Mingy zegt " De glimlach die je uitstuurt komt weer bij je terug. "

De nieuwste berichten op https://nos.nl
Nederlander in Buenos Aires: 'Zo'n grote storing heb ik nog nooit gezien'

"In Buenos Aires valt de stroom vaker uit, maar zo'n grote storing heb ik nog nooit meegemaakt", vertelt Sander Weeda. Hij woont sinds zeven jaar in de hoofdstad van Argentinië, een van de plekken getroffen door de stroomstoring in Zuid-Amerika.

Tientallen miljoenen mensen in Argentinië, Uruguay en delen van Brazilië, Chili en Paraguay zaten uren zonder stroom. In Argentinië begaf het elektriciteitssysteem het vanochtend rond 07.00 uur lokale tijd in het hele land. Intussen is de elektriciteit in het zuiden en noordwesten weer terug, maar dat is nog niet het geval in Buenos Aires.

Bovendien regent en onweert het er al dagen, vertelt de 30-jarige Weeda, die rondleidingen geeft in de stad met ongeveer 3 miljoen inwoners. "De combinatie van de stroomstoring en het noodweer is wel een probleem voor veel mensen hier, maar als het een werkdag was waren de problemen waarschijnlijk nog veel groter."

In delen van Zuid-Amerika was het vanochtend vroeg compleet donker:

Op zondag is het vaak rustig in Buenos Aires en lunchen veel mensen thuis met hun familie. "Ik zit nu binnen met een kaars, want de cafés zijn dicht en ik kan niet naar vrienden omdat er geen metro's rijden."

Het is een van de kortste dagen van het jaar in Argentinië en in de hoofdstad is het zo'n 15 graden. Normaal zijn stroomstoringen in Buenos Aires vaak in de zomer, wanneer de inwoners massaal airconditioning gebruiken. Dan zitten sommige wijken soms dagen zonder stroom.

Vanwege de vele neerslag staan nu waarschijnlijk delen van de stad onder water, zegt Weeda. "Voor de mensen daar zal het met deze stroomstoring geen pretje zijn nu."

Over de oorzaak van de storing is nog weinig bekend. De Argentijnse leverancier Edesur schrijft op Twitter dat het elektrische verbindingssysteem is uitgevallen. De Amerikaanse krant The New York Times schrijft dat de storing wordt veroorzaakt door twee elektriciteitsdraden van 500.000 volt in een verbinding tussen Buenos Aires en de Yacyreta-dam bij de grens met Paraguay, ongeveer duizend kilometer verderop.

De elektriciteitsvoorziening in Zuid-Amerika is toch al kwetsbaar in vergelijking met de systemen in Europa, vertelt hoogleraar Slimme elektriciteitsvoorzieningssystemen Peter Palensky van de TU Delft. "Ze hebben daar heel lange transmissielijnen, die lopen over veel grotere afstanden dan hier. Dat zorgt vaker voor stabiliteitsproblemen." Sabotage acht de hoogleraar niet erg waarschijnlijk.

Volgens Palensky is er in ieder geval ergens een belangrijk onderdeel kapotgegaan. "Normaal gesproken wordt dat opgevangen door een andere elektriciteitscentrale, maar dat werkt alleen als het systeem overal goed onderhouden wordt. Als er meerdere dingen tegelijk kapotgaan of al kapot zijn, heb je een probleem."

Weeda is voor informatie over de stroomstoring afhankelijk van zijn smartphone, waarvan de verbinding nog wel werkt. "Ik las net dat het waarschijnlijk nog zes uur duurt voordat de stroom weer terug is."

Palensky onderschrijft dat het nog wel even kan duren: eerst moet uitgezocht worden wat er nu precies kapot is, dan moet het hele systeem stukje voor stukje weer energie krijgen. "Het kan niet in één keer, dat kan het systeem niet aan. De landen hebben afspraken over welke gebieden eerst weer stroom krijgen en welke nog even moeten wachten."Nederlandse scheepvaart bezorgd over geweld in Perzische Golf

De Nederlandse scheepvaart maakt zich grote zorgen over de veiligheid in de Perzische Golf. Morgen overlegt de redersvereniging KVNR met het ministerie van Defensie over de escalerende situatie in de zee tussen Saudi-Arabië en Iran.

Directeur Annet Koster van de redersvereniging hoopt van het ministerie meer te horen over wat er afgelopen week is gebeurd, want er is vooralsnog niet veel meer bekend dan dat er twee tankers in de Golf van Oman zijn geraakt door explosieven. "Er gaan veel verhalen rond. De een heeft het over kleefmijnen, de ander heeft het over torpedo's of kogels. Iran krijgt de schuld, maar dat land ontkent weer. We weten niet wat er is gebeurd."

