Mingy zegt " Laat je slechte herinneringen van het verleden niet je leven verpesten in het heden. "

De nieuwste berichten op https://nos.nl
Ook schadevergoeding defensiepersoneel met strottenhoofdkanker door chroom-6

Defensie gaat ook personeel met strottenhoofdkanker door het werken met chroom-6 een schadevergoeding geven. Onderzoek van het RIVM wijst uit dat ook deze ziekte een gevolg is van blootstelling aan de kankerverwekkende verf.

Het RIVM onderzocht ook de gezondheidsgevolgen van onbeschermd werken met CARC. Dat is een soort verf waarmee materieel tegen de gevolgen van chemische oorlogvoering beschermd wordt. Medewerkers van Defensie die hier eczeem, astma of andere klachten door kregen, krijgen ook een uitkeringsregeling.

Oud-medewerkers die zich zorgen maken over hun gezondheid omdat ze ooit aan chroom-6 zijn blootgesteld, kunnen een persoonlijk gezondheidskundig consult aanvragen. Defensie betaalt de kosten hiervan.

Aansprakelijk

In 2018 heeft staatssecretaris Visser namens de overheid haar excuses aangeboden voor het feit dat medewerkers in de periode 1984-2006 onvoldoende beschermd hun werk deden. De overheid is aansprakelijk voor de schade van de medewerkers.

Dit RIVM-onderzoek is het tweede deel van de onderzoeken die zijn gestart sinds het chroom-6-schandaal aan het licht kwam. Eind 2020 volgt het derde en laatste deel. Dat gaat over het gebruik van chroom-6 op andere Defensie-locaties dan de onderhouds- en opslagterreinen.Zangeres Duffy vertelt meer over ontvoering: 'Ik voel nog de pijn'

"Door niet erover te praten, werd de verkrachting een intiem deel van mij. Maar dat wilde ik niet meer, ik wilde vrij zijn." De Britse zangeres Duffy heeft meer verteld over haar ontvoering en verkrachting, waarover ze in februari op haar Instagram-account voor het eerst iets deelde.

In een zeven pagina's tellend blog schrijft ze dat ze er bijna tien jaar over heeft gedaan om de moed te vinden om te vertellen wat ze heeft meegemaakt. Op haar verjaardag werd ze in een restaurant gedrogeerd en ontvoerd. Vier weken lang was ze onder invloed en kreeg ze alles maar half mee, schrijft ze.

In die tijd werd de zangeres naar het buitenland gebracht; welk buitenland vertelt ze niet. "Ik kon me niet herinneren dat ik op een vliegtuig was gestapt, maar ik werd wakker in een rijdend voertuig." Vervolgens werd ze in een hotelkamer gestopt. "De dader verkrachtte me daar. Ik voel nog de pijn. Ik weet nog dat ik bij zinnen probeerde te blijven nadat het was gebeurd."

Vluchten ging niet

Duffy schrijft dat ze erover nadacht om naar een dorp in de buurt te vluchten terwijl de man sliep, maar dat ze geen geld had. Ook was ze bang dat hij de politie zou bellen en haar zou opgeven als vermist persoon. "Ik weet niet waar ik de kracht vandaan heb gehaald om het die dagen vol te houden."

"Daarna vloog ik met hem terug. Ik heb me op dat moment zo normaal mogelijk proberen te gedragen." Eenmaal thuis voelde ze zich net een zombie, schrijft ze. Maar ze was nog niet van haar belager af. "Ik wist dat mijn leven in direct gevaar was. Hij wekte de indruk dat hij me wilde vermoorden."

Duffy durfde in eerste instantie niet naar de politie te stappen, omdat het onveilig voelde, schrijft ze. Uiteindelijk deed ze toch haar verhaal tegen twee agentes. Ze heeft ervoor gekozen de naam van de dader niet te noemen. "De identiteit van de verkrachter is alleen voor de politie bedoeld." Of de Britse politie ook actief onderzoek doet in de zaak, is niet duidelijk.

In de drie jaar die volgden, verhuisde Duffy vijf keer. Pas in haar vijfde huis voelde ze zich veilig, schrijft ze. Daar bracht ze jaren in isolatie door. "Ik wilde het liefst van naam veranderen, emigreren en bijvoorbeeld bloemist worden." Maar hoe langer die stilte duurde, hoe meer ze besefte dat ze zich niet kon blijven verbergen.

Mooie reacties

Al die tijd zonder muziek doorbrengen, was zwaar voor haar, schrijft ze. "Als ik niet kan zingen, vreet dat aan me." Maar zomaar terugkeren in de muziekwereld ging niet. "Ik was bang dat ik allerlei vragen zou krijgen over waar ik al die jaren geweest was. Dan had ik moeten liegen en dat had ik niet gekund."

Na haar onthulling kreeg ze tot haar verbazing veel mooie berichten van haar volgers. "Dat emotioneerde me ontzettend. Ik had nooit zulke enorme positieve respons verwacht. Dank jullie wel."

Nu hoopt Duffy weer terug te keren als zangeres. "Afgelopen decennium ligt nu achter me, waar het hoort. Hopelijk vraagt niemand meer waar Duffy is gebleven. Nu weten jullie het antwoord. Ik ben vrij."Woonlasten van huiseigenaren stijgen met vijf procent

Woningeigenaren zijn dit jaar 5 procent meer kwijt aan woonlasten dan in 2019. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden van de Rijksuniversiteit Groningen (COELO).

Huishoudens met een eigen woning betalen dit jaar gemiddeld 776 euro aan de gemeente. Dat de belasting voor woningeigenaren stijgt, komt onder meer doordat huizen duurder zijn geworden. De onroerendezaakbelasting (ozb) is gekoppeld aan de huizenprijzen.

De ozb is vergeleken met vorig jaar met 4,7 procent gestegen. Dat komt neer op zo'n 13 euro extra. De gemiddelde woningeigenaar betaalt jaarlijks 295 euro aan ozb.

Huurders betalen deze belasting niet. Zij zijn dit jaar gemiddeld 389 euro kwijt aan de gemeente.

Afvalstofheffing omhoog

Ook de kosten van de afvalstoffenheffing (voor eigenaren en huurders) nemen dit jaar toe. Huishoudens met meerdere personen betalen gemiddeld 283 euro, dat is bijna 8 procent meer dan vorig jaar.

Het is het tweede jaar op rij dat de belasting op het ophalen en verwerken van afval stijgt, nadat het Rijk de tarieven had verhoogd.

Ook de heffing op het reinigen van afvalwater neemt dit jaar iets toe. Dat komt onder meer doordat het waterschap wil investeren om de klimaatdoelstellingen te halen.Oproep aan radiostations: draai alleen muziek van Nederlandse bodem

Horen we straks alleen nog nummers van Nederlandse artiesten op de radio? Wel als het aan auteursrechtenorganisaties Buma Cultuur en Sena ligt. Zij roepen radiostations op om de komende tijd zo veel mogelijk muziek van eigen bodem te draaien, om Nederlandse muzikanten tegemoet te komen in de coronacrisis.

