Mingy zegt " Beter een schotel groente, waar liefde heerst, dan een gemeste os en haat daarbij. "

De nieuwste berichten op https://nos.nl
China schrapt Arsenal-wedstrijd na Oeigoeren-tweet Özil

Arsenal-voetballer Mesut Özil heeft met een bericht op sociale media over de behandeling van Oeigoeren de woede van China gewekt. Als gevolg daarvan zendt de Chinese televisie de Engelse topper tussen Arsenal en Manchester City vandaag niet uit.

In het bericht leverde de Turks-Duitse voetballer kritiek op moslimlanden, omdat die zich niet zouden uitspreken over de onderdrukking van de eveneens islamitische Oeigoerse minderheid in China. Westerse landen en westerse media zouden wel voor de Oeigoeren opkomen.

De Chinese nieuwssite Global Times zegt dat Arsenal de "lastpak" in de winterstop beter kan verkopen als het zijn Chinese fans weer aan zich wil binden.

Arsenal heeft commerciële belangen in China, waaronder een restaurantketen. Om de schade te beperken heeft de club op het Chinese sociale medium Weibo afstand genomen van Özils opmerkingen. "De inhoud is Özils persoonlijke mening. Arsenal is een voetbalclub en heeft als principe dat ze zich niet met politiek bemoeit."

De wedstrijd Arsenal - Manchester City begint om 17.30 uur, met Özil bij Arsenal in de basis.

Volgens experts zitten ruim een miljoen Oeigoeren vast in Chinese detentiekampen. Peking ontkende lange tijd het bestaan daarvan, maar onder andere door satellietbeelden was dat niet langer vol te houden. Vorige maand lekten ook nog eens documenten uit waaruit blijkt dat Oeigoeren wel degelijk op grote schaal worden opgesloten.

Volgens mensenrechtenorganisaties worden de Oeigoeren in de kampen gehersenspoeld en gemarteld, niet zelden met de dood tot gevolg.

In Turkije wonende Oeigoeren zijn blij met de opmerkingen van Özil. Bij een demonstratie gisteren in Istanbul droegen ze foto's van hem mee.

De 20-jarige Alerk vertelde in Nieuwsuur over de opsluiting van zijn vader in een Chinees detentiekamp:Greta Thunberg in 'overvolle trein' naar huis, vervoerder ontstemd

Een tweet van klimaatactivist Greta Thunberg over volle Duitse treinen heeft tot irritatie geleid bij spoorbedrijf Deutsche Bahn. Thunberg plaatste gisteravond een foto waarop ze te zien is op de grond van een trein, met koffers om zich heen. "Op reis door Duitsland in overvolle treinen", schreef ze erbij.

Deutsche Bahn reageerde vanochtend door Thunberg een prettige thuisreis naar Zweden te wensen, en te zeggen dat permanent wordt gewerkt aan meer treinen en zitplaatsen. Een paar uur later veranderde het bedrijf van toon. De vervoerder bedankt Thunberg voor het reizen per trein, maar zegt dan dit:

Vertaald: "Het was nog mooier geweest als je ook had gezegd hoe vriendelijk en competent je door ons team op je stoel in de eerste klas bent verzorgd".

Thunberg reageerde daar weer op door te zeggen dat haar trein was uitgevallen en ze wel degelijk uren op de grond had gezeten. Ook zegt ze dat haar bericht niet als kritiek was bedoeld. "Dit betekent alleen maar dat er veel vraag is naar treinreizen!"

De woordenwisseling trok online de nodige aandacht; onder de berichten van Deutsche Bahn reageren veel gebruikers dat ze de reactie van de vervoerder genant vinden. Thunberg krijgt behalve veel dankwoorden en steunbetuigingen ook het verwijt dat ze de zaak verkeerd heeft voorgesteld.

De 16-jarige Thunberg reisde de afgelopen dagen van de klimaattop in Madrid naar haar thuisland Zweden. Ze weigert te vliegen vanwege de milieu-effecten daarvan. Eerder was ze daarom met een zeiljacht naar de Verenigde Staten en van daaruit naar Zuid-Amerika gereisd, waar de milieutop eigenlijk zou plaatsvinden.Duizend kilo illegaal vuurwerk ontdekt in woonwijk IJsselmuiden

De politie heeft in een woonwijk in IJsselmuiden 1000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Twee mannen zijn aangehouden.

De voorraad cobra's en nitraatbommen lag opgeslagen in een garagebox. "Je kunt je wel voorstellen hoe gevaarlijk dat is", zegt een politiewoordvoerder. "We zijn ook erg blij dat we het vuurwerk hebben gevonden."

De politie kwam de twee op het spoor dankzij een anonieme tip, meldt RTV Oost.Vrouw vicepresident Zimbabwe opgepakt voor fraude

In Zimbabwe is de vrouw van vicepresident Chiwenga opgepakt voor fraude. Ze wordt onder meer verdacht van witwassen en het overtreden van wisselkoersregels.

De Zimbabwaanse anti-corruptie-commissie ZACC wil geen details geven over de verdenkingen tegen Marry Mubaiwa (38), maar volgens lokale media heeft zij 1 miljoen Amerikaanse dollar weggesluisd via Zuid-Afrika en China zonder toestemming daarvoor.

Vergiftiging

Chiwenga en ex-model Mubaiwa trouwden in 2011, maar de laatste tijd gaat het minder goed tussen de twee en dreigt een vechtscheiding.

In juli werd Chiwenga in het ziekenhuis opgenomen, nadat hij onwel was geworden. Er is nooit officieel bekendgemaakt waar hij aan leed, maar volgens lokale media was hij vergiftigd. Door wie is onduidelijk.

Zuid-Afrika

De oud-generaal werd naar Zuid-Afrika vervoerd voor behandeling in een kliniek in Pretoria. In die periode kocht Mubaiwa daar een luxe huis en twee auto's, zodat ze dichter bij haar man kon zijn. Volgens Mubaiwa kon een eigen woning meer privacy bieden dan een hotel, maar de ZACC denkt dat ze andere motieven had.