Speelbal in conflicten

De incidenten leiden tot veel ongerustheid in de internationale scheepvaart. "Je ziet dat er schepen zijn aangevallen en het mag gewoon niet zo zijn dat de commerciële zeevaart een speelbal wordt in geopolitieke conflicten. Er is vorige maand een incident geweest. Nu was er weer een incident, maar hoe lang kun je nog van incidenten spreken als ze elkaar in rap tempo opvolgen?"

De redersvereniging is benieuwd of Defensie en Buitenlandse Zaken met een advies voor de reders komen. De Noorse maritieme autoriteit heeft vandaag het advies aangescherpt en roept op om de Perzische Golf te mijden. "Dat is ook wel logisch. Een van hun schepen is daar getroffen."

Britse marine stuurt fregatten

Koster denkt niet dat Defensie morgen grote maatregelen aankondigt. "Ik verwacht niet meteen dat de Nederlandse overheid net als de Britten fregatten die kant op gaat sturen. Dat lijkt me op dit moment ook niet nodig."

Volgens Koster wordt er in de Perzische Golf ook niet veel gevaren door Nederlandse reders. "De Nederlandse vloot kent weinig tankers die ruwe olie vervoeren. Wel varen er Nederlandse schepen die materialen voor de olieproductie afleveren."

De bemanning van een van de olietankers die in brand stonden werd gered door een Nederlands schip dat onderweg was van Singapore naar Dubai. Ze hebben de 21 mensen aan boord genomen en overgezet op een Amerikaans fregat.Slapende bezoekers motorevenement bestolen, vermoedelijk gedrogeerd

Bezoekers van een motorevenement in Castelré zijn bestolen terwijl ze lagen te slapen in hun tent. De politie houdt er rekening mee dat de slachtoffers zijn gedrogeerd.

Alle slachtoffers droegen hun portemonnee bij zich in hun slaapzak, maar geen van hen heeft iets van de diefstal gemerkt. Daarom onderzoekt de politie of de dieven verdovende middelen hebben gebruikt.

De motorclub die het evenement organiseerde, vermoedt dat er met een spuitbus in de tenten van de slachtoffers is gespoten. De deelnemers klaagden na de nacht waarin de diefstal plaatsvond namelijk over hoofdpijn. "En dat was andere hoofdpijn dan die van een kater", zegt een woordvoerder tegen Omroep Brabant.

Engelsen met veel geld

Het driedaagse motorevenement in de gemeente Baarle-Nassau trekt veel buitenlandse gasten. Daarom was er een camping ingericht waar mensen konden overnachten.

Volgens de motorclub had de dader het gemunt op Engelse bezoekers. "Wij hebben het idee dat de dader echt heeft gekeken bij welke tent een Engelse motor stond. Want Engelsen hebben altijd veel geld bij zich." Hoeveel er is buitgemaakt, is niet bekendgemaakt.

De club is geschrokken van de diefstal. "We organiseren dit familie-evenement al sinds 1973. Dit is een besloten feest voor leden van deze club en bevriende clubs uit alle delen van Europa. Nog nooit eerder is er zoiets voorgevallen."Aanhouding na dna-match in zaak van vermoorde Duitse politicus Lübcke

De Duitse politie heeft een man van 45 opgepakt in de zaak van de vermoorde politicus Walter Lübcke. Het dna van de verdachte komt overeen met sporen die zijn gevonden, zegt de politie. De man is een bekende van de politie, Zijn dna was opgeslagen in een databank.

De Frankfurter Allgemeine schrijft dat de gearresteerde man banden heeft met rechts-extremistische kringen. CDU-politicus Lübcke was een voorstander van een ruimhartige behandeling van vreemdelingen. De politie wil niets kwijt over de bewering van de Duitse krant.

Schotwond

CDU-politicus en regionaal bestuurder Lübcke (65) werd begin deze maand op het terras van zijn huis in Wolfhagen-Istha aangetroffen met een schotwond in zijn hoofd. Hij stierf kort daarna.

Eerder werd een man gearresteerd uit de omgeving van de politicus, maar hij werd weer vrijgelaten.Tientallen miljoenen mensen getroffen door stroomstoring Zuid-Amerika

Argentinië en Uruguay zijn getroffen door een grote stroomstoring, die de elektriciteitsvoorziening in beide landen geheel plat heeft gelegd. Op het hoogtepunt zaten 48 miljoen mensen zonder stroom. In delen van beide landen was er na ruim twee uur weer stroom.

Ook delen van Brazilië, Chili en Paraguay zitten op het moment zonder stroom. Stroomleverancier Edesur Argentina zegt dat de oorzaak ligt in het elektrische verbindingssysteem.