Veel artiesten zien momenteel een groot deel van hun inkomsten wegvallen, doordat hun optredens niet doorgaan. Buma en Sena hopen dat het salaris van de zangers en componisten op een andere manier kan worden aangevuld: via de afdracht die zenders aan beide organisaties betalen voor gedraaide nummers. Buma en Sena betalen het geïnde geld "tegen zo laag mogelijke kosten" door aan de artiesten, staat op hun website.

"Probeer eens te kijken naar dat enorme aanbod aan Nederlandse muziek", zegt Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur. "Daar zit heel veel goeds en leuks tussen, waarmee je je zenderkwaliteit echt totaal niet aanvalt."

Singer-songwriter Tim Knol is blij met de oproep. "Alles staat stil hè."

Hoeveel geld artiesten krijgen als hun nummer op de radio wordt gedraaid, hangt af van het bereik van de zender en de lengte van het lied. Ook moeten ze het nummer wel zelf geschreven of gecomponeerd hebben. Volgens Helmink is het inkomstenvoorbeeld op de website van Buma/Stemra, met cijfers uit 2018, nog steeds een goede richtlijn.

Daarin is te zien dat een artiest wiens nummer op Radio 538 wordt gedraaid zo'n 0,074 euro per seconde krijgt. Voor een liedje van gemiddeld 200 seconden komt dat neer op bijna 15 euro. Bij het kleinere 3FM krijgen artiesten per seconde ongeveer 0,045 euro, dus 9 euro voor 3,5 minuut zendtijd.

Voor muzikant Aafke Romeijn zijn deze auteursrechtgelden een belangrijke bron van inkomsten. En dat geldt voor de meeste zangers en componisten, vertelde ze vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal. "Ook bedrijven en horeca betalen voor de artiesten die ze draaien. Nu zij gesloten zijn, vallen die inkomsten weg."

Koningsdag

Het is nog niet bekend of radiozenders gehoor geven aan de oproep van Buma en Sena. Wel zijn ze van plan om op Koningsdag extra aandacht te geven aan Nederlandse artiesten. Van 07.00 tot 19.00 uur is op veel zenders alleen maar muziek van eigen bodem te horen. In ieder geval de radiozenders van de NPO, 100% NL, SLAM!, Radio 10, Sky Radio, Radio Veronica Qmusic en KINK doen aan de actie mee.Turkije wil gevangenen vrijlaten, maar geen politieke gevangenen

"Ik ben zo bang dat mijn vader het coronavirus krijgt", snikt een jongetje van een jaar of acht. "Ik wil mijn vader terug." In een videoboodschap uiten kinderen van politieke gevangenen in Turkije bezorgdheid over het lot van hun ouders. Een meisje spreekt dapper: "Neem mijn vaders recht op gezondheid niet af. Luister naar ons, alsjeblieft."

In Turkije wordt deze week besloten of ruim 90.000 gevangenen kunnen worden vrijgelaten. Over een wet die dat mogelijk maakt, wordt al langer gesproken, omdat Turkse gevangenissen al jaren kampen met overbevolking. Door de uitbraak van het coronavirus wordt er werk van gemaakt de wet zo snel mogelijk in te voeren. Gevangenen die vastzitten voor relatief kleine delicten of die al veertig procent van hun straf hebben uitgezeten, zullen vrijkomen of hun straf wordt omgezet in huisarrest.

De wet die klaar ligt, geldt alleen niet voor alle gevangenen. Moordenaars en verkrachters mogen niet worden vrijgelaten. Maar er is nog een groep die achter de tralies zal moeten blijven: duizenden politieke gevangenen. Het zijn journalisten, schrijvers, academici, activisten en politici van de oppositie. Mensen die vast zitten op basis van aan terrorisme gerelateerde aanklachten.

Om de beurt slapen

In de afgelopen jaren heeft Turkije in rap tempo politieke tegenstanders opgepakt. Vooral na de mislukte coup in 2016 verdwenen veel mensen achter de tralies omdat ze "propaganda voor terreurorganisaties als de verboden Koerdische PKK en de Gülenbeweging" zouden hebben gemaakt. Sommigen zitten nog in voorarrest.

In de Turkse gevangenissen zitten ruim 20 procent meer gevangenen dan waar officieel plaats voor is. Cellen met plek voor acht gevangenen worden in sommige gevangenissen bevolkt door twintig mensen. Er zijn verhalen over gevangenen die vanwege het ruimtegebrek om de beurt moeten slapen.

Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch lopen alle gevangenen het risico besmet te worden met het coronavirus en is het onmogelijk ze daartegen in krappe cellen te beschermen. "Er is gebrek aan hygiëne, er zijn te weinig gezichtsmaskers voor het personeel. Het is simpelweg niet mogelijk social distancing toe te passen onder zulke omstandigheden," zegt Emma Sinclair, HRW-rapporteur in Turkije. "Er hoeft maar één cipier besmet te zijn. Het virus kan zich in de gevangenis razendsnel verspreiden."

Dat politieke gevangenen worden uitgesloten van vrijlating is volgens haar onbestaanbaar. "Deze mensen zijn veroordeeld onder terrorisme-wetten maar hebben in werkelijkheid geen criminele of terroristische delicten gepleegd. Ze zijn bestraft om hun mening."

Hartproblemen

Er is bezorgdheid over gevangenen op leeftijd en met onderliggende medische problemen. Zo kampt de Koerdische politicus Selahattin Demirtas met hartproblemen. Ook de filantroop en vredesactivist Osman Kavala valt in de risicogroep omdat hij boven de zestig is.

Kavala werd in februari nog vrijgesproken van betrokkenheid bij de Gezi-protesten. Op dezelfde dag werd hij weer opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de mislukte coup van 2016. Schrijver en journalist Ahmet Altan is 70 jaar oud, ook hij zit vast op basis van een aanklacht over betrokkenheid bij de mislukte coup. Ook journalist Mumtaz'er Turkone, die vast zit voor vermeende banden met de Gülenbeweging, zou onder behandeling zijn voor hartproblemen.

"Als zij besmet raken met het coronavirus kan het hun doodsvonnis betekenen", zegt Erol Öndero lu, rapporteur voor Reporters Without Borders. "Het verbaast me niets, maar het is alarmerend. Dit zijn mensen die al niet in de gevangenis thuis horen, die kun je niet uitsluiten van zo'n regeling."

Deze week wordt in het parlement, waar Erdogan's partij AKP een meerderheid heeft, gestemd over de wet. De kans is klein dat er nog een aanpassing komt: "Tot nu toe zien we geen teken dat de regering van mening zal veranderen, maar we blijven de druk opvoeren".

De grootste oppositiepartij CHP beschuldigt Erdogan's regering ervan met mensenlevens te spelen. "De levens van deze gevangenen werden al bedreigd zonder de pandemie," zegt Burkay Düzce van de partij in Istanbul. "Als de regering die wet niet voor iedereen laat gelden, maken ze zich niet alleen schuldig aan het schenden van het recht op vrijheid van meningsuiting, maar ook op het recht om te leven."Wekdienst 6/4: UWV opent noodloket werkgevers • Pro-formazitting Ruinerwold

Goedemorgen! Werkgevers die in aanmerking willen komen voor noodsteun kunnen vanaf vanochtend een aanvraag indienen bij het UWV. En in Assen wordt de tweede voorbereidende zitting gehouden in de zaak-Ruinerwold.