Later werd Chiwenga overgebracht naar China om daar verder behandeld te worden. Naar verluidt mocht Mubaiwa daar niet meer bij hem komen.

Breuk

Terwijl Chiwenga in het ziekenhuis lag, heeft zijn vrouw hun traditionele huwelijk bij een rechter omgezet in een officieel geregistreerd huwelijk.

Chiwenga zegt dat hij daar niets van afwist en dat zijn vrouw dit alleen maar heeft gedaan omdat ze dacht dat hij doodging. Na zijn overlijden zou ze bij een officieel huwelijk meer rechten hebben dan bij een traditioneel huwelijk.

Arrestatie

De band tussen Chiwenga en Mubaiwa is sindsdien nog slechter dan die al was. Toen Chiwenga eind november na vier maanden weer naar huis mocht, was zij niet op het vliegveld in Harare om hem te verwelkomen. Chiwenga woont ook niet meer in hun gezamenlijke woning sinds zijn terugkeer.

Het was uiteindelijk Chiwenga die vrijdag opdracht gaf om zijn vrouw aan te houden. Hij heeft ook direct voogdij gekregen over hun drie kinderen.

Mubaiwa moet waarschijnlijk morgen al voorkomen bij een rechtbank, meldt de ZACC.Edna Adan Ismail strijdt al haar hele leven tegen vrouwelijke genitale verminking

"Het was de ergste dag van mijn leven." Zo omschrijft de 82-jarige Edna Adan Ismail de dag dat ze werd besneden. Ze was toen 8 jaar. Voor haar moeder, grootmoeder en familieleden was het een feestelijke dag. Maar haar vader, een zeer ervaren arts in Somaliland, wist er niets van af. Hij was woedend. "Dat gaf mij het gevoel dat wat mij was aangedaan, fout was."

Dat gevoel bleef Ismail altijd houden. Ze vocht tijdens haar loopbaan in de medische wereld tegen genitale verminking. Een strijd geboren uit haar eigen emotionele en fysieke pijn.

Wij spraken Edna Adan Ismail bij een bezoek aan Amsterdam deze week, waar ze op het podium van TedxTalk Amsterdam Women haar verhaal deed.

In Nederland neemt het aantal genitale verminkingen onder meisjes en jonge vrouwen toe. Afgelopen zomer deden kenniscentrum Pharos en het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam nieuw onderzoek. Het aantal jonge vrouwen dat in Nederland woont en besneden is, ligt hoger dan aanvankelijk werd gedacht, was hun conclusie. Waar dat aantal in 2012 nog op 29.000 werd geschat, bleek dat begin 2018 op zo'n 41.000 te liggen.

'Zware mishandeling'

De Tweede Kamer zei vorige maand het onaanvaardbaar te vinden dat genitale verminking van meisjes vrijwel nooit leidt tot vervolging van de ouders. "Het is zware mishandeling en moet absoluut stoppen", vinden de Kamerleden.

De politie zou moeten optreden tegen deze vorm van zware mishandeling, maar er wordt zelden aangifte gedaan. Ouders weten vaak niet dat genitale verminking strafbaar is in Nederland, ook als de verboden handelingen in het buitenland zijn verricht.

Naar schatting dreigen zo'n 4200 meisjes in Nederland binnen nu en de komende twintig jaar besneden te worden. In 2012 lag dat aantal nog tussen de 600 tot 3800.

Strafbaar

Volgens Ismail is het grootste probleem onwetendheid. "Veel mensen weten niet dat de traditie inmiddels verboden is, bijvoorbeeld in Nederland maar ook in Somaliland." Ismail pleit voor meer wetten en informatie: "Als je nu bijvoorbeeld vanuit Somaliland naar Engeland vliegt, moet je op het vliegveld een formulier ondertekenen waarin je erkent dat vrouwelijke genitale verminking een misdaad is. Dat wil ik overal zien."

Het gebeurt nog vaak dat families in bijvoorbeeld Europa hun dochters meenemen naar het land van herkomst, waar ze de praktijk laten uitvoeren. "Besnijdenisvakanties moeten afgelopen zijn", aldus Ismail.

Strijdlust

Ismail waarschuwt sinds de jaren 70 voor de gevaren van vrouwelijke genitale verminking, toen nog vrouwenbesnijdenis genoemd. "Niemand praatte erover, niemand wist wat het was", vertelt ze. "Ze dachten: 'Daar heb je weer zo'n kleine Afrikaanse traditie, is niet zo erg allemaal'. Maar dat is het wel."

Zo sterven veel meisjes aan de bloedingen. Het wegsnijden wordt vaak nog gedaan met scherpe stenen of andere niet-steriele materialen. "Die zijn dan ook gebruikt bij mensen die hiv-positief zijn. Daarnaast ontstaan er vrijwel altijd complicaties als er een baby door het beschadigde geboortekanaal naar buiten moet. Je beschadigt er dus eigenlijk twee mensen mee."

Ismails strijd begon toen ze ging studeren in het Verenigd Koninkrijk. Ze werd vroedvrouw en later de eerste vrouwelijke directeur bij het ministerie van Volksgezondheid in Somalië. Toen daar in de jaren 80 de burgeroorlog uitbrak, verhuisde ze naar Djibouti. Daar werkte ze voor de Wereldgezondheidsorganisatie en hielp ze wetten op te stellen die vrouwelijke genitale verminking moest verbieden.

Haar droombaan was het runnen van een eigen ziekenhuis. Een ziekenhuis waar haar vader trots op zou zijn geweest om te werken, en dat moedersterfte zou kunnen aanpakken als de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen in haar land. Vaak zijn complicaties door genitale verminking daar de oorzaak van.

