Mingy zegt " Benader een bok nooit van voren, een paard nooit van achteren en een dwaas van geen enkele kant. "

De nieuwste berichten op https://nos.nl
Mozambique krijgt weer te maken met orkaan, komt vanavond aan land

Mozambique krijgt zes weken na de verwoestende orkaan Idai waarschijnlijk opnieuw te maken met een natuurramp. Orkaan Kenneth bereikt naar verwachting vanavond rond 20.00 uur Nederlandse tijd de noordoostkust van het land. Ook het zuiden van Tanzania zal door de storm worden getroffen.

De orkaan is in 24 uur tijd in kracht toegenomen van categorie 1 naar categorie 4 op de schaal van Saffir-Simpson, de één na hoogste categorie. Mogelijk krijgt de oostkust windstoten tot 200 kilometer per uur te verwerken, meldt de VN. In een gebied waar 70.000 mensen wonen, dreigen overstromingen.

Kenneth zal in kracht afnemen naarmate de orkaan de noordoostkust van het land nadert, is de voorspelling. Vervolgens trekt de orkaan boven land naar het zuidwesten en zuiden en neemt sterk in kracht af. Tot zondagmiddag zal er naar verwachting 300 tot 350 millimeter regen vallen in de oostelijke stad Pemba, en zelfs meer dan 1300 mm in Macomia.

Afgelopen nacht trok Kenneth over de Comoren, een eilandengroep ten noordoosten van Mozambique. Daar richtte de orkaan veel schade aan: drie mensen kwamen om het leven. Op meerdere plaatsen waren stroomstoringen, werden bomen uit de grond gerukt en werden huizen en infrastructuur vernield. Er werden windstoten gemeten tot 140 kilometer per uur.

Idai

Het zuidoosten van Mozambique en buurlanden Zimbabwe en Malawi zijn nog aan het bijkomen van orkaan Idai van vorige maand. Door de storm en daaropvolgende overstromingen kwamen meer dan duizend mensen om het leven. Vele tienduizenden raakten hun huis kwijt.

Tot overmaat van ramp greep de ziekte cholera na het natuurgeweld om zich heen in het straatarme Mozambique. De ziekte gedijt in vochtige gebieden met slechte drinkwater- en sanitaire voorzieningen. Vermoedelijk zijn duizenden mensen getroffen.

Waar Mozambique gemiddeld met 1 à 2 orkanen per jaar te maken krijgt met een kracht van maximaal categorie 2, krijgt het land nu binnen zes weken tijd twee orkanen van categorie 4 te verwerken.Joustra neemt illegale adopties onder de loep

De commissie die onderzoek gaat doen naar illegale adopties richt zich in elk geval op Brazilië, Bangladesh, Colombia, Indonesië en Sri Lanka. De te onderzoeken periode loopt ten minste van 1967 tot 1998, heeft minister Dekker bekendgemaakt. De commissie staat onder leiding van Tjibbe Joustra, die nu nog voorzitter is van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Dekker kondigde eind vorig jaar het onderzoek aan, nadat er informatie naar boven was gekomen over misstanden bij adopties. Daarbij waren mogelijk ook Nederlandse overheidsfunctionarissen betrokken. Nederlandse echtparen reisden in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw naar Brazilië om een Braziliaans kind in hun gezin op te nemen. Ze gaven het in Brazilië aan als hun eigen kind en namen het dan mee naar Nederland.

Stukje van de puzzel

Dekker wil dat duidelijk wordt wat er precies is gebeurd. Hij zegt zich goed te kunnen voorstellen dat mensen die in onzekerheid verkeren over hun identiteit op zoek zijn naar antwoorden. "De omstandigheden van hun adoptie destijds kunnen een stukje van de puzzel zijn."

Commissievoorzitter Joustra stopt per 1 mei bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid. 1 mei is ook de dag dat het adoptie-onderzoek begint. De commissie bestaat verder uit hoogleraar Beatrice de Graaf en Bert-Jan Houtzagers, staatsraad in de Raad van State. Het onderzoek moet volgend jaar oktober af zijn.ABN Amro verkoopt onderdeel Britse Kanaaleilanden

ABN Amro verkoopt zijn private banking-activiteiten, financiële diensten voor welgestelde klanten, op de Britse Kanaaleilanden. Het gaat om kantoren op Jersey en Guernsey, waar de bank al 35 jaar actief was. Het gaat volgens een woordvoerder om de laatste zogenoemde offshore activiteiten die de bank nog in bezit had.

In 2016 dook dit onderdeel van ABN Amro op in de Panama Papers. De bank bleek constructies aan te bieden aan particuliere klanten die het mogelijk maakten dat ze anoniem konden blijven als eigenaar van vennootschappen in belastingparadijzen. ABN Amro was de enige Nederlandse bank die deze constructies nog aanbood.

De toenmalige topman van ABN Amro, Gerrit Zalm, vond de constructies verdedigbaar omdat de bank niet actief meewerkte aan belastingontduiking.

Een woordvoerder benadrukt dat de verscherpte aandacht van banken voor witwaspraktijken geen rol heeft gespeeld bij het besluit om de tak te verkopen. Vanwege de snel veranderende markt van vermogensbeheer wil ABN Amro inzetten op groei in de kernlanden, naast Nederland zijn dat België, Frankrijk en Duitsland.