De dag begint met veel zon. Vanmiddag neemt vanuit het westen uit de bewolking toe. Pas in de avond gaat het soms licht regenen. Met maxima van 17 tot 22 graden is het opnieuw een warme lentedag.

Moet je vandaag toch de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de aangepaste dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Ondernemers die door de coronacrisis zwaar in de problemen zijn gekomen, kunnen vanaf 09.00 uur terecht bij een speciaal noodloket van het UWV. Daar kunnen ze een aanvraag indienen voor de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Het UWV verwacht dagelijks tienduizenden aanvragen. In Assen is de tweede voorbereidende zitting in de zaak-Ruinerwold. Hoofdverdachte is Gerrit Jan van D., die wordt verdacht van onder meer vrijheidsberoving en mishandeling van zes van zijn kinderen op een boerderij in Drenthe. En de rechtbank in Zwolle doet uitspraak in een grote corruptiezaak waarin ambtenaren van de gemeente Amsterdam mogelijk meer dan 4 miljoen euro hebben weggesluisd.

Wat heb je gemist?

Mensen met schulden of openstaande boetes hoeven niet bang te zijn dat ze door de coronacrisis in nog grotere problemen komen. Volgens het AD heeft het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) aan deurwaarders gevraagd om beslagleggingen op banktegoeden, salaris, eigendommen en woningen zo veel mogelijk te vermijden.

Mensen met schulden of boetes kunnen uitstel van betaling krijgen. Ook onderwijsorganisatie DUO draagt tijdens de coronacrisis geen vorderingen meer over aan het CJIB.

Ander nieuws uit de nacht:

Slachtofferhulp gaat familie IC-patiënten begeleiden. Het kan extra traumatisch zijn dat familieleden en andere naasten door het coronavirus niet of nauwelijks contact mogen hebben met hun dierbaren op de intensive care. Volgens de voorzitter van Slachtofferhulp Nederland wordt de kans op psychische klachten verkleind door vroegtijdig hulp te bieden. 'Draai meer Nederlandse muziek op de radio'. Daarvoor pleit auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra. Als radiozenders alleen nog maar muziek uit Nederland zouden draaien, worden Nederlandse artiesten gesteund met wat extra inkomsten, is het idee. Veel artiesten zijn namelijk afhankelijk van live-optredens, die door de coronacrisis niet meer doorgaan. Dit en meer coronanieuws lees je ook vandaag weer in ons liveblog.

En dan nog even dit:

Het coronavirus maakt veel slachtoffers in de provincie Noord-Brabant. Maar wie zijn die coronadoden? Nieuwsuur sprak met de nabestaanden van Riny van de Wetering en Gerard Dortmans, twee mensen die vorige week in Brabant overleden.

Fijne dag!Fransen volgen elke avond massaal de 'balkonquiz'

Noam hangt uit zijn raam, schreeuwt naar buiten: "Is iedereen er klaar voor?" De buren beginnen massaal te joelen en te klappen. Ja, ze zijn er klaar voor. De quiz kan beginnen.

Elke avond om 20.00 uur presenteert de Franse acteur Noam Cartozo een quiz in de straat in Parijs waar hij woont. Hij doet vanuit zijn appartement het raam open en roept één voor één de quizvragen naar buiten. De buren, die ook uit hun raam hangen, roepen de antwoorden.

De hele straat lacht bij foute antwoorden en bewoners applaudisseren bij goede antwoorden. Cartozo is - soms in smoking, soms in voetbalshirt - de presentator die alles met veel humor aan elkaar praat.

Zo ging het er zaterdagavond aan toe:

In Frankrijk gelden sinds half maart strenge quarantainemaatregelen. Maar de 'balkonquiz' is voor veel mensen uitgegroeid tot een dagelijks lichtpuntje in coronatijden. "De straat is verdeeld in twee teams die het tegen elkaar opnemen", vertelt Cartozo. "Het ene team, dat zijn de appartementen met de even huisnummers. Het andere team zijn die met de oneven nummers. Daar woon ik zelf, dus die hebben één kandidaat minder want ik stel de vragen."

Het is niet alleen een spel voor zijn eigen straat, achter Place de la Bastille, maar de acteur zendt de quiz ook live uit via zijn Instagram-account. Video's daarvan plaatst hij achteraf op social media. En dat blijkt een enorm succes.

"Eén van de eerste keren dat we een video van de quiz maakten, werd die door bijna twee miljoen mensen bekeken. Mensen in heel Frankrijk doen massaal thuis mee, zelfs in het buitenland worden we bekeken. En mensen geven online hun antwoorden tijdens de livestream op Instagram."

De acteur begon er anderhalve week geleden mee. Net als vele andere Fransen stond hij om 20.00 uur bij het raam om te applaudisseren voor het Franse zorgpersoneel. "Ik zag ineens allemaal buren staan, van wie ik er veel niet eens kende." Dus wilde hij iets extra's doen.

"We hebben toen de muziek aangezet, met de luidsprekers bij het raam. De eerste avond stonden veel buren mee te dansen, maar de tweede avond stond ik alleen te dansen."

Daarom bedacht hij iets om zijn buren wel mee te krijgen. Hij wilde de gemeenschapszin wat aanwakkeren in tijden dat iedereen binnen moet zitten. "We begonnen met een popquiz. Ik liet muziek horen en buren moesten roepen welke groep het was of welk nummer. Dat groeide uit tot de balkonquiz met vragen over allerlei onderwerpen."

Vragen uit de hele wereld

Daarna ging het snel. De eerste keer deden misschien zo'n tien buren mee. "Het was eigenlijk gewoon als grap bedoeld", vertelt Cartozo. Toen begonnen de Franse media te berichten over zijn quiz. Het publiek groeide en inmiddels werd hij ook al geïnterviewd door de Zwitserse radio en de Spaanse televisie.

"Op Instagram is mijn groep volgers verdubbeld of zelfs verviervoudigd, ik kan het niet meer bijhouden. Gisteravond keken live 10.000 mensen mee." Cartozo lachend: "Ik ben nu een groot deel van de dag bezig met het bedenken van de quizvragen. Mensen uit heel de wereld sturen me vragen die ik 's avonds kan stellen!"'Mensen met schulden worden tijdens coronacrisis ontzien'

De overheid pakt mensen met schulden minder hard aan tijdens deze coronacrisis, meldt het AD. Wie financieel is getroffen, kan uitstel van betaling krijgen. Dat blijkt uit een brief van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) aan deurwaarderskantoren.

Het CJIB heeft deurwaarders opgedragen tijdens de coronacrisis te zoeken naar oplossingen. Zo moeten ze beslagleggingen op banktegoeden, salaris, eigendommen en woningen zo veel mogelijk vermijden.

Wie zijn studieschuld niet meer kan betalen, hoeft tijdelijk niet te vrezen dat er een deurwaarder voor de deur staat. Onderwijsorganisatie DUO levert tijdens de coronacrisis geen vorderingen meer aan bij het CJIB, blijkt ook uit de brief.

Wie als gevolg van de coronacrisis een boete niet kan betalen, kan uitstel van betaling krijgen. Bestaande betalingsregelingen kunnen worden aangepast of tijdelijk gestopt.Slachtofferhulp gaat familie IC-patiënten begeleiden

Mensen met een familielid op de intensive care (IC) kunnen vanaf vandaag een beroep doen op slachtofferhulp. Dat zij door het coronavirus nauwelijks of geen contact mogen hebben met hun dierbaren in het ziekenhuis, kan extra traumatisch zijn.