Problemen

Waarschijnlijk is er ergens een belangrijk onderdeel kapot gegaan, zegt hoogleraar slimme elektriciteitsvoorzieningssystemen Peter Palensky van de TU Delft. "Normaal gesproken wordt dat opgevangen door een andere elektriciteitscentrale, maar dat werkt alleen als het systeem overal goed onderhouden wordt. Als er meerdere dingen tegelijk kapot gaan of al kapot zijn, heb je een probleem."

De elektriciteitsvoorziening in Zuid-Amerika is toch al kwetsbaar in vergelijking met de systemen in Europa, vertelt Palensky. "Ze hebben daar heel lange transmissielijnen, die lopen over veel grotere afstanden dan hier. Dat zorgt vaker voor stabiliteitsproblemen." Sabotage acht de hoogleraar niet erg waarschijnlijk.

Dit zijn beelden van de steden Buenos Aires en Montevideo in het donker:

Volgens minister Daniel Russo van Civiele Bescherming is de stroom in het zuiden en noordwesten van Argentinië hersteld. Het zal zeker nog zes tot acht uur duren voordat de rest van het land weer stroom heeft, zei hij.

Volgens Russo kan de oorsprong van de stroomstoring niet goed worden vastgesteld. "Wel weten we dat in het noorden van het land belangrijke elektriciteitskabels zijn aangetast, die het hele land van elektriciteit moeten voorzien."

Inmiddels is de zon alweer opgekomen en zijn de gevolgen van de stroomstoring minder goed te zien dan in het donker:

De storing ontstond kort na 07.00 uur vanmorgen lokale tijd. Treinen staan stil en verkeerslichten werken niet.

De stroomstoring is ook van invloed op de lokale verkiezingen die vandaag in delen van Argentinië worden gehouden.

Op sociale media maken mensen zich zorgen en worden video's van de stroomstoring gedeeld, zoals deze video op Facebook.

Hieronder nog meer berichten uit Argentinië:

En hier berichten uit Uruguay:Vrouw Israëlische premier bekent misbruik overheidsgeld

Sara Netanyahu, de vrouw van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, geeft toe dat zij misbruik heeft gemaakt van overheidsgeld. Ze heeft op kosten van de staat voor ruim 80.000 euro aan maaltijden besteld, erkent ze zelf.

Dat gebeurde tussen 2010 en 2013 toen de ambtswoning van de premier een kok in dienst had. De vrouw van Netanyahu zou net hebben gedaan alsof die er niet was.

Door schuld te bekennen kon Sara Netanyahu een deal sluiten met justitie. Ze krijgt een boete opgelegd van ruim 13.000 euro, en hoeft nu niet het hele bedrag van 80.000 euro terug te betalen. Volgens de aanklager voorkwam de deal ook dat er 80 getuigen moesten worden opgeroepen. De premiersvrouw heeft nu wel een strafblad.

Bestellingen in opdracht

Netanyahu droeg medewerkers op de maaltijden te bestellen. Ze heeft steeds gezegd dat ze niets heeft misdaan. Premier Netanyahu noemde de aantijgingen tegen zijn vrouw vorig jaar absurd en ongefundeerd.

Volgens de advocaat van Sara Netanyahu heeft de hele zaak niks te maken met zijn cliënt, maar zijn de aantijgingen bedoeld om haar echtgenoot te schaden. Tegen Benjamin Netanyahu zelf lopen drie onderzoeken wegens fraude en omkoping.Twee piloten omgekomen bij crash in Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland zijn de piloten van twee vliegtuigjes omgekomen, nadat ze in de lucht met elkaar in botsing waren gekomen. Een van de toestellen vervoerde kort voor het ongeluk nog vier parachutisten, maar die waren al gelost toen het mis ging. In het andere vliegtuig zat alleen de piloot.

De botsing vond plaats in de buurt van het vliegveld van Masterton, op het Noordereiland.

"We hoorden een enorme knal en toen zagen we brokstukken uit de lucht komen", zei een ooggetuige tegen de Nieuw-Zeelandse nieuwssite The New Zealand Herald. De wrakstukken vlogen op de grond in brand.

Afgelopen vrijdag stortte in Nieuw-Zeeland ook een vliegtuigje neer, waarbij de 78-jarige piloot omkwam. Deze crash was eveneens op het Noordereiland. Het lichaam van het slachtoffer werd gisteren na een zoektocht bij het wrak van het toestel gevonden.Man met hoofd klem tussen auto en stoeprand

Een man is zaterdagavond in Weert met zijn hoofd klem komen te zitten tussen de stoeprand en de onderkant van een auto.

Vermoedelijk is de man rond 23.00 uur tegen een boom gefietst en van zijn fiets gevallen, waarna hij beklemd raakte. De fiets lag tussen zijn benen en hij kon geen kant op.

Volgens 1Limburg hoorden buurtbewoners de man om hulp roepen en waarschuwden ze de hulpdiensten.

