Mingy zegt " De "oh nee seconde": de seconde waarin je je realiseert dat je iets vreselijks stoms hebt gedaan en het te laat is om het nog te stoppen. "

De nieuwste berichten op https://nos.nl
Henk Krol weer lijsttrekker 50Plus: 'We tellen mee'

Henk Krol is herkozen als partijleider van 50Plus. Dat is bekendgemaakt op het partijcongres in Apeldoorn. Het bestuur had de 69-jarige Krol voorgedragen omdat hij "onvermoeibaar opkomt voor de belangen van ouderen in Nederland".

Krol was de enige kandidaat, 89 procent van de leden stemde voor zijn benoeming. "Misschien krijg ik nu een andere bijnaam: Kim Krol-il", grapte de partijleider, refererend aan de voormalig Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il.

In zijn toespraak keek hij terug op het decennium dat de partij bestaat. "Tien jaar geleden: ons werd geen lang leven voorspeld. Acht jaar geleden: veel ruzies. Dat imago werd door ons opgeroepen en door onze tegenstanders bevestigd. Zes jaar geleden: alle onderwerpen van 50Plus werden ineens ook besproken door andere partijen. En kijk eens de afgelopen jaren... We tellen mee."

Na de speech van Krol werd een 'Noord-Koreaanse' video vertoond:

Maar het ging niet alleen over het verleden. Krol sprak bijvoorbeeld over de pensioenen: "We moeten niet langer dulden dat ze al 11 jaar niet zijn geïndexeerd."

En het ging over armoede en onzekerheid bij ouderen: "Dat heeft onze absolute aandacht". En over leeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarkt: "Een baan niet krijgen omdat je boven de 45 bent, is net zo erg als een baan niet krijgen omdat je een bepaalde huidskleur hebt."

Er werd ook nog een opvallend initiatief bepleit op de vergadering van de partij die is opgericht voor 50-plussers:

Dat hij is herkozen als partijleider, betekent dat Krol bij de komende Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021 de lijst aanvoert. "En we willen dan nadrukkelijk meeregeren. We willen naar de zaal waar de ministers vergaderen."

50Plus heeft nog geen andere lijsttrekker dan Krol gehad. Hij trok de kar bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 en 2017. De partij heeft op dit moment vier zetels in de Tweede Kamer.SP-congres: een nieuwe voorzitter en een 'nieuwe tijd'

"De tijd is gekomen voor een ander licht." Het was het thema van de toespraak van partijleider Lilian Marijnissen op het SP-congres in Nieuwegein. Dat andere licht moet gaan schijnen in Nederland, maar ook in de partij die de afgelopen vier verkiezingen verloor.

Om met de partij te beginnen, die koos vandaag een nieuwe voorzitter: Jannie Visscher. De 58-jarige Visscher is raadslid in Eindhoven en was eerder wethouder. Ze was door het partijbestuur voorgedragen en kreeg ongeveer twee derde van de stemmen.

"We zijn een partij van woorden én daden", zei Visscher in haar toespraak. "Dat is vandaag harder nodig dan ooit."

De kersverse voorzitter wil graag blijven samenwerken met haar tegenkandidaat Patrick van Lunteren:

Visscher volgt Ron Meyer op, die vier jaar voorzitter was. Meyer besloot zich niet meer verkiesbaar te stellen voor een nieuwe termijn na de nederlaag bij de Europese verkiezingen van afgelopen voorjaar. De SP ging toen van twee naar nul zetels in het Europees Parlement.

Partijleider Marijnissen erkende in haar toespraak, waarmee het congres werd afgesloten dat de verliezen "even"pijn hebben gedaan. Maar ze wilde het vooral hebben over nieuwe plannen: de politiek en de economie moeten worden hervormd, de aarde moet beter worden beschermd en de rijkdom moet beter worden verdeeld.

Ze pleitte voor discussie binnen de partij. "Het ergste wat ons kan overkomen is blijven hangen in oude gedachten en blijven steken in het eigen gelijk." Ze pleitte voor samenwerken, bijvoorbeeld met GroenLinks en de PvdA: "Links hoort er te zijn voor gewone mensen." En ze wil samenwerken met milieubewegingen: "Tegen de grote vervuilers en voor een rechtvaardig klimaatbeleid."

Winnen

"Het neoliberalisme heeft 25 jaar lang de politiek in ons land bepaald. Het vreemde idee dat mensen alleen voor zichzelf moeten zorgen. Het rare idee dat de markt het wel oplost." Daar verzet de SP zich tegen, zei Marijnissen. "Tegen een politiek die de ongelijkheid doet toenemen, die mensen tegen elkaar opzet."

Ze hekelde de PVV en Forum voor Democratie. "We gaan onze toekomst toch niet overlaten aan de haatpreken van Wilders? Of de lavendelpolitiek van Baudet?"

Dus moet het anders, vindt Marijnissen. "Hoe de nieuwe tijd eruit zal zien, dat weet nog niemand. Wat ik wel weet, is dat de kansen voor de SP groot zijn." De partij gaat zich de komende tijd buigen over een nieuw verkiezingsprogramma.

Ook Nieuwsuur bezocht het congres en maakte er deze reportage:SP kiest nieuwe voorzitter, maar Marijnissen is boegbeeld

De afgelopen jaren waren ze misschien wel even zichtbaar bij de SP: fractievoorzitter Lilian Marijnissen en partijvoorzitter Ron Meyer. Dat moet veranderen, vinden de twee kandidaten die strijden om de opvolging van Meyer. "Marijnissen is het boegbeeld, wij gaan naar de achtergrond." Zaterdag wordt op het SP-congres in Nieuwegein bekend wie de nieuwe voorzitter wordt.