"De markt voor wealth management verandert snel en consolideert verder. Schaal wordt steeds belangrijker", stelt bestuursvoorzitter Pieter van Mierlo van ABN Amro Private Banking in een persbericht.

Het bankonderdeel op de Kanaaleilanden beheert meer dan 7 miljard euro aan vermogen en wordt voor een onbekend bedrag gekocht door de bank Butterfield, die gevestigd is op Bermuda.Automobilist rijdt in op ingang stadhuis Harderwijk, is opgepakt

Een automobilist is tegen de ingang van het stadhuis van Harderwijk gereden en gevlucht. Later hield de politie de man aan in een huis in Harderwijk.

Na het incident, rond 14.40, ging het alarm af en werd het stadhuis uit voorzorg ontruimd. De medewerkers van de gemeente staan op een verzamelplek op enkele honderden meters afstand. Er zijn geen gewonden gevallen.

"We zijn geschrokken, dit is heel vervelend voor iedereen", zegt een woordvoerder. De gemeente heeft nog geen idee over de toedracht. "We hebben een crisisteampje ingericht in een horecagelegenheid vlakbij. We zijn ons volledig aan het oriënteren op wat hier gaande is."

Vanwege technisch onderzoek kunnen de medewerkers nog niet terug naar binnen. De politie zette een helikopter in.Minister gaat kijken naar minder nachtvluchten Schiphol

Minister Van Nieuwenhuizen gaat kijken of het mogelijk is om het aantal nachtvluchten op Schiphol terug te brengen. Ze reageert daarmee op een wens van de Tweede Kamer.

Die wil in meerderheid dat het aantal nachtvluchten omlaag gaat. Veel omwonenden van de luchthaven slapen slecht door de vliegtuigen die tussen 23.00 en 6.00 uur opstijgen en landen. D66, GroenLinks en Partij voor de Dieren pleiten zelfs voor een volledig verbod op nachtvluchten.

Andere Europese luchthavens

Wettelijk mogen er nu maximaal 20.000 nachtvluchten per jaar plaatsvinden van en naar Schiphol. Verschillende partijen wijzen erop dat andere grote luchthavens in Europa, zoals Frankfurt en Parijs, veel minder of zelfs helemaal geen nachtvluchten hebben.

In de Tweede Kamer zei minister Van Nieuwenhuizen dat ze bereid is te onderzoeken of het aantal nachtvluchten verminderd kan worden. Ze zal daarbij ook kijken naar de ervaringen in het buitenland.

De uitkomsten van dat onderzoek komen terug in de Luchtvaartnota die ze later dit jaar zal presenteren. Ze waarschuwde wel voor al te hoge verwachtingen. "Vliegen op andere tijden betekent voor andere mensen overlast." Ook de veiligheid en het behoud van werkgelegenheid laat ze meewegen.

Ook de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) liet vorige week in een advies weten voorstander te zijn van minder nachtvluchten.Elf politiemensen verdienen meer dan ministers en moeten afbouwen

Elf politiefunctionarissen die nu nog meer verdienen dan een minister moeten dit de komende drie jaar gaan afbouwen. Het maximale salaris in de publieke sector bedroeg in 2018 volgens de Wet normering topinkomens (WNT) 189.000 euro. Het aantal politiefunctionarissen dat dit verdient is het afgelopen jaar gehalveerd van 22 naar 11.

In 2013 is afgesproken dat topfunctionarissen bij de overheid en semi-publieke organisaties niet meer mogen verdienen dan een minister. Bij de politie geldt dit voor leden van de korpsleiding.

Andere functionarissen vallen niet onder de wet, maar gaan wel vrijwillig afbouwen. De politie heeft zelf de salarissen van de korpsleiding en andere functionarissen die meer verdienen dan de 'Balkenende-norm' gepubliceerd op zijn site.

Korspleiding

Daaruit blijkt dat het gaat om twee leden van de korpsleiding. Opvallend is dat de plaatsvervangend korpschef nu nog meer verdient dan de korpschef zelf. Het salaris van korpschef Akerboom bedraagt precies 189.000 euro.

Naast de mensen uit de korpsleiding verdienen ook de chief information officer, de twee hoofden van operatiën en een aantal politiechefs te veel.

Het toetsingsbedrag bestaat naast het salaris ook uit onkostenvergoedingen, pensioenopbouw en extra beloningen.Duikteam zet duizenden oesters uit in wrak Noordzee

Wrakduikteam De Zeester uit Lauwersoog en het Wereld Natuur Fonds hebben vanochtend duizenden oesters uitgezet op een wrak op de zeebodem boven Ameland.

Het gaat om een proef van het Wereld Natuur Fonds om oesterbanken terug te krijgen in de Noordzee. Tot eind 19e eeuw bestond 20 tot 30 procent van de Nederlandse Noordzeebodem uit oesterbanken, maar die zijn door overbevissing en ziekten verdwenen. Ze keren niet uit zichzelf terug.