Het Edna Adan Maternity Hospital in Somaliland, dat zich in 1991 onafhankelijk verklaarde van Somalië, bestaat nu bijna 18 jaar. Ismail zelf woont en werkt al 22 jaar op het terrein. Daarnaast richtte ze drie universiteiten op waar ze vrouwen opleidt.

'Hoe krijg je hier ooit een baby uit?'

"Elke dag ga ik naar mijn werk en zie ik die verminkte vrouwenlichamen. En dan denk ik: hoe moet ik hier een baby uit halen?" Zelf heeft ze geen kinderen. "In mijn ziekenhuis zijn 26.000 kinderen geboren. Die zijn ook een beetje van mij."

Tot een aantal jaar geleden was 100 procent van de vrouwen in haar ziekenhuis besneden. Inmiddels is dat zo'n 76 procent. "Het is een verbetering", vertelt Ismail, "maar ik wil complete afschaffing."

Ze blijft daarom strijden. "Vandaag de dag staat de regering van Somaliland achter me, maar ook de islam. Het is een traditie die niets met ons geloof te maken heeft, maar met onze cultuur. We moeten mensen informeren en adviseren over de gevaren. Ik voel me gesterkt in de strijd, en hoop dat we met de wereldwijde steun van alle landen, ouders en families deze traditie kunnen uitbannen."Vreugdevuren herdacht met 'crematie' op strand Duindorp

Op het strand van Duindorp zijn circa 500 mensen bijeen gekomen om de vreugdevuren te herdenken. Op het strand werd een grafkist met bloemen in brand gestoken. De in het zwart geklede betogers spraken van een 'crematie' van de vreugdevuren.

In de grafkist bleken vuurpijlen te zitten, waar verschillende omstanders van schrokken. De politie greep niet in, maar volgde de ceremonie wel van een afstand. Ook in de wijk zelf is de politie vandaag volop aanwezig.

Rouwstoet

Vanochtend en vanmiddag trok al een stoet met tientallen auto's door de stad, die aan het begin van de middag bij de Houtrustweg arriveerde, de weg die leidt naar het strand bij Duindorp. Daar stonden honderden mensen de stoet op te wachten.

Op sociale media werd eerder al een rouwadvertentie gedeeld voor het vreugdevuur. "Brand in vrede", stond er boven. Op de kist staan de namen van de wijken en plekken waar de vreugdevuren niet door mogen. Het gaat naast Duindorp en Scheveningen ook om onder meer het Laakkwartier, Vlaardingen en Rijswijk.

Zo zag de 'crematiestoet' naar het strand eruit:

Onlangs gaf de gemeente Den Haag geen vergunning af voor de vreugdevuren in Duindorp en Scheveningen. Volgens waarnemend burgemeester Remkes voldeden de bouwers niet aan de voorwaarden voor zo'n vergunning.

Afgelopen jaarwisseling liep het afsteken van het vreugdevuur in Scheveningen uit de hand. De vreugdevuren waren de afgelopen jaren veel te hoog, waardoor Scheveningen in de nieuwjaarsnacht te maken kreeg met een vonkenregen.Uitgebrande bestelbus met vermoedelijk drugsafval gevonden in Weert

In de bossen bij Weert is vanochtend een uitgebrande bestelbus met vermoedelijk drugsafval gevonden.

Volgens de politie is het busje vlakbij een spoorwegovergang aangetroffen. "In het busje stonden gesmolten resten van vaten", aldus een woordvoerder. Het is nog onduidelijk welke stoffen er in de vaten zaten.

De brandweer en de politie doen onderzoek, waarbij ook word gemeten of de natuur is vervuild door het brandende afval, meldt 1Limburg.

Eerder deze week werd in Leende, vlakbij de vindplaats van vandaag, ook een uitgebrand busje met drugsafval gevonden. Daarbij is vermoedelijk een flinke hoeveelheid drugsafval in de grond terechtgekomen.Lichaam gevonden in vuilcontainer Edam

In een vuilcontainer in Edam is het lichaam van een man of vrouw gevonden. Het lijk werd rond 11.30 uur aangetroffen aan de Schepenmakersdijk.

Over de identiteit en de doodsoorzaak kan de politie nog niets zeggen.

"Medewerkers van het Nederlands Forensisch Instituut zijn nu onderweg om het lichaam met speciale apparatuur te onderzoeken", zegt een woordvoerder. "Daarna wordt een schouwarts ingezet."

Het lichaam werd gevonden in een afvalcontainer op een terrein van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Volgens NH Nieuws staat de container op een soort binnenplaats en is hij vanaf de openbare weg niet te zien.Oudste NS-dubbeldekker rijdt vandaag voor 't laatst

De NS rijdt vandaag voor het laatst met het allereerste type dubbeldekker: de 'DDM' (Dubbel Deks Materieel). Na ruim 34 jaar rijdt de trein vandaag een speciale afscheidsrit door het hele land, in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS).

De trein rijdt sinds 1985 in Nederland, in eerste instantie was dat vooral in Noord-Holland. Later werd de dubbeldekstrein, volgens de NS een "echte publiekstrekker", ook ingezet tussen Amsterdam en Amersfoort, Den Haag en Utrecht en tussen Rotterdam en Noord-Brabant.

De treinen verdwenen in 2010 en 2011 van het spoor, maar keerden later terug als reservematerieel. De DDM werd drie jaar geleden opgeknapt en bleef rijden. Nu belooft de NS dat de trein definitief verdwijnt van het spoor.

De dubbeldekker wordt vervangen door andere dubbeldekstreinen en moderne sprinters. Een trein van dit oude type blijft bewaard in het Spoorwegmuseum in Utrecht.

Nieuwe dienstregeling

Het verdwijnen van de trein valt samen met de nieuwe dienstregeling, die vandaag is ingegaan. Ingrijpende wijzigingen zijn er nauwelijks. De grootste verandering is dat het aantal intercity's tussen Amersfoort en Utrecht van vier naar zes gaat en dat tussen Dordrecht en Eindhoven vier keer per dag een intercity gaat rijden.