Aan het einde van het jaar waarin de partij halveerde in de Provinciale Staten en verdween uit het Europees Parlement moeten de scherven op het congres bijeen worden geveegd. Fractievoorzitter Marijnissen wil het jaar maar al te graag achter zich laten en vooruitkijken.

Duidelijk is dat zij de enige kapitein op het socialistische schip wordt. Na drie verloren verkiezingen besloot partijvoorzitter Meyer dit voorjaar op te stappen. Een van zijn mogelijke opvolgers wil zich vooral focussen op de organisatie van de partij. "De partij was afgelopen tijd los zand", zegt kandidaat Jannie Visscher. "Daar wil ik weer een geheel van maken."

Excuses en schouderklopjes

De partij droeg het Eindhovense raadslid voor als nieuwe voorzitter. Patrick van Lunteren uit Breda neemt het tegen haar op. De Bredanaar wil verder gaan en vindt dat de nieuwe voorzitter excuses moet aanbieden voor hoe de partij heeft gehandeld. "

SP'ers die actief zijn voor ons horen als we verliezen alleen maar dat we nog harder aan het werk moeten en nog meer folders verspreiden. Die SP'ers verdienen excuses." Hij wil dat resultaten weer meer gevierd gaan worden in de partij en dat er schouderklopjes worden uitgedeeld.

Hij noemt het Hans Brusselmansfilmpje dat de SP maakte rond de Europese verkiezingen het dieptepunt van de negatieve manier waarop de partij zijn campagnes vaak insteekt en wil met een positief eigen verhaal komen. "Wij hadden in de vorige periode in zes provincies bestuurders, de successen die zij boekten hadden we moeten gebruiken in de campagne. Maar wij noemden de campagne 'Reken af!'. Dat vind ik niet slim."

Ook Marijnissen wil dat de SP minder negatief wordt en dat successen worden geclaimd. Ze wil vaker met andere partijen moties indienen en meer samenwerken, zoals de partij deed met het CDA rond de kinderopvangtoeslag en met de ChristenUnie op arbeidsmigranten. Daarnaast wil de partij zich meer richten op het klimaat.

Bij de SP was Jan Marijnissen jarenlang zowel partijvoorzitter als fractievoorzitter en daarmee het absolute gezicht van de partij. Nadat hij vier jaar geleden terugtrad als voorzitter nam vakbondsman Ron Meyer het van hem over en die trad behoorlijk op de voorgrond, naast Marijnissen. "Wij moeten ervoor zorgen dat de machinekamer goed draait", zeggen beide kandidaten van nu. "Maar die rollen moet je zuiver uit elkaar houden. Mij zul je niet veel op tv zien als voorzitter", zegt Van Lunteren.Fractie-Otten in Eerste Kamer achter stikstofwet; steun neemt toe

De kans is steeds groter dat de stikstofwet van het kabinet zal worden aangenomen. De drie leden van de fractie-Otten in de Eerste Kamer zullen de wet steunen, zei Otten na een gesprek op het Torentje met premier Rutte en minister Hoekstra.

Volgende week behandelt de Eerste Kamer de wet waarmee het kabinet de stikstofcrisis aanpakt en de bouw weer op gang wil helpen; volgens die wet is geen vergunning meer nodig als de stikstofuitstoot van een bouwproject onder een bepaalde waarde blijft. Verder staan er regels in voor stikstof-arm veevoer.

Steun oppositie vereist

De Tweede Kamer nam de wet vorige week aan, maar omdat de coalitie maar 32 van de 75 zetels in de Eerste Kamer heeft, is daar ook steun nodig van een aantal oppositiepartijen. Leden van het kabinet praten daarover deze week met veel leden van de oppositie. Naar verluidt is het kabinet ook bereid om handreikingen te doen.

PvdA-leider Asscher wil onder meer dat er meer woningen worden gebouwd en dat er meer wordt geïnvesteerd in de natuur. Zijn GroenLinks-collega Klaver wil een plan dat uiteindelijk leidt tot halvering van de uitstoot van stikstof.

Recessie afwenden

Otten zei na het gesprek op het Torentje dat hij het geen geweldige wet vindt, maar dat hij een recessie wil afwenden. "Wij laten de Nederlandse economie niet stikken." Hij voegde eraan toe dat met de wet mensen in de bouw weer aan de slag kunnen en dat projecten op het gebied van de infrastructuur kunnen worden hervat. Naar eigen zeggen heeft Otten geen concrete eisen gesteld in ruil voor zijn steun: "Wij zijn niet van de chantagepolitiek."

Forum voor Democratie, de partij waarvoor Otten oorspronkelijk in de senaat was gekozen, ziet niets in de stikstofwet.

Het ziet ernaar uit dat in de senaat behalve de regeringspartijen en de groep-Otten in elk geval ook de SGP voor de wet zal stemmen. Dan zou het kabinet nog één extra stem nodig hebben voor een meerderheid.Rutte: debat over nexit is 'waanzin'

Een debat over het verlaten van de Europese Unie door Nederland is waanzin, vindt premier Rutte. PVV-leider Geert Wilders wil, nu nagenoeg vaststaat dat de Britten op 31 januari de EU verlaten, zo snel mogelijk een debat in de Tweede Kamer om dat voorbeeld te volgen.

Na afloop van de EU-top in Brussel zei Rutte dat je nooit het machtigste handelsblok ter wereld moet willen verlaten. "Natuurlijk is het niet allemaal perfect. De vergaderingen zijn niet efficiënt, de besluitvorming is heel erg traag, maar het is voor Nederland niet goed om eruit te stappen."

