bisschop al van afwist.

Lennon vindt het tekenend voor de manier waarop de kerk omgaat met misbruik. "Als de bisschop goed had gehandeld en zijn verleden had gerapporteerd, had mijn misbruik en dat van vele anderen voorkomen kunnen worden."Kabinet negeert oproep Amerikaanse ambassadeur om Russisch gas te boycotten

De Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Pete Hoekstra, is naar de Tweede Kamer gekomen om een debat bij te wonen over zijn oproep om Russisch gas te boycotten. Hij zat in de bankjes achter de Kamerleden, met uitzicht op de ministers Blok en Wiebes.

"De ambassadeur is hier aanwezig met zijn medewerkers", merkte minister Blok met een schuine blik op. Maar dat heeft het Nederlandse standpunt niet kunnen beïnvloeden. De ministers zijn niet van plan om Russisch gas te boycotten. Nederland heeft dat veel te hard nodig, was de boodschap aan de ambassadeur.

Aan het debat deden maar zes politieke partijen mee. Zij zijn verdeeld over de oproep van de Amerikaanse ambassadeur en over de Russische gasleiding Nord Stream 2. Met die nieuwe leiding wil Rusland meer gas aan Europa verkopen. Amerika is bang voor te veel Russische invloed, maar heeft ook een ander belang: zelf gas aan Europa verkopen.

Dit is waar de Nord Stream 2 op dit moment wordt aangelegd. De gasleiding maakt Oekraïne minder belangrijk als gasdoorvoerland:

'Russofobie'

VVD, CDA en PVV zijn voor de aanleg van Nord Stream 2 en de inkoop van Russisch gas, maar met kanttekeningen. "Van Russofobie kun je niet eten", zei PVV-Kamerlid De Roon. "Van een lagere energierekening wel." De PVV vindt het het belangrijkst dat Russisch gas goedkoper is dan Amerikaans gas.

VVD-Kamerlid Koopmans gelooft niet dat de afhankelijkheid van Rusland toeneemt door een extra gasleiding: "We zijn gedwongen zaken te doen met Rusland, ook al gedraagt dat zich als onze vijand. Maar dat doen we al sinds de Koude Oorlog, en we hebben aardgas gewoon nodig."

Het CDA vindt dat Russisch gas in onze "energiemix" hoort. De afspraken over Europees toezicht moeten ervoor zorgen dat Rusland geen misbruik kan maken van de situatie, zei Kamerlid Van Helvert.

'Boa constrictor'

D66, GroenLinks en SP zijn juist tegen meer inkoop van Russisch gas. "Poetin gebruikt de Nord Stream 2 als een soort boa constrictor om het laatste restje leven uit Oekraïne te wurgen" zei D66-Kamerlid Sjoerdsma. "Nord Stream 2 is niets anders dan een geopolitiek Russisch wapen."

Ook GroenLinks ziet de gasleiding als geopolitiek wapen. "Het is een sterk staaltje om te blijven volhouden dat dit puur een economisch project is", zei Kamerlid Van Ojik. Los daarvan vindt de partij dat Europa zo snel mogelijk van fossiele brandstoffen af moet.

Dat vindt ook de SP. "Er moet een groene revolutie worden ontketend", zegt Kamerlid Karabulut. "De miljardeninvesteringen zouden naar schone energie moeten gaan." Maar Nord Stream 2, al voor de helft aangelegd, lijkt een feit. En het kabinet gaat daar niets aan veranderen.Hoe een interview van Fox News met Rutger Bregman volledig ontspoort

"Why don't you go fuck yourself! (...) Je bent een idioot. Ik wilde je een podium geven, maar je bent te irritant." Het is de apotheose van een interview door de Amerikaanse Fox News-presentator Tucker Carlson. De 'idioot' in kwestie is de Nederlandse journalist en historicus Rutger Bregman.