Op verschillende andere trajecten gaan ook meer treinen rijden, zoals vier spitstreinen tussen Amersfoort, Nijkerk en Harderwijk. Ook verhoogt de NS in de zomermaanden het aantal treinen naar Zandvoort van vier naar zes. In het noorden gaan veel mensen er volgens het spoorbedrijf een paar minuten op vooruit door onder meer de inzet van nieuwe, snellere treinen.

Ook hebben drie stations sinds vandaag een nieuwe naam: Amersfoort en Eindhoven heten nu Amersfoort Centraal en Eindhoven Centraal, Delft Zuid heet voortaan Delft Campus.Arrestanten klimaatprotest Schiphol Plaza vrijgelaten

Alle klimaatactivisten die gisteren zijn opgepakt op Schiphol zijn weer vrij. Volgens een woordvoerder van de marechaussee zijn de laatste demonstranten gisteravond naar huis gestuurd.

In totaal hield de marechaussee 25 mensen aan. In eerste instantie werd gesproken over 26 aanhoudingen maar er bleek een dubbeltelling bij te zitten, meldt NH Nieuws. De demonstranten zijn verhoord en er is een dossier opgemaakt. Het OM beslist later of ze worden vervolgd.

Vanmiddag werd er opnieuw gedemonstreerd. Dit keer stonden de actievoerders niet binnen, maar op het plein voor Schiphol Plaza, schrijft AT5. Volgens de marechaussee is het protest vandaag ordelijk en rustig verlopen.

Klimaatplan

Een paar honderd mensen van Greenpeace en Extinction Rebellion hadden zich gisterochtend verzameld in Schiphol Plaza terwijl ze geen toestemming hadden om daar te demonstreren.

Tientallen activisten weigerden het winkelcentrum te verlaten. Diegenen die niet uit eigen beweging vertrokken, werden door de marechaussee weggedragen.

Met de actie willen de klimaatactivisten een klimaatplan van de luchthaven afdwingen. Greenpeace wil dat het aantal vluchten wordt teruggebracht, korteafstandsvluchten worden vervangen door de trein, vliegtickets duurder worden en dat Lelystad Airport niet in gebruik wordt genomen.Minimaal akkoord op klimaattop Madrid, grootste probleem doorgeschoven

De klimaattop in Madrid is afgesloten met een minimaal akkoord. Na meer dan twee weken van overleg hebben de onderhandelaars opnieuw onderstreept dat de uitstoot van broeikasgassen verder moet worden teruggedrongen en dat er geld komt voor arme landen om de gevolgen van de opwarming van de aarde op te vangen.

Maar een van de hoofddoelen was het opstellen van nieuwe regels voor de verhandeling van uitstootrechten tussen landen. Daar is men niet uitgekomen. Nederland vindt dat teleurstellend. Het hoopt dat de besprekingen over de handel in uitstootrechten het komend jaar alsnog kunnen worden afgerond, aldus het ministerie van Economische Zaken.

Nieuw systeem

Op de klimaattop in 2015 in Parijs is afgesproken dat elk land klimaatplannen moet maken. Als het een land niet lukt om zo'n klimaatplan op tijd uit te voeren, kan dat land een deel van het plan overnemen van een land dat juist beter heeft gepresteerd. Dit is het nieuwe systeem waarop landen met elkaar kunnen handelen in delen van elkaars klimaatplannen.

Waar de deelnemers aan de klimaattop in Madrid het niet over eens zijn geworden, is wat er moet gebeuren met rechten die dateren uit een eerder systeem. "Met name de EU is bang dat er dubbeltellingen en misbruik gaan ontstaan, als er geen strenge regels worden afgesproken", zegt NOS-redacteur Klimaat en Energie Heleen Ekker. Grote landen als Brazilië, Australië en Rusland verzetten zich echter tegen aangescherpte regels voor de emissiehandel.

Doorgeschoven

De afspraken daarover zijn doorgeschoven naar een bijeenkomst in juni. De vrees is dat het probleem ook dan niet wordt opgelost, en wordt doorgeschoven naar de klimaattop in december volgend jaar in Glasgow. "Die wordt dan nog moeilijker dan al werd gevreesd", zegt Ekker.

"Volgend jaar moeten alle landen van de wereld hun klimaatplannen aanscherpen. De uitstoot van broeikasgassen stijgt nog altijd. En volgens wetenschappers is het klimaat kwetsbaarder dan eerder werd gedacht. De hoop was dat iedereen zich daar dan volgend jaar volledig op zou kunnen concentreren. Maar nu er ook nog andere kwesties zijn doorgeschoven, maakt dat de top in Glasgow alleen nog maar ingewikkelder."

De klimaattop in Madrid moest voortbouwen op het klimaatakkoord dat in 2015 in Parijs werd gesloten. Daar werd afgesproken dat de opwarming van de aarde beperkt moest blijven tot ruim onder de 2 graden, bij voorkeur in de buurt van 1,5 graad. De wereld stevent met het huidige klimaatbeleid af op een opwarming met 3 tot 4 graden. Daarom is het de bedoeling dat alle klimaatplannen in Glasgow worden aangescherpt.

Wereld Natuur Fonds

Het Wereld Natuur Fonds verwijt de grote broeikasgasuitstotende landen dat ze hun verantwoordelijkheid hebben ontlopen en de toekomstige generaties met een crisis opzadelen. "We weten wat er moet gebeuren en er is geen tijd meer om terug te krabbelen of te discussiëren", zegt WNF-topman Pulgar-Vidal.

