Mingy zegt " Je moet datgene doen wat je niet kunt. "

De nieuwste berichten op https://nos.nl
Opnieuw veel demonstranten op de been in Barcelona

Opnieuw zijn in Barcelona duizenden mensen op de been om te demonstreren. Ze zijn boos omdat afgelopen maandag negen separatistische leiders door het Spaanse Hooggerechtshof werden veroordeeld tot lange celstraffen na het verboden onafhankelijkheidsreferendum in 2017. Ook vinden de demonstranten dat de politie de afgelopen week te veel geweld heeft gebruikt.

Spaanse media melden dat een deel van de betogers demonstreert op de belangrijke doorgaande weg Via Laietana, bij het Plaça Urquinaona. Daar houden honderden mensen een 'sit-in', waarbij ze zittend laten merken het niet eens te zijn met de gang van zaken.

Af en toe worden vanuit de groep voorwerpen gegooid, zo meldt El Pais. Een ander deel protesteert bij het Catalaanse Hooggerechtshof.

Rumoerig

Gisteravond- en nacht eindigde een vreedzaam massaprotest in Catalonië toch nog met rellen in Barcelona. Volgens de autoriteiten raakten 182 mensen gewond, 83 mensen werden door de politie opgepakt.

Honderden vuilnisbakken werden in brand gestoken, en woedende demonstranten gooiden onder meer benzinebommen en andere objecten naar de politie. Ook hadden ze spijkers op de weg gelegd, om de banden van politiewagens lek te prikken.

Bekijk hier beelden van de onlusten van gisteren:

Burgemeester Colau van Barcelona, die de afscheidingsbeweging niet steunt, heeft opgeroepen tot kalmte. "Dit kan niet doorgaan", zei ze tegen verslaggevers. "Barcelona verdient dit niet."

Regiopresident Torra van Catalonië had de regering in Madrid opgeroepen tot een gesprek, maar premier Sànches vindt dat Torra de betogingen eerst moet veroordelen.

Of Torra dat ook echt gaat doen is maar zeer de vraag. In een televisietoespraak uitten hij en vicepresident Aragonès kritiek op de uitspraak van het Hof. Ook insinueerde Aragonès dat de politie, die wordt aangestuurd door de centrale regering in Madrid, te veel geweld heeft gebruikt tegen de betogers.

Torra wil snel een gesprek met premier Sànchez. Diens kantoor reageerde met de mededeling dat de "Spaanse regering altijd voor de dialoog is, maar binnen de grenzen van de wet".Twee zwaargewonden bij schietincident in Sliedrecht

In Sliedrecht zijn twee zwaargewonden gevallen bij een schietincident. De slachtoffers werden in twee straten aangetroffen in de Vogelbuurt, niet ver van elkaar. De ene zwaargewonde werd gevonden in de Lijsterweg, de ander in de Sperwerstraat.

Voor zover bekend is er nog niemand opgepakt. Waarom er is geschoten, is ook nog niet duidelijk. Een ooggetuige zegt dat er meerdere kogelhulzen liggen en dat er twee plekken zijn afgezet.

Er zijn twee traumahelikopters ingezet. Beide gewonden zijn met spoed naar het ziekenhuis gebracht.Franse vrouwen houden 'die-in' om te protesteren tegen huiselijk geweld

In Parijs hebben honderden vrouwen geprotesteerd tegen huiselijk geweld. Ze willen de aandacht op het probleem vestigen, omdat het aantal vrouwen dat daardoor overlijdt hard stijgt in Frankrijk. Dit jaar zijn al meer dan 120 vrouwen omgekomen door huiselijk geweld.

De vrouwen uitten hun protest in de vorm van een zogenoemde 'die-in', een 'sterf-in', waarbij ze massaal op drukke pleinen als de Place de la République, op de grond gingen liggen en zich voor dood hielden. Veel deelnemers, vaak nabestaanden, droegen bordjes met daarop de namen van de vrouwen die dit jaar zijn gedood.

"Er bestaan oplossingen, dit is niet onvermijdelijk", zei een van de organisatoren over de vele vrouwen die in levensgevaar zijn door huiselijk geweld. "Slachtoffers geven vaak waarschuwingssignalen af, bellen naar 115 of 3919." Die noodnummers zijn bedoeld voor mensen die dreigen dakloos te worden en vrouwen die mishandeld worden.

Zo zag die 'die-in' eruit:

Fictieve gesprekken, gebaseerd op echte gesprekken die vrouwen via de hulplijnen hebben gevoerd, galmden gedurende de protestacties over de pleinen. Ondertussen wees een vrouw één voor één deelnemers aan, die daarop naar de grond gingen en daar roerloos bleven liggen.

Toen alle deelnemers met bordjes zich voor dood hielden en de band met telefoongesprekken was afgelopen, stond iedereen tegelijkertijd op. "Niet één meer!", scandeerden de demonstranten.

De betogers willen dat president Macron en zijn regering actie ondernemen tegen geweld tegen vrouwen. Het is niet voor het eerst dat ze daartoe oproepen. De Franse staatssecretaris voor Emancipatiezaken, Schiappa, zei eerder al iets te willen doen tegen huiselijk geweld, maar de demonstranten vinden dat het veel te lang duurt.'Libanon schrapt belastingverhogingen na drie dagen van demonstraties'

De Libanese premier Hariri en zijn minister van Financiën zijn het erover eens dat alle aangekondigde belastingverhogingen geschrapt moeten worden. Dat schrijft persbureau Reuters. Het Libanese kabinet komt morgen bijeen om een antwoord te vinden op de massale protesten die het land al drie dagen in zijn greep houden.