Bregman verwierf eind januari wereldfaam met een speech bij het World Economic Forum in Davos. Zijn boodschap: er wordt te weinig gepraat over hoeveel de allerrijksten meebetalen aan de samenleving. "Belasting, belasting, belasting, de rest is bullshit", zei hij onder meer.

Reden genoeg voor het programma Tucker Carlson Tonight, op de conservatieve zender Fox News, om Bregman eens aan de tand te voelen. Dat het vraaggesprek niet ging zoals Carlson had gehoopt, meldde Bregman vorige week al op Twitter. Volgens de Nederlander is het interview om die reden ook niet uitgezonden.

Nu, ruim een week na het interview, heeft Bregman zelf een video van het interview naar buiten gebracht via online nieuwsmedium Now This. Het gaat om beelden uit de studio in Amsterdam vanwaaruit Bregman in contact stond met de Fox-studio. Presentator Carlson is niet te zien, maar wel te horen.

Volgens Bregman is in het gesprek van ongeveer 6 minuten niet geknipt:

Het gesprek begint met de presentator die Bregman complimenteert met zijn optreden in Davos. Carlson: "Het was een van de beste momenten in de geschiedenis van Davos. (...) Meneer Bregman, ik kan niet stoppen met lachen."

Maar binnen enkele minuten slaat de sfeer helemaal om. Het begint met Bregman die stelt dat in Davos, maar ook op Fox News niemand het heeft over hogere belasting voor de rijken. "De verklaring is eenvoudig: de meesten in Davos, maar ook op dit kanaal, zijn 'gekocht' door de miljardairsklasse."

Even later houdt hij Carlson voor dat de eigenaar van Fox, de Murdoch-familie, niet wil dat er op de zender over belastingontwijking wordt gepraat. "Wat de Murdochs willen is dat jullie immigranten als zondebok aanwijzen."

Daarna stelt hij dat Carlson "vuil geld" heeft aangenomen van miljardairs. "Jij bent een miljonair, betaald door miljardairs. Dat is wat jij bent." Er volgt wat gebekvecht over hoeveel Fox News Bregman eigenlijk heeft gekeken en of Tucker Carlson wel oprecht is met zijn aandacht voor de belastingmoraal van rijken.

En dan explodeert de Amerikaan en volgt zijn tirade met krachttermen. "Je kan de kritiek niet aan hè?", besluit Bregman grijnzend.

Reactie

In een reactie laat de Nederlander weten dat hij het jammer vindt dat het gesprek niet op Fox News is uitgezonden. "Als je een interview houdt, waarom zend je het dan niet uit?"

"Ik heb ervoor gekozen om het openbaar te maken omdat ik vind dat we moeten blijven praten over de corrumperende invloed van geld in politiek", schrijft hij op Twitter. "En het toont ook aan hoe kwaad de elite kan worden als je erover praat."Rotterdammers demonstreren voor meer nachtelijk uitgaansvermaak

Ongeveer vijfhonderd mensen hebben voor het stadhuis in Rotterdam gedemonstreerd voor een beter uitgaansbeleid. De demonstranten vinden dat de politiek meer moet doen om het Rotterdamse nachtleven te stimuleren.

De aanleiding voor het protest was het besluit van de gemeente om de stekker uit een project in Delfshaven te trekken. Daar zou een grote danceclub komen.

Een van de initiatiefnemers van het project in Delfshaven, Kristiaan de Leeuw, is blij met de protestactie. "De politiek wordt nu wel gedwongen te zoeken naar oplossingen," zei hij tegen RTV Rijnmond. "Dat komt door de brede steun die we hebben gehad."

Volgens de politie is de betoging in een goede sfeer verlopen.Partner van lesbische premier Servië bevalt van zoon

Hoewel Servië bepaald niet bekendstaat als lhbti-vriendelijk, heeft het land een bijzondere primeur: Milica Djurdjic, de partner van premier Brnabic (43), is bevallen van een zoon. Het jongetje is vandaag geboren en heet volgens Servische media Igor.