Ekker denkt dat ook milieuactiegroepen zullen zeggen dat de top mislukt is. "Anderen zullen er toch op wijzen dat een akkoord beter is dan geen akkoord. Want het was ook mogelijk geweest dat iedereen met ruzie uit elkaar was gegaan. Dat is niet gebeurd."Dodental vulkaanuitbarsting Nieuw-Zeeland naar zestien, nog twee vermisten

Het dodental van de vulkaanuitbarsting op White Island in Nieuw-Zeeland is opgelopen tot zestien. Een slachtoffer is in het ziekenhuis in Australië overleden. Het aantal doden zal vermoedelijk nog verder oplopen: meer dan 25 mensen liggen nog in het ziekenhuis in Nieuw-Zeeland en Australië. Velen hebben ernstige brandwonden.

Reddingswerkers zijn vandaag teruggekeerd naar het eiland om slachtoffers te bergen, maar hebben de laatste twee vermisten, die vermoedelijk zijn omgekomen, nog altijd niet kunnen lokaliseren. Hulpdiensten hebben een lichaam in het water zien liggen, maar waren niet in staat het te bergen vanwege het vervuilde water en het slechte zicht.

Acht reddingswerkers zochten ruim een uur op een plaats op het vulkanische eiland, waar zich volgens autoriteiten een lichaam zou bevinden. De zoekactie gaat moeizaam vanwege de gevaarlijke omstandigheden op het eiland. Er bestaat een grote kans dat de vulkaan opnieuw uitbarst.

De vulkaan op White Island kwam maandag tot uitbarsting. Aswolken gingen kilometers hoog de lucht in. Vrijdag werden zes slachtoffers gelokaliseerd en door een militair team naar Auckland gebracht voor de identificatie.

Op het moment van de uitbarsting waren er 47 mensen op het eiland, een populaire dagtrip voor toeristen. Onder hen zijn naast Nieuw-Zeelanders toeristen uit Australië, de Verenigde Staten, Duitsland, China, Groot-Brittannië en Maleisië.

Critici stellen dat autoriteiten toeristen nooit hadden mogen toelaten op het eiland, omdat er in de dagen voor de uitbarsting seismische activiteit was gemeten. Morgen om 14.11 uur lokale tijd, precies een week na de ramp, wordt in het hele land een minuut stilte in acht genomen.Schotse premier waarschuwt: Londen kan Schotland niet 'gevangenhouden'

Premier Sturgeon van Schotland waarschuwt de Britse premier Johnson dat hij een eventueel vertrek van Schotland uit het Verenigd Koninkrijk (VK) niet eenzijdig kan tegenhouden. "Als hij denkt dat de zaak is afgedaan met 'nee' zeggen, zal hij erachter komen dat hij er volkomen naast zit", zei Sturgeon bij de BBC.

Sturgeon is de leider van de SNP, de Schots-nationalistische partij die zich verzet tegen de brexit. Nu het vertrek uit de EU met de verkiezingsoverwinning van Johnson onvermijdelijk lijkt, wil de SNP dat de Schotten zich in een referendum over afscheiding kunnen uitspreken.

Johnson en de Conservatieve Partij hebben herhaaldelijk gezegd dat ze zo'n referendum niet zullen toestaan. Bij de verkiezingen van donderdag gingen 48 van de 59 Schotse zetels in het Britse parlement naar de SNP. Sturgeon voelt zich daardoor gesterkt om opnieuw om een referendum te vragen. Dat zou in de tweede helft van volgend jaar moeten plaatsvinden.

"Je kan Schotland niet tegen zijn zin in het VK gevangenhouden", zei ze. Ze benadrukte dat het Verenigd Koninkrijk alleen kan voortbestaan als alle zogeheten constituerende landen (naast Schotland zijn dat Engeland , Wales en Noord-Ierland) daarmee instemmen.

Schotland moet over zijn eigen toekomst kunnen beslissen, zei Sturgeon vrijdag:Architecten en vastgoedbazen opgepakt in Albanië na verwoestende aardbeving

Het Openbaar Ministerie in Albanië houdt zeventien mensen verantwoordelijk voor de 51 doden die zijn gevallen bij de aardbeving die het land vorige maand trof. Het gaat om bouwers, architecten en vastgoedeigenaren. Volgens de aanklager blijkt uit onderzoek dat ze hebben verzaakt toezicht te houden op de regels, normen en standaarden voor veilige gebouwen.

Negen mensen zijn inmiddels opgepakt. Twee van hen zijn eigenaar van illegaal gebouwde hotels en worden verdacht van moord. Een van die panden is volgens justitie gesjoemeld met de legalisering.

Ook een leidinggevende van een politiehotel, waar een hoge politiefunctionaris onder het puin werd bedolven, is gearresteerd. Volgens de politie zijn sommige aanklaagden op de vlucht geslagen.

Donorconferentie

De aardbeving met een kracht van 6,4 leidde vorige maand tot 51 doden, 2000 gewonden en veel schade. Het was een van de zwaarste aardbevingen in tientallen jaren in het land. Zo'n 14.000 mensen raakten door de aardbeving dakloos.

De Europese Commissie meldde gisteren dat de EU-lidstaten akkoord zijn met een donorconferentie voor Albanië, die volgende maand gehouden moet worden.

Albanië heeft om internationale hulp gevraagd voor de wederopbouw na de aardbeving. De regering in Tirana heeft zo'n 120 miljoen euro voor de herstelwerkzaamheden opzijgezet.

De schade na de aardbeving was enorm:Stroomuitval is in Zuid-Afrika manier van leven geworden

Krap een halfuur nadat deze week 'stadium 6' in de stroomcrisis was afgekondigd, gingen de grappen al rond op sociale media. Geen Zuid-Afrikaan wist wat stadium 6 betekende. Maar stadium 7, dat moest wel de absolute duisternis zijn.

In een filmpje wordt aan de deur geklopt. Een man sjokt met een brandende kaars naar de deur. "Ik ben van Eskom (elektriciteitsbedrijf, red.) en kom stadium 7 implementeren", zegt de vreemdeling buiten. "Stadium 7, wat is dat?", vraagt de man.