Donderdag gingen bewoners voor het eerst de straat, onder meer uit protest tegen een belasting van 20 cent per dag op het gebruik van sociale media.

Die maatregel ging snel van tafel, maar de demonstranten keerden zich ook tegen corruptie, verspilling van overheidsgeld en de politieke elite, die het land niet uit een economische crisis weet te halen.

Bekijk hier beelden van de protesten vandaag:

Het protest wordt breed gedragen. Ook vandaag gingen in Beirut tienduizenden mensen uit alle lagen van de bevolking en van alle leeftijden de straat op.

"Dit land staat op instorten. Dit regime is niet in staat om Libanon te leiden en moet ten val worden gebracht", zei een demonstrant tegen persbureau Reuters.

Ook elders in het land werd gedemonstreerd en richtten demonstranten barricades van brandende autobanden op.Amerikaanse schoolcoach ontwapent man en knuffelt hem

De politie in het Amerikaanse Portland, in de staat Oregon, heeft opvallende beelden naar buiten gebracht van een incident in een schoolgebouw, in mei van dit jaar. Toen drong de 19-jarige Angel Granados-Diaz met een wapen de middelbare school binnen. Even later knuffelde hij met coach Keanon Lowe.

Bekijk de beelden hieronder:

Uit politieonderzoek bleek dat de 19-jarige Granados-Diaz in de school een zelfmoordpoging deed, maar dat het wapen niet afging. Football- en atletiekcoach Lowe wist buiten beeld het wapen van hem af te pakken en dat weg te houden bij de man.

Vervolgens, zo is te zien, knuffelen de twee zeker een minuut met elkaar. Ondertussen wist de coach het wapen af te geven aan een andere docent. Na enige tijd lijkt het erop dat Granados-Diaz weg wil, maar Lowe houdt 'm tegen, in afwachting van de politie.

Geestelijk in de war

Uit politieonderzoek bleek afgelopen maand dat Granados-Diaz van plan was zichzelf om het leven te brengen, en niet dat hij anderen iets aan wilde doen. In zijn wapen zat één kogel. Hij bleek in de war te zijn.

De man is onlangs veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van drie jaar, vanwege wapenbezit in een publiek gebouw en vanwege het gebruik van een geladen wapen. Volgens de lokale aanklager heeft hij onmiddellijk geestelijke hulp gekregen. Ook wordt hij behandeld vanwege drugsmisbruik.Super Saturday eindigt in anti-climax, 'uitstel brexit na vandaag dichterbij'

Een anti-climax en een klap in het gezicht van premier Johnson. De brexit-deal die hij vandaag door het parlement wilde loodsen, werd niet eens in stemming gebracht. Wat voor hem een glorieuze Super Saturday had moeten worden, eindigde opnieuw met uitstel.

Door het aangenomen Letwin-amendement, waarin staat dat voor goedkeuring van het brexit-akkoord met de EU eerst alle bijkomende wetgeving moet zijn aangenomen, besloot Johnson de stemming over zijn brexit-deal vandaag niet door te laten gaan. Wat betekenen de ontwikkelingen van vandaag voor de brexit? En wat zegt het over de houding van de verschillende partijen?

"Dit gooit zijn hele strategie overhoop", zegt correspondent Tim de Wit. "Johnson had echt de hoop - en het had hem zomaar kunnen lukken - de deal vandaag over de streep te trekken. Je kunt dus concluderen dat er niets is overgebleven van de verwachtingen voor deze Super Saturday."

"Brexit is vandaag niet dichterbij gekomen, want uitstel is waarschijnlijker geworden", zegt correspondent Suse van Kleef. "Johnson is nu namelijk verplicht om uitstel te vragen aan de EU. Bovendien is er kostbare tijd verloren gegaan waardoor de kans op een geratificeerde brexit-deal voor 31 oktober kleiner is. Het wijst erop dat het parlement verdeeld blijft over de vraag of de brexit er moet komen, en zo ja: hoe het akkoord eruit moet zien en wanneer het er moet komen."

De scheidingsdatum is formeel nog altijd 31 oktober, maar Johnson is door het Letwin-amendement wettelijk verplicht om voor 00.00 uur vannacht de EU om drie maanden uitstel te vragen van de brexit. Hij liet zelf duidelijk weten dat hij dat niet van plan is.

Maar een EU-functionaris maakte vanavond bekend dat Johnson in een gesprek met EU-president Tusk heeft gezegd dat hij voor middernacht een verzoek om uitstel zal sturen. Tusk zal daarover de regeringsleiders raadplegen. "Dat kan wel een paar dagen duren", zo liet hij weten.

De Wit verwachtte eerder al dat Johnson de brief zou sturen, "maar waarschijnlijk vergezeld van een brief waarin hij zegt: ik hoef het uitstel niet, dus geef het mij vooral niet", aldus De Wit.

De Britse regering wil de brexit-deal maandag opnieuw voorleggen aan het Lagerhuis. Wat als het akkoord er dan alsnog doorheen komt? "Dat zou in theorie kunnen", zegt Van Kleef. "Maar bedenk wel dat dat ontzettend ambitieus is en dat in het brexit-proces nog nooit iets zonder oponthoud is gebeurd."

"Johnson zei: ik wil me nog steeds aan die 31 oktober houden", zegt De Wit. "Hij zal dus proberen om toch alle wetgeving, de deal en alles wat erbij komt kijken voor die tijd door het Lagerhuis te krijgen. En dan moet het ook nog door het Europees Parlement. Door wat er vandaag gebeurd is, wordt het heel lastig om het allemaal in twaalf dagen voor elkaar te krijgen."