Kraamkamer

Het Wereld Natuurfonds noemt oesterbanken goed voor de biodiversiteit en waterkwaliteit in de Noordzee. Ze vormen kraamkamers voor andere diersoorten, die op hun beurt weer dienen als voedsel voor andere dieren.

Vorige zomer werden al oesters uitgezet op kunstmatig aangelegde 3D-geprinte oesterbanken in de Noordzee, maar het is voor het eerst dat een wrak is gebruikt als vestigingsplaats.

Volgens het Wereld Natuur Fonds is een wrak uitstekend geschikt voor dit doel. Een woordvoerder zei tegen RTV Noord: "Er wordt niet gevist en niet gebaggerd".Weer een advies voor kinderen en schermtijd, wat moet je daarmee als ouder?

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) deed het gisteren, maar er wordt wel vaker voor gewaarschuwd: kinderen moeten niet te lang naar een beeldscherm kijken. Volgens de WHO zouden kinderen onder de 5 jaar niet meer dan een uur per dag dit moeten doen. Dat is een richtlijn en dus zeker geen harde regel die ouders direct moeten toepassen. Toch roept dit soort berichten altijd veel vragen op bij ouders, zagen we ook op onze Facebookpagina.

Een aantal adviezen voor ouders op een rij.

"Het gaat vooral om een stukje bewustwording", zegt Evelyn Verburgh van Bureau Jeugd en Media in het NOS Radio 1 Journaal. "Ouders moeten naar aanleiding hiervan nadenken over hoe het bij hen thuis zit, hoe ze hun kinderen willen opvoeden als het gaat om media."

In 2017 kwamen oogartsen in Nederland met de 20-20-2 richtlijn. 20 minuten op een scherm, 20 seconden ver weg kijken en dan 2 uur naar buiten. Verburgh vindt dit soort richtlijnen goed, maar benadrukt dat ze niet per se strak moeten worden nageleefd. Het is nog altijd aan de ouders zelf hoe ze hiermee om willen gaan. "We moeten alleen wel oppassen dat het geen gemakzucht wordt om een kind naar een scherm te laten kijken."

Maar wat als je even een klusje in huis moet doen? En je hebt kinderen die rustig worden zodra ze een tablet of telefoon krijgen? "Laat ze dan gewoon even lekker naar een beeldscherm kijken terwijl jij je klusje doet. Maar het is fijn als daar weer een einde aan komt en je kinderen vervolgens weer wat anders gaan doen."

Het goede voorbeeld geven

Verder is het voor kinderen belangrijk om te weten wanneer iets wel en niet mag. Dit kan bijvoorbeeld door bepaalde momenten af te spreken waarop media mogen worden gebruikt. Of juist niet, zoals tijdens het eten. Belangrijk hierbij is dan wel dat ouders het goede voorbeeld geven en bijvoorbeeld niet zelf achter een scherm gaan zitten tijdens het eten, adviseert Stichting Mediawijzer. Ouders zijn zelf namelijk in hun vrije tijd ook druk met hun telefoon, laptop of tablet.

Kippy Ayra zegt in een reactie op onze Facebookpagina dat ze dat herkent bij haar kinderen. "Zolang ze mij op mijn telefoon zien, blijven ze nieuwsgierig." Toch ziet ze dat het ook voordelen heeft. "Mijn dochter kent alle kleuren in het Nederlands en Engels."

Buitenspelen

Ten slotte zijn alle deskundigen het erover eens dat kinderen vooral meer moeten gaan buitenspelen. "We zien dat kinderen steeds langer alleen naar een scherm kijken. Daar leren ze eigenlijk heel weinig van", zegt Evelyn Verburg. "Kinderen moeten de echte wereld ontdekken met al hun zintuigen en door te bewegen. Dat is voor kleine kinderen ontzettend belangrijk."

Vorig jaar zomer schreven we over een schermloze vakantie. Hieronder nog wat tips voor ouders die dit in de meivakantie ook willen:'Libische woonwijken veranderen in slagveld'

Woonwijken in de Libische hoofdstad Tripoli zijn volgens het Rode Kruis veranderd in een slagveld. Ruim 30.000 mensen zouden noodgedwongen hun huizen zijn ontvlucht. Ook wordt het voor hulpverleners steeds gevaarlijker om gewonden op te halen.

Ziekenhuizen kampen met een groot tekort aan medische middelen. Gisteren werd al bekend dat de Verenigde Naties honderden vluchtelingen en migranten geëvacueerd hebben uit een gevangenkamp ten zuiden van Tripoli.

278 doden

Begin deze maand startte generaal Haftar met zijn Libische Nationale Leger (LNA) een offensief om de hoofdstad in te nemen. De afgelopen drie weken zou dat al aan 278 mensen het leven hebben gekost, ruim 1300 mensen raakten gewond.

Haftar wil de macht overnemen van minister-president Sarraj die de door de VN erkende Libische regering leidt. Het is het zoveelste machtsconflict sinds het afzetten van dictator Kadhafi in 2011.