Ana Brnabic werd in juni 2017 premier van Servië. Ze is de eerste vrouwelijke premier van het Balkanland en een van de weinige openlijk homoseksuele regeringsleiders ter wereld. Dat haar partner nu moeder is geworden - ook al uitzonderlijk in kringen van regeringsleiders - maakt haar situatie extra bijzonder.

Homofoob

Toch staat Brnabic niet bekend als groot voorvechter van lhbti-rechten. In Servië zijn er geen wettelijke mogelijkheden om homoseksuele relaties te bekrachtigen, laat staan dat mensen van hetzelfde geslacht er kunnen trouwen. Toen haar werd gevraagd of ze daar niets aan wil veranderen, antwoordde dat ze gezien haar functie niet "haar persoonlijke mening" kan geven.

Wel liep ze in 2017 en 2018 mee met de Gay Pride in de hoofdstad Belgrado. Ze noemde Servië "een extreem tolerant land" met "een luide minderheid die hiertegen is". Zulke uitspraken worden haar niet in dank afgenomen door lhbti-activisten, die juist benadrukken hoe homofoob Servië is.

Want hoewel de Gay Pride de laatste jaren zonder noemenswaardige problemen verloopt (in 2010 liep de optocht uit op rellen, in 2011 werd hij verboden) is homoseksualiteit voor veel Serviërs nog altijd taboe. Zo is het lhbti-informatiecentrum in Belgrado om de haverklap doelwit van vandalen - alleen deze maand al twee keer.

Formeel is homoseksualiteit in Servië toegestaan en discriminatie van homo's is verboden, maar in de praktijk moeten homo's zich gedeisd houden. In het reisadvies van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken staat: "Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Servië."

Vermeend privilege

Kenmerkend is ook dat Brnabic nooit heeft gereageerd op berichten over de zwangerschap van haar vriendin. Servische media meldden dat Djurdjic via ivf zwanger is geraakt, maar dat is in Servië niet toegestaan voor stellen van hetzelfde geslacht en alleenstaande vrouwen. Lhbti-activisten reageerden daarom fel op het vermeende privilege dat de premier en haar vriendin kennelijk hadden.

De geboorte van het kind is vandaag wel bevestigd door Brnabic' kantoor. De premier heeft bovendien een gepland bezoek aan Brussel uitgesteld. Vermoedelijk vanwege de geboorte, maar daarover zegt ze niets in een Twitterbericht over het uitstel.

Brnabic was politiek onafhankelijk en onervaren, toen ze in 2017 door president Vucic werd aangesteld als premier. Lhbti-activisten bekeken dat al met argusogen, aangezien Vucic conservatief-populistisch is. Hij kreeg het verwijt dat hij zijn regering 'roze wilde wassen' om zo punten te scoren bij de Europese Unie, waarvan Servië lid wil worden.

En nu is Brnabic dus moeder geworden - in Nederlandse ogen tenminste. In Servië is op dat vlak niets geregeld en dus is Brnabic daar alleen de ongeregistreerde vriendin van een moeder. En minister-president, dat wel.Anti-brexitgroep confronteert May met enorme 'tweet' in Brussel

Een enorme digitale advertentie hing vandaag in het centrum van Brussel te wachten op de Britse premier May. "Ik geloof dat het duidelijk in ons nationaal belang is om lid te blijven van de EU", is de tekst in de tweet die wordt toegeschreven aan May.

De premier, die op bezoek is in Brussel voor brexit-onderhandelingen, is daarmee het nieuwste slachtoffer van een anti-brexit-actiegroep. Led By Donkeys wil Britse politici confronteren met dingen die ze gezegd hebben over brexit en naar eigen zeggen aantonen hoe hypocriet hun leiders zijn geweest.

May deed de bewuste uitspraak op 25 april 2016, twee maanden voor het brexit-referendum. Niet in een tweet, maar in een toespraak in Londen. May was toen nog minister van Binnenlandse Zaken en remainer; een voorstander van het EU-lidmaatschap van Groot-Brittannië.