De brandweer wist de man met behulp van speciaal gereedschap uit zijn benarde positie te bevrijden:

Hij is met lichte verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.Man die jaren later zichzelf doodde erkend als slachtoffer aanslagen Parijs

De aanslag op concertzaal Bataclan in Parijs, in november 2015, blijkt nóg een leven te hebben geëist. Op basis van een uitgebreid onderzoek naar de zelfmoord van Guillaume Valette, twee jaar later, concluderen onderzoeksrechters dat zijn dood een direct gevolg is van de terroristische aanval.

Guillaume Valette overleefde op 13 november 2015 de aanslag in de Bataclan, waarbij 89 mensen om het leven kwamen. In totaal vielen die dag 130 doden in Parijs tijdens bijna gelijktijdige aanvallen op verschillende restaurants en cafés en een voetbalstadion.

Valette kwam fysiek ongedeerd uit de aanslag op de concertzaal, maar kampte daarna met een ernstig posttraumatisch stressstoornis. Na een lange lijdensweg hing hij zichzelf op 19 november 2017 op in zijn kamer in de psychiatrische kliniek waar hij een maand eerder was opgenomen. Hij was toen 31 jaar oud.

Direct verband

Sinds zijn dood strijden zijn ouders voor de erkenning dat Guillaume ook een slachtoffer is van de aanslagen in Parijs, schrijft de Franse krant Le Parisien. Zij kregen daarbij de steun van een psychiater die is gespecialiseerd in wettelijke vergoedingen voor lichamelijk letsel. Zij stelde een directe verband vast tussen de psychisch-traumatische stoornis die Valette na de aanslag ontwikkelde en zijn zelfmoord twee jaar later.

Die erkenning is nu vastgelegd in een rapport van twee onderzoeksrechters, waarmee Valette het 131e slachtoffer is geworden van de aanslagen in Parijs. Een speciale rechtbank moet zijn slachtofferstatus nog bevestigen.

Onzichtbare verwondingen

De advocaat die de ouders van Valette tijdens het hele proces heeft bijgestaan, blijft benadrukken dat ook onzichtbare verwondingen van slachtoffers heel zwaar kunnen wegen. "Deze verwondingen kunnen, net als een geamputeerd been, een grote handicap vormen." Ook bij het vergoedingensysteem dat er is voor slachtoffers van terrorisme moet volgens de advocaat meer oog zijn voor geestelijk letsel.

Maar om een financiële vergoeding is het de ouders van Guillaume Valette niet te doen, zegt correspondent Frank Renout. "Het gaat ze echt om die erkenning dat hun zoon niet zomaar ziek was, maar dat dat kwam door die aanslag. Dat mensen die geen zichtbare wonden hebben, ook gewond kunnen zijn. Bovendien mogen ze door deze erkenning volgend jaar ook aanwezig zijn bij het proces tegen de daders."Enorm vliegtuig na één vlucht al te koop voor 400 miljoen

Heb je het breed? Dan is het breedste vliegtuig ter wereld misschien iets voor je. De Stratolauncher is te koop voor 400 miljoen dollar (ongeveer 357 miljoen euro).

Het vliegtuig is ontwikkeld om een raket te lanceren vanaf 10 kilometer. Dat maakt lanceringen goedkoper omdat er minder brandstof voor nodig is. De Stratolauncher heeft een spanwijdte van 117 meter, twee rompen en zes motoren.

In april maakte het gigantische vliegtuig voor het eerst een geslaagde testvlucht in de woestijn. Stratolaunch Systems, het bedrijf achter het toestel, staakt zijn activiteiten. Moederbedrijf Vulcan is het bedrijf van Paul Allen, een van de oprichters van Microsoft. Hij overleed in oktober aan lymfeklierkanker.

Dit zijn beelden van de testvlucht eerder dit jaar:

De Stratolauncher wordt volgens nieuwszender CNBC verkocht inclusief de intellectuele eigendommen. Volgens de zender zou het logisch zijn als een van de drie bekende, rijke ruimte-entrepreneurs de Stratolauncher zou kopen. Dat zijn Elon Musk (SpaceX), Jeff Bezos (Blue Origin) en Richard Branson (Virgin). Die laatste zou volgens een bron van CNBC één dollar hebben geboden om de Stratolauncher over te kunnen nemen.

Naast een uitgebreide parkeervergunning moet de nieuwe eigenaar van het gigantische toestel nog meer regelen. Tussen de twee rompen moet nog een lanceergedeelte gemaakt worden om een raket de ruimte in te sturen. Het is Vulcan nog niet gelukt om daar een werkende oplossing voor te vinden.'Saudi-Arabië ziet af van executie jongste politieke gevangene'

Saudi-Arabië lijkt af te zien van de executie van de 18-jarige Murtaja Qureiris, die sinds zijn dertiende in de gevangenis zit. Verschillende bronnen, onder wie een Saudische ambtenaar, melden aan Reuters en CNN dat Qureiris in 2022 vrijkomt.