De premier zei met alle mogelijke middelen te strijden tegen een vertrek uit de EU. Hij vreest dat bij een nexit de banen van twee miljoen mensen op de tocht komen te staan. "Dat is echt belachelijk. In deze onzekere wereld ga je ons land opeens vol in de wind zetten."

Barnier

Het verlaten van de EU is ook niet echt makkelijk. Nu de Britten waarschijnlijk op 31 januari vertrekken, begint een nieuwe fase. De Europese leiders hebben vandaag formeel Michel Barnier aangewezen als onderhandelaar om een nieuw handelsverdrag af te sluiten. Hij leidde ook de onderhandelingen over de 'scheiding'.

Rutte maakt zich grote zorgen over de economische toekomst van het Verenigd Koninkrijk. Verhalen over een Singapore aan de Theems, waarover premier Johnson het vaak heeft, noemt hij dromen. "De relatie tussen het Britse bedrijfsleven en het Europese vasteland is zo intensief, dat kun je niet met dromen compenseren."Kabinet wil economische groei aanjagen

Het kabinet wil de economie de komende twintig jaar extra aanjagen om de inkomens van huishoudens te kunnen laten groeien. Het is bang dat de welvaartstoename vooral gaat naar de collectieve lasten, maar niet naar de huishoudens.

Dit kabinet wil daarom plannen ontwikkelen om de economische groei verder te stimuleren, staat in de 'groeibrief' die het vanmiddag heeft gepubliceerd. Deze regeerperiode zouden al beslissingen moeten worden genomen over investeringen in de toekomst, maar vooral volgende kabinetten zouden geld moeten vrijmaken.

Niet vrijblijvend

Toch is het maken van plannen niet vrijblijvend, zegt minister Wiebes van Economische Zaken. "Als we niets doen, gaat de verwachte economische groei op aan de stijgende kosten van de collectieve voorzieningen", benadrukt hij. Volgens Wiebes kunnen we de komende jaren niet om de stijgende kosten van bijvoorbeeld de zorg, de pensioenen en defensie heen.

"Net als de afgelopen decennia. Ondanks de crisis is de welvaart de afgelopen twintig jaar met zo'n 20 procent gestegen, maar de inkomens van de huishoudens niet. Ze verwachten dat ze er de komende jaren wel wat bij krijgen. Het kabinet wil ook dat de mensen het echt gaan voelen, maar dat gaat niet vanzelf."

De bewindslieden willen het 'verdienvermogen van Nederland' versterken door in te zetten op een 'top-6', zoals Wiebes het noemt. "Er zijn gedurfde stappen nodig, veel groter dan we tot op heden namen. De ideeën zijn niet nieuw. We weten eigenlijk al heel lang wat we moeten doen, maar het gaat om het lef om het ook echt te doen."

Onderwijs op topniveau

Het kabinet wil het basis- en middelbaar onderwijs weer op topniveau krijgen. Daarvoor zou een volledig nieuwe leermethode ontwikkeld moeten worden om kinderen op hun eigen niveau zo goed mogelijk te stimuleren. Verder zouden mensen zich tijdens hun hele loopbaan moeten blijven ontwikkelen.

"Een leven lang leren", noemt het kabinet dat. Ook wil het de trend keren om steeds meer in deeltijd te werken. "We willen mensen niet verplichten voltijds te werken, maar we willen het wel makkelijker maken."

De andere speerpunten liggen voor de hand. "Internationale organisaties wijzen er al veel langer op dat Nederland meer moet investeren in onderzoek en ontwikkeling", zegt Wiebes. Hij wil dat in Nederland wetenschappelijk onderzoek, research en ontwikkeling in het bedrijfsleven en start-ups veel nauwer in samenspraak opereren. De economie kan ook alleen maar groeien als de infrastructuur fors wordt ontwikkeld.

Klimaatopgave biedt kansen

Volgens het kabinet biedt de klimaatopgave ook kansen voor de Nederlandse economie. "We staan voor drie grote transities: in de landbouw, in de energiesector en in de zware industrie. Als we dat goed doen, wordt Nederland een aantrekkelijk vestigingsland voor nieuwe industrie en bedrijvigheid. Doen we het verkeerd, prijzen we ons uit de markt en veroudert onze economie."

De nieuwe visie op economisch beleid is een grote verandering ten opzichte van de nu zeer terughoudende opstelling van de overheid. Het devies nu is vooral niet in te grijpen in de markt. Volgens Wiebes moet dat anders, zoals ook al te zien is bij het klimaatbeleid.

"We onderkennen hiermee dat er veel meer regie van de overheid nodig is om ontwikkelingen in gang te zetten. We onderkennen ook dat er forse investeringen van de overheid nodig zijn." Het kabinet zegt nog niet waar dat geld vandaan moet komen. In het voorjaar wil het de plannen voor een investeringsfonds bekendmaken.Topambtenaar Hasekamp directeur Centraal Planbureau

Pieter Hasekamp wordt de nieuwe directeur van het Centraal Planbureau (CPB). Het kabinet heeft hem benoemd als opvolger van Laura van Geest, die naar de Autoriteit Financiële Markten vertrekt.

Het CPB maakt economische prognoses en analyses en geldt als de rekenmeester van het kabinet.