Johnson en Farage

Al ruim een maand hangen de actievoerders metershoge billboards op in het Verenigd Koninkrijk. "Als brexit een ramp wordt, dan verhuis ik naar het buitenland", wordt toegeschreven aan oerbrexiteer Nigel Farage. Op een andere poster staat: "Brexit betekent brexit, en we gaan er een titanic succes van maken", zou oud-minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson hebben gezegd.

Op Twitter heeft de groep een compilatie van alle billboards gemaakt. Inclusief de geluidsfragmenten waarin te horen zou zijn dat de politici hun gevoelige uitspraken hebben gedaan:

Via crowdfunding heeft de groep ruim 190.000 euro opgehaald om hun guerrillaprotesten te bekostigen. De poster in Brussel is de eerste buiten de landgrenzen. Hetzelfde citaat van May dook eerder al op op een billboard in Londen.

De leden zijn nog altijd anoniem. "Groot-Brittannië gaat door een midlifecrisis, die brexit heet", zei een van de initiatiefnemers onlangs tegen The Guardian. "Het weet niet goed wat het doet (...) en ik denk niet dat het gaat werken."

'Vooruitgang'

Volgens de Britse premier zijn er vandaag "constructieve" gesprekken gevoerd in Brussel. Er zou vooruitgang geboekt zijn in de impasse over de zogeheten backstop, een soort verzekeringspolis om te voorkomen dat er een harde grens komt tussen Ierland en Noord-Ierland. May benadrukte ook nog eens dat er nog maar weinig tijd is: over 37 dagen moet het Verenigd Koninkrijk de EU verlaten.Politie in Marokko grijpt hard in bij demonstratie van leraren

Bij een demonstratie in de Marokkaanse hoofdstad Rabat zijn mensen gewond geraakt toen de politie ingreep met wapenstokken en waterkanonnen. Dat gebeurde toen de demonstranten naar het koninklijk paleis liepen, waarmee ze zouden zijn afgeweken van de route.

Aan het protest deden enkele duizenden mensen mee. Aanvankelijk verliep de demonstratie rustig. Het protest bij het parlement was georganiseerd door een aantal vakbonden. Ze vroegen vooral aandacht voor de slechte positie van tijdelijke leerkrachten in Marokko, maar demonstreerden ook omdat er na protesten in 2011 en 2012 niet genoeg verbeterd zou zijn.

Slechte betaling

De leraren en andere ambtenaren liepen vervolgens door het centrum van de hoofdstad met spandoeken waarop leuzen stonden als "Geen contracten voor bepaalde tijd in het onderwijs" en "Geen ontmanteling van de openbare school".

Docenten met een tijdelijk contract verdienen zo'n 400 euro per maand en dat is volgens hen niet genoeg om een ziektekostenverzekering van te kunnen betalen en een pensioen op te bouwen.

Leraren stonden in hun witte uniformeren tegenover de donkere pakken van de ordetroepen:

20 februari

Voor de mars hadden de leraren speciaal deze dag gekozen. "Het is de dag van de herdenking van de beweging van 20 februari, die symbool staat voor de strijd om de waardigheid", vertelde een van de deelnemende docenten.

Op 20 februari 2011 demonstreerden in Marokko duizenden mensen voor meer rechten en vrijheden, voor inperking van de koninklijke machtspositie en tegen de corruptie. In de maanden daarna was er in Marokko sprake van een breed volksverzet in de geest van de Arabische Lente.

Anti-koningshuis

In de protestmars van vandaag liepen ook mensen mee van Al-Adl Wa Al Ihssane, een streng-conservatieve beweging die tegen het koningshuis is en een democratie nastreeft op basis van de islam. Dat zou een reden kunnen zijn dat de politie hard heeft ingegrepen toen de protestmars, tegen de afspraken in, koers zette richting het paleis.Na tumultueuze week blijft de vraag: hoe zelfstandig blijft KLM op termijn?