Ruim een week geleden brachten CNN en Amnesty International naar buiten dat Saudi-Arabië van plan was de tiener de doodstraf te geven. Daarop werd internationaal geschokt gereageerd. Amnesty begon met een actie voor de jonge Saudiër en Oostenrijk sloot een door Saudi-Arabië gefinancierd geloofscentrum.

Qureiris is lid van de gemarginaliseerde sjiitische minderheid in het land. In 2011 nam hij als 10-jarige deel aan protesten tegen de regering. "Het volk wil mensenrechten", riep hij. Twee jaar later werd de jongen gevangen gezet, nadat hij was opgepakt toen hij met zijn familie onderweg was naar Bahrein. Qureiris werd daarmee de jongste politieke gevangene ooit in het land.

De familie van Qureiris demonstreert geregeld tegen het regime. De laatste jaren worden activisten harder aangepakt. Zo zijn onlangs 37, voornamelijk sjiitische, mannen geëxecuteerd. Ook in die groep zaten drie verdachten die als minderjarige een strafbaar feit hadden begaan. De doodstraf mag niet worden opgelegd bij minderjarigen.Gemeente Heerlen onderzoekt verband dode damhertjes en festival

De gemeente Heerlen gaat de dood van twee pasgeboren damherten onderzoeken. De kalveren overleden donderdag en vrijdag tijdens voorbereidende werkzaamheden voor een festival in het Aambos.

Sectie moet uitwijzen of de dood van de dieren verband houdt met de werkzaamheden. Volgens een wethouder is die kans niet groot. "Vaak overlijden deze kwetsbare dieren omdat ze giftige planten eten of bijgevoederd worden door bezoekers. Daarom vragen we ook om de dieren vooral niet te voeren", zegt hij tegen 1Limburg.

Volgens de wethouder heeft vlak voor het evenement nog een 'ecologische schouw' plaatsgevonden, waarbij is nagegaan welke effecten het evenement heeft op de natuurlijke omgeving. De uitkomst daarvan was dat de dieren geen levensbedreigende hinder zouden ondervinden van het tweedaagse festival.

Stress

De Partij voor de Dieren in Heerlen maakte zich al langer zorgen over het festival dat plaatsvindt in het broedseizoen. "Ik ben erg geschrokken," zegt de Heerlense PvdD-fractievoorzitter Pascale Plusquin.

"Dieren ondervinden stress van zo'n festival. En die kan deze damhertjes zomaar fataal zijn geworden." De partij gaat vragen stellen aan het gemeentebestuur. Zaterdag is een wake georganiseerd voor de overleden dieren.Keti Kotilezing gaat niet door na onrust over spreker

De jaarlijkse Keti Koti-lezing, voorafgaand aan de viering van de afschaffing van de slavernij, gaat niet door, omdat er onrust is ontstaan over spreker Sandew Hira. De historicus onderhoudt volgens de Surinaamse website Waterkant banden met de Surinaamse president Bouterse.

Volgens stadszender AT5 heeft directeur Vyent van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) de keuze voor Hira eerder nog verdedigd op de Surinaamse radiozender Radio Tamara. Hij zei toen dat er onderscheid moest worden gemaakt tussen het werk van Hira over de dekolonisatie en zijn politieke betrokkenheid bij Suriname.

Maar in een persbericht van het NiNsee staat nu dat in overleg met het Scheepvaartmuseum, waar de lezing op 29 juni zou worden gehouden, alsnog is besloten de lezing af te blazen.

"Het NiNsee heeft de ambitie om met eenieder die een positieve bijdrage levert aan haar missie samen te werken. Nu de uitvoering van deze ambitie heeft geleid tot een escalatie tussen voor- en tegenstanders, kan het NiNsee niet anders dan een pas op de plaats maken", schrijft het instituut.

Intimidatiecampagne

Hira zegt in een reactie op de website van Waterkant dat extremisten in de Surinaamse gemeenschap een intimidatiecampagne hebben opgezet om te voorkomen dat hij de lezing zou geven. "Het Scheepvaartmuseum is onder grote druk gezet om de zaal op te zeggen en het NiNsee is daardoor de locatie kwijtgeraakt."

Een woordvoerder van het Scheepvaarmuseum ontkent dat het museum onder druk is gezet of dat de zaal niet langer beschikbaar was. "We hebben wel gesignaleerd dat er onrust was en dat hebben we aangekaart bij het NiNsee. Vervolgens heeft het NiNsee besloten de lezing niet te laten doorgaan."