Op dit moment liggen bijna 1400 patiënten met corona op IC-afdelingen in de Nederlandse ziekenhuizen. Om verdere besmetting te voorkomen, mogen familieleden en andere naasten niet of nauwelijks in de buurt komen. Soms mogen ze zelfs geen afscheid nemen als een patiënt overlijdt. Ook voor patiënten zonder corona gelden beperkingen in bezoek.

Dat is bijzonder ingrijpend, zegt voorzitter Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. "Door vroegtijdig hulp te bieden, wordt de kans op langer durende psychische klachten verkleind."

Familieleden van IC-patiënten worden normaal gesproken in het ziekenhuis ondersteund door intensivisten en verpleegkundigen. Maar door de extreme drukte op de IC-afdelingen is daar nu amper tijd voor.

Patiëntenorganisatie IC Connect heeft daarom Slachtofferhulp gevraagd om bij te springen. De ondersteuning is niet alleen bedoeld voor nabestaanden en naasten van coronapatiënten, maar voor iedereen die nu familie op de intensive care heeft. Ook niet-coronapatiënten hebben nu te maken met extra voorzorgsmaatregelen en kunnen daardoor minder contact hebben met thuis.

"Het is voor iedereen een stressvolle, angstige tijd", zegt Lilian Vloet, voorzitter van Stichting FCIC en betrokken bij IC Connect. "Familie kan niet altijd met eigen ogen zien hoe het met iemand gaat. Als ze wel op bezoek mogen, is dat met beschermende kleding en mogen ze de patiënt niet aanraken. Ziekenhuizen doen hun uiterste best om telefonisch contact mogelijk te maken, soms zelfs via beeldbellen, maar als je geen enkel contact met de patiënt zelf mag hebben, kan dat heel traumatisch zijn."

Slachtofferhulp Nederland begeleidt doorgaans mensen die te maken hebben gehad met een misdrijf of ongeval. De organisatie heeft zo'n vijftig medewerkers klaarstaan voor hulp aan naasten van IC-patiënten. De medewerkers zijn gespecialiseerd in emotionele ondersteuning en het verminderen van stress. Ze krijgen een extra training over de specifieke gevolgen van een IC-opname en de maatregelen rond het coronavirus.

Luisterend oor

In eerste instantie biedt Slachtofferhulp vooral een luisterend oor. "Er is voortdurende spanning en onzekerheid", zegt voorzitter Jansen. "Wanneer je dan ook niet bij de patiënt in de buurt kan komen om hem of haar te troosten, om een hand vast te houden, of om gewoon even dicht bij elkaar te zijn, is dat voor velen een fysieke en mentale uitputtingsslag."

In een later stadium kan Slachtofferhulp ook helpen de draad in het leven weer op te pakken. Volgens Lilian Vloet van stichting FCIC en patiëntenorganisatie IC Connect is de ondersteuning niet alleen belangrijk voor nabestaanden en naasten van patiënten, maar ook voor de intensivisten en IC-verpleegkundigen. Die krijgen psychologische hulp van hun werkgever en worden hiermee ontlast.China wil laten zien: het leven komt weer op gang

Veel Chinezen maakten er dankbaar gebruik van: het nationale park Huangshan in de Chinese provincie Anhui heropende vandaag. Daar kwamen zoveel mensen op af, dat bezoekers in de rij moesten wachten om de bergtoppen te mogen bekijken. Binnen een uur zouden 20.000 geïnteresseerden zich bij de ingang gemeld hebben, waarop volgens Chinese media weer een bezoekersstop werd ingesteld.

Het park, eigenlijk een bergketen, staat op de werelderfgoedlijst en is een populaire attractie in Anhui, een provincie die grenst aan Hubei. Daar dook het coronavirus in februari voor het eerst op.

In Hubei werd het strenge reisregime onlangs iets versoepeld. Inwoners in het bezit van een gezondheidsverklaring mochten de provincie verlaten, met uitzondering van de stad Wuhan, het epicentrum van de uitbraak. 8 april worden de restricties in Wuhan naar verwachting opgeheven. Een deel van de winkels ging afgelopen week al open.

Correspondent Sjoerd den Daas reisde nu terug naar Wuhan, de stad waar alles begon. Bekijk hier zijn reportage:

Toch is er van vrij reizen absoluut nog geen sprake. Wie op straat wil zijn, moet met zijn smartphone een speciale kleurcode laten zien. Die kleurcode geeft weer in hoeverre iemand kan zijn blootgesteld aan corona.

Wie op zijn telefoon de gezondheidsstatus 'groen' kan laten zien, mag bijvoorbeeld met de metro reizen of in een hotel slapen. Wie recent contact gehad met een zieke, maar nog niet twee weken in quarantaine geweest, krijgt de digicode oranje toegewezen. En wie code rood heeft, vertoont symptomen maar wacht nog op een diagnose.

Steden weer in beweging

De ene stad is actiever met het gebruik van de kleurcodes dan de andere, zegt NOS-correspondent Sjoerd den Daas. In de hoofdstad Peking wordt het systeem losjes gebruikt, terwijl inwoners van Wuhan streng gecontroleerd worden in bijvoorbeeld winkels en het openbaar vervoer.

"Ga je naar een winkel of compound en is daar iemand geweest met oranje, dan kan jouw kleurcode ook worden gewijzigd", legt Den Daas uit. "Het is een zeer geavanceerd mechanisme dat vooral gebruikmaakt van locatiegegevens. Op basis daarvan worden mensen die risico's lopen gericht geïsoleerd, en kunnen steden gefaseerd weer in beweging komen."

Onderzoekers verbonden aan de universiteit van Oxford raadden andere landen vorige week aan ook digitale kleurcodes te gaan gebruiken. Tegelijkertijd waarschuwden Amerikaanse media recent dat het systeem persoonsgegevens doorspeelt aan de politie.

Het kleurcodesysteem wordt volgens Den Daas niet alleen gebruikt om het virus in te dammen, maar ook om het normale leven weer te op gang te brengen en de economie zo te stimuleren. "De autoriteiten willen laten zien dat het gewone leven weer kan worden opgepakt." Dat het park Huangshan dit weekend heropende, past daar volgens Den Daas ook bij. Zo gingen eind maart ook delen van de Grote Muur weer open voor bezoekers.

Aantal slachtoffers

Terwijl het coronavirus in de Verenigde Staten en Europa om zich heen grijpt, lijkt China dus langzaam op te krabbelen. Toch is het lastig om een precies beeld te krijgen van hoe het nu in het land gaat. Zondag meldden de Chinese autoriteiten dertig nieuwe coronabesmettingen, voornamelijk van reizigers vanuit het buitenland.

Volgens de autoriteiten zijn ongeveer 3300 mensen in China aan het virus bezweken. Toch zeggen artsen en verpleegkundigen dat het werkelijke dodental waarschijnlijk hoger ligt. Ook het Witte Huis houdt vol dat China veel gunstigere berichten over de uitbraak naar buiten brengt, maar waar Washington zich op baseert, is onduidelijk.