De econoom Hasekamp (54) is nu topambtenaar bij het ministerie van Financiën. Daarvoor was hij onder meer directeur van Zorgverzekeraars Nederland en ambtenaar op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De benoeming van Hasekamp gaat in op 1 maart.Fiscus belt ouders om zwartgelakte dossiers kinderopvangtoeslag

De ouders die deze week een dossier over hun kinderopvangtoeslag kregen met zwartgelakte pagina's krijgen meer uitleg over hun zaak. Dat heeft staatssecretaris Snel gezegd na afloop van de wekelijkse ministerraad.

"We hebben telefoontjes gepleegd met de ouders, en gezegd dat wij graag bij ze langskomen", zei Snel. Hij voegde toe dat de ouders recht hebben op meer informatie. "We gaan uitleggen waarom zij als potentiële fraudeur zijn aangemerkt."

Volgens de staatssecretaris zaten er goede bedoelingen achter het vrijgeven van de dossiers, namelijk om de ouders zo snel mogelijk op de hoogte te brengen. Maar daarbij zijn wel fouten gemaakt, geeft hij toe. "De presentatie ziet er slecht uit en in sommige dossiers is er te weinig weggehaald." Dat gaat bijvoorbeeld om gegevens van andere ouders.

Lakbeleid

Volgende week debatteert de Tweede Kamer met Snel over wat hij "het lakbeleid" noemt. Hij begrijpt dat Kamerleden er vragen over hebben. Hij vindt zelf ook dat er meer oog moet zijn voor "de menselijke maat" en dat het niet de bedoeling is dat mensen zich door de overheid beledigd in plaats van geholpen voelen.

Nazmiyue Karaduman ontving zo'n dossier en weet nog steeds niet wat zij volgens de Belastingdienst fout heeft gedaan:

Er zijn nog 150 ouders die hun dossier hebben opgevraagd. Bij hen zal het beter gaan, belooft Snel. Hij zegt ook toe dat de ongeveer 300 ouders die recht hebben op compensatie volgende week een persoonlijke brief van hem krijgen. "En voor de kerst hebben zij het geld op hun rekening."

Een klein deel van deze ouders krijgt geen compensatie. Bij deze mensen heeft de Belastingdienst "ernstige onregelmatigheden" in hun aanvraag gevonden, zoals een niet bestaand kind dat zogenaamd opvang heeft gehad. Een commissie van onafhankelijke deskundigen controleert deze gevallen nog.Boerenprotest Eindhoven Airport voorbij, extra zware avondspits blijft uit

Het boerenprotest bij Eindhoven Airport is voorbij, nadat zo'n honderd trekkers toestemming kregen van de politie om "een rondje" te rijden bij het vliegveld.

Toen de boeren de ronde hadden gereden, verlieten de meeste meteen het vliegveld. Daarmee kwam een einde aan een actie die was georganiseerd door protestbeweging Farmers Defence Force. Het protest veroorzaakte ruim twee uur lang flinke verkeershinder op de A2 en op de wegen rond de luchthaven.

De avondspits werd niet extra zwaar door de vele trekkers op de weg. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat zei dat het druk was op de weg, "maar dat is het altijd op vrijdagavond".

Speldenprik

De boeren kwamen uit Den Bosch, waar honderden boeren protesteerden bij het provinciehuis. Daar werd vandaag vergaderd over het stikstofbeleid. Volgens de boeren zijn de provinciale stikstofmaatregelen in Noord-Brabant strenger dan in de rest van het land.

Een boer uit het Brabantse Mill zei tegen Omroep Brabant dat rond 14.00 uur het besluit werd genomen om naar het vliegveld te gaan. Het bleef lang onduidelijk wat de boeren precies van plan waren. Eerder zeiden sommige demonstranten dat ze het vliegveld wilden bezetten.

Farmers Defence Force-voorman Mark van den Oever zei aan het einde van de middag tegen Omroep Brabant dat de actie bedoeld was als "speldenprik", als opmaat naar grotere acties volgende week.

Zowel in Amsterdam, Den Bosch als Eindhoven werd er gestaakt. Zo verliep de dag:

De boeren trokken eerst met hun trekkers in colonne over de A2, met zo'n 40 kilometer per uur. Vervolgens verlieten de boeren de snelweg, om via de provinciale weg door te rijden naar de luchthaven.

Politieagenten en ME-busjes hadden zich toen al opgesteld op de toegangswegen naar het vliegveld. Ook waren wegen afgezet.

Een woordvoerder van Eindhoven Airport meldde dat het protest geen invloed had op het vliegverkeer. Wel adviseerde de luchthaven reizigers eerder te vertrekken vanwege de verkeerschaos.

Supermarkten

Vicepremier De Jonge zei na de ministerraad dat acties erbij horen, maar hij riep de boeren op wel rekening te houden met anderen en in gesprek te blijven. Hij verwees daarbij ook naar de mogelijke blokkades van supermarkten, volgende week woensdag. "Je dient werkelijk geen enkel doel als je andere ondernemers pest of als je mensen dwarszit", zei De Jonge.

"Als je mensen echt wilt overtuigen van je punt, lijkt mij dat met je dikke trekker voor een supermarkt gaan staan niet de manier is om anderen te overtuigen van wat je vindt", voegde de vicepremier eraan toe. Maandag praat het kabinet opnieuw met een delegatie van de boeren.

Twee boeren die bij het protest in Amsterdam waren, leggen uit waarover ze boos zijn:Minister Slob wil opheldering over kosten College Tour

Minister Slob van Media wil opheldering van de omroepen BNNVARA en NTR over de kosten van het programma College Tour. Die zijn met 42,7 procent toegenomen sinds Matthijs van Nieuwkerk het programma presenteert, bleek deze week uit een rapport van de Algemene Rekenkamer.

Dat is anders dan het ministerie eerder was voorgesteld, zegt Slob. Dit voorjaar stelde VVD-Kamerlid Aartsen vragen over de kwestie. Daarop antwoordde de minister dat de kostenstijging gering was. "En nu blijkt het om een forse stijging te gaan. Daar zit dus licht tussen en daar wil ik opheldering van de omroepen over krijgen", zegt de minister.

Meer dan ministerssalaris

Na het vertrek van presentator Twan Huys wilde de publieke omroep met Van Nieuwkerk opnieuw een bekende presentator op het programma zetten. Die wilde dat wel, maar zou als voorwaarde hebben gesteld dat productiebedrijf Medialane het programma zou maken. Omdat hij door het bedrijf niet als presentator betaald zou zijn maar als formatontwikkelaar, viel het bijbehorende honorarium niet onder de beloningsnormen voor presentatoren en kon hij dus meer verdienen dan een ministerssalaris.

Slob wil kijken of hij dit soort constructies kan voorkomen. "Ik wil die onmogelijk maken. Dat is best wel ingewikkeld om te regelen, dus dat moeten we nauwkeurig doen. Ik zal er volgend jaar op terugkomen hoe we dit gaan aanpakken." Hij richt zich daarbij ook op de constructie die gebruikt is bij het BNNVARA-programma Floortje naar het einde van de wereld.

'Van Nieuwkerk volgens norm betaald'

BNNVARA en de NTR laten in een gezamenlijke reactie weten dat de kostenstijging van College Tour niet enkel kwam omdat Medialane het programma ging maken. Er moest ook een bedrag worden uitgekeerd aan bedenker Twan Huys en het programma moest een zogenoemde restyling ondergaan, omdat het verhuisde van NPO 2 naar NPO 1.

Daarnaast was het volgens de NTR en BNNVARA logisch dat Medialane werd gekoppeld aan het programma, omdat er weinig voorbereidingstijd was en Van Nieuwkerk eerder al goed had samengewerkt met het bedrijf. De omroepen benadrukken dat Van Nieuwkerk als presentator "binnen de voor hem geldende" norm van de omroepsalarissen is betaald en niet als formatontwikkelaar op de loonlijst stond.

"Er zijn daarnaast geen extra kosten in de programmabegroting opgenomen die op wat voor wijze ook bij hem terecht zijn gekomen."Kabinet: nu richten op volgende fase met de Britten

Premier Rutte is blij dat er met de naderende verkiezingswinst van de Britse premier Johnson snel duidelijkheid komt over de brexit. Op de Europese top in Brussel zei hij geen opluchting of verdriet te voelen, maar meer een feitelijke constatering om dit af te wikkelen. "Ik denk dat iedereen dat goed nieuws vindt, anders blijft het ons nog jaren bezighouden", aldus de premier.

Doordat premier Johnson een absolute meerderheid haalt, kan hij het plan om 31 januari de Europese Unie te verlaten in het Lagerhuis doorzetten.

Kijk hier naar de reactie van premier Rutte:

Minister Blok zei dat nu het "terugtrekkingsakkoord" een feit wordt, meteen de volgende fase kan beginnen: de onderhandelingen over de permanente relatie met het Verenigd Koninkrijk.

Blok benadrukte dat Nederland in die fase zal opkomen voor het Nederlandse belang: "Nu hebben we in de EU afspraken over de kwaliteit van producten. Die willen we handhaven zodra de Britten geen lid meer zijn. En de Nederlandse ondernemers moeten beschermd worden tegen oneerlijke concurrentie."

Hij voegde eraan toe dat hij ook waarborgen wil voor de rechtspositie van Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk en van Britten in Nederland.

Volgens Blok zullen die nieuwe onderhandelingen het volgende jaar beheersen. Hij denkt dat het moeilijk wordt de gesprekken over alle akkoorden in een jaar af te ronden, zoals Johnson wil.Lagarde debuteert bij ECB: 'ik juich toe dat Nederland meer uitgeeft'

"Er zijn zoveel jonge vrouwen die naar mij opkijken en bij zichzelf denken, of soms tegen mij zeggen: hoog tijd dat een vrouw dit eens doet. En: als zij het kan, kan ik het misschien ook. En anders misschien mijn dochters straks."

Christine Lagarde had vandaag haar debuut als president bij de Europese Centrale Bank (ECB). Het feit dat ze de eerste vrouw is op die invloedrijke positie "heeft een belangrijke signaalfunctie", zegt ze in een exclusief interview met Nieuwsuur. "Dat geeft mij zelfs een extra verantwoordelijkheid. Want ik wil die jonge vrouwen niet teleurstellen. En dat legt een extra last op mijn schouders."

Waarschuwing aan journalisten

Lagarde is sinds 1 november de nieuwe ECB-baas. Vandaag was haar eerste rentevergadering en persconferentie. Daarin gaf de Française aan het anders te willen doen dan haar voorganger, de Italiaan Mario Draghi. "Ik heb mijn eigen stijl. Ik zal mezelf zijn, en daarom waarschijnlijk anders."

Later zegt ze hierover: "Dit was een waarschuwing voor journalisten en de kijkers thuis dat ze mij moeten nemen zoals ik ben. En niet tussen de regels door gaan lezen of vergelijkingen gaan maken."

Ze lijkt te willen voorkomen dat de buitenwereld in haar lichaamstaal en intonatie van alles aflezen over haar plannen. "Want dan slaan ze waarschijnlijk toch de plank mis."

Bekijk in een halve minuut de carrière van Lagarde tot nu toe:

Als president moet Lagarde zorgen dat de euro waardevast blijft, dat de Europese economie blijft draaien en dat de banken in Europa zich aan de regels houden. Eerder gaf ze al aan te willen dat Europese overheden meer uitgeven en investeren om de groei aan te jagen, zeker "landen met chronische begrotingsoverschotten als Nederland en Duitsland".

Ook nu roept ze die landen op meer uit te geven. "Omdat de wereld verandert en je productief en concurrerend moet blijven. Om je te weren tegen de dreigingen die zich aftekenen. Om de klimaatverandering aan te pakken en onze kinderen goed op te leiden. Ze moeten sterk staan in de toekomst. En dat vereist een investering."

Minister Wopke Hoekstra van Financiën liet onlangs blijken Lagardes verwijt dat Nederland te weinig uitgeeft niet te waarderen. Inmiddels lijken de verhoudingen verbeterd. Lagarde: "Bij de laatste bijeenkomst van de Eurogroep gaf Hoekstra me inzage in de plannen voor de komende twee jaar en daaruit begrijp ik dat er meer zal worden uitgegeven aan onderwijs, infrastructuur en klimaatmaatregelen. Precies wat de landen met ruimte op de begroting moeten doen. Dat juich ik van harte toe."

Begrip voor zorgen spaarders

Voor andere kritiek vanuit Nederlandse hoek toont Lagarde begrip. Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank, uitte onlangs publiekelijk zijn onvrede over het monetair beleid van de ECB. De centrale bank blijft, ook onder Lagarde, honderden miljarden in de economie pompen en houdt de rente erg laag, wat slecht uitpakt voor Nederlandse (pensioen)spaarders.

"Ik heb alle begrip voor de zorgen", zegt Lagarde. "Als je spaargeld hebt of vreest voor je pensioen, maak je je natuurlijk zorgen. Maar dit moet je niet vergeten: een spaarder is vaak ook een huizenbezitter. Huizen zijn in de loop der tijd in waarde gestegen. En ja, hierdoor kunnen jongeren moeilijker een huis kopen. Meer bouwen zou misschien helpen."

"En er zijn ook veel goede ontwikkelingen geweest. In Nederland hebben bijvoorbeeld 800.000 mensen een baan die te danken is aan het monetair beleid en andere fiscale en structurele hervormingen. Het heeft dus wel vruchten afgeworpen om de rente zo laag te houden."

Kijk hier het interview met Lagarde in Nieuwsuur:Drie scheepsbouwers in de race voor bouw nieuwe onderzeeër marine

Het kabinet wil drie scheepsbouwers een ontwerp laten maken voor een nieuwe onderzeeboot voor de Koninklijke Marine. Een van de drie zal uiteindelijk de opdracht krijgen om de opvolger van de Walrusklasse daadwerkelijk te gaan bouwen.

De ministerraad zal naar verwachting morgen besluiten om op deze manier verder te gaan, of eventueel een week later. Dat hebben kringen rond het kabinet bevestigd. Met de bouw van vier nieuwe onderzeeërs is circa 3,5 miljard euro gemoeid. Het is na de aanschaf van 45 Joint Strike Fighters voor de Koninklijke Luchtmacht de grootste defensie-order ooit.

Het kabinet kiest ervoor drie werven een ontwerp te laten maken, in de hoop zo een betere boot voor een betere prijs te krijgen. De drie bedrijven zijn: het Zweeds-Nederlandse Saab-Damen, de Franse Naval Group in samenwerking met IHC uit Rotterdam en het Duitse TKMS. Naval en TKMS hebben ruime ervaring met de bouw van onderzeeërs.

Tegenvaller voor Damen

Het besluit om drie bedrijven een ontwerp voor een nieuwe onderzeeër te laten maken is een tegenvaller voor scheepsbouwer Damen uit Gorinchem. Dat bedrijf verricht al veel werk voor de marine en had gehoopt dat het kabinet de order via een enkelvoudige aanbesteding bij hen zou plaatsen.

Damen heeft zelf geen ervaring met de bouw van onderzeeboten, maar om in die lacune te voorzien, is de werf een samenwerkingsverband aangegaan met het Zweedse Saab, dat daar wel ervaring mee heeft.

Met name bij Defensie, de marine en regeringspartij VVD, is er een voorkeur voor Saab-Damen. Zij vrezen tijdverlies nu een definitieve keuze voor een werf wordt uitgesteld door de meervoudige aanbesteding. Maar onder andere minister Hoekstra van Financiën vreest tegenvallers als de order meteen naar één bedrijf gaat. Dat was ook het geval toen in de jaren 80 de huidige Walrusonderzeeërs werden gebouwd.Nederlandse 'geboortepapieren' permanent tentoongesteld

De documenten die ten grondslag hebben gelegen aan het ontstaan van de Nederlandse staat worden vanaf medio volgend jaar permanent tentoongesteld. Minister Van Engelshoven van Onderwijs schrijft aan de Tweede Kamer dat mensen makkelijk toegang moeten krijgen tot de 'geboortepapieren' van ons land.

Vanaf komende zomer zullen drie van die documenten, het Plakkaat van Verlatinghe, de Unie van Utrecht en de Apologie van Willem van Oranje, tentoongesteld worden in het Nationaal Archief in Den Haag. Ze komen daar in een nieuwe vaste opstelling. Die zal zeven dagen per week gratis te bezoeken zijn.

Zorgvuldig exposeren

Het Nationaal Archief heeft volgens de minister de beschikking over de juiste klimatologische voorzieningen om de eeuwenoude stukken te bewaren en veilig te tonen. Als de papieren in gewoon daglicht tentoongesteld zouden worden, zou binnen een week de inkt verdwenen zijn, waarschuwen experts.

Met haar voornemen komt Van Engelshoven tegemoet aan een wens van de regeringspartijen VVD en CDA. Die pleitten tijdens de Algemene Beschouwingen al voor het vergroten van het historisch democratisch bewustzijn.

De documenten zullen niet alleen getoond worden, er komt ook uitleg en context bij. Voor scholen worden lespakketten en rondleidingen verzorgd. Door een samenwerking met ProDemos zullen vanaf 2021 elk jaar 90.000 scholieren het archief bezoeken.

Van Engelshoven wil ook replica's van de papieren op andere plekken in het land tentoon gaan stellen. Er liggen nu al replica's van het Plakkaat van Verlatinghe en de Unie van Utrecht in het gebouw van de Tweede Kamer. Daar zal een replica van de Apologie van Willem van Oranje aan worden toegevoegd.Volgende week horen gedupeerden Belastingdienst hoeveel ze krijgen

De 300 gedupeerde ouders in de kinderopvangtoeslagzaak die recht hebben op een schadevergoeding krijgen volgende week per brief te horen hoeveel ze van de Belastingdienst krijgen. Dat bedrag moet voor Kerstmis overgemaakt zijn. Dat zegt staatssecretaris Snel van Financiën tegen de NOS.

Snel beloofde vorige week in de Tweede Kamer al dat de ouders die ten onrechte als fraudeurs zijn behandeld, worden gecompenseerd. Dit deed hij na de conclusie van een commissie onder leiding van voormalig minister van Justitie Donner dat de Belastingdienst te streng was bij het beoordelen van een groep ouders in het zogenoemde 'CAF 11 dossier'.

Zwartgelakte dossiers

Afgelopen week was de Tweede Kamer ontstemd over een andere groep gedupeerden, die zwartgelakte dossiers kregen van de Belastingdienst. Zij hoopten te kunnen lezen waarom zij als fraudeur werden bestempeld, maar bladerend door de zwart gemaakte pagina's kregen zij daar geen antwoord op. De volledige Tweede Kamer wil hierover een debat met staatssecretaris Snel.

Door de terugvorderingen van de Belastingdienst van duizenden tot tienduizenden euro's kwamen veel gezinnen in financiële problemen. Er zijn zelfs gezinnen die 50.000 tot 100.000 euro schuld hebben.

"Het is voor de staatssecretaris politiek van levensbelang dat het volgende week goed gaat met deze eerste betalingen", zegt politiek commentator Ron Fresen. "Veel partijen geloven na het debacle met de zwartgelakte dossiers namelijk niet meer dat hij de problemen goed kan oplossen. Zijn positie is echt in gevaar nu."Ex-kankerpatiënt kan uiteindelijk verzekering krijgen als ieder ander

Mensen die genezen zijn van kanker kunnen binnenkort onder dezelfde voorwaarden als ieder ander een verzekering afsluiten. Minister Hoekstra wil het zogeheten 'schone lei-beginsel' invoeren. De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) noemt het een doorbraak.

Nu betalen ex-kankerpatiënten bijna altijd een hogere premie als ze een overlijdensrisicoverzekering afsluiten, die nodig is bij het afsluiten van een hypotheek. Heel vaak lukt het ze helemaal niet om zo'n verzekering te krijgen, omdat de verzekeraar het risico te groot vindt.

Hoekstra gaat nu regelen dat iedereen die tien jaar genezen is, niet meer aan zijn verzekeraar hoeft te melden dat hij kanker heeft gehad. Voor minderjarigen gaat een termijn van vijf jaar gelden. Bij bepaalde, minder agressieve vormen van kanker kan ook een kortere termijn dan tien jaar worden gehanteerd.

Einde aan de willekeur

Volgens de NFK komt daarmee een einde aan de willekeur in het acceptatiebeleid van verzekeraars en daarmee aan de ongelijke behandeling van ex-kankerpatiënten.

De patiëntenorganisatie deed eerder dit jaar onderzoek, waaruit bleek dat het 60 procent van de ex-kankerpatiënten niet lukt om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Het grootste deel werd geweigerd vanwege de diagnose, de rest weigerde zelf omdat de premie te hoog werd.Sensortechnologie voor diabetespatiënten in basispakket

De sensortechnologie FGM voor diabetespatiënten komt in het basispakket van de ziektekostenverzekering. Deze methode wordt met onmiddellijke ingang vergoed voor mensen met diabetes 1 en 2 die afhankelijk zijn van een intensieve insulinetherapie en die elke dag minimaal vier keer in hun vinger moeten prikken om hun glucosewaarden te controleren.

Of FGM zou worden vergoed, hing af van het standpunt van het Zorginstituut Nederland. Dat heeft nu bepaald dat meten met een sensor niet alleen gebruikersvriendelijker is dan prikken, maar dat patiënten hierdoor ook beter met hun ziekte kunnen omgaan. Volgens het Zorginstituut is het aannemelijk dat het gebruik van deze methode ook complicaties op de lange termijn voorkomt. Tussen de 75.000 en 110.000 mensen profiteren ervan dat de sensortechnologie voortaan vanuit het basispakket wordt vergoed.

Kosten naar beneden

Minister Bruins vindt het goed nieuws dat er nu duidelijkheid is over de vergoeding van FGM: "Diabetes is een vervelende ziekte, die veel impact heeft op het leven van patiënten. Dagelijks veelvuldig prikken in vingertoppen is belastend en pijnlijk."