Op de website doet Hira een oproep aan de Surinaamse gemeenschap in Nederland om als protest "tegen de aantasting van de vrijheid van meningsuiting" alsnog een bijeenkomst te organiseren waar hij de Keti Koti-lezing kan houden.Ruimte gevraagd aan Amerikanen voor ontbindende grijze walvissen

Een bijzonder verzoek aan huizenbezitters aan de kust van de Amerikaanse staat Washington: oceanografen hebben hun gevraagd land beschikbaar te stellen voor ontbindende grijze-walviskadavers.

Op die manier kunnen wetenschappers het proces bestuderen. De skeletten die overblijven kunnen worden gebruikt voor onderwijsdoeleinden. Er zijn al kustbewoners die ja hebben gezegd. Een van hen zegt tegen CNN: "Hoe vaak krijg je de kans om zoiets recht voor je neus te zien gebeuren?"

Volgens de National Oceanic and Atmospheric Administration, een soort KNMI, zijn er dit jaar al dertig walvissen gestrand in de kustwateren van Washington zoals Puget Sound en de Salish Sea, het hoogste aantal in 20 jaar.

De organisatie werkt normaal samen met de overheid om plekken te vinden voor de ontbinding, maar zoekt nu extra oplossingen vanwege het uitzonderlijk hoge aantal dode dieren. Het is niet te zeggen hoe lang het ontbindingsproces duurt; sommige walvissen wegen ruim 40 ton.'Dit is geen straf vergeleken met wat echte vluchtelingen meemaken'

"40 kilometer lopen, dat voelt net zo leuk als dat het klinkt", zegt Jeffry van Hoorn uit Groningen zondagochtend. Waar hij precies is? "In de buurt van Amersfoort in een bos, specifieker kan ik niet zijn."

Van Hoorn is een van de 5700 deelnemers aan de Nacht van de Vluchteling, een sponsorloop door het hele land om geld op te halen voor Stichting Vluchteling. Zelf is het GroenLinks-raadslid geen geoefende loper, maar daar gaat het hem niet om. "Het is voor een goed doel. Vluchtelingen zijn ook de mensen die bij je in de straat wonen. En wereldwijd gaat het om miljoenen mensen in die situatie. Daarom vind ik het een heel belangrijk doel."

In Arnhem werden deelnemers binnengehaald door de burgemeester:

"Het is zwaar, maar het is geen straf. In tegenstelling tot wat echte vluchtelingen mee moeten maken." Ines Kostic is bezig met de laatste kilometers tussen Amsterdam en Haarlem. Ze weet waar ze over praat. Op 10-jarige leeftijd moest Kostic zelf vluchten met haar ouders vanuit Bosnië en Herzegovina. "Ik weet nog dat ik de laatste dag daar uit het raam keek en me realiseerde: dit beeld ga ik waarschijnlijk nooit meer zien. Ik wist helemaal niets van Nederland. Het was een enge gedachte om te vluchten, misschien wel enger dan de oorlog."

'Even bikkelen, dan warm bed'

Via een azc kwam ze in Nederland terecht in Den Haag en later werd ze actief voor de Partij voor de Dieren. "Wij hebben het nog relatief gemakkelijk gehad, vergeleken met vluchtelingen van nu. Ook vergeleken met vannacht. Ik hoef maar even te bikkelen en dan wacht een warm bed. Terwijl echte vluchtelingen haat en onbegrip wacht."

De tussenstand van de opbrengst staat zondagochtend op 1,5 miljoen euro. Er deden nooit zoveel mensen mee dan aan deze tiende editie. "Ik denk dat meer mensen iets positiefs willen doen als reactie op het verharde klimaat tegen vluchtelingen", vermoedt Kostic. Dat denkt Van Hoorn ook: "Het is een manier om een signaal af te geven tegen alle negativiteit."

"Ik doe dit nooit meer." Jeroen van Strien uit Emmen dacht het aan het einde van elke Nacht van de Vluchteling die hij liep in de afgelopen jaren. "En toch ben ik er weer. Aan de ene kant omdat het geld oplevert en dat is hard nodig. Maar ook omdat ik eraan bij wil dragen."

Jeroens vrouw vluchtte in 1991 uit Somalië voor de oorlog. "Ik ken haar verhaal en ik weet wat ze heeft meegemaakt." Het lot van een vluchteling voelt dichtbij in het gezin van Van Strien. Daarom vormt hij nu een team met hun dochter Naïma. Ook al heeft hij de tocht al vier keer gelopen, het blijft een bijzondere ervaring: "Je loopt in een bos waar je geen hand voor ogen ziet. De zonsopgang maak je mee, je hoort en ziet alles tot leven komen. Heel mooi."

"Een beetje vermoeiend", omschrijft dochter Naïma de nachtelijke tocht. "Maar wel belangrijk. Ik vind het gewoon pijnlijk om te zien hoe vluchtelingen in Nederland worden behandeld, hoeveel problemen er zijn. Ik zie de wereld gewoon als één en het is moeilijk om te zien dat mensen worden buitengesloten."