De generaal wordt in zijn strijd gesteund door Egypte, Rusland en de Verenigde Arabische Emiraten. Die zien in hem een buffer tegen extremistische groepen. Tegenstanders zien in Haftar een nieuwe dictator.Joe Biden kondigt kandidatuur Witte Huis aan

Joe Biden, die vice-president was onder Barack Obama, heeft bekendgemaakt dat hij de presidentskandidaat van de Democratische Partij wil worden. Hij maakte zijn kandidatuur bekend in een videoboodschap.

De 76-jarige Biden lijkt meteen de voornaamste Democratische kandidaat voor het Witte Huis te zijn. Zijn kandidatuur werd al lang verwacht. Hij voegt zich nu bij de meer dan 20 Democraten die in voorverkiezingen gaan uitmaken wie de nominatie krijgt van de Democratische Partij.

Biden is vier jaar ouder dan president Trump. Als hij gekozen wordt, zal hij bij zijn aantreden de oudste president zijn die het land ooit heeft gehad. Biden heeft zich twee keer eerder kandidaat gesteld voor het presidentschap, maar in de voorverkiezingen kwam hij nooit ver.

Charlottesville

Biden zei "dat we verwikkeld zijn in een strijd om de ziel van ons land". Hij zei dat het karakter van het land voorgoed zal veranderen als Donald Trump wordt herkozen. "Ik wil niet werkeloos toekijken en dat laten gebeuren", verklaarde hij. De democratische kernwaarden van de Verenigde Staten staan volgens Biden op het spel. Hij zal zijn presidentscampagne voeren als een 'Obama-Biden Democraat'.

In zijn video noemde Biden de gebeurtenissen in Charlottesville in 2017 in het bijzonder. Bij een gewelddadig treffen tussen blanke racisten en tegendemonstranten viel onder die laatste groep toen een dode.

President Trump zei vervolgens dat er aan beide kanten goede mensen stonden. Biden vindt dat de Amerikaanse president op dat moment mensen die haat verspreiden moreel gelijkstelde aan mensen die de moed hebben daartegen in opstand te komen. "Op dat moment wist ik dat ons land in gevaar is", zei Biden.

Na het presidentschap van Barack Obama mengde Biden zich niet in de verkiezingsstrijd, in verband met de dood van zijn oudste zoon Beau Biden op de leeftijd van 46 jaar.

In de komende dagen gaat Biden meteen op campagne in drie staten. Hij is de komende weken twee keer in Pennsylvania, die gezien wordt als cruciaal in de strijd om het presidentschap. Hillary Clinton verloor daar in 2016 van Donald Trump.

Affaire

Enkele weken geleden beschuldigden twee Democratische vrouwen Biden van ongepast gedrag, door bijvoorbeeld bij publieke optredens zijn handen op de schouders van een vrouw te leggen. In een videoboodschap bood Biden daarvoor excuus, om eraan toe te voegen dat hij zijn gedrag op dit punt zal veranderen.

Enkele gekleurde Democratische vrouwen spraken zich vandaag, nog voor Bidens bekendmaking, tegen hem uit. Op een 'She the People'-forum in Texas zei een van van de deelneemsters "dat we zijn opgegroeid met het idee dat alleen een witte man ons kan redden, maar dat Joe Biden niet het antwoord is". Het forum hoopt op een kandidaat "die beter aansluit op de diversiteit van de Verenigde Staten".Man aangehouden voor aanrijden en steken vrouwen in Noord-Holland

De politie heeft een man van 23 opgepakt voor een aantal steekincidenten in Noord-Holland. Daarbij raakten vorig jaar en begin dit jaar drie vrouwen en een meisje gewond.

De slachtoffers waren aan het hardlopen of zaten op de fiets. Ze werden aangereden en gestoken. De incidenten waren in Castricum, Egmond aan den Hoef en Barsingerhorn.

Uit sporen en informatie uit het onderzoek is volgens de politie een verband gebleken tussen de vier gevallen. Daardoor kwam de recherche op het spoor van de verdachte automobilist. Over zijn motief is nog niets bekend, de man uit Julianadorp wordt nog verhoord. De politie heeft na de aanhouding gisteravond ook de slachtoffers geïnformeerd.

Klaplong

In november vorig jaar werden een 18-jarige fietsster en een 52-jarige hardloopster uit Limmen aangereden. De vrouw van 18 liep daardoor een klaplong op, de hardloopster hield er een verwonding aan haar arm aan over.

Een 18-jarige uit Egmond aan den Hoef werd eind november belaagd, ook tijdens het hardlopen. Eind januari werd een fietsend meisje van 15 met een scherp voorwerp in de arm gestoken vanuit een passerende auto.

In reactie op de incidenten riepen de gemeenten Bergen, Heiloo en Castricum inwoners op om in groepjes hard te lopen en niet meer alleen.Topman door het stof: imago OM is beschadigd

De topman van het Openbaar Ministerie gaat diep door het stof na het zeer kritische rapport over de integriteit binnen zijn organisatie. Hij noemt het in een reactie bijzonder pijnlijk wat de commissie Fokkens heeft vastgesteld.

"Het imago van het OM, dat onkreukbaar moet zijn, is beschadigd door verwijtbaar gedrag van twee collega's en hoe de top van het OM daarmee is omgegaan", zei procureur-generaal Van der Burg, de voorzitter van het college van PG's.