Een hand is er niet op geschud, maar ze konden in ieder geval weer samen lachen: KLM-topman Pieter Elbers en zijn baas, Air France-KLM-topman Ben Smith. Na geruchten dat Smith van Elbers af wilde, kwam gisteren het verlossende woord dat hij mag aanblijven als baas van de Nederlandse tak van het luchtvaartbedrijf. Ook zijn er nu in Parijs afspraken gemaakt met als doel het hele bedrijf verder te stroomlijnen. Wat betekent dit voor de positie van KLM?

Deskundigen twijfelen er niet aan dat Air France en KLM in de toekomst meer en meer gaan samensmelten. Op papier zijn de luchtvaartmaatschappijen al sinds 2003 één bedrijf, maar op een aantal gebieden werken ze nog redelijk los van elkaar. Zo gaan ze nog altijd over de eigen financiën en over het eigen personeel. Op andere vlakken wordt wel samengewerkt: zo bepalen ze samen de ticketprijzen en zijn er gezamenlijk nieuwe toestellen aangeschaft.

Één bedrijf

Volgens luchtvaartdeskundige Hans Heerkens van de Universiteit Twente gaan we zulke constructies in de toekomst vaker zien. "Momenteel is er nog steeds een fleet development-afdeling in Amstelveen en een in Parijs. Ik kan me voorstellen dat dat in de toekomst één afdeling zal worden." Dat betekent dat er namens één luchtvaartmaatschappij toestellen gekocht zullen worden: Air France-KLM.

Ben Smith beloofde de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) dat KLM over haar eigen kaspositie zal blijven gaan - iets dat in Nederland gevoelig ligt. Ook zullen er geen ingrijpende veranderingen komen in het routenetwerk van KLM, zo is toegezegd.

Toch kunnen er in de toekomst wel afdelingen verdwijnen op het KLM-hoofdkantoor. "Maar dat wil niet zeggen dat dat impact zal hebben op de werkgelegenheid", zegt Joost van Doesburg van de VNV. "In theorie zouden er ook afdelingen naar Nederland kunnen komen."

Tijdens de presentatie van de jaarcijfers van de holding Air France-KLM werd het vizier gericht op de toekomst. De hoogste baas Smith wil met een nieuw ceo-team, waar Elbers en Smith allebei inzitten, het bedrijf een versimpelde structuur geven.

Volgens luchtvaartdeskundige Hans Heerkens is het duidelijk dat Smith uiteindelijk één bedrijf wil maken van de luchtvaartmaatschappij. Dat KLM daarbij de onafhankelijkheid zal verliezen, is een zekerheid. "Het was altijd al de bedoeling om van de verschillende bedrijven één grote luchtvaartmaatschappij te maken."

Toch hoeft dit niet te betekenen dat de 'blauwe zwaan' in de toekomst van Schiphol verdwijnt. "Unilever verkocht in het verleden ook verschillende merken margarine, maar het is toch echt één bedrijf", zegt Heerkens. "De merken KLM en Air France spreken verschillende klantengroepen aan. Die wil je als luchtvaartmaatschappij behouden."Defensie erkent aansprakelijkheid voor dood marechaussee

Het ministerie van Defensie erkent aansprakelijkheid voor de dood van de 20-jarige marechaussee Kelvin Bosman in 2016. Hij raakte tijdens een eindoefening van zijn basisopleiding tot marechaussee onwel en overleed later aan de gevolgen van hitteletsel.

Uit onderzoek is gebleken dat Defensie er niet in is geslaagd om de risico's te onderkennen en beheersen. Zo was er bij het opleidingscentrum van de marechaussee te weinig veiligheidsbewustzijn en schoot de kennis over hitteletsel tekort.

"Defensie heeft fouten gemaakt. Het neemt niet het verdriet weg van de geliefden van Kelvin, maar Defensie neemt verantwoordelijkheid voor deze fouten", zegt commandant van de Koninklijke Marechaussee luitenant-generaal Harry van den Brink in een verklaring.