Volgens Brussel-correspondent Sander van Hoorn wacht de EU rustig af. "Voor de EU is er wat betreft het uitstel geen haast. Die deadline van vanavond is een Britse deadline. Hier in Brussel kunnen ze wachten tot desnoods 1 minuut voor twaalf op 31 oktober."

De Europese Commissie wil wel weten van Johnson wat nu zijn plan is. "Maar op het moment dat zijn strategie lukt en hij het proces voor 31 oktober weet af te ronden, zal iedereen hier alleen maar tevreden zijn."Minister Bijleveld: Nederland niet aansprakelijk voor schade bomaanval Irak

Defensie gaat ervan uit dat de schade door een Nederlandse luchtaanval in Irak in 2015, waarbij 70 burgerslachtoffers vielen, wordt vergoed door de Iraakse regering. Dat blijkt uit de reactie van minister Bijleveld op de berichtgeving van gisteren over het bombardement in de Iraakse stad Hawija. Het gaat om compensatie voor nabestaanden en voor schade aan huizen.

"Het is de internationale afspraak dat het in het land zelf wordt afgewikkeld", zegt Bijleveld. Ze wil er nog eens navraag over doen, maar benadrukt dat Nederland wat haar betreft niet aan zet is en volgens haar moet Nederland ook niet betalen. Bijleveld erkent wel dat Irak een land is waar zaken als schadeafhandeling na bombardementen "niet allemaal zo makkelijk en soepel" gaan.

Juridisch is het standpunt van de minister niet juist, zeggen juristen. Advocaat Liesbeth Zegveld heeft al meerdere slachtoffers uit Irak bijgestaan voor een Nederlandse rechter, maar is niet bekend met de regeling waar de minister het over heeft, zegt ze. Zegveld kan zich dan ook niet voorstellen dat Irak zelf de schade van het Nederlandse bombardement moet vergoeden.

"Juridisch is het zo: Nederland heeft deze bom gegooid, dus Nederland draagt hier verantwoordelijkheid voor. Zowel feitelijk als juridisch." Het zou volgens haar wel kunnen dat er afspraken zijn om schade achteraf op Irak te verhalen, maar dat verandert niets aan de verantwoordelijkheid van Nederland.

Voorschot op schadeclaims

In Nederland wordt oorlogsschade per geval bekeken, zegt advocaat en hoogleraar internationaal recht Geert-Jan Knoops. Dat is anders in bijvoorbeeld de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, waar het volgens hem beter is geregeld.

In die landen bestaan juridische regelingen en in veel gevallen ook speciale budgetten voor oorlogsschade in andere landen. "Ze nemen dus als het ware alvast een voorschot op mogelijke schadeclaims, om te voorkomen dat daar langdurige procedures voor nodig zijn", zegt Knoops.

Nederland zou er volgens Knoops goed aan doen ook zo'n "uniforme schaderegeling" op te stellen, voor het geval Nederland in toekomstige gevallen aansprakelijk is voor schade bij militaire operaties.

Iraakse schadeprocedure

Er bestaat in Irak zelf wel een regeling voor slachtoffers van bombardementen, maar die heeft nog nauwelijks geleid tot schadevergoedingen. De procedure daarvoor is bovendien omslachtig, zeggen gedupeerden. Zo zeggen nabestaanden in Hawija dat ze bij de Iraakse overheid hebben aangeklopt, maar dat velen nooit meer iets uit Bagdad hebben gehoord.

De autoriteiten van Hawija bevestigen dit. Andere slachtoffers zeggen dat ze smeergeld moesten betalen, voordat ze een vergoeding kregen uitgekeerd.

Verslaggever Lex Runderkamp bezocht de plek waar de Nederlandse F-16-bom viel. Zo ziet het er daar uit:Waterpoloërs Ede weigeren te spelen na vijfvoudige kaakbreuk speler

De waterpoloërs van Polar Bears uit Ede weigeren om vanavond de reguliere eredivisiewedstrijd te spelen tegen Schuurman BZC uit Borculo. De Polar Bears zijn woedend over het "molesteren" van een van hun spelers bij een oefenwedstrijd tussen beide teams, drie weken geleden.

De speler liep zwaar lichamelijk letsel op tijdens die wedstrijd. Hij brak zijn kaak op vijf punten. Het bestuur van de Edese club is ervan overtuigd dat er opzet in het spel was bij de tegenpartij.

Vol een knie op zijn kaak

"We willen dit statement maken, omdat het gedrag alle perken te buiten gaat en binnen welke sport dan ook ontoelaatbaar is", zegt Rob van de Blaak van de Polar Bears bij Omroep Gelderland. "Onze speler werd met twee handen bij zijn hoofd gepakt, onder water geduwd en kreeg vervolgens vol een knie op zijn kaak. Daarna moest hij bloedend het water verlaten. Ik ben 40 jaar als speler actief, maar heb een dergelijk incident nog niet eerder meegemaakt. Ook medespelers, die het voorval hebben zien gebeuren, hebben aangegeven dat dit een bewuste actie was."

In een reactie ontkent trainer Klaas Zwaan van Schuurman BZC dat opzet in het spel was. "Het gebeurde aan mijn kant van het bad. Ik zat er twee meter vanaf. Ik heb daarna ook met die jongen gesproken. Het is absoluut niet met opzet gegaan. Waterpolo is een contactsport waarbij het af en toe hard toegaat, Maar in dit geval stond er helemaal niets op het spel. Het was een oefenwedstrijd. Die kaak is gewoon op het lichaam van onze speler terechtgekomen."