Aanleiding is de liefdesrelatie tussen de twee hoofdofficieren Marc van Nimwegen en Marianne Bloos. Zij ontkenden die relatie lange tijd, ondanks herhaalde vragen van leidinggevenden. "Daarmee zijn de gedragsnormen lange tijd overschreden en dat heeft schadelijke gevolgen gehad voor de gehele organisatie en haar medewerkers en voor het vertrouwen in de leiding van het OM."

Voor hoge functionarissen andere normen

Toen de relatie uiteindelijk wel bekend werd, greep het toenmalige college van pg's niet in. "Daardoor bestond in de organisatie de indruk dat voor hoge functionarissen andere normen golden. Dat is onacceptabel."

Van Nimwegen is inmiddels geschorst en het buitengewoon verlof van Bloos is verlengd. Op hun plekken binnen het OM komen nieuwe mensen.

Volgens Van der Burg heerst er bij het Openbaar Ministerie een cultuur waarin onvoldoende ruimte is om dit soort pijnlijke zaken aan de orde te stellen. Er komt een plan om dat te verbeteren.

Handen uit de mouwen

Ook minister Grapperhaus is het eens met de commissie dat de problemen binnen het OM niet mogen worden beschouwd als een incident. "Het is een krachtig signaal om de handen uit de mouwen te steken", schrijft hij aan de Tweede Kamer.

De minister benadrukt dat de conclusies van Fokkens niet alleen over het niet integere gedrag van twee mensen gaan, maar ook over de manier waarop de top van het OM ermee is omgegaan.Nederlandse politiemensen voor assistentie in Sri Lanka

De Nederlandse politie heeft twee verbindingsofficieren naar Sri Lanka gestuurd in verband met de zelfmoordaanslagen van afgelopen zondag. Onder de slachtoffers waren drie Nederlanders. De verbindingsofficieren helpen de Sri Lankaanse autoriteiten en de familie van de slachtoffers in Nederland bij de afwikkeling van dingen die geregeld moeten worden.

De verbindingsofficieren zijn gestationeerd in Thailand, maar ook in andere landen in Zuid-Oost Azië inzetbaar.

Broers

In Sri Lanka is de arrestatie bekendgemaakt van de vader van twee zoons die als zelfmoordterroristen meededen aan de aanslagen met Pasen. Volgens de New York Times gaat het om een man die een fortuin maakte met de handel in specerijen. De arrestatie is van verschillende kanten bevestigd, maar de politie op het eiland wil nog geen commentaar geven.

Media in India melden dat twee van de zelfmoordterroristen zijn geïdentificeerd als zoons van de zakenman Ibrahim. Hun namen zouden Inshaf en Ilham zijn. De vader zou intensief ondervraagd worden om erachter te komen wat zijn rol was bij de aanslagen.

Politie-inval

Het gezin, dat op goede voet stond met de vorige president van Sri Lanka, woonde in een villa en had de beschikking over BMW's met chauffeur, schrijft de New York Times.

Volgens onbevestigde berichten in Sri Lanka is een politie-inval in een van de villa's van de familie eerder deze week noodlottig afgelopen. Toen de politie de vrouw van een van de broers wilde aanhouden, zou ze zich in het bijzijn van haar kinderen hebben opgeblazen. De vrouw, haar kinderen en de politieagenten zouden daarbij om het leven zijn gekomen.Qbuzz eist maatregelen van COA tegen overlast in asielbus

Busmaatschappij Qbuzz is "helemaal klaar" met de overlast door asielzoekers op lijn 73 tussen Emmen en Ter Apel. "We hebben hier jarenlang tegen geknokt en steeds gewoon ons werk gedaan. Maar nu is het klaar", zegt woordvoerder Van der Mark.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers is volgens de vervoerder nu aan zet. "Vandaag hebben we een gesprek", vertelt Van der Mark aan RTV Drenthe.

Niet in de bus betalen

Dat gaat over vooraf betalen van kaartjes. Qbuzz stelt voor dat asielzoekers een kaartje bij het COA kopen. Van der Mark: "Niet in de bus. Er moet geen geld meer tevoorschijn worden getoverd, want dan heb je weer een discussie."

Op de zogeheten asielbus rijden vooral asielzoekers uit veilige landen mee. Dat zijn mensen die bijna geen kans hebben op een verblijfsvergunning en Nederland snel moeten verlaten.

Drie tot vier keer per week veroorzaakt een groep van 30 tot 40 'veiligelanders' overlast. Veel ruzie op de bus ontstaat doordat ze met verlopen kaartjes willen meereizen of gratis willen meereizen.

Standaard beveiligers

Geregeld ontstaan hierdoor aanvaringen of worden chauffeurs geïntimideerd. Daarom reizen er standaard beveiligers mee op lijn 73.

Eerder deze week filmde een passagier hoe jonge asielzoekers, die geweigerd werden omdat ze met z'n vieren op één kaartje wilden reizen, de chauffeur en een toezichthouder uitscholden en intimideerden.

De woordvoerder zei toen tegen RTV Noord: "Dit is een tandje erger dan normaal, maar dit is ook weer niet veel extremer dan wat er dagelijks gebeurt." De Qbuzz-medewerkers doen aangifte.