Familie

Staatssecretaris Visser heeft de Tweede Kamer gemeld dat er maatregelen zijn genomen. Defensie steekt onder meer geld in het vergroten van de kennis van instructeurs op het gebied van hitteletsel.

Commandant Van den Brink zegt dat Defensie nog met de familie in gesprek is over "een passende wijze waarop uiting aan de aansprakelijkheid kan worden gegeven".Beschoten nachtclub in Zoetermeer moet een jaar dicht

Een nachtclub in Zoetermeer die dinsdagochtend voor de tweede keer in korte tijd werd beschoten, moet een jaar dicht, heeft burgemeester Aptroot besloten.

De politie kreeg dinsdag rond 23.30 uur een melding dat er in de buurt van Club Cobra harde knallen waren gehoord. Na onderzoek werden in de muur van de club enkele kogelgaten ontdekt, schrijft Omroep West. Met behulp van een speurhond vond de politie in de omgeving van de nachtclub kogelhulzen.

Het is al eerder voorgekomen dat Club Cobra werd beschoten. Eind december moest de zaak twee weken dicht nadat er op de deur was geschoten. Na die twee weken mocht de club weer open, omdat "er geen aanleiding was om een aanvullende maatregel te nemen".

Zoveelste nachtclub

Club Cobra is niet de eerste nachtclub in Zoetermeer waar incidenten met wapens plaatsvinden. Begin deze maand werd bij een andere nachtclub, Club Magnum, een explosief gevonden. Club Magnum werd in december voor een half jaar gesloten.

Een andere uitgaansgelegenheid, Club One, moest vorig jaar juni definitief de deuren sluiten. Deze zaak werd meerdere keren beschoten. De club werd in eerste instantie voor een jaar gesloten, maar later viel alsnog het besluit dat de gelegenheid definitief dicht moest.Pedofielen die rondstruinen op YouTube? 'Wij checken elke reactie' 

Kinderen die een radslag maken of gillend in zwemkleding van de glijbaan gaan. Filmpjes van zulke capriolen worden dagelijks met duizenden tegelijk geüpload door ouders en kinderen zelf. Dat lijkt onschuldig, maar er zit een schaduwkant aan, ontdekte een Amerikaanse youtuber.

In de reacties op YouTube geven mensen het precieze tijdstip weer waarop het kind onbedoeld een ongepaste of seksuele houding aanneemt. Anderen reageren daar dan weer op, en vragen bijvoorbeeld tips voor andere video's met vergelijkbare beelden.

Het roept de vraag op wat je daar nou tegen kan doen als ouder, en als kind. Bas van Teylingen, die via De Tube School kinderen en ouders leert omgaan met sociale media, noemt het heel belangrijk altijd met je kind te praten over wat er gebeurt als je iets op internet plaatst. "Het kan een woord zijn of een filmpje, het maakt niet uit, maar wat er op het internet komt, staat er voor altijd."

Hij raadt ouders aan zich te verdiepen in de online wereld van hun kinderen. Om bijvoorbeeld op dezelfde media als hun kinderen een account te hebben, elkaar te volgen en erover te praten. "Een voorbeeld is dat mijn zoon, toen hij op zijn twaalfde YouTubefilmpjes wilde maken, ze wel eerst aan mij moest laten zien."

Koetlife

Ruben Koet, die zijn leven en dat van zijn kinderen dagelijks laat zien in de vlog Koetlife (266.000 abonnees), maakt zich er niet al te druk om. Wel praat hij altijd met zijn vrouw over wat ze wel en wat ze niet online plaatsen. "Soms doen we ook wel eens iets niet", zegt Koet. "Als er ondergoed in beeld is bijvoorbeeld. Als een kind een radslag maakt in onderbroek, is dat anders dan als ze een bikini aan heeft."

Hoe gaat Koet ermee om als zijn kinderen in zwemkleding te zien zijn? "Ik kan mezelf niet voorstellen dat je dat opwindend vindt. Je ziet gewoon een kind in een zwembroek", zegt hij.