De Nacht van de Vluchteling had dit jaar zes verschillende routes met verschillende afstanden. Onder anderen Johnny de Mol, Femke Halsema en Art Rooijakkers gaven gisteravond op verschillende plaatsen de startschoten. Vanochtend rond 09.00 uur zijn de meeste deelnemers gefinisht.Opnieuw groot protest in Hongkong tegen omstreden uitleveringswet

In Hongkong zijn opnieuw honderdduizenden mensen op de been voor een demonstratie tegen de omstreden uitleveringswet. Regeringsleider Carrie Lam maakte vandaag opnieuw excuses voor de manier waarop de regering is omgegaan met de omstreden wetgeving.

Gisteren zei ze op een persconferentie dat de wet, die uitlevering van verdachten aan China mogelijk maakt, voor onbepaalde tijd wordt uitgesteld. "We hebben het slecht gecommuniceerd, we moeten het beter uitleggen."

De tienduizenden demonstranten roepen om het aftreden van Lam:

Tegenstanders vinden het uitstel onvoldoende. Ze eisen dat de wet helemaal van tafel gaat, dat Carrie Lam aftreedt en dat demonstranten die zijn opgepakt, worden vrijgelaten. Volgens hen kan de regering in Peking door de wet zijn greep op Hongkong vergroten en oppositieleiders aanpakken.

Confrontatie bij parlement

De afgelopen week hebben honderdduizenden inwoners van Hongkong gedemonstreerd. Woensdag kwam het tot een felle confrontatie met de politie bij het parlement. Aan beide kanten raakten mensen gewond, tientallen betogers werden opgepakt.

Na de nieuwe protestbijeenkomst van vandaag willen tegenstanders van de uitleveringswet morgen een grote staking organiseren. Onder meer het bedrijfsleven wordt opgeroepen hieraan mee te doen.

Hongkong was een Britse kroonkolonie. Sinds 1997 maakt de stad deel uit van China volgens het principe 'één land, twee systemen'.Turks-Nederlandse 'koning van heroïne' opgepakt in Spanje

In de Spaanse regio Galicië is een netwerk van drugssmokkelaars opgerold waar een Turks-Nederlandse heroïnehandelaar de grote leverancier voor was. Het gaat volgens Spaanse media om Sadullah U., betiteld als "koning van heroïne". Hij zou eerder deze week zijn opgepakt zijn met zeven kilo heroïne in zijn auto. Naast hem werden de afgelopen dagen nog 16 andere mensen gearresteerd.

U. wordt gezien als een van de grootste heroïnehandelaars van Europa. Naar verluidt woonde hij praktisch in zijn Audi A3, waarmee hij dagelijks grote afstanden aflegde. Ook wordt gemeld dat U. nooit mobiele telefoons gebruikte.

De Spaanse politie deelde de beelden van de vangst:

De Spaanse politie ontdekte in januari dat een drugshandelaar in de stad Ourense veel heroïne begon te verhandelen en startte een onderzoek dat tot de arrestaties van gisteren heeft geleid. Rechercheurs namen naast de heroïne ook 66 kilo speed en duizenden euro's in cash in beslag.

U. werd twee keer eerder gearresteerd. De laatste keer was in 2008 toen de Spaanse politie de grootste heroïnevangst ooit in Spanje deed. Toen werd meer dan 300 kilo drugs op een jacht bij Barcelona ontdekt. In 1994 belandde U. in de de gevangenis na de vondst van 118 kilo heroïne in Madrid.

Heel groot nieuws is dit niet in Spanje, zegt correspondent Rop Zoutberg. Galicië staat bekend als een van de grote invoerhavens van Zuid-Amerikaanse drugs. Vanuit de deelstaat worden grote delen van West-Europa voorzien van cocaïne en heroïne.

Zoutberg: "De drugsbendes waren vooral eind jaren negentig zeer berucht, ook door de drugsproblemen die ze in Galicië veroorzaakten. Tegenwoordig lijken de drugsbaronnen beter gecontroleerd, al zijn er zeker aanhoudingen als deze van tijd tot tijd."Wekdienst 16/6: Vaderdag en Brits tv-debat met opvolgers May

Goedemorgen! Het is Vaderdag en dus worden veel vaders even in het zonnetje gezet. En in het Verenigd Koninkrijk debatteren de mogelijke opvolgers van premier Theresa May met elkaar, al heeft favoriet Boris Johnson afgezegd.