Het Zorginstituut raamt de kosten op 100 miljoen euro per jaar. Bruins hoopt dat dat bedrag omlaag kan. Hij verwacht dat de zorgverzekeraars met de fabrikant over de prijs gaan onderhandelen. "Temeer omdat ik heb vernomen dat de fabrikant in enkele landen lagere prijzen hanteert dan in Nederland", schrijft de minister aan de Tweede Kamer.Suu Kyi annuleert bezoek Tweede Kamer

De politiek leider van Myanmar, Aung San Suu Kyi komt morgen toch niet naar de Tweede Kamer. Suu Kyi heeft de afspraak geannuleerd, "vanwege een onverwachte wijziging in haar programma", staat in een persbericht van de Tweede Kamer.

De winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 1991 is in Den Haag vanwege de genocide-zaak die Gambia bij het Internationaal Gerechtshof heeft aangespannen tegen Myanmar. De Kamer wilde die mogelijkheid aangrijpen voor een gesprek over de situatie in Myanmar.

Volgens Gambia heeft Myanmar zich in de westelijke provincie Rakhine schuldig gemaakt aan volkerenmoord op de islamitische Rohingya-minderheid. Suu Kyi verdedigde haar land woensdag voor het hof. Volgens haar is er geen sprake van genocide. Ze benadrukte dat het conflict is begonnen met aanvallen van moslimstrijders en dat eventuele misdaden tegen de Rohingya in Myanmar worden bestraft.

Bekijk hier de verdediging van Suu Kyi:Kamer neemt geen genoegen met zwartgelakte dossiers kinderopvangtoeslag

De Tweede Kamer neemt geen genoegen met de dossiers vol zwartgelakte pagina's van de Belastingdienst over de kinderopvangtoeslag. SP-Kamerlid Leijten wil daar nog volgende week een debat over met staatssecretaris Snel. Haar verzoek wordt door alle fracties gesteund.

De dossiers gaan over ouders die beschuldigd zijn van fraude en tienduizenden euro's moesten terugbetalen. Enkele gedupeerde ouders lieten gisteren hun dossier zien aan de media omdat zij het niet konden geloven.

Zij hoopten te kunnen lezen waarom zij als fraudeur werden gezien, maar bladerend door de zwart gemaakte pagina's kregen zij daar geen antwoord op.

Vandaag konden de Kamerleden met eigen ogen enkele van deze dossiers zien. SP-Kamerlid Leijten had met toestemming van de betrokken ouders de multomappen ter inzage in het Kamergebouw neergelegd. Daar werd soms met stijgende verbazing in gebladerd.

CDA-Kamerlid Omtzigt wil weten waarom de ouders geen inzage krijgen in de fraudebeschuldiging tegen hun kinderopvang. Want juist daarom werden zij ook gezien als fraudeurs. Omtzigt vindt het ongepast dat het ministerie gisteren de verontwaardigde reacties afdeed als "ophef". Hij vindt dat woord niet passen bij de situatie.

De Kamer wil mogelijk ook nog vragen om onafhankelijk advies over het wel of niet terecht onleesbaar maken van bepaalde pagina's. Dat zou bijvoorbeeld de Autoriteit Persoonsgegevens kunnen doen. Dit omdat er nog honderden tot duizenden van dit soort dossiers door ouders zijn of worden opgevraagd.

Snel moet alle Kamervragen voor maandag beantwoorden.Kabinet blijft steun zoeken voor stikstofwet

Het kabinet probeert uit alle macht steun te krijgen voor de spoedwet stikstof. De Tweede Kamer nam die wet vorige week aan, maar de Eerste Kamer moet er nog over praten en het is nog maar de vraag of ook daar genoeg voorstemmers zijn.

In de Tweede Kamer stemden onder meer GroenLinks en de PvdA tegen, en de steun van een van die twee partijen is waarschijnlijk nodig in de senaat, waar de coalitie geen meerderheid heeft. Het wetsvoorstel wordt daar waarschijnlijk volgende week behandeld.

De ministers Hoekstra en Schouten spreken deze dagen, al dan niet telefonisch, met veel partijen om hen tot steun voor de wet te bewegen. Vanochtend waren ze bij de PvdA voor overleg met partijleider Asscher. Die wil in ruil voor steun van zijn partij dat er meer woningen worden gebouwd, dat het openbaar vervoer aantrekkelijker wordt en dat er meer wordt geïnvesteerd in de natuur.

Duidelijk stappenplan

GroenLinks-leider Klaver eist onder meer dat er een "duidelijk stappenplan" komt om de uitstoot van stikstof terug te dringen. Dat moet uiteindelijk resulteren in een halvering. Verder wil Klaver dat er meer wordt gedaan aan het herstel van natuurgebieden die door stikstof zijn aangetast.

Hoekstra wilde niet veel inhoudelijks zeggen over het verloop van de gesprekken, maar hij noemde het een gezamenlijke verantwoordelijkheid om de problemen rond stikstof op te lossen. "Dan verken je met elkaar hoe ver je kan komen."

In de spoedwet staat onder meer dat er geen vergunning nodig is als de stikstofuitstoot van een bouwproject onder een bepaalde waarde blijft. Ook komen er regels voor stikstof-arm veevoer.Naar boven Up

Media

Zoeken we op

Google

Dagen te gaan tot

17666

dagen te gaan tot
Free Willy
Dagen te gaan op Mingy!

Het goede doel!

Mingy en cliniclowns

Het goede doel!

Mingy en Save the Childeren

Het goede doel!

Mingy en kankerbestrijding

Het goede doel!

Mingy en heldenmoed