Desondanks waarschuwt de klokkenluidende youtuber dat zo'n video al gevaarlijk kan zijn. Volgens hem verwijzen pedofielen in reacties naar momenten in een video die zij als seksueel beschouwen. Bijvoorbeeld als kinderen onbedoeld een seksueel suggestieve pose aannemen.

Let op verdachte tijdcodes

De boosdoeners plaatsen de tijdcode van zo'n moment in de reacties. Anderen kunnen die tijdcode aanklikken, liken of vragen naar andere video's waar vergelijkbare beelden in te zien zijn. Vooralsnog lijkt dit vooral te gebeuren met video's uit het buitenland. De NOS kon één video vinden waarop Nederlands werd gesproken, met een verdachte tijdcode in de reacties.

"Je moet beseffen dat als je iets online zet, het niet meer van jou is", zegt Arda Gerkens van het Meldpunt Kinderporno. "En dat er miljoenen mensen naar kunnen kijken en ermee weglopen."

Ze trekt een vergelijking met reclamefolders die verschillende winkelketens vroeger uitgaven. "Sommige mensen vonden het toen spannend om te kijken naar kinderen in ondergoed. Nu gaan ze op internet op zoek naar momenten dat ze een glimp kunnen opvangen van iets seksueels."

Koet heeft nog niet te maken gehad met reacties waarbij in zijn vlogs gewezen werd op onbedoelde, mogelijk seksuele momenten. "Wij checken echt elke reactie die gepost wordt. Als daar dan bijvoorbeeld iets zou staan als 'op 1 minuut 30 kindje van de glijbaan', dan verwijderen we dat - en blokkeren we die persoon zodat die niet meer kan reageren."Wolkenboog verrast veel mensen: 'Een witte regenboog? Kan dat?'

In een deel van het land was vandaag een wolkenboog te zien. Dat is een witte boog, veroorzaakt door de weerkaatsing van de zon in een specifiek soort bewolking, zonder dat het regent.

De NOS kreeg vooral foto's binnen (op ooggetuige@nos.nl) die genomen waren in het westen van het land, maar ook bijvoorbeeld in Lunteren, Sneek en bij Groesbeek. Veel inzenders wisten eigenlijk niet wat ze zagen. De een sprak van "een voorzichtige regenboog", een ander schreef verbaasd "Regenboog zonder regen?" en een derde "Een witte regenboog? Kan dat?".

Minuscule druppeltjes

Ja, dat kan. Een regenboog ontstaat als de laagstaande zon in regendruppels schijnt. Het zonlicht wordt dan gebroken, waardoor een veelkleurige boog verschijnt. Bij een wolkenboog regent het niet. Het zonlicht wordt dan gebroken door de minuscule druppeltjes in de wolken, die minstens honderd keer kleiner zijn dan regendruppels.

In die kleine druppels wordt het zonlicht veel sterker gebroken. Daardoor gaan de regenboogkleuren elkaar overlappen, met als gevolg dat je geen kleuren ziet, maar wit.

Om een wolkenboog te zien, heb je "melkachtige bewolking" nodig, legt NOS-weerman Peter Kuipers Munneke uit. Daarmee bedoelt hij sluierbewolking die niet zo hoog hangt, waardoor die niet uit ijskristallen bestaat maar uit echte druppeltjes. Dat gebeurt niet zo vaak.

Een wolkenboog is soms ook te zien in de mist. Dan wordt er gesproken van een mistboog, die ook wit is. In beide gevallen is de vorm gelijk aan die van een regenboog. En aan het uiteinde staat ook een pot goud. Witgoud, uiteraard.Dna-test voor je baby: leuk kraamcadeau of risico?