Probleem herhaalt zich

Van der Mark verwacht daar weinig van, omdat de groep volgens hem geen strafbare feiten pleegt. "We kunnen deze jongens weer bij onze bus verwachten."

En dus blijft het probleem zich herhalen. "Er komt geen einde aan. Het is best intimiderend en bedreigend, ze weten nét het randje op te zoeken."

Onlangs kondigde staatssecretaris Harbers van Justitie en Veiligheid aan dat er daarom, vanwege de veiligheid, binnenkort een aparte pendelbus gaat rijden naast lijn 73. Maar van de Kamer mag die niet gratis worden, dus blijft het kaartjesgedoe bestaan.

Echt politiebureau

De gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, vraagt vanwege de overlast rond het asielzoekerscentrum om een volwaardig politiebureau. Burgemeester Velema beroept zich op een contract uit 2011 met het COA waarin gesproken wordt over "adequate politiezorg".

Daarover zegt hij: "Als je al jaren vraagt om aandacht en je wijst op een belangrijk onderdeel uit het convenant, vind ik het heel erg logisch dat we een onderzoek starten of het contract met het COA kan worden opgezegd nu de afspraken niet worden nagekomen."Een van grootste pinguïnkolonies op Zuidpool bijna helemaal verdwenen

De afgelopen drie jaar is er bijna geen ei uitgebroed op één van de grootste broedplaatsen van keizerspinguïns op Antarctica. En ook voor het komende seizoen ziet het er slecht uit, blijkt uit nieuw onderzoek.

Elk jaar kwamen rond de 20.000 pinguïnpaartjes naar Halley Bay om eieren uit te broeden. Deze plek wordt beschouwd als een veilige plek waar het koud blijft, ondanks de opwarming van de aarde. Maar sinds de catastrofe in 2016, blijven de dieren hier weg.

Duizenden kuikens verdronken toen het zee-ijs waarop ze werden grootgebracht, in zwaar weer uiteen werd geslagen. Sindsdien hebben de volwassen zeevogels geen poging meer gedaan zich opnieuw op Halley Bay te vestigen.

"Dit is ongebruikelijk. We hebben in de afgelopen 60 jaar nog nooit zo'n falen van de voortplanting gezien als nu", zegt onderzoeker Phil Trathan van de Britse Antarctic Survey.

De keizerpinguïn is de grootste pinguïn van de 18 nog in leven zijnde soorten. Ze kunnen makkelijk meer dan een meter hoog worden. Normaal broedt ongeveer 8 procent van de totale kiezerspinguïnpopulatie in Halley Bay tijdens het winterseizoen.

Volgens wetenschappers is de klimaatverandering een bedreiging voor de soort. Het zee-ijs waarop de pinguïns broeden en uitrusten tijdens het jagen, neemt af.

Andere kolonie

Veel pinguïns uit de geslonken kolonie zijn naar het nabijgelegen broedgebied Dawson-Lambton gegaan. Daar nam het aantal pinguïns in 2018 met 3500 toe vergeleken met 2017. Bemoedigend, zegt Trathan in het Amerikaanse blad Time, "maar het compenseert niet alles wat er verloren is gegaan. Niet alle pinguins zijn naar die andere kolonie getrokken."

Wetenschappers voorzien dat het voor pinguïns steeds lastiger wordt om geschikte broedplaatsen te vinden. "De afgelopen jaren smolt meer dan normaal zee-ijs. Het ijs waarop wordt gebroed, is blootgesteld aan wind en golven en dat heeft gevolgen voor de stabiliteit", zegt Trathan.

Wetenschappers verwachten dat aan het eind van de eeuw de kolonie minstens gehalveerd is, als het zee-ijs wordt gereduceerd in de mate die computermodellen voorspellen. Trathan: "De ondergang van deze kolonie keizerspinguïns is een waarschuwing voor zaken die in de toekomst steeds meer aandacht zullen vragen."Advies: laat Eindhoven Airport niet verder groeien vanwege overlast

Het aantal vluchten van en naar Eindhoven Airport moet niet verder groeien. Het vliegveld moet juist de overlast in geluid en luchtvervuiling terugdringen.

Dit staat in het advies dat oud-staatssecretaris Van Geel heeft overhandigd aan minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur. Van Geel is 'verkenner' van de Proefcasus Eindhoven Airport. Dat is een platform van de regio dat in overleg met betrokkenen nadenkt over de toekomst van de luchthaven.

Niet meer 's nachts

Het vliegveld kan volgens Van Geel overlast verminderen door simpelweg minder vluchten aan te bieden. Ook wordt geadviseerd na 23.00 uur niet meer te vliegen.

Het rapport adviseert proeven te doen met nieuwe duurzame brandstoffen, zoals synthetische kerosine, groene waterstof en batterijtechnologie. Zo staat in het rapport dat de talenten en de knappe koppen van de regio ingezet kunnen worden om de luchthaven en de luchtvaart te verduurzamen.

Van Geel - ooit gedeputeerde in de provincie - heeft de afgelopen maanden met omwonenden, belangengroeperingen, bedrijven en overheden gesproken.