Net als in Nederland maken de Chinese autoriteiten dagelijks melding van overlijdens in ziekenhuizen. Maar met name in de beginperiode van het virus is registratie hiervan slordig verlopen. Den Daas: "Het testen kwam laat op gang. Veel mensen die in het begin van de uitbraak waarschijnlijk zijn bezweken aan het virus, zijn niet als zodanig gemeld. Het aantal sterfgevallen door corona ligt waarschijnlijk wel hoger, maar hoeveel hoger, is niet te zeggen."Zonnen en barbecueën, maar alles op afstand: dit was Nederland afgelopen weekend

Het was geweldig buitenweer dit weekend, maar de terrassen zijn gesloten en alle evenementen afgelast. Afstand houden was ook vandaag het devies. We vroegen vanochtend hoe mensen in Nederland deze mooie dag beleefden; dit is een selectie van de foto's die jullie stuurden.

"Wij besloten het mooie weer niet aan ons voorbij te laten gaan en tegelijk met de buren te gaan barbecueën", mailt Nick Mastenbroek uit Zaltbommel. "En om het toch een beetje samen te laten lijken hebben we de schutting eenmalig opengemaakt!"

Zo was het vanmiddag bij studentencomplex IBB in Utrecht. "Op gepaste afstand zitten huisgenoten met elkaar buiten", schreef Sannah, die de foto stuurde.

Frederika Prak gebruikte de steigers bij haar huis om voorbijgangers op veilige afstand te houden. "Van de nood een deugd maken: huis in de steigers vanwege schilderwerkzaamheden, perfecte afbakening."

Familiebezoek ging bij veel mensen door, zij het in aangepaste vorm. "Opa en oma waren drie weken ziek, maar zien vandaag voor het eerst in levende lijve hun in die tijd geboren kleindochter", mailt Albert Brouwer ons.

Het was natuurlijk ook goed weer om buiten te sporten. Maar hoeveel kilometer deze mensen in hun tuin hebben afgelegd...?

De familie Nolet uit Vught deed aan fitness in de tuin, zo te zien met behulp van spullen uit de schuur.

"Hier in Den Haag wordt er muzikaal genoten van deze prachtige lentedag zonder naar buiten te gaan", schrijft Bor Ditewig.

Dit is een foto uit Nieuwegein. Buurtbewoner Peter Hesseling zegt: "Hier wonen enkele mensen die actief zijn in de muziek. Die hebben besloten op zondagmiddag om 14.00 uur een pleinconcert te geven, zolang de beperkende maatregelen gelden. De musici staan in het midden op gepaste afstand van elkaar en de bewoners genieten van de muziek vanuit hun eigen voortuin. Dat doorbreekt de sleur van het thuiszitten en het stimuleert de bewoners om niet op pad te gaan."

Ook bij het gezin van Kiki Manolopoulou ging de barbecue met buren ondanks de coronamaatregelen door.

Paul Meijer, Lisette Haan en hun kinderen Lean en Dorus gingen er in de buurt van Deventer met de fiets op uit. Het was relatief rustig en dus goed te doen, zegt Meijer. "Zolang de kinderen maar in de KARrantaine zitten natuurlijk..."

Jens en Lars Deenen mochten afgelopen nacht in de tent in de tuin slapen vanwege het mooie weer. "Wij hebben een potje waarin haalbare wensen zitten van ons gezin. Elke dag wordt er een wens getrokken, zoals voetballen, eten laten bezorgen, maar de wens van nu was kamperen in eigen tuin!"

De moeder van Tita van der Pot genoot vandaag volop van de zon - uiteraard in een veilige omgeving. "Mijn moeder van 94 woont gelukkig sinds enkele maanden bij ons in huis. Zo kunnen we elke dag van elkaars aanwezigheid genieten en voor haar zorgen."

Normaal misschien een spelletje voor aan de keukentafel, maar sjoelen kan ook prima buiten, bewijst de familie Van Vredendaal.

En er werd getrouwd vandaag. Gewoon in de eigen tuin, en verslaggever Joris van Poppel was erbij:Afstand houden op deze zonnige lentedag ging bijna overal goed

Ondanks het mooie weer hebben mensen dit weekend op de meeste plekken in het land voldoende afstand van elkaar gehouden. "Als je terugkijkt op heel het weekend dan hebben mensen goed de regels nageleefd", zegt de Nijmeegse burgemeester Bruls, ook voorzitter van het Veiligheidsberaad waar alle veiligheidsregio's onder vallen.

Ook minister van Justitie Grapperhaus kijkt tevreden terug op een relatief rustig verlopen weekend. "Complimenten. We begrijpen hoe moeilijk het is, maar houd dit vast ook richting het paasweekend."

Maar het ging inderdaad niet overal even goed. Bruls: "Een enkeling heeft een 'geheugensteuntje' nodig, maar daarom handhaven de veiligheidsregio's ook op de genomen maatregelen." De politie deelde tientallen boetes uit.

Onder meer in Vaals dreigde het even mis te gaan. Wat indrukken uit Nederland:

Hier en daar sloten gemeenten gebieden af. Zo heeft de gemeente Vaals meerdere wegen in het Heuvelland geblokkeerd, schrijft 1Limburg. "Vanwege het letterlijk bizarre gedrag van motorrijders, zijn we tot het besluit gekomen om de wegen rondom het Vijlenerbos daadwerkelijk te sluiten en gesloten gehouden", liet wethouder John Coenen weten. "Ze trekken er in grote groepen op uit en daarbij hebben zij eigenstandig de wegen tot racecircuits betiteld", zei hij. "Daarbij trekken ze zich ook niets aan van bebouwde of onbebouwde kom."

In Friesland heeft de politie de Veerdam van Holwerd naar Ameland vanwege de drukte afgesloten voor het verkeer, meldt Omrop Fryslân. Op de N15 was de afslag richting het Maasvlaktestrand de hele dag dicht voor recreanten, schrijft Rijnmond.

Ook de toegangswegen naar de Biesbosch zijn door de politie afgezet. Burgemeester Kolff van Dordrecht riep eerder op de dag nog op om zoveel mogelijk thuis te blijven. Toen kreeg hij al meerdere signalen dat het behoorlijk druk begon te worden in de Biesbosch. "Voorkom dat we de komende dagen al dit soort gebieden volledig moeten afsluiten", schreef hij op Twitter.Kerkdienst in verpleeghuis lijkt coronahaard: 'Nooit gedacht aan heftige gevolgen'

Tien doden en veertig vastgestelde coronabesmettingen. En dat allemaal in één verpleeghuis op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee. Een kleine kerkdienst in Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk lijkt de bron van het leed. "We hadden helemaal niets in de gaten", zegt de dominee.

Niet dat Leendert Jan Lingen geen voorzorgsmaatregelen had getroffen die zondag 8 maart. "Een week ervoor hadden we al besloten om geen handen meer te schudden. En in de ochtenddienst in de Emmaüskerk in Middelharnis heb ik nog demonstratief mijn handen ontsmet met alcohol. We hielden ons aan de regels."

Tijdens de dienst 's middags, in de kleine kapel van het verpleeghuis, wees niets hem op wat zou komen gaan. "Er waren geen zichtbaar zieken aanwezig. Natuurlijk wel voornamelijk oudere mensen, maar het ging helemaal niet door onze hoofden dat het zulke heftige gevolgen zou hebben."