Welke kleur ogen krijgt je baby later? Heeft hij of zij een grotere kans op lactose-intolerantie en bezit je kind het gen om bittere smaakstoffen in spruitjes te kunnen proeven? De dna-test voor baby's, die vandaag op de markt is gekomen, zou antwoord moeten kunnen geven op dit soort vragen. Een leuk kraamcadeau wellicht, maar deskundigen zijn kritisch.

Ontwikkelaar Sander Bast zegt dat de test "vooral voor de fun" is. Hij kwam op het idee na geboortes in de familie. De test gaat in op vijf aspecten: de oogkleur, de vraag of een kind bitter kan proeven, de aanwezigheid van het 'snelheidsgen', de kans op lactose-intolerantie en of je kind een denker of een doener wordt.

Bast presenteerde de test op de Negenmaandenbeurs. Wat vinden de aanwezige ouders daar?

Waar de test voor veel nieuwsgierige ouders een uitkomst kan zijn, reageren deskundigen terughoudend. Volgens Marc van Mil, universitair hoofddocent Biomedische Genetica aan de Universiteit Utrecht, is de techniek achter dit soort commerciële dna-tests betrouwbaar, maar de conclusies die eraan worden verbonden minder.

Zo claimen bedrijven allerlei zaken over iemands leven te kunnen voorspellen, bijvoorbeeld of iemand een denker of doener wordt. "Er zijn goede onderzoeken gedaan, maar dat ze proberen te voorspellen wat het beste bij jou, of je kind, zou passen, daarvoor is de wetenschappelijke basis zo dun. Wees heel kritisch op de voorspellende waarde van deze testen." Het bedrijf van Bast zegt zelf overigens "dat de wetenschappelijke bewijskracht hoog is".

Iets juist niet weten

Ook vindt Van Mil het bezwaarlijk dat er nu een test speciaal voor baby's in de markt wordt gezet. "Dat vind ik een groot ding. Artsen met genetica als specialisatie zijn bezig met het recht om niet te weten. Je vertelt mensen pas iets als ze aangeven iets te willen of moeten weten. Bij baby's kan dat niet, want zij kunnen dit zelf niet zeggen."

Marieke van Dooren, medisch specialist klinische genetica bij het Erasmus MC, sluit zich bij hem aan. "Hoe onschuldig het ook lijkt, zo'n test kan heel kwalijk zijn. Ouders kunnen hun kind in een bepaalde richting gaan sturen op basis van een resultaat uit een test." Ze wijst er met klem op dat ook omgevingsfactoren invloed hebben op de ontwikkeling van kinderen en dat niet alles in dna vastligt. "Je kunt niet alles uit het dna halen."

Dan is er de vraag wat er gebeurt met de gegevens die je in goed vertrouwen naar een bedrijf opstuurt. Bij de baby-dna-test wordt alles na drie maanden vernietigd, zo wordt beloofd. "Veel bedrijven zeggen dat ze worden vernietigd, maar ik weet niet of daar controle en handhaving op is", zegt Van Dooren daarover. "En dan zijn er nog bedrijven die de monsters laten testen in een buitenlands lab, om zo de Nederlandse wetgeving te omzeilen."

Hoofddocent Biomedische Genetica Van Mil (UU) begrijpt niet dat mensen zo makkelijk hun persoonlijk erfelijk materiaal aan een bedrijf opsturen. "Je stuurt ook niet zomaar je bsn of pincode op. Bij dna doen we dat kennelijk wel zomaar en betalen we er ook nog voor. Bedrijven kunnen wel zeggen dat ze er verder niets mee doen, maar dat weet je nooit zeker", zegt hij. "Stuur je dna en je krijgt een pretpakket teruggestuurd. Dat moet je toch helemaal niet willen?"Naar boven Up

Media

Zoeken we op

Google

Dagen te gaan tot

-281

dagen te gaan tot
Free Willy
Dagen te gaan op Mingy!

Het goede doel!

Mingy en het Rodekruis

Het goede doel!

Mingy en greenpeace

Het goede doel!

Mingy en heldenmoed

Het goede doel!

Mingy en cliniclowns