Waarop de Eskom-medewerker de kaars uitblaast:

Stroomuitval is hier een manier van leven geworden. De keukenkastjes van Zuid-Afrikanen staan vol met zaklantaarns, kaarsen en campingbrandertjes. De mijne ook, voor het moment dat Eskom weer eens aan loadshedding doet. Dat is Zuid-Afrikaans voor chaos: kruispunten zonder stoplichten, vastgelopen liften in flatgebouwen, gesloten deuren bij de eerste hulp.

Loadshedding is geplande stroomuitval. De schema's worden van tevoren publiek gemaakt. Daarop valt te lezen welke wijk op welk tijdstip twee uur in het donker zit. Bij stadium 6 is dat drie tot vier keer per dag het geval. Dit ritueel begon al twaalf jaar geleden, toen Eskom moest toegeven dat de bevolking sneller was gegroeid dan het aantal elektriciteitscentrales aankon.

Twaalf jaar later blijkt het bedrijf die achterstand niet te hebben ingelopen en doen bekende excuses de ronde die de verhevigde stroomuitval moeten verklaren: "Er viel ongewoon veel regen in het oosten van het land en daardoor zijn centrales onder water gelopen en is de steenkool nat geworden." Ook sprak president Cyril Ramaphosa over "sabotage". Iemand had ergens een stekker uitgetrokken, waardoor de boel was vastgelopen. Het zou tot de bodem worden uitgezocht.

Geen stroom, geen veiligheid

Maar Zuid-Afrikanen weten dat het echte grote probleem ligt bij het wanbeleid en de corruptieschandalen. Die hebben niet alleen Eskom op de knieën gedwongen, ook de nationale luchtvaartmaatschappij SAA, de nationale spoorwegen, de staatsomroep en tal van andere staatsbedrijven wankelen.

Maar de problemen bij de nationale stroomleverancier zijn dichter op de huid en reiken tot in de slaapkamer. Geen stroom betekent ook: geen veiligheid. Garagedeuren openen niet meer. De stroom die door de acht rijen dikke draden over de muren lopen om inbrekers buiten te houden, zijn in de uren van loadshedding even impotent als al die dure alarmsystemen. Zonder stroom voelen Zuid-Afrikanen zich ontwapend, omsingeld en belegerd door het duister.

Daarom heeft de regering alle verloven ingetrokken bij Eskom. Geen feestdagen voor het volledige personeel, inclusief de bazen, tot de problemen zijn opgelost. Dat klinkt veelbelovend. Maar voor de zekerheid blijven de kaarsen binnen handbereik.Boerenactiegroep betreurt kwetsen, neemt uitspraken niet terug

Het bestuur van boerenprotestgroep Farmers Defence Force zegt het te betreuren dat mensen zijn gekwetst door een vergelijking die voorman Mark van den Oever vrijdag maakte. Bij een debat in de Provinciale Staten van Noord-Brabant vergeleek hij de behandeling van boeren met de situatie van Joden in de Tweede Wereldoorlog.

In een verklaring neemt de actiegroep de uitspraken niet terug. "Gisteren zijn door de voorzitter van FDF vergelijkingen gemaakt tussen de Tweede Wereldoorlog en bedreigingen waar Nederlandse boeren momenteel mee te maken hebben", staat er in het stuk.

"Het is nooit onze bedoeling geweest om mensen daarmee te kwetsen en wij betreuren dit. Wij zijn echter van mening dat een aantal vergelijkingen van toepassing zijn en zorgelijke overeenkomsten vertonen."

Groep neergezet als probleem

Van den Oever omschreef de boeren als een kleine minderheid en vervolgde: "75 jaar geleden hebben we ook gezien waar het decimeren van een kleine bevolkingsgroep toe leidt. Heden ten dage een schandvlek in de geschiedenis. Ik wil jullie deze spiegel voorhouden zodat jullie niet zeggen naderhand 'Wir haben es nicht gewusst'."

Volgens Sieta van Keimpena van Farmers Defence Force zijn de uitspraken verkeerd opgevat. "Ik maak me zorgen dat nu weer een bepaalde groep wordt neergezet als het probleem", zegt ze. "In onze maatschappij hebben we zo nu en dan dat er groepen opeens de schuldige zijn van meer problemen, dat heb ik vaker gezien. Dan vindt de maatschappij het blijkbaar geoorloofd dat je die eruit gooit."

De uitspraken worden niet teruggenomen. "Je kunt een uitspraak niet terugnemen, zo van 'we doen net of het niet gezegd is'", zegt Van Keimpena. Volgens haar is het beter om het uit te leggen. "Het had wellicht anders omschreven moeten worden."

"Onvoorstelbaar domme uitspraak"

De uitspraken van Van den Oever leidden tot veel ophef. Directeur Jeroen van den Eijnde van Kamp Vught sprak van een "onvoorstelbaar domme uitspraak" en ook de baas van land- en tuinbouworganisatie LTO nam afstand van de uitspraken. "Deze vergelijking slaat nergens op en gaat alle perken te buiten", zei voorzitter Marc Calon.

In Facebook- en Telegram-groepen met boeren en sympathisanten van Farmers Defence Force krijgt Van den Oever wel veel bijval. Hij zegt op Facebook dat hij "behoorlijk wat shit" over zich heen krijgt. "Maar jullie reacties zijn zeer ontroerend. Ik zal alles geven voor jullie."

De boeren voeren komende woensdag opnieuw actie. Wat ze precies van plan zijn is nog niet duidelijk.

Bekijk hier een fragment van de uitspraken van Van den Oever:Nederland is een knooppunt voor cocaïnehandel en daar lijkt weinig aan te doen

Het proces tegen Ridouan Taghi, dat afgelopen week werd hervat, draait om het meedogenloze geweld dat hij zou hebben gebruikt tegen zijn slachtoffers. Over drugs gaat het niet, toch wordt verondersteld dat Taghi een kopstuk is in de cocaïnehandel en dat een aantal slachtoffers in die handel actief was.