Van de 39 aanwezigen is bij twee derde een coronabesmetting vastgesteld. Vijf van hen zijn overleden. Ook vijf tehuisbewoners die niet bij de dienst waren overleden de afgelopen weken aan corona.

"Dat is heel vreselijk en gaat me erg aan het hart", zegt Lingen. "Ik heb meegemaakt dat er in een week drie mensen werden begraven, maar nu gebeurt het allemaal als gevolg van dezelfde ziekte en allemaal mensen van wie je drie weken geleden nog niet dacht dat dit kon gebeuren. Dat trekt als een film aan je voorbij."

"Je ziet de mensen voor je", zegt kerklid Arij-Leen Hobbel. Hij was ook bij de dienst in het verpleeghuis. "Het zijn bekenden, mensen die ons dierbaar zijn en die zie je zo onder je handen wegglippen als zand tussen je vingers. Dat slaat diepe wonden."

Machteloos gevoel

Hobbel is zelf niet ziek geworden. "Ik ben de dans ontsprongen of het moet zo mild zijn geweest dat ik het niet heb gemerkt. Maar ik ben een van de weinigen."

Dominee Lingen werd wel ziek en was zeker anderhalve week uit de running. Hij is niet getest, maar vermoedt wel dat hij het coronavirus heeft doorgemaakt. Het gaf hem een machteloos gevoel, vooral toen hij geen bezoek kon brengen aan iemand van de kerk die op sterven lag. "Dat zal me wel bijblijven."

De mensen op het eiland zijn erg aangedaan door hoe het coronavirus om zich heen grijpt, merkt Lingen. Op heel Goeree-Overflakkee zijn volgens de laatste cijfers van de GGD 165 besmettingen vastgesteld. "We zijn hard getroffen door het virus", stelt ook burgemeester Grootenboer. "Iedereen kent wel iemand in zijn naaste omgeving die erdoor geraakt is."

De dominee probeert door dagelijks te bellen en appen zoveel mogelijk contact te houden met zijn gemeente. Mensen hebben daar ook behoefte aan, merkt hij.

Angst en eenzaamheid liggen bij hen op de loer, nu ze hun huis niet meer uitkomen en er geen bezoek langskomt. "Ik sprak iemand die zijn bed niet meer uitkwam. Niet omdat hij ziek was, maar omdat het volgens hem toch geen zin meer had."

GGD onderzoekt rol kerkdienst

De GGD doet onderzoek naar de rol van de kerkdienst in het verpleeghuis bij de uitbraak op het eiland. Dominee Lingen is achteraf blij dat zijn kerk zich aan de regels hield. Voor heel Nederland werd handen schudden pas op 9 maart taboe.

"Ik denk er nog vaak aan terug, maar ik vind niet dat we fouten hebben gemaakt", zegt hij. "Op 8 maart zaten we in Nederland allemaal nog anders in elkaar, wat betreft het coronavirus. Het is ons op de een of andere manier overkomen."Hangbuikzwijnen aangevallen: 'Lola stond nog op haar poten, met pijlen in haar kop'

Onbekenden hebben in Wijk bij Duurstede twee hangbuikzwijnen zwaar verwond. Volgens de politie is het nog niet duidelijk of de dieren het overleven.

De dader of daders staken het hok van de hangbuikzwijnen in brand, waardoor een hangbuikzwijn grote brandwonden opliep. Het andere dier werd met pijlen beschoten en raakte daardoor zwaargewond.

"Het is onvoorstelbaar", zegt Desiree van Veldhuizen, het baasje van de aangevallen varkens Lola en Bertje. Ze vond de dieren toen ze die vanmorgen eten kwam brengen. "Het is heel raar wat je dan aantreft. Het nachthok was nog aan het smeulen en Lola stond nog gewoon op haar poten, met die pijlen in haar kop."

Ze maakt zich het meest zorgen over Lola. "Ze moet een oog missen en er kunnen pijlpunten zijn achtergebleven in haar lijf. Het is afwachten of dat goedkomt."

De politie vraagt mensen zich te melden als zij iets verdachts hebben gezien aan de Broekweg bij de sluizen in het Amsterdam-Rijnkanaal.Zorgverzekeraars gaan tandartsen en fysiotherapeuten financieel compenseren

Zorgverzekeraars komen met financiële maatregelen voor onder meer tandartsen, diëtisten en fysiotherapeuten. Zij kunnen een aanvraag doen voor een compensatie vanwege een lagere omzet. Die zal vanaf mei maandelijks, met terugwerkende kracht vanaf maart, worden uitbetaald.

De bijdrage is gebaseerd op een percentage van de omzet, zodat ze de lopende kosten kunnen betalen. Het wordt betaald van collectief opgehaald premiegeld. Dit geldt voor zorgaanbieders die niet direct betrokken zijn bij de zorg aan coronapatiënten. Voor zorgaanbieders die acute zorg verlenen, zoals ziekenhuizen en huisartsen zijn al eerder financiële afspraken gemaakt.

Niet welkom bij UWV

Ondernemers kunnen morgen terecht bij het UWV voor de NOW-regeling, waarmee bij omzetverlies het personeel tot 90 procent uitbetaald wordt door het Rijk. Zorgaanbieders hebben deze optie op dit moment niet. Het Rijk heeft namelijk aan onder meer tandartsen en fysiotherapeuten gevraagd om voor ondersteuning aan te kloppen bij zorgverzekeraars, en niet bij het UWV of de loketten voor zzp'ers.

Vrijdag stuurden de brancheverenigingen van mondzorgverleners nog een brandbrief naar minister De Jonge. Het voortbestaan van de mondzorgsector, waar 45.000 zorgverleners in werkzaam zijn, zou in gevaar gekomen zijn, stond in de brief. Ook de branchevereniging van fysiotherapeuten trok aan de bel. De omzet is fors teruggelopen. Uit een peiling onder de eigen achterban zou blijken dat het aantal patiënten met 91 procent is teruggelopen.

Inhalen

Daarom komen zorgverzekeraars met deze maatregelen. Zorgverzekeraars Nederland verwacht dat de continuïteitsbijdrage zal liggen tussen de 60 en 85 procent van de omzet die onder normale omstandigheden door zorgverzekeraars wordt vergoed.

"Als blijkt dat de zorgaanbieder na de crisis dit jaar alsnog 130 procent kan produceren, en dus een deel van het omzetverlies kan inhalen, dan wordt dat verrekend met de bijdrage die hij of zij heeft gekregen. Als dat niet lukt, kunnen zorgaanbieders het geld houden", zegt de woordvoerder. Zorgaanbieders die niet tot mei kunnen wachten, kunnen een vooruitbetaling aanvragen.

"Het klinkt goed", zegt Jan Willem Vaartjes namens de brancheorganisaties van mondzorgverleners, "maar voor ons is de vraag wel wat er gebeurt met de kosten die patiënten normaal gesproken zelf betalen en die niet vergoed worden door de verzekeraars". Daarnaast hoopt Vaartjes toch dat ze hiernaast ook nog kunnen aankloppen bij het Rijk voor de doorbetaling van de loonkosten. "Dat is voor ons heel belangrijk."

Premie

Dit wordt betaald van collectief opgehaald premiegeld, zegt de woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland. Zorgverzekeraars houden hoge buffers aan, om te voorkomen dat ze in financiële problemen komen. "Maar we houden ook een beetje extra aan, zodat we kunnen voorkomen dat de zorgpremie te hard stijgt", zegt de woordvoerder. "Die extra voorzieningen zetten we deels in om dit te financieren."

Dat doet dus ook wat met de financiële positie van zorgverzekeraars. De woordvoerder kan nog niet zeggen of dit ook betekent dat de zorgpremie volgend jaar sterker stijgt. "Daarvoor is het nog te vroeg, maar het is een scenario."Grote natuurbrand in Drentse Mensingebos onder controle

In het Mensingebos bij het Noord-Drentse Alteveer heeft een zeer grote natuurbrand gewoed. Hoeveel natuur er verloren is gegaan, is nog niet bekend.

Zowel een deel van het bos als van het heidegebied stond in brand:

Een groot aantal brandweerkorpsen uit de wijde omgeving werd opgeroepen om de brand te blussen, meldt RTV Drenthe. Tegen 19.00 uur was het vuur onder controle.

Er kwamen veel mensen naar de brand kijken, die volgens de gemeente Noordenveld niet genoeg afstand bewaarden. De gemeente riep het publiek op om weg te blijven.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.Lockdown India: terwijl de ene ramp wordt afgewend, voltrekt zich een andere

Drie dagen nadat de Indiase premier Narendra Modi een nationale lockdown aankondigde, staan er drie magere jongens voor onze deur. Ze spreken mijn man aan, net thuis na een boodschap. Of ze misschien wat te eten kunnen krijgen. Ze vertellen dat ze met hun ouders onder een viaduct verderop wonen. Beide ouders werkten op een bouwplaats. Die is nu dicht. Zonder het gebruikelijke dagloon weten ze niet hoe ze aan eten moesten komen.

Wat zouden ze meer vrezen: het coronavirus of honger?

De meeste lezers hoeven zich deze vraag, net als ik, niet serieus te stellen. We blijven in ons eigen, veilige huis, houden afstand bij de buurtsuper en wassen bij thuiskomst netjes onze handen. Natuurlijk veroorzaakt de virusbestrijding een economisch drama in India en vooral kleine ondernemers lijden enorm. Maar om onze eerste levensbehoefte, voedsel en water, hoeven we ons geen zorgen te maken.

Voor miljoenen Indiërs is dit anders. Een virus discrimineert niet tussen rijk en arm. Maar de maatregelen tegen de verspreiding ervan leggen de verschillen in de samenleving pijnlijk bloot.

Zoals bij de jongens aan onze deur. Krijgen de ouders niet doorbetaald, vraag ik ze. Premier Modi heeft alle werkgevers immers opgeroepen hun werknemers geen loon in te houden tijdens de lockdown. "Nee hoor, ze krijgen niets meer."

En het beloofde geldbedrag voor alle arbeiders in de bouwsector? "Daar weten we niets van en we hebben ook geen bankrekening." Ook gesubsidieerd voedsel kunnen de jongens niet krijgen, want hun identiteitsbewijs voor arme mensen om hier aanspraak op te maken ligt in het dorp waar ze vandaan komen, in de oostelijke deelstaat Bihar. Waar ze vanwege de lockdown onmogelijk heen kunnen.

En de maaltijden die nu door de regering worden uitgedeeld? "Te ver weg", is het antwoord. "Verder dan dit durven we niet te gaan, want we mogen toch niet op straat zijn. De politie zal ons oppakken."

Mijn eigen privilege dringt sterk tot me door. Niet alleen omdat ik voldoende te eten heb, maar ook vanwege de bewegingsvrijheid die ik nog steeds geniet. Media worden als 'essentieel' gezien, dus ik heb het recht om met mijn eigen auto op pad te gaan. Maar als ik dat recht gebruik om in een buurt verderop boodschappen te doen, is er ook geen haan die ernaar kraait. Terwijl deze jongens te bang voor de politie zijn om een stukje te lopen voor een gratis maaltijd. Maar wat kan er meer 'essentieel' zijn dan dat?

Gaarkeukens maken overuren

Gelukkig brengt de situatie ook het goede in mensen naar boven. Inzamelingsacties zijn gestart. Lokale ondernemers brengen, ondanks hun eigen problemen, sandwiches langs de daklozen. De gaarkeukens in tempels maken overuren om alle extra monden te vullen.

Met een brood en een zak sinaasappels keerden de jongens terug naar hun ouders, ons achterlatend met de vraag hoe dit land een lockdown gaat doorkomen. De dagen erna nemen het aantal bedelaars met honger in de woonwijk toe. De premier vraagt de arme mensen in een radiotoespraak om vergeving voor hun 'ongemak', en benadrukt dat het echt nodig was om het virus te verslaan.

Het is een dilemma voor de regering. Ja, het virus moet worden verslagen. Want als het zijn vrije loop wordt gelaten, komen de ziekenhuizen bedden en beademingsapparatuur tekort en sterven mogelijk miljoenen Indiërs.

Dit scenario moet worden afgewogen tegen de ramp die zich nu voltrekt voor dagloners en andere arbeidsmigranten. Honderdduizenden van hen wilden hun lot niet afwachten en begonnen toen de lockdown werd afgekondigd, terug te lopen naar hun dorp. Soms wel honderden kilometers.

Waar het kon, stapten ze met tientallen anderen in een krappe bus of vrachtwagen. Zonder afstand van elkaar te houden. Zij maakten dus die keus. En achterblijven in een grote stad zonder eten of sociaal vangnet, dat vreesden zij meer dan het coronavirus.

Dit zijn beelden van vorige week van de exodus:

De grote uittocht, waarvan de beelden de hele wereld overgingen, is inmiddels gestopt. Mensen die vier dagen na het begin van de lockdown nog op de been waren, zijn opgepakt en verplicht twee weken in quarantaine gezet in opvangplekken waar ze ook te eten krijgen.

De regering heeft aangekondigd zo'n 20 miljard euro uit te trekken om de armste mensen de komende drie maanden van gratis rijst, linzen en kookgas te voorzien. Ik hoop dat de jongens onder het viaduct hier wat aan hebben.Paasvuren gaan dit jaar weer niet door, traditie staat onder druk

Organisatoren van paasvuren in de Achterhoek maken zich zorgen over de toekomst. Vorig jaar speelde de droogte hun bijna parten, dit jaar zet het coronavirus een streep door het evenement. "De traditie staat mega onder druk", laten de organisatoren van het paasvuur in Meddo en Zieuwent aan Omroep Gelderland weten.

"Het moet ook leuk blijven", vertelt Gijs Reukers van het paasvuur in Zieuwent. De traditie leeft al zo'n 100 jaar in het dorp. Normaal gesproken wordt er nu druk gebouwd, nu ligt alles stil. "We zagen het natuurlijk al wel aankomen, maar de teleurstelling is groot."

De laatste jaren is Reukers naar eigen zeggen vooral bezig met randzaken. "Er is eigenlijk elk jaar wel iets. Jaren geleden moesten we beton storten omdat er giftige stoffen in de grond zouden lekken. Nu hebben we het stikstofverhaal. Je bent zo een maand bezig om alle papieren in te vullen."

'Vrijwilligers zijn hard nodig'

Reukers denkt dat de paasvuren het de komende jaren lastig gaat krijgen, waardoor het ook niet makkelijker wordt om vrijwilligers te vinden. "Ik hoop dat mensen ons blijven steunen in wat we doen. Dat mensen ons af en toe komen helpen, niet eens financieel. Maar vrijwilligers, die zijn hard nodig."

De paasvuren zitten ook met het ingezamelde snoeihout. In Meddo ligt al een stapel van 9 meter hoog en 40 meter breed. "Het liefst steken we het zo snel mogelijk aan, we willen ervanaf", vertelt voorzitter Roy Heesen.

Vorig jaar gingen de vuren niet door vanwege de droogte; toen verdween al het hout in de versnipperaar:

De paasvuren in Zieuwent en Meddo zouden vorige week gebeuren. Zonder publiek en volgens alle richtlijnen van het RIVM, maar dit ging niet door. "We kregen het bericht dat het te droog is. Dus nu moeten we het hout laten liggen. Of dat kan moet nog besproken worden met de landeigenaar", vertelt Heesen.

Als dit niet kan moet het hout worden afgevoerd en dat is kostbaar. "De helft van onze buffer zijn we nu al kwijt. Als we het moeten afvoeren wordt dat meer." Volgens Heesen is het belangrijk voor de paasvuren om te weten waar ze in de toekomst aan toe zijn. "Gaan we ieder jaar te maken krijgen met de droogte? In hoeverre kunnen wij ons evenement dan nog waarborgen?"

De twee Achterhoekse paasvuren hopen de traditie nog lang voort te kunnen zetten. "Het hele sfeertje van een paasvuur, zo kennen wij Pasen", zegt Reukers. "Daar hoort een tent, een biertje en een mooi vuur bij."Meerdere feestjes ondanks coronacrisis: 'Je brengt ook anderen in gevaar'

De politie heeft vannacht op meerdere plekken in het land feestjes beëindigd en boetes uitgedeeld. Zo heeft de politie gisteravond in Breda een einde gemaakt aan een feest waar tientallen mensen waren. Ook in Middelbeers, waar meer dan tien jongeren in een woning feest vierden, greep de politie in schrijft Omroep Brabant.

In Middelburg is vannacht een feest afgekapt. Daar draaiden elf jongens muziek in een kleedkamer van een sportpark en zongen ze over quarantaine, meldt Omroep Zeeland.

Op een crossterrein bij station Lage Zwaluwe kregen 30 mensen die met hun auto wilden gaan crossen een bekeuring en ook in Klundert werden vier mensen op de bon geslingerd omdat ze samen in een auto muziek luisterden. In Arnhem zijn 25 mensen beboet omdat ze zich niet hielden aan het samenscholingsverbod, meldt Omroep Gelderland.

'Je doet dit niet voor jezelf'

Volgens de politie is de sociale controle groot. Niet alle situaties die gemeld worden, zijn ook strafbaar. "Heel veel meldingen blijken gelukkig niets te zijn. Dan staan er vijftig mensen in de rij om ergens een ijsje te halen, keurig op afstand allemaal. Dat mag gewoon", vertelt politiechef Hanneke Ekelmans van Midden-West-Brabant.

Degenen die wel met te veel bij elkaar staan, kunnen een flinke boete verwachten. En dat kan volgens Ekelmans ook zonder eerst eindeloos in gesprek te gaan. "We hebben nu die crossers in Lage Zwaluwe gehad. Als zoiets zich nog eens voordoet, hoef je niet meer eerst te waarschuwen."

"Deze maatregelen zijn er voor ieders veiligheid. Je doet dit niet voor jezelf, je brengt ook anderen in gevaar", aldus Ekelmans.'Je probeert duidelijk te maken dat dit telefoontje heel erg definitief kan zijn'

"Een coronapatiënt arriveert hier meestal alleen. In de ambulance is geen ruimte voor familieleden. Soms zijn patiënten dan al zo benauwd dat we hen in slaap moeten brengen om te kunnen intuberen en beademen.

Een jonge man vroeg laatst of we alsjeblieft nog even konden wachten, omdat zijn moeder onderweg was. Je probeert daar natuurlijk rekening mee te houden, maar soms is er gewoon geen tijd. Dan kun je niet afwachten en moet iemand echt zo snel mogelijk geholpen worden.

Je hebt nu geen uur de tijd om zoiets goed te organiseren. Je zou menselijker willen zijn, maar omdat je afstand moet bewaren is dat lastig. De druk is hoger, het is fysiek zwaarder. Het werk is nu afstandelijker dan normaal, door het mondkapje en doordat je niet echt dichtbij kunt komen. Dat is super frustrerend. Er is zoveel leed te verzachten, maar dat kan niet altijd zoals je zou willen. Je kunt niet iemands zoon en dochter vervangen en tegelijkertijd de arts zijn.

Patiënten die snel naar de IC moeten, zijn meestal niet meer in staat om zelf te bellen en afscheid te nemen. Je probeert een Facetime-gesprek dan zo goed mogelijk te begeleiden en duidelijk te maken dat dit telefoontje weleens heel erg definitief kan zijn. Soms zeggen familieleden heel nuchter: "Ok, ik zie je strakjes wel, we komen er zo aan". Dan probeer je uit te leggen dat diegene dan met een buisje in de keel ligt te slapen, maar dat dringt vaak nog steeds niet echt door. Zo werkt het menselijk brein: heftige informatie komt niet altijd binnen.

We krijgen nu gemiddeld 20 coronapatiënten per dag binnen en de reguliere patiëntenstroom lijkt iets te herstellen. Hoewel het nog lang niet gelijk is aan wat we normaal zien. Daar maak ik me nog steeds zorgen over. Mensen moeten gewoon komen: elk ziekenhuis en elke huisarts doet er alles aan om ook iedereen met niet-coronaproblemen veilig te helpen. De SEH is veilig voor elke patiënt.

De grootste zorg ligt nog steeds bij de IC, die ligt behoorlijk vol. Er is contact met een ziekenhuis in Duitsland om patiënten uit te kunnen plaatsen. Deze ruimte is van groot belang om nieuwe mensen te kunnen opvangen.

Onze SEH-artsen gaan de IC de komende tijd ondersteunen. We werken veel samen met de intensivisten en kennen elkaars werkzaamheden. De druk is daar groot en dat zal de komende tijd nog wel blijven. Sinds afgelopen week worden collega's ingewerkt om daar te kunnen helpen.

Vandaag ben ik vrij. Mijn man, die anesthesioloog is, komt net thuis, na een dienst op de IC van zijn ziekenhuis. Het is 10.00 uur 's ochtends en hij begon gistermiddag om 17.00 uur, dus die moet eerst maar eens wat gaan bijslapen."Naar boven Up

Media

Zoeken we op

Google

Dagen te gaan tot

17666

dagen te gaan tot
Free Willy
Dagen te gaan op Mingy!

Het goede doel!

Mingy en Amnesty internationel

Het goede doel!

Mingy en kika

Het goede doel!

Mingy en Warchild

Het goede doel!

Mingy en kankerbestrijding