Milieu en gezondheid

Zijn opdracht was een slimme en duurzame balans te vinden tussen een gezonde leefomgeving en economische ontwikkeling. Van Geel heeft gekeken naar de invloed van de luchthaven op het milieu, de effecten op de gezondheid en de gevolgen voor de economische ontwikkeling in de regio.

Onder meer in Eindhoven-Noord, Son en Wintelre wordt veel geklaagd over het vliegverkeer. Er wordt onder meer gewezen op het lawaai, maar ook op de uitstoot van fijnstof. Verder zijn mensen bang dat de waarde van hun huizen daalt, al blijkt dat niet uit onderzoek van het CBS.

Overlast omwonenden

Een maand geleden nog bleek dat een meerderheid in de Tweede Kamer niet wil dat Eindhoven Airport voorlopig verder groeit omdat dit te veel overlast veroorzaakt voor omwonenden.

Eindhoven Airport is medegebruiker van het militaire vliegveld van Vliegbasis Eindhoven (Welschap). Op 1 januari moet hiervoor een nieuwe vergunning worden afgegeven. Vandaar de vraag hoe het verder moet. De Proefcasus werd opgezet om hierop een antwoord te geven, schrijft Omroep Brabant.

Vorig jaar kwamen er 45.000 klachten over geluidshinder binnen. Eindhoven Airport verwacht dit jaar 6,5 miljoen passagiers.Politie valt na overlijden man binnen bij sessie met roesmiddel ayahuasca

De politie heeft gisteren een inval gedaan in een pand in Eersel, waar twaalf mensen op het punt stonden de verboden stof ayahuasca te gebruiken. Dit middel leidt tot hallucinaties. Er zijn vier verdachten opgepakt.

Aanleiding voor de inval was de dood van een 31-jarige Hongaar. De man overleed enkele weken geleden, vermoedelijk na gebruik van de harddrug tijdens een zogeheten healingsessie. Hij nam deel aan zo'n bijeenkomst voor 'geestelijke en lichamelijke reiniging' met het roesmiddel.

De twaalf deelnemers aan de healingsessie in Eersel werden gisteren tijdens de inval opgevangen en voor een deel door de gemeente ergens anders ondergebracht.

In de woning werden twee organisatoren, een 38-jarige Italiaanse vrouw en een 33-jarige Spaanse man, aangehouden. Ook heeft de politie een 47-jarige Spanjaard en een 25-jarige Italiaan aangehouden die een rol leken te spelen bij de sessie.

Adverteren op internet

De verdachten zitten allemaal vast voor verder onderzoek. De politie sluit meer arrestaties niet uit, schrijft Omroep Brabant.

De organisatoren adverteerden voor de healingbijeenkomsten via internet. Een concrete locatie wordt de deelnemers pas op het laatste moment gegeven. De politie kwam erachter dat er gisteravond een sessie was, waarna de inval werd gepland.

Tijdens een doorzoeking van het huis vond de politie een hoeveelheid van de verboden stof ayahuasca, grondstoffen voor de productie hiervan en ampullen met een nog onbekende vloeistof.

Het huis blijkt een internationaal trefpunt ayahuasca-gebruikers. Volgens de site van de organisatie Inner Mastery International BV houdt zij zo'n drie evenementen per maand in Eindhoven.Fusie Deutsche Bank en Commerzbank gaat niet door

De lang besproken mogelijke fusie tussen Deutsche Bank en Commerzbank gaat niet door. Dat melden de twee grootste Duitse banken in een gezamenlijke verklaring.

Een samengaan zal de beide banken onvoldoende opleveren, zo concluderen ze. En dat betekent dat Deutsche Bank op zoek moet naar andere mogelijkheden om weer winstgevender te worden.

Lage winst

Het gaat al jaren slecht met beide banken. De commerciële banken voelen de concurrentie van de coöperatieve banken, de semi-publieke banken en de Landesbanken in Duitsland.

Ondertussen hebben ze nog een flink aantal dure kantoorpanden, en lopen ze achter met het digitaliseren van hun betalingsverkeer. Al met al brengt dat hoge kosten met zich mee en blijven de winsten laag.

Wat niet meehelpt is de trits aan schandalen waarbij Deutsche Bank afgelopen jaren betrokken was, van rentemanipulatie tot witwasconstructies. De affaires leidden tot miljardenboetes.

Aandrang regering

Al sinds het uitbreken van de financiële crisis werd in Duitsland over een fusie tussen de twee grote banken gespeculeerd. Samen zouden ze sterker kunnen worden. Maar dan zou er wel flink geïnvesteerd moeten worden om de buffers te verstevigen, en het bedrijf zou op de schop gaan. Tienduizenden mensen zouden hun baan verliezen.

De Duitse regering had aangedrongen op een fusie. De Duitse overheid heeft met 15 procent van de aandelen het grootste belang in Commerzbank. Samen met Deutsche Bank zou het de op twee na grootste bank van de Eurozone worden.