Hij zou rond de eeuwwisseling een hasjlijn van een familielid hebben 'geërfd' en de lijn van Marokko naar Nederland hebben gebruikt om cocaïne te smokkelen, handel die veel meer oplevert. Dat Taghi vanuit Nederland zo groot kon worden in deze wereld, is niet voor niets.

Nederland blijkt de spil in de distributie van cocaïne in Europa. Eerder dit jaar bracht de Nationale Politie in kaart hoe cocaïne, via de Nederlandse en Belgische havens, zijn weg vindt naar de gebruiker. Bijna alle cocaïne die via Antwerpen binnenkomt, wordt eerst naar Nederland vervoerd voor het verder Europa in gaat.

Vorig jaar werd in de havens van Antwerpen en Rotterdam 74.000 kilo cocaïne onderschept. Een derde meer dan het jaar ervoor. Ook het aanbod neemt de laatste jaren flink toe en de partijen cocaïne worden ook groter. Naar schatting zijn producenten wereldwijd goed voor jaarlijks 2 miljoen kilo cocaïne, blijkt uit het jaarrapport over drugshandel van Europol dat onlangs verscheen.

Centrale ligging

Een groot deel van die productie komt per containerschip van Zuid-Amerika naar Europa, wereldwijd de grootste afzetmarkt voor cocaïne. Ze leggen aan in de havens van Spanje en Portugal. Vaak is dat vanwege de historische relaties die beide landen hebben met landen in Zuid-Amerika. Ook wordt er simpelweg dezelfde taal gesproken.

De Nederlandse en Belgische havens zijn populair dankzij de grootschalige handelsrelaties en de centrale ligging binnen Europa, blijkt uit onderzoek van de politie.

"Dat Nederland zo populair is voor de distributie van drugs is niet gek. Dat is al jaren zo", zegt Tom Blickman van het Transnational Institute. Hij doet al twintig jaar onderzoek naar de internationale drugshandel. "Criminelen liften gewoon mee op de normale stroom van goederen. Nederland heeft daar een prachtige infrastructuur voor."

Door de Rotterdamse haven gingen vorig jaar 14,5 miljoen containers. Antwerpen is de grootste fruithaven van Europa, een belangrijke dekmantel voor cocaïne. Die twee plaatsen dicht bij elkaar maakt de handel in drugs aantrekkelijk.

"Drugs vinden tussen miljoenen containers, dat is gewoon moeilijk", zegt Blickman. Bij Antwerpen komt daar ook tijdsdruk bij kijken. De overslag van fruit (en dus ook de controle) moet vaak relatief snel gebeuren omdat het fruit anders bederft.

Distributieland

Toch zijn het niet alleen de Belgische en Nederlandse havens die zorgen voor de aanvoer van coke naar ons land. Ook via verder gelegen havens in Frankrijk en Duitsland komt de coke deels eerst in Nederland. De politie noemt het zelfs opvallend dat cocaïne die via Nederland wordt verhandeld soms via Spanje Europa binnenkomt, om via ons land weer terug te worden gestuurd naar Spanje.

Daarmee lijkt Nederland een belangrijke verdeelfunctie te hebben voor de drugs in Europa en ver daarbuiten: Nederland is een distributieland.

Naar schatting wordt slechts 10 procent van de drugs die in ons land binnenkomen ook daadwerkelijk hier gebruikt. Het overgrote deel gaat naar de rest van Europa. Schattingen van het gebruik lopen uiteen tussen de 100.000 kilo en 137.000 kilo per jaar, blijkt uit cijfers van het Trimbos Instituut. Ofwel: in Europa worden gemiddeld zestig lijntjes coke per seconde opgesnoven. Een getal dat de laatste jaren oploopt.

Strijd tegen criminaliteit

Met de komst van een nieuwe generatie criminelen, met Ridouan Taghi als gezicht, is het geweld in de onderwereld opgelaaid. Taghi wordt gezien als kopstuk in de cocaïnehandel en staat terecht als hoofdverdachte in het Marengo-proces, voor betrokkenheid en het voorbereiden van vier moorden en acht opdrachten.

Politie, het Openbaar Ministerie en minister Grapperhaus van Justitie pleiten de laatste jaren opnieuw voor een harde aanpak van drugscriminaliteit. Alleen zo zou de strijd gewonnen kunnen worden.

Drugsonderzoeker Blickman heeft daar zijn twijfels bij. "Inmiddels kunnen we stellen dat de war on drugs niet werkt." Volgens hem kunnen we weinig doen tegen de cokehandel waarin ons land centraal staat. "Bovendien, wat maakt het uit? Als wij beter controleren komt de drugs binnen via andere havens. Wat voor Nederland bestemd is, komt in Nederland. Het is als een waterbed: je kunt wel duwen, maar dan komt het ergens anders boven."China schort nieuwe importheffingen op Amerikaanse goederen op

Nieuwe Chinese importheffingen op goederen uit de Verenigde Staten zijn opgeschort, in navolging van de handreiking die beide landen vrijdag deden in het handelsconflict. Op websites van verschillende Chinese overheidsinstanties wordt daar melding van gemaakt.

De importheffingen van vijf en tien procent op onder meer maïs, tarwe, Amerikaanse auto's en auto-onderdelen zouden vandaag ingaan. Verschillende andere importheffingen verdwijnen vooralsnog niet, meldt de Chinese overheid.

"China hoopt dat beide partijen, op basis van gelijkwaardigheid en wederzijds respect, elkaars belangrijkste zorgen aanpakken en streven naar een stabiele ontwikkeling van de Chinees-Amerikaanse economische en handelsrelatie", meldt het staatspersbureau Xinhua.

Het conflict tussen de twee wereldmachten heeft niet alleen een nadelig effect op de twee direct betrokken economieën maar remt de economische verwachtingen wereldwijd.

China en VS gaan meer van elkaar kopen

Vrijdag werd bekend dat China en de Verenigde Staten na twee jaar ruziën met elkaar afspraken hebben gemaakt over een afkoeling van de handelsoorlog. Het is een akkoord over 'de eerste fase', wat uiteindelijk zou moeten leiden tot een definitief handelsakkoord.