Een bloemetje

Zwaan wijst erop dat zijn club na de oefenwedstrijd meermalen contact heeft opgenomen met de Polar Bears. Ook stuurde hij "een bloemetje" naar de gewonde speler. De trainer weigert om de speler die verantwoordelijk was voor het incident vanavond thuis te laten. "Nee. Ik heb niet overwogen om die speler niet mee te nemen. Geen moment. Want dan zou je toch erkennen dat er opzet in het spel is geweest. En dat is niet zo."

Omdat een wedstrijd met die speler van Schuurman BZC voor Polar Bears onacceptabel is, gaan de clubs de confrontatie vanavond niet aan. De kwestie krijgt wel een staartje. De Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) zal de Polar Bears straffen omdat de club vanavond niet komt opdagen. Daarnaast buigt de tuchtcommissie van de KNZB zich op verzoek van de Polar Bears over de kwestie. Dat gebeurt komende donderdag.Tienduizenden demonstreren tegen regering Italië

Op een plein in Rome zijn tienduizenden mensen afgekomen op een demonstratie tegen de regering. Het protest is georganiseerd door de rechtse oppositiepartijen.

Oppositieleider Salvini van Lega, de grootste partij in de peilingen, had opgeroepen om massaal naar het protest te komen; hij beschouwt de nieuwe regering van Conte als illegaal. Volgens de politie zijn er 50.000 demonstranten afgereisd naar het Piazza di San Giovanni in Laterano in Rome.

In een toespraak begroette Matteo Salvini de mensenmassa op het plein. "Dit is niet het plein van Matteo, Giorgia, Silvio, maar van jullie allemaal. Hier is het echte Italië."

Carrièrepolitici

Salvini wil zo snel mogelijk van deze regering af, zegt correspondent Angelo van Schaik. "Dat wilde hij al in augustus toen duidelijk werd dat er geen nieuwe verkiezingen kwamen. Volgens hem is het geen regering van het volk, maar vooral van carrièrepolitici die hun eigen zetel willen warm houden."

De Lega-partij zat tot augustus samen met de Vijfsterrenbeweging in het kabinet en Salvini was vicepremier. Hij zei toen het vertrouwen op in de hoop dat er nieuwe verkiezingen zouden worden uitgeschreven. Die kwamen er niet omdat premier Conte een coalitie wist te smeden met de sociaal-democratische Democratische Partij.Auto rijdt door muur kerk binnen in Bergen op Zoom

Een automobilist is vanmiddag de Emmauskerk in Bergen op Zoom binnengereden. De man ramde de gevel en belandde met de auto in het gebouw. Er vielen geen gewonden.

De Emmauskerk is een kleine gereformeerde kerk, niet ver van het centrum van Bergen op Zoom. Er was niemand in het gebouw toen de automobilist om 14.15 uur - waarschijnlijk vanaf een parkeerplaats - naar binnen reed nadat hij de macht over het stuur had verloren.

Vol met honderd mensen

"Ik ben blij dat het vandaag en niet morgen is gebeurd", reageert Jos de Vries van de Emmauskerk op de website van BNdestem. "Dan zou de kerk vol hebben gezeten met zo'n honderd mensen en zouden er vijf tot acht kinderen in de crèche hebben gezeten. Ik moet er niet aan denken wat er dan zou zijn gebeurd. Dit had veel erger af kunnen lopen."

Volgens Omroep Brabant is een aannemersbedrijf opgeroepen om de muur te stutten. Daarna wordt de auto uit het pand gehaald. De kerk laat weten dat de dienst van morgen gewoon doorgaat.Johnson stelt stemming brexit uit

Het Britse Lagerhuis stemt vandaag niet over het brexit-akkoord dat donderdag met de EU is overeengekomen. De reden is dat het Lagerhuis met 322 tegen 306 stemmen een amendement heeft aangenomen, het Letwin-amendement, waarin staat dat voor definitieve goedkeuring van het brexit-akkoord met de EU eerst alle bijkomende wetgeving moet zijn aangenomen.

Dat kan op zijn vroegst maandag. De regering zou daarna een voorlopige en niet-bindende stemming over het brexit-akkoord willen houden.

De regeringsvertegenwoordiger in het Britse Lagerhuis, Jacob Rees-Mogg, zegt dat de regering dat van plan is. Speaker John Bercow zegt maandag te besluiten of de regering het akkoord die dag alsnog in stemming mag brengen.

Nu het akkoord vandaag niet is goedgekeurd is Johnson bij wet verplicht om de EU om uitstel van de brexit op 31 oktober te vragen, maar hij lijkt dat niet van plan. Johnson houdt vast aan die datum, zoals hij altijd heeft gezegd.

"Ik ga met de EU niet over uitstel onderhandelen en de wet verplicht me dat ook niet", zei hij. "Ik zeg tegen onze Europese vrienden precies hetzelfde als wat ik als premier steeds heb gezegd: verder uitstel is slecht voor dit land, slecht voor de EU en slecht voor democratie." Johnson hoopt dat het Lagerhuis het brexit-akkoord alsnog "met een overweldigende meerderheid" accepteert.

Bekijk hier de eerste reactie van Johnson na de stemming:

Correspondent Suse van Kleef vermoedt dat Johnson een slimmigheidje gebruikt om zich aan de wet te onttrekken. "Johnson zei dat hij niet over uitstel wil onderhandelen", zei ze op NPO Radio 1. "Dat is wat anders dan dat hij niet om uitstel vraagt, zoals de wet voorschrijft dat hij moet doen."

Van Kleef oppert de mogelijkheid dat Johnson die 'uitstelbrief' voor Brussel vanavond wel verstuurt, maar dat hij een tweede brief meestuurt waarin staat dat hij geen uitstel wil en ook niet opnieuw wil onderhandelen. Hij probeert ondertussen het bestaande akkoord wel voor 31 oktober door het parlement te krijgen. "Als dat lukt, vervalt zijn uitstelverzoek en is de brexit op 31 oktober alsnog een feit."

Een bron van de BBC in 10 Downingstreet zei dat Johnson de EU-leiders zal zeggen dat ze een eventueel verzoek van het parlement om de brexit uit te stellen, moeten negeren.

Brussel

In Brussel komen morgenochtend de ambassadeurs van de EU-landen bijeen om over de ontstane situatie te overleggen.

Correspondent Thomas Spekschoor verwacht niet dat zij moeilijk gaan doen. "Als ik een inschatting moet maken, zullen zij het besluit over het eventuele uitstelverzoek van Johnson voor zich uitschuiven tot dinsdag of woensdag. Maar als er uitstel nodig is, denk ik niet dat er iemand in de EU is die zal zeggen, dat doen we niet."

Correspondent Sander van Hoorn vult aan:

Op het moment van de stemming stonden grote delen van het centrum van Londen vol met demonstranten. Honderdduizenden tegenstanders van de brexit zijn op de been om een nieuw referendum. Ze zwaaien met EU-vlaggen en dragen borden met de oproep om de brexit te stoppen.

Het is op basis van de peilingen overigens allerminst zeker dat een nieuw referendum zou leiden tot een 'nee' tegen de brexit. De Britten zijn er nog altijd diep verdeeld over.

Bekijk hier reacties van de demonstranten.Zo'n duizend Koerden demonstreren in Amsterdam

In Amsterdam hebben zo'n duizend Koerden en sympathisanten gedemonstreerd tegen de militaire operatie van Turkije in het noorden van Syrië. Met vlaggen van de YPG-milities en spandoeken liepen ze van het Vondelpark naar het Museumplein.

Op borden van demonstranten werd de Turkse president Erdogan een monster genoemd. Ook riepen ze dat hij een kindermoordenaar is. Op de spandoeken stond dat een genocide in Koerdistan moet worden gestopt.

De politie en ME waren in groten getale aanwezig. De demonstratie verliep rustig, op een enkel incidentje na.

Woensdag liep in Rotterdam een demonstratie van Koerden uit de hand toen een groep Turkse tegendemonstranten zich bij het protest meldde. De politie pakte mensen op die bewapend waren met een ploertendoder, schroevendraaier en boksbeugel.

Ook in de Duitse stad Keulen gingen Koerden vandaag de straat op. Volgens persbureau DPA zijn daar zo'n vijfduizend mensen op afgekomen.

Naast de Koerden leven meer groepen in Nederland mee met de gebeurtenissen in Syrië. Zoals de Assyrische gemeenschap:Geweldsuitbarsting in Barcelona: 'Relschoppers getraind voor wat ze doen'

Ze zijn met hoogstens vierhonderd man. Donkere kleding, bijna altijd een hoodie en de gezichten tot de ogen afgedekt met sjaals. En alles wat ze om zich heen vinden is een wapen. Voor de een is het bord van een taxistandplaats een schild. Een ander trekt een paal uit een plantsoen en slingert die in het rond. Grote metalen plantenbakken worden weggesleept en als barricade ingezet.

Wie zijn deze relschoppers?

Het is de hele week al onrustig in Catalonië na de veroordeling maandag van een aantal separatistische leiders. Zo onrustig als het zaterdag is, is het nog niet eerder.

Honderden relschoppers zoeken de confrontatie met de politie.

L'Eixample, het modieuze centrum van Barcelona is in de negentiende eeuw systematisch gebouwd in vierkante huizenblokken, omzoomd door straten die op 133 meter van elkaar liggen. Met dezelfde precisie worden de straten in hoog tempo geblokkeerd.

Tientallen brandende barricades van gekantelde vuilcontainers liggen om de 133 meter - er is echt over nagedacht. Even verderop storten groepjes radicale jongeren zich op politiebusjes die geïsoleerd achterblijven. Ook een journalist van de Spaanse publieke omroep loopt klappen op.

Compleet onverwacht

"Niemand had dit geweld voorzien", zegt Pablo Iglesias, leider van de linkse partij Podemos tijdens een ontmoeting met buitenlandse correspondenten. Hij staat in nauw contact met Ada Colau, de burgemeester Barcelona. "Er was rekening gehouden met grote demonstraties na de veroordeling van de Catalaanse politici voor het organiseren van het referendum. Maar het geweld op deze schaal komt voor iedereen compleet onverwacht."

Voor diezelfde verrassing staan de huidige ordediensten in Catalonië - een mengelmoes van Catalaanse politieagenten Mossos d'Esquadra, nationale politiediensten en de Guardia Civil. Een week van ernstige ordeverstoringen in Barcelona, Tarragona en Girona brengt het saldo op meer dan honderd arrestaties en een veelvoud aan gewonden. Maar ook het - voor het eerst - inzetten van een waterkanon dat 25 jaar geleden werd overgenomen van de Israëlische politie brengt geen rust in de dichtbevolkte stadswijken.

Harde kern van actievoerders

"Achter de organisatie van onrust zit een harde kern van actievoerders die per dag de strategie bepaalt. Ze hebben hun eigen communicatiesystemen. Het kan niet anders dan deze mensen getraind zijn voor wat ze doen", citeert La Vanguardia een anonieme onderzoeker bij de politie. "Anders valt niet te verklaren hoe we in vier dagen in Barcelona van nul geweld tot de totale verwoesting zijn gekomen."

De aandacht van het openbaar ministerie concentreert zich vooral op de anonieme, en tot deze week volkomen onbekende groep Tsunami Democràtic die achter de meeste radicale protesten zou zitten.

Naar voorbeeld van Hongkong

De groep opereert naar voorbeeld van actievoerders in Hongkong via een eigen app, waar je alleen naar binnen komt met een unieke QR-streepjescode. De app maakt het mogelijk via geo-lokalisatie acties te volgen en aan te sturen. De protesten worden op het laatste moment verspreid via een Telegram-account. De groep zou in ieder geval maandag, achter het platleggen van een terminal van vliegveld El Prat hebben gezeten. Zeker honderd vluchten moeten worden geschrapt. Een getroffen Franse passagier overleed na een hartinfarct.

Ruim tweehonderd agenten raakten deze week gewond door de rellen, ook 107 politieauto's moesten het ontgelden. Achthonderd vuilcontainers en auto's werden verbrand. Achter de geweldsuitbarsting zouden niet alleen radicale Catalaanse separatistische jongeren zitten. Al jarenlang in de stad gevestigde Italiaanse, Griekse en Franse anarchisten zouden meedoen aan het geweld, "met als enig doel het kapot maken van de openbare orde". Onder de arrestanten zitten in ieder geval Engelsen, Marokkanen en Roemenen, weet een zegsman bij de Mossos. Ook twee Nederlanders werden afgelopen nacht aangehouden en korte tijd vastgezet.

Een website van Tsunami Democratie werd gisteren op last van de Nationale Rechtbank gesloten, al had dat weinig zin. Onmiddellijk verschenen op internet replica's van de site. En daarop ook de tekst: "Onze site wordt geblokkeerd door de Spaanse staat dankzij de medewerking van de grote telecombedrijven. De censuur is begonnen. De vraag is: Valt een tsunami te stoppen?"

Ook op Twitter en Instagram een groep met dezelfde naam Tsunami Democràtic nog altijd actief. De rechtbank onderzoekt vooral of de groep voor terroristisch geweld kan worden aangeklaagd.

2200 agenten uit Madrid

In Barcelona blokkeren lange colonnes politiebussen met daarvoor vermoeid kijkende politieagenten in gevechtstenue de meest gevoelige instellingen. Daaronder het hoofdbureau van politie, de Spaanse regeringsdelegatie, de ferryterminal en het grote station Sants. Vanuit Madrid zijn nu 2200 agenten naar Catalonie gestuurd. Op de gevechtstenues verraden uiteengespatte verfbommen de gespannen dagen.

Voor vandaag zijn er opnieuw demonstraties aangekondigd. Daarna lijkt de volgende nacht van charges en heftige gevechten onontkoombaar.Turkije: tientallen ontsnapte IS'ers opnieuw vastgezet

Het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat 41 aanhangers van Islamitische Staat opnieuw zijn vastgezet na hun vlucht uit een kamp in Noord-Syrië.

Eerder waren al 195 vermoedelijke IS'ers opnieuw gevangengenomen, zegt minister Soylu. Volgens een tv-station dat wordt geleid door de Turkse staat, worden de buitenlandse IS'ers naar een gebied in de buurt van Aleppo gebracht dat in handen is van Turkije.

De Turkse president Erdogan beschuldigt de Syrisch-Koerdische strijdkrachten ervan dat ze tijdens de Turkse aanval honderden IS'ers en hun familie hebben vrijgelaten.

Repatriëren of niet?

In verschillende westerse landen woedt een discussie over het terughalen van de vrijgekomen IS-sympathisanten. Het Nederlandse kabinet blijft bij het standpunt om ze daar te laten. Gisteren meldde de Britse krant The Guardian dat België, Duitsland en Frankrijk de mogelijkheden onderzoeken om vrouwen en kinderen te repatriëren. Dat bericht werd door bronnen in het Belgische kabinet ontkend.

Afgelopen donderdag werd er tussen de VS en Turkije een vijfdaags staakt-het-vuren afgesproken, zodat de Koerdische YPG-milities de kans hebben om zich terug te trekken. Turkije en de Koerdische strijders in Syrië betichten elkaar ervan zich niet aan de afspraken te houden.

Via internationale persbureaus werden gisteren foto's gepubliceerd van rook boven de Syrische grensstad Ras al-Ain. Het is niet duidelijk wat die rook veroorzaakt heeft.Opnieuw berovingen met pepperspray op ADE, 130 feestgangers naar ehbo

Bij een optreden van dj Martin Garrix in de Amsterdamse RAI zijn vannacht tientallen mensen beroofd. Onbekenden spoten de bezoekers pepperspray in het gezicht en stalen sieraden, geld en mobiele telefoons.

"Ik stond te genieten van het concert, ik ben fan van zijn shows", vertelt een bezoeker bij AT5. "Toen zag ik mensen weglopen en kreeg ik zelf ook een scherp gevoel in mijn keel en ogen. Bij de ehbo waren al meer mensen met dezelfde klachten. Ik ben heel lang bezig geweest met uitspoelen, ik bleef ook maar hoesten. Dat heeft een half uur geduurd."

De politie laat weten dat de afgelopen nacht zo'n 130 personen zijn behandeld door de ehbo. Hoeveel mensen waardevolle spullen kwijt zijn, is nog niet duidelijk. Ook is nog onbekend hoeveel zakkenrollers er actief waren op het dancefeest. De politie roept gedupeerden nadrukkelijk op om aangifte te doen.

"Ik vind het vreselijk voor de mensen die vannacht last hebben gehad van het pepperspray-incident tijdens mijn show", schrijft de dj, die in het echt Martijn Garritsen heet, op sociale media. "En ik kan er met mijn hoofd niet bij dat er mensen zijn die dit soort dingen doen." De dj is wel tevreden over het optreden. "Ondanks deze vervelende situatie was het wel een heel bijzondere avond."

Herhaling van vorig jaar

De actie met pepperspray lijkt een herhaling van vorig jaar, Ook toen werd bij een optreden van Martin Garrix tijdens het Amsterdam Dance Event met pepperspray gespoten, ook toen aan de rechterkant van de zaal in de RAI. "Ik snap niet hoe dit nu weer heeft kunnen gebeuren. Je wordt echt goed gefouilleerd. Je jas, je tas, alles wordt nagekeken", zegt een bezoeker bij NH Nieuws.

Een andere bezoeker zegt tegen de NOS juist niets gemerkt te hebben van de goede beveiliging. Waardeloos, vindt hij. "Vorig jaar was het niet goed, en dit jaar was dat niet anders", zegt de 24-jarige Pieter. "De bewaker zei: 'goedenavond, loop maar door'. En dat zei hij ook tegen een vriendin en een vriend van mij. Ik ben niet aangeraakt."

De actie van vorig jaar herinnert hij zich nog. Ook dit jaar had hij door dat er iets aan de hand was. "Ik stond rechts en dacht: het is weer zover. We zijn toen wat dichter naar de nooduitgang gelopen, zodat we vroeg naar buiten konden. Na een minuut of twee, drie was de prikkel weg."

'Heel vervelend'

"Dit is natuurlijk heel erg vervelend", reageert een woordvoerder van het Amsterdam Dance Event over het pepperspray-incident. "Je ziet het vaker, mensen maken misbruik van het feit dat er heel veel mensen samen komen." Volgens de woordvoerder is er niet heel veel wat de organisatie kan doen. "We fouilleren iedereen uitgebreid bij de ingang, meer kunnen we niet doen. Alle tassen en jassen worden gecheckt."Coalitie: verplichte integriteitstoets voor wethouders

Coalitiepartijen CDA en ChristenUnie willen dat er een verplicht integriteitsonderzoek komt voor kandidaat-wethouders. Ook moeten lokale partijen hun inkomsten verplicht openbaar maken, wil D66. Ze komen met deze voorstellen nadat twee Haagse wethouders van de lokale partij Groep de Mos worden verdacht van corruptie.

Sommige gemeenten kiezen al voor een integriteitsonderzoek bij de benoeming van wethouders, maar dat is niet in alle gemeenten zo. Den Haag koos ook niet voor zo'n onderzoek.

"Het ontbreken van integriteitsonderzoek en onvoldoende transparantie over hun inkomsten maakt ons lokaal bestuur kwetsbaar. We moeten alles doen om te voorkomen dat een situatie zoals bij het gemeentebestuur van Den Haag zich herhaalt", zegt CU-Kamerlid Van der Graaf.

Ondermijning voorkomen

Bij een integriteitsonderzoek wordt gekeken naar functies in het verleden, nevenfuncties en andere kwetsbaarheden. De verplichting van dit onderzoek moet wat CDA en CU betreft voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen van 2022 geregeld zijn. "Zo'n onderzoek voordat iemand is benoemd kan voorkomen dat beïnvloeding ook nog eens ondermijning wordt", zegt CDA-Kamerlid Van der Molen.

D66 ondersteunt het voorstel en ook de VVD is positief. Wel wijst D66 er op dat een verplichte screening extra kosten voor de gemeenten met zich meebrengt. "Voor die financiering moeten wij als overheid zorgen", zegt Kamerlid Den Boer (D66). De D66'er dient binnenkort een plan in om lokale partijen te verplichten hun financiering openbaar te maken.

Minister Ollongren heeft wetgeving in de maak om het het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag verplicht te stellen voor kandidaat-wethouders. Ook worden er integriteitstoetsen en gedragscodes ontwikkeld voor kandidaat-bestuurders, een verplichting zit daar nog niet in.17e eeuws schilderij in stadhuis Bolsward zwaar beschadigd

Het vier eeuwen oude schilderij Salomons Oordeel in het monumentale stadhuis van Bolsward is zwaar beschadigd. Het werk van een onbekende meester vertoont grote barsten en scheuren.

Houten steunplankjes zijn verbogen door houtworm. De schildering zelf is door houtwerking gekrompen waardoor de lijst te groot is geworden. Restauratie kost zeker 50.000 euro, is de schatting van deskundigen.

"Het schilderij hing altijd in een ruimte vlak bij de ingang van het stadhuis", zegt Cor Greydanus van de stichting Bolswards Historie bij Omrop Fryslân. "Daardoor schommelde de temperatuur nogal snel. Dat heeft het schilderij geen goed gedaan."

De beschadiging van het schilderij is de tweede grote tegenvaller bij de grote opknapbeurt van het stadhuis van de Friese stad. Eerder bleek dat een deel van de oude toren op instorten stond omdat het hout was aangetast door de bonte knaagkever. Dat deel van de toren werd er eind september afgehaald en wordt nu gerestaureerd.

De kachel stond lange periodes niet aan

Het probleem is dat sinds 2011, toen de gemeente Bolsward opging in de gemeente Súdwest-Fryslân, het stadhuis alleen nog in gebruik is voor ceremoniële functies.

"Toen werd het stadhuis niet meer iedere dag gebruikt, en daardoor waren er ook lange perioden dat de kachel helemaal niet aan stond. Ook vocht kreeg daardoor een kans", aldus Greydanus. "De laatste jaren is het snel gegaan."

Bolswards Historie heeft het geld voor een restauratie niet op kas, maar hoopt het zo snel mogelijk bij elkaar te hebben door bijdrages te vragen aan inwoners en bedrijven in de stad.

"Het is een bekend schilderij voor iedereen. Het hing op een prominente plek, dus iedereen die in het stadhuis is geweest, heeft het wel gezien", aldus Greydanus. Het schilderij is alvast naar een restauratieatelier in Makkum gebracht.Auto botst op kei van Keistad Amersfoort

Een automobilist is vanochtend vroeg op de kei gereden die op het talud bij de afrit Amersfoort aan de snelweg A28 staat. De man werd ter plekke nagekeken door ambulancepersoneel maar lijkt ongedeerd.

Het is onduidelijk wat de oorzaak van het ongeluk is, meldt RTV Utrecht. De afrit van de A28 was korte tijd afgesloten maar is inmiddels weer open.

De kei staat bij de afrit omdat Amersfoort in de volksmond Keistad wordt genoemd. Dat is al zo sinds 7 juni 1661 toen vierhonderd Amersfoorters in het kader van een weddenschap een zwerfkei met een gewicht van meer dan 7000 kilo van het nabijgelegen Soesterberg naar Amersfoort sleepten.

Die kei was tijdens de IJstijd opgestuwd en op de Utrechtse Heuvelrug terechtgekomen. Nu staat de originele kei in het centrum van Amersfoort op een voetstuk. Elders, zoals langs de A28, staan replica's.Johnson zoekt in Lagerhuis naar steun voor brexitdeal

In het Britse Lagerhuis is het debat gaande over de brexitdeal die premier Johnson afgelopen week sloot met de Europese Unie. Johnson kreeg als eerste het woord en probeerde de parlementariërs ervan te overtuigen voor het akkoord te stemmen.

Volgens de premier kan zijn deal de kloof overbruggen die de afgelopen jaren in de Britse politiek is ontstaan over brexit. "Laten we een akkoord goedkeuren dat het land kan helen."

Er is geen gelegenheid meer voor uitstel, zei Johnson. "De tijd is gekomen om dit te regelen. Nieuwe onderhandelingen zijn niet meer mogelijk. Dit is de best mogelijke oplossing om een no-deal-brexit te voorkomen."

Oppositieleider Corbyn herhaalde dat zijn partij tegen Johnsons deal is. Hij heeft vooral economische bezwaren en is bijvoorbeeld bang dat banen op de tocht komen te staan. "Hij heeft de deal alleen maar slechter gemaakt."

Het debat in het Lagerhuis belooft ongekend spannend te worden. Johnson heeft hulp nodig van oppositiepartijen en oud-fractiegenoten, omdat zijn eigen Conservatieven in de minderheid zijn.

Verderop in het centrum van Londen zijn duizenden mensen op de been gekomen om de politiek om een tweede referendum te vragen. Ze willen dat alle Britten de mogelijkheid krijgen om hun mening te geven over deze brexitdeal.

Eerst stemming over amendement

Overigens is het nog de vraag of het vandaag überhaupt tot een stemming over de brexitdeal komt. Eerst wordt nog gestemd over een amendement waarin staat dat het parlement alle wetgeving over de brexit moet goedkeuren voordat over de deal wordt gestemd.

De indieners zijn bang dat zonder deze garanties het Verenigd Koninkrijk eind deze maand alsnog zonder deal uit de EU zal treden, omdat voorstemmers hun steun voor de ratificatie in de tussentijd zullen intrekken.

Johnson is geen voorstander van het zogenoemde Letwin-amendement en zei dat hij hoopt dat er vandaag gewoon een stemming komt over de deal. Als het wordt aangenomen, zou dat in de praktijk betekenen dat de brexit per 31 oktober heel lastig wordt en dat Johnson vervolgens om uitstel moet vragen aan de EU.Mijnwerkers omgekomen na dambreuk Siberië

In Siberië zijn zeker vijftien mijnwerkers omgekomen toen een dam bij een reservoir van een goudmijn het begaf. Een grote hoeveelheid water stroomde twee provisorische slaapruimtes in de mijn binnen.

Meer dan tien mensen zijn gewond uit de schacht gehaald. Volgens het Russische ministerie voor Noodgevallen worden nog dertien mijnwerkers vermist.

Rusland heeft extra hulpverleners naar het gebied in de regio Krasnojarsk gestuurd. In totaal zijn er zo'n 270 mensen betrokken bij de reddingsoperatie.

Vermoedelijk is de dam bezweken door de grote hoeveelheid regen die er de laatste tijd in het gebied is gevallen. De Russische autoriteiten onderzoeken of de mijn voldeed aan de veiligheidsvoorschriften.Naar boven Up

Media

Zoeken we op

Google

Dagen te gaan tot

17666

dagen te gaan tot
Free Willy
Dagen te gaan op Mingy!

Het goede doel!

Mingy en IFAW

Het goede doel!

Mingy en cliniclowns

Het goede doel!

Mingy en het Rodekruis

Het goede doel!

Mingy en cliniclowns