ING

Nu de fusie niet doorgaat, zijn de ogen weer even gericht op ING. Afgelopen week zong het gerucht rond dat de Nederlandse bank Commerzbank misschien wel zou willen overnemen. ING laat in een reactie weten niet te willen reageren op geruchten, noch op het mislopen van fusiegesprekken bij andere banken.Rijkswaterstaat onderzoekt drie fatale ongevallen bij matrixportaal

Rijkswaterstaat gaat onderzoeken of er een patroon zit in de drie fatale snelwegongelukken bij matrixportalen deze week. Bij twee ongelukken op maandag en één op woensdag kwamen in totaal negen mensen om het leven.

Maandag kwamen op de A1 bij Deventer vier mannen van begin 20 om. Hun auto was tegen een portaal met matrixborden aangereden en vloog daarna in brand. Dezelfde ochtend sloeg een auto op de A28 ter hoogte van Staphorst over de kop en kwam in de berm terecht. De 19-jarige bestuurster overleed, een 24-jarige inzittende raakte gewond.

Gisteren raakte op de A12 bij Den Haag opnieuw een auto van de weg bij een matrixportaal - boven of langs de weg bevestigde elektronische verkeersborden. Daarbij kwamen vier inzittenden, van wie drie uit één familie, om het leven. De auto was onderweg naar Den Haag, kwam tussen de vangrail en de geluidswal terecht en raakte total loss.

Overeenkomsten?

"Na dodelijke ongevallen onderzoeken we altijd of de weginrichting in orde was", zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. "Op die manier willen we ervoor zorgen dat de situatie op de weg veilig blijft."

Uit de conclusies van de drie afzonderlijke onderzoeken zal blijken of er overeenkomsten zijn tussen de oorzaken van de drie ongevallen.

De ongelukken gebeurden alle drie bij matrixportalen, maar er zijn volgens Rijkswaterstaat ook verschillen. Zo was er bij de incidenten op de A28 bij Staphorst en de A12 bij Den Haag een vangrail en op de A1 bij Deventer niet. "We werken met zogenoemde obstakelvrije zones", legt de woordvoerder uit. "Er hoeft geen vangrail te staan als een portaal ver genoeg van de weg staat."Commissie: topfunctionarissen OM schenden integriteitsregels

Een onderzoekscommissie vindt dat het ethisch leiderschap bij het Openbaar Ministerie moet worden versterkt. De commissie-Fokkens, die onderzoek heeft gedaan naar de gevolgen van een relatie tussen een procureur-generaal en een hoofdofficier van justitie, constateert allerlei problemen die "niet als incident kunnen worden beschouwd".

Volgens de commissie heeft "onvoldoende ontwikkeld leiderschap bijgedragen aan het onderzochte gedrag en niet-ingrijpen" en is er binnen het OM zelf ook onvrede over de cultuur van "het weinig transparante karakter van benoemingen". Fokkens vindt dat het OM "een behoorlijke slag moet maken om de onvrede op te pakken. "Herstel van het vertrouwen van de medewerkers van het OM en van het publiek in de leiding hebben daarbij prioriteit."

Onderzoeksleider Fokkens deelt de conclusies van het onderzoek:

De commissie heeft sterke aanwijzingen dat voormalig procureur-generaal Marc van Nimwegen in strijd met de regels eerder een relatie had met hoofdofficier van justitie Marianne Bloos dan ze zelf hebben toegegeven. En de geruchten over de relatie waren de aanleiding voor de overplaatsing van de procureur-generaal, zegt de commissie. Daarbij speelde ook de belangstelling van NRC voor de affaire een rol.

Naar aanleiding van het rapport heeft de top van het OM Van Nimwegen gisteren geschorst. Hij was sinds vorig jaar al met "buitengewoon verlof". Het buitengewoon verlof van Bloos is verlengd.

Benoeming

Fokkens concludeert onder meer dat de twee de geruchten tegenover de voorzitter van het college van procureurs-generaal hebben tegengesproken en dat dat in strijd was met de integriteitsregels. Volgens de commissie is Van Nimwegen tot hoofdofficier van justitie benoemd, "mede omdat het ministerie zijn vertrek uit het College wenselijk achtte".

Fokkens vindt dat het toenmalige college van procureurs-generaal te terughoudend is omgegaan met de geruchten over de relatie.

Aanbesteding software in strijd met regels

Ook op een ander punt concludeert de commissie dat integriteitsregels zijn geschonden. De aanbesteding van software werd gegund aan het bedrijf van een zwager van Van Nimwegen. De commissie acht het aannemelijk dat Van Nimwegen bij de keuze van dat bedrijf betrokken was.

Een eerdere kortstondige relatie van Van Nimwegen met een ondergeschikte officier van justitie is volgens Fokkens ten onrechte ook niet gemeld. Maar het is niet aannemelijk dat de vrouw voordeel van die relatie heeft gehad.

Een deel van het onderzoeksrapport wordt voorlopig niet openbaar gemaakt, omdat de informatie mogelijk te privacygevoelig is.Naar boven Up

Media

Zoeken we op

Google

Dagen te gaan tot

-344

dagen te gaan tot
Free Willy
Dagen te gaan op Mingy!

Het goede doel!

Mingy en kankerbestrijding

Het goede doel!

Mingy en kankerbestrijding

Het goede doel!

Mingy en IFAW

Het goede doel!

Mingy en cliniclowns