De afspraak is dat Trump een nieuwe ronde van importheffingen afblaast, en dat een aantal eerder ingevoerde heffingen wordt verlaagd. In ruil daarvoor belooft China meer Amerikaanse goederen te kopen en ziet ook dat land voor nu af van nieuwe heffingen.

Waar gaat de handelsoorlog over? We leggen het hieronder uit:Wekdienst 15/12: (Geen) Klimaatakkoord in Madrid en WK-finale handbalvrouwen

Goedemorgen! De Nederlandse handbalvrouwen kunnen vandaag wereldkampioen worden en bereiken de delegaties op de klimaattop in Madrid overeenstemming over het terugdringen van CO2-uitstoot?

In de vroege ochtend verlaat een buiengebied het land, waarna het langer droog blijft en de zon geregeld schijnt. Later op de dag kan er vooral in het westen weer een bui vallen. Het wordt 8 graden en de wind neemt iets af.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Worden de Nederlandse handbalvrouwen wereldkampioen? In Japan spelen ze om 12.30 uur de finale tegen Spanje. Het is te volgen in ons liveblog en in een uitzending van Langs de Lijn op NPO 1, die al om 12.00 uur begint. De nieuwe dienstregeling van de NS gaat in. Heel groot zijn de veranderingen niet. In Friesland gaan snellere sprinters rijden. Tussen Amersfoort en Utrecht gaan meer intercity's rijden. In Duindorp wordt op een symbolische manier stilgestaan bij het einde van de vreugdevuren op het strand. Een crematie van de vreugdevuren noemen de organisatoren het zelf. In de eredivisie is om 16.45 uur de topper AZ-Ajax. De Alkmaarders spelen voor het eerst weer in hun eigen stadion, nadat in augustus het dak deels instortte.

Wat heb je gemist?

Vertrouwelijke informatie van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) over een aantal Turkse asielzoekers is mogelijk in handen gevallen van de Turkse autoriteiten, meldt de IND. De dienst heeft de asielzoekers een verblijfsvergunning gegeven, omdat ze mogelijk aanhangers zijn van Fethullah Gülen. Die wordt door Turkije verantwoordelijk gehouden voor de mislukte coup in 2016. Zijn aanhangers worden in Turkije vervolgd en maken in de EU kans op asiel.

Ander nieuws uit de nacht

Labour-leider Jeremy Corbyn heeft in een open brief in de Sunday Mirror zijn excuses aangeboden voor de nederlaag van zijn partij bij de Britse verkiezingen. Hij had al aangekondigd te stoppen als partijleider. In Madrid is op de klimaattop tot diep in de nacht vergaderd, maar de delegaties hebben nog altijd geen overeenstemming bereikt over de uitwerking van het Klimaatakkoord van Parijs. De gesprekken gaan vandaag verder. In Libanon hebben de autoriteiten traangas en rubberen kogels gebruikt tegen demonstranten in hoofdstad Beiroet. Een deel van bevolking demonstreert sinds oktober tegen de politieke elite en eist het aftreden van premier Hariri.

En dan nog even dit

De dartsloopbaan van Raymond van Barneveld is voorbij. Barney verloor in de eerste ronde van het WK met 3-1 van de Amerikaan Darin Young, de nummer 84 van de wereld. De man die de sport in Nederland op de kaart zette, had na afloop in een interview met de NOS geen goed woord over voor zijn prestaties.

Fijne dag!Worsteling klimaattop Madrid nog niet voorbij

Op de klimaattop in Madrid hebben onderhandelaars tot diep in de nacht geprobeerd tot overeenstemming te komen over een aanscherping van de wereldwijde klimaatplannen. De top, waarop 200 landen spreken over de uitwerking van de klimaatafspraken van Parijs van 2015, duurde officieel tot vrijdag, maar er wordt doorgepraat in de hoop dat er toch concrete resultaten worden bereikt.

Afgelopen nacht riep de voorzitter van deze klimaattop, de Chileense Carolina Schmidt, alle deelnemers op flexibel te zijn en te streven naar ambitieuze afspraken over CO2-reductie in het komende jaar.

In Madrid maken vooral de Europese Unie en de landen die het meest kwetsbaar zijn voor klimaatverandering zich hard voor een aanscherping van toezeggingen, die eerder in Parijs werden gedaan, over het terugbrengen van de uitstoot van broeikasgassen. Landen als Brazilië en India, staan tegenover hen, zij willen vasthouden aan eerdere plannen en oude afspraken over de verkoop van emissierechten.

'90 procent niet gehoord'

Kleinere, minder welvarende landen protesteerden afgelopen nacht tegen de dominantie van rijke landen op de Klimaattop. Een afgevaardigde uit Papoea-Nieuw-Guinea zei dat 90 procent van de deelnemende landen in de afgelopen 24 uur niet bij de onderhandelingen waren betrokken. Ook de onderhandelaar voor 44 eilandstaten, die direct bedreigd worden door een stijgende zeespiegel, vroeg zich hardop af: "Doen we mee bij deze onderhandelingen of niet?"

Óf en wanneer er later vandaag een slotverklaring op tafel ligt, is niet duidelijk.

Bas Eickhout, als delegatieleider van het Europees Parlement aanwezig in Madrid, zei gisteravond in tv-programma Nieuwsuur dat het overleg vastzit. Landen proberen in bilaterale gesprekken nader tot akkoord te komen, maar Eickhout acht de kans reëel dat de top mislukt.Naar boven Up

Media

Zoeken we op

Google

Dagen te gaan tot

17666

dagen te gaan tot
Free Willy
Dagen te gaan op Mingy!

Het goede doel!

Mingy en kika

Het goede doel!

Mingy en Unicef

Het goede doel!

Mingy en kankerbestrijding

Het goede doel!

Mingy en Unicef