Geregeld zon, geleidelijk ook stapelwolken en in het binnenland een bui. Het wordt maximaal 19 tot 22 graden en er staat weinig wind. De komende dagen behoorlijk zonnig weer en landinwaarts zomers warm, 25 graden of warmer.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

In Hongkong staat voor vandaag een nieuw protest gepland tegen een omstreden uitleveringswet. De Hongkongse autoriteiten zeiden gisteren dat de wet voor onbepaalde tijd wordt uitgesteld. De betogers nemen daar geen genoegen mee. Het is Vaderdag en dus kunnen vaders in heel Nederland vandaag waarschijnlijk rekenen op cadeautjes of andere bedankjes. De vijf leden van de Britse Conservatieve Partij die kandidaat zijn om premier Theresa May op te volgen, gaan met elkaar in debat bij Channel 4. Topfavoriet Boris Johnson heeft afgezegd, hij doet dinsdag wel mee aan een debat bij de BBC. De laatste etappe van de Franse wielerronde Critérium du Dauphiné wordt verreden. De Deense Jakob Fuglsang ligt op kop. De koninginnerit van gisteren werd gewonnen door de Nederlander Wout Poels, die vijfde staat in het klassement.

Wat heb je gemist?

De Verenigde Staten hebben het afgelopen jaar het aantal cyberinbraken in het Russische elektriciteitsnet opgevoerd. Het doel is om te laten zien dat de VS kan terugslaan als Rusland doorgaat met cyberoperaties tegen de VS, schrijft The New York Times. De Amerikanen zouden al in 2012 het Russische stroomnet zijn binnengedrongen. Het afgelopen jaar hebben ze ontwrichtende malware geplaatst, onder meer als vergelding voor een Russische nepnieuwscampagne tijdens de tussentijdse verkiezingen van vorig jaar.

Ander nieuws uit de nacht:

Bij een botsing tussen een trein en een personenauto zijn in Polen vijf mannen om het leven gekomen. Het ongeluk gebeurde in de buurt van de stad Wroclaw, in het zuidwesten van het land. Ook Saudi-Arabië wijst naar Iran als dader van de vermoedelijke aanval op twee olietankers in de Golf van Oman. Kroonprins Mohammed zegt dat Iran de schepen donderdag heeft aangevallen. India heeft importtarieven ingesteld tegen 28 Amerikaanse producten, waaronder appels en amandelen. De heffingen zijn een reactie op Amerikaanse importtarieven op Indiaas staal en aluminium.

En dan nog even dit:

In Almere is vandaag de laatste dag van het eerste Nederlands Kampioenschap Kersenspit Spugen. De deelnemers van het toernooi eten een kers, nemen een aanloop en spugen bij de startstreep de pit zo ver als mogelijk.

Volgens het Guinness Book of Records staat het wereldrecord op ruim 29 meter. Het Nederlandse record ligt volgens de organisatie van het NK op zo'n 13 meter.

Fijne dag!Shirt honkballegende Babe Ruth brengt 5,6 miljoen dollar op

Een shirt van de Amerikaanse honkballer Babe Ruth is in New York geveild voor een recordbedrag van ruim 5,6 miljoen dollar. Het grijze shirt met het opschrift Yankees dat de legendarische sportman rond 1930 droeg, werd met meer dan 400 andere items van Babe Ruth geveild in het stadion van de New York Yankees.

In 2012 werd al eens 4,4 miljoen dollar neergelegd voor een Yankees-shirt van de honkballer. Wie gisteren nóg meer geld overhad voor een historisch shirt is niet bekendgemaakt.

De persoonlijke spullen van Babe Ruth waren ingebracht door familieleden en verzamelaars. Volgens de catalogus gold het aangeboden shirt als het enige van de zes nog bestaande jerseys van Babe Ruth dat hij in zijn gouden jaren had gedragen.

De loopbaan van de geliefde honkballer, die vijftien seizoenen voor New York Yankees uitkwam en in 1935 zijn laatste wedstrijd speelde, omspande 22 jaar; daarin sloeg hij 714 homeruns, een record dat pas in 1974 verbeterd werd door Hank Aaron.Vijf doden bij botsing tussen trein en auto in Polen

Bij een botsing tussen een trein en een personenauto zijn in Polen vijf mannen om het leven gekomen. Het ongeluk gebeurde aan het begin van de avond in de buurt van de stad Wroclaw, in het zuidwesten van het land.

De spoorwegovergang was niet voorzien van slagbomen, maar wel van waarschuwingslichten. Volgens de spoorwegmaatschappij functioneerden die correct.

Hoe het ongeluk dan toch heeft kunnen gebeuren, wordt onderzocht. De politie houdt er rekening mee dat het zaterdagavond mogelijk hevig regende, waardoor de bestuurder de overgang niet goed kon zien.Naar boven Up

Media

Zoeken we op

Google

Dagen te gaan tot

17666

dagen te gaan tot
Free Willy
Dagen te gaan op Mingy!

Het goede doel!

Mingy en greenpeace

Het goede doel!

Mingy en kankerbestrijding

Het goede doel!

Mingy en heldenmoed

Het goede doel!

Mingy en Save the Childeren