Mingy zegt " Wie anderen klein maakt is zelf niet groot. "

De nieuwste berichten op https://nos.nl
Ook schadevergoeding defensiepersoneel met strottenhoofdkanker door chroom-6

Defensie gaat ook personeel met strottenhoofdkanker door het werken met chroom-6 een schadevergoeding geven. Onderzoek van het RIVM wijst uit dat ook deze ziekte een gevolg is van blootstelling aan de kankerverwekkende verf.

Het RIVM onderzocht ook de gezondheidsgevolgen van onbeschermd werken met CARC. Dat is een soort verf waarmee materieel tegen de gevolgen van chemische oorlogvoering beschermd wordt. Medewerkers van Defensie die hier eczeem, astma of andere klachten door kregen, krijgen ook een uitkeringsregeling.

Oud-medewerkers die zich zorgen maken over hun gezondheid omdat ze ooit aan chroom-6 zijn blootgesteld, kunnen een persoonlijk gezondheidskundig consult aanvragen. Defensie betaalt de kosten hiervan.

Aansprakelijk

In 2018 heeft staatssecretaris Visser namens de overheid haar excuses aangeboden voor het feit dat medewerkers in de periode 1984-2006 onvoldoende beschermd hun werk deden. De overheid is aansprakelijk voor de schade van de medewerkers.

Dit RIVM-onderzoek is het tweede deel van de onderzoeken die zijn gestart sinds het chroom-6-schandaal aan het licht kwam. Eind 2020 volgt het derde en laatste deel. Dat gaat over het gebruik van chroom-6 op andere Defensie-locaties dan de onderhouds- en opslagterreinen.Ruim 16.000 laptops en tablets ingezet voor onderwijs op afstand

In Nederland zijn er meer dan 16.000 laptops en tablets ingezet voor thuis lerende kinderen die geen computer hebben. Maar dat is nog niet genoeg, schrijft minister Slob van Onderwijs in een brief aan de Tweede Kamer.

Hij meldt ook dat naar schatting zo'n 3,5 procent van de basisschoolleerlingen opvang op school krijgt. Het gaat om zo'n 50.000 kinderen, van wie tachtig procent ouders heeft met een vitaal beroep. Twintig procent krijgt opvang vanwege een onveilige thuissituatie.

Scholen en gemeenten trokken deze week aan de bel omdat een aantal kwetsbare kinderen niet in beeld is. De minister benadrukt dat instanties moeten blijven proberen deze kinderen op te sporen.

"We verwachten van gemeenten en scholen dat zij ieder kind in beeld brengen en sporen hen aan zoveel mogelijk oplossingen te bieden aan kinderen die dat nodig hebben", schrijft Slob.

Zomerscholen

De scholen blijven in ieder geval tot 28 april gesloten. Of ze daarna weer opengaan, is nog onduidelijk. Slob zei vorige week dat hij wacht op een nieuw onderzoek van het RIVM naar de rol van kinderen en jongeren bij de verspreiding van corona. Maar dat onderzoek is vorige week maandag begonnen en zal naar verwachting zes weken duren.

Op korte termijn bespreekt Slob met de Onderwijsraad over de vraag hoe leerlingen kunnen worden bijgespijkerd als de scholen weer opengaan, bijvoorbeeld door middel van zomerscholen.Chinese ambassadeur reageert fel op kritiek van Amerikaanse collega

De Chinese ambassadeur in Nederland, Xu Hong, heeft fel gereageerd op de uitlatingen van zijn Amerikaanse collega in Nederland, Pete Hoekstra. Die haalde in gesprekken met het AD en EenVandaag uit naar China, dat volgens hem sinds het begin van de corona-uitbraak geen betrouwbare informatie heeft verstrekt.

"Solidariteit en wederzijdse steun zijn nu harder nodig dan ooit", reageert Xu Hong. "Maar in plaats daarvan krijgen we helaas wat kwetsende kritische geluiden te horen. Sommigen beschuldigen China van het verspreiden van het coronavirus. Er wordt ook beweerd dat China een 'propaganda-offensief' houdt en 'schuld wil verdoezelen' door het aanbieden van mondkapjes en andere beschermingsmiddelen aan het Westen. Deze beweringen zijn niet alleen vol met politieke arrogantie en vooroordelen, maar ook in strijd met het menselijk geweten en de morele principes."

Volgens Xu heeft China, in tegenstelling tot wat volgens hem wordt beweerd, wel degelijk op tijd de Wereldgezondheidsorganisatie ingelicht. "Op 27 december 2019 deed een ziekenhuis uit Hubei voor het eerst melding over drie patiënten met een longontsteking met een onbekende oorzaak. Informatie over de epidemie werd op 3 januari 2020 aan de WHO formeel meegedeeld."

'Totaal schaamteloos'

Ook daarna bleef de communicatie met de WHO en andere landen volgens Xu snel en transparant. "Het duurde tot 30 januari voordat de WHO de epidemie tot internationale noodsituatie heeft uitgeroepen. Er was dus geen sprake van vertraging in de informatievoorziening vanuit China."

"Waarom brak de epidemie later dan toch uit in Europa en de VS? China was het eerste land dat ten prooi viel aan het nieuwe virus. Maar zelfs met alle beschikbare kennis van de eigenschappen van het virus en de herhaalde oproepen van de WHO voor betere preventie, hebben sommige landen nauwelijks iets gedaan en laten ze het virus zich op grote schaal verspreiden. Er moet zeker iets heel erg mis zijn gegaan. Het is totaal schaamteloos om niet over eigen fouten na te denken en gewoon de verantwoordelijkheid bij China te leggen."'Nederlandse staat wil garant staan voor miljardenlening KLM'

Luchtvaartconcern Air France-KLM praat met banken over miljarden euro's aan noodleningen om daarmee de coronacrisis te doorstaan. Dat meldt het persbureau Reuters. De KLM zou 2 miljard euro aan steun willen ophalen en Air France 4 miljard euro, en de Nederlandse en Franse staat zouden garant willen staan voor de leningen.

Haagse bronnen willen het nieuws niet bevestigen of tegenspreken. Minister Hoekstra wil er weinig meer over kwijt dan dat hij intensieve gesprekken heeft met KLM, met Air France-KLM als geheel en met de Franse staat, maar over de precieze inhoud wil hij niets zeggen. Hij erkent dat hij nauw optrekt met de Fransen.

Vitaal voor Nederlandse economie

Hoekstra voegt eraan toe dat hij alles op alles wil zetten om KLM overeind te houden en "deze lastige fase door te helpen". Hij vindt KLM een vitaal bedrijf voor de Nederlandse economie.

Nederland en Frankrijk bezitten allebei 14 procent van de aandelen in de luchtvaartcombinatie.

Vandaag werd duidelijk dat het kabinet zich niet langer verzet tegen het schrappen van 2000 tijdelijke banen door KLM. Minister Koolmees erkende dat het bedrijf in een moeilijke situatie zit. Hij en Hoekstra hebben gisteren met KLM-topman Elbers gepraat.

De KLM doet een beroep op de noodregeling waarbij de overheid een groot deel van de loonkosten van bedrijven in de problemen betaalt. Volgens Koolmees houdt het bedrijf zich aan de regels. De luchtvaartmaatschappij zegt er alles aan te doen om het vaste personeel aan het werk te houden.Noodwet om 'coronaspugers' te testen en een papieren kap te geven

Er is een noodwet in de maak om zogenoemde 'coronaspugers' beter aan te kunnen pakken. De politie kan daarmee ter plaatse wangslijm afnemen van een verdachte, waardoor snel kan worden vastgesteld of iemand covid-19 heeft.

"Dan kunnen we die mensen er meteen uitpikken, om de politie goed te kunnen beschermen", zei minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid na afloop van de ministerraad. "Ze nemen dat slijm af met zo'n wattenstaafje, dat zie je weleens bij CSI."

De afgelopen weken zijn er een aantal zaken geweest waarbij iemand een hulpverlener opzettelijk in het gezicht hoestte of spuugde en daarbij zei dat hij of zij besmet was met het coronavirus. "We willen niet dat onze hulpverleners met dit soort acties geconfronteerd worden." Op dit moment kan een verdachte niet worden gedwongen een test te ondergaan.

Papieren kap

Naast het afnemen van wangslijm krijgt de politie ook de beschikking over een papieren kap, die op het hoofd van een verdachte kan worden geplaatst. Die kap is bedoeld voor verdachten "die gewoon maar doorgaan", legt Grapperhaus uit.

Volgens de minister is het de bedoeling dat de noodwet binnen enkele weken wordt goedgekeurd door het parlement.Kabinet begrijpt ontslaan flexibel KLM-personeel, 'bedrijf houdt zich aan de regels'

Het kabinet verzet zich niet langer tegen het ontslaan van tijdelijk KLM-personeel. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Hoekstra van Financiën hebben gisteravond een gesprek gehad met KLM-topman Elbers over het niet verlengen van flexcontracten bij het Nederlandse luchtvaartmaatschappij. Het gaat om 1500 tot 2000 banen.

"Het is een moeilijke situatie", zei minister Koolmees vandaag bij de inloop van de ministerraad. "Maar ik begrijp het wel." Elbers zegt dat de maatregel nodig is om te voorkomen dat er ontslagen vallen onder het vaste personeel (in totaal ongeveer 28.000 mensen).

Kijk hier hoe Koolmees uitlegt dat KLM zich aan de regels houdt:

Voorkomen

Het kabinet trekt miljarden euro's uit om Nederlandse bedrijven door de coronacrisis te loodsen. Een van de voorwaarden van deze Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) is dat flexwerkers niet ontslagen worden. Zo moet worden voorkomen dat de werkloosheid heel fors oploopt.

Koolmees zei woensdag in het tv-programma Op1 dat hij de KLM-opstelling een "slecht signaal" vond en dat er met KLM gepraat zou worden. "Het pakket is erop gericht om ook flexwerkers aan het werk te houden en ik hoop en verwacht dat dit ook bij KLM gebeurt".

Zorgvuldig

KLM-baas Elbers heeft het kabinet ervan overtuigd dat het bedrijf zorgvuldig omgaat met het personeel, zo blijkt nu uit de woorden van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. "Ze houden zich netjes aan de regels", zegt Koolmees.

Het personeel dat ontslagen wordt staat volgens Koolmees namelijk niet bij KLM op de loonlijst, maar bijvoorbeeld bij een uitzendbureau. "Ze zijn ingehuurd via een andere werkgever." Het kabinet hanteert dus geen andere regels voor KLM. "Ik maak geen uitzondering."

Volgens FNV Schiphol verliezen wel degelijk mensen die op de KLM-loonlijst staan hun baan. "Onder het cabinepersoneel zijn er 72 werknemers met een tijdelijk contract dat niet verlengd wordt", zegt Joost van Doesburg van FNV Schiphol. "En bij het grondpersoneel gaat het om honderden tijdelijke contracten."

KLM zegt dat de afbouw van het personeelsbestand bij voorkeur gerealiseerd wordt via natuurlijk verloop, zoals pensioneringen en het niet verlengen van aflopende contracten. Ook worden er minder interimmers en uitzendkrachten ingehuurd van externe partijen.

Op dit moment staan negen van de tien vliegtuigen aan de grond en dat maakt het zeer lastig voor KLM, vindt ook minister Hoekstra. "We gaan alles op alles zetten om te zorgen dat KLM door deze lastige fase heen komt." Hij wil inhoudelijk niet ingaan op de gesprekken die nu worden gevoerd met de Franse overheid, mede-aandeelhouder van AirFrance-KLM.Coronacrisis vertraagt duizenden strafzaken, 'Hier kun je geestelijk aan kapot gaan'

Rechtbanken moeten ondanks de coronacrisis dringend meer strafzaken gaan behandelen, vinden vertegenwoordigers van de advocatuur en van slachtoffers. Een groot deel van de rechtspraak ligt nu stil en dat leidt tot een zorgelijke situatie, zeggen ze.

Vele duizenden strafzaken lopen vertraging op, omdat de rechtbanken en gerechtshoven sinds half maart gesloten zijn. Maar voor slachtoffers, verdachten en andere partijen is het van groot belang dat hun zaak zo snel mogelijk behandeld wordt, stellen de organisaties.

De Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten roept daarom op om de rechtbanken weer te openen. "Gerechtsgebouwen en -zalen zijn vaak bijzonder groot. Het is daarom mogelijk om zitting te houden én aan de bestaande voorschriften te voldoen", zegt voorzitter Jeroen Soeteman.

"Wij begrijpen de lastige situatie waar de rechtspraak nu in zit, maar als deskundigen zich in deze werkwijze kunnen vinden moeten we die toepassen", zegt Soeteman. "Nu ligt het strafrecht bijna helemaal plat."

De Orde van Advocaten schaart zich achter de oproep en zegt vergelijkbare signalen te krijgen uit andere rechtsgebieden. Alleen urgente rechtszaken waarin een beslissing genomen moet worden, gaan nu door. Volgens de advocatenorde is de term urgent "vrij strikt gedefinieerd".

Knullig

Op 6 maart, vlak voor de coronacrisis zich in Nederland ontspon, meldde het Openbaar Ministerie dat meer dan 20.000 strafzaken uitgesteld moesten worden door capaciteitsproblemen. Door de coronacrisis stapelen de rechtszaken zich alleen maar verder op. Zo zijn bij de rechtbank in Amsterdam deze week 8 zittingen ingepland, terwijl dat een maand geleden nog zo'n 60 strafzaken per week waren.

"Fysieke zittingen zijn heel zeldzaam nu, maar dat betekent niet dat de hele rechtspraak stil ligt", zegt een woordvoerder van de Raad voor de Rechtspraak. Sommige zaken worden schriftelijk afgehandeld, in andere gevallen doen rechters aan videobellen of telehoren. "Dat zie je bij coronaspugers, die nu veel aan de orde zijn. De advocaat en verdachte zijn dan op een scherm zichtbaar."

Maar niet elke rechtbank is daar op berekend, merkt advocaat Richard Korver. "Ik stond woensdag een minderjarige verdachte bij en dat ging heel knullig. Ik werd gebeld en de rechter had allemaal mobieltjes op zijn bureau liggen op speaker. Dan moest iedereen zijn naam roepen, en dat zijn best veel partijen in zo'n zaak. Ik zou wensen dat dit wat beter, en in ieder geval uniform gedaan wordt." Nu beslist iedere rechtbank over zijn eigen werkwijze.

Slachtofferhulp Nederland hoopt dat de rechtspraak op korte termijn in ieder geval meer digitale zittingen mogelijk maakt. "Door het uitstellen van zaken nemen de toch al lange doorlooptijden alleen maar toe", zegt woordvoerder Jytte Reichert. "Terwijl een rechtszaak voor slachtoffers en nabestaanden juist zo belangrijk is. Na een inhoudelijke zitting kunnen ze het pas afsluiten."

Dat is precies waar de Amsterdamse Ietje van Lingen (80) op hoopt: afsluiting. Zij werd vijf jaar geleden tijdens het uitlaten van haar honden beroofd, aangerand en verkracht. De 26-jarige dader werd gepakt, maar ging in hoger beroep.

Mevrouw Van Lingen vindt het vreselijk dat de rechtszaak tegen de dader waarschijnlijk wordt uitgesteld:

Tot het hoger beroep is het echtpaar iedere dag met de zaak bezig. "Buiten het coronagebeuren om is het zo'n grote aanslag op je leven dat je gek wordt in je hoofd", zegt haar echtgenoot Ron Willigenburg. "Mijn vrouw is gezond en wel 80 geworden, maar we willen het afgerond hebben, want moeten we anders zo ons leven eindigen?"

De Raad voor de Rechtspraak zegt dat het aantal zaken en het soort zaken dat rechters behandelen, de komende tijd zal worden uitgebreid. Er lopen nu gesprekken met onder andere de advocatuur en het Openbaar Ministerie om meer zaken schriftelijk of telefonisch af te doen. Later vandaag moet daarover meer duidelijkheid volgen.

Verder zegt de Raad dat in bijna alle kantonzaken de afgelopen week gewoon uitspraak is gedaan. Dat zijn kleinere zaken die gaan over bijvoorbeeld snelheidsovertredingen of bewindvoering. In totaal deed de rechter 22.000 keer uitspraak, een kleine 80 procent van het normale aantal zaken in een week.

Begrip Dekker

In een reactie zegt minister Dekker dat hij begrip heeft voor de wens van advocaten en slachtoffers om meer strafzaken te behandelen. Ook hij verwacht dat er nadere afspraken over worden gemaakt en dat het aantal te behandelen zaken mogelijk zal worden uitgebreid

"Het zal passen en meten zijn en we gaan maatwerk leveren." Ook Dekker wijst er overigens op dat de rechtspraak de afgelopen weken niet heeft stilgelegen en dat er wel degelijk veel uitspraken zijn gedaan.Nog meer belastinguitstel voor ondernemers

Ondernemers kunnen vanaf vandaag ook uitstel aanvragen voor de accijns, de milieubelasting, de kansspelbelasting, de assurantiebelasting en de verhuurdersheffing. Het uitstel geldt tot in ieder geval 19 juni, maakte staatssecretaris van Financiën Vijlbrief bekend.

Het kabinet wil op deze manier bedrijven die nu wel kosten maken maar nauwelijks of geen inkomsten hebben, wat meer lucht geven. Het moet voorkomen dat gezonde bedrijven door de coronacrisis failliet gaan.

"Zo helpen we de ondernemer door de moeilijke weken of maanden heen," zegt Vijlbrief. "Het geld dat normaal de schatkist in zou gaan, blijft nu dus wat langer bij de onderneming."

Uitstel is afstel

Eerder konden bedrijven ook al uitstel aanvragen voor de inkomstenbelasting, de vennootschapsbelasting, de omzetbelasting en de loonbelasting. In totaal loopt de overheid deze maanden grofweg 35 tot 45 miljard euro aan belastinginkomsten mis.

Het is de bedoeling dat ondernemers deze belastingen later alsnog betalen. Of dat ook echt gaat gebeuren is afhankelijk van het economisch herstel. De kans bestaat dat bedrijven die nu gebruik maken van deze regelingen voor die tijd omvallen.

Zonder crisis is de stelregel dat pakweg 20 procent van de uitgestelde belastinginkomsten nooit meer binnenkomt, omdat bedrijven in de problemen raken.

Alleen als nodig

"Er zullen onvermijdelijk wel wat verliezen bij optreden", erkent Vijlbrief. "We gaan ervan uit dat het grootste deel later terugkomt. Maar ja, het gaat om hele grote bedragen."

Vijlbrief doet dan ook een beroep op ondernemers om deze regeling alleen te gebruiken als het echt nodig is.

Groot gat in de begroting

Op Prinsjesdag ging het kabinet er nog van uit dat het dit jaar ruim 300 miljard euro zou uitgeven en dat er ruim 300 miljard euro aan belastingen, heffingen en accijnzen zouden binnenkomen.

Inmiddels is duidelijk dat de uitgaven door steunmaatregelen zeker 10 tot 20 miljard hoger uit zullen vallen. Tegelijk komt er voorlopig dus 40 tot 50 miljard euro minder binnen. Dat levert samen een gat in de begroting van 50 tot 70 miljard euro op. De Nederlandse staat leent dit geld nu extra bij op de financiële markten.Nederlanders veertien dagen in thuisquarantaine na terugkeer uit VS

Het kabinet vraagt Nederlanders die met het vliegtuig uit de Verenigde Staten komen veertien dagen in thuisquarantaine te gaan. Vooral New York geldt als een brandhaard van coronabesmettingen.

Dezelfde oproep doet het kabinet aan mensen die met een repatriëringsvlucht naar Nederland komen uit landen vanwaar verder geen vluchten op Schiphol mogen landen. Dat geldt dan bijvoorbeeld voor Oostenrijk, Italië en Spanje.

Premier Rutte zei na afloop van corona-overleg tussen de meest betrokken ministers dat hij het liefst wil afspreken dat de Verenigde Staten zelf voor uitgaande vluchten "prechecks" gaan doen. Maar dat is nog niet rond en is volgens de premier ook technisch ingewikkeld.

Blijf thuis

Rutte riep de bevolking nog eens op het komend weekeinde ondanks het mooie weer zo veel mogelijk thuis te blijven en zich ook aan alle anders regels te houden: "Als je toch naar buiten gaat, zoek nooit plekken op waar veel mensen tegelijk dreigen samen te komen. Als je een frisse neus haalt, doe dat zoveel mogelijk in je eigen buurt en als je gaat winkelen, doe dat dan alleen. Houd altijd anderhalve meter afstand."

De premier benadrukte dat er wordt opgetreden tegen groepen van drie of meer die de anderhalve meter niet in acht nemen.

Rutte wil niet dat het weekend leidt tot een nieuwe piek in de coronabesmettingen. "Het is van enorm belang dat we ons niet alleen door de week, maar ook in de weekends aan de afspraken houden."

Ook Duitsers en Belgen niet welkom

De premier sprak ook over het Paasweekeinde. Ook dan moeten Nederlanders zoveel mogelijk thuisblijven. Maar hij deed ook een oproep aan Duitsers en Belgen om met de Pasen niet naar Nederland te komen: "Bleib zu Hause; restez à la maison, blijf thuis." Rutte zei dat het grensverkeer met die landen al fors is teruggelopen.

Hij benadrukte dat veel vakantieparken in Nederland gesloten zijn en dat de voorzieningen minimaal zijn. Het blijft voorlopig bij deze oproep, maar als de komende tijd het aantal boekingen oploopt, komen er mogelijk nog nadere maatregelen.

Kijk hier welke oproepen het kabinet vandaag deed.

De Jonge blijft streven naar meer IC-bedden

Na afloop van het beraad toonde minister De Jonge begrip voor de noodkreet van verpleegkundigen. De beroepsvereniging V & VN noemde 2400 IC-bedden vandaag het maximum. Volgens voorzitter Heyne is het een verkeerd signaal om in te zetten op meer.

De Jonge zei het signaal van de verpleegkundigen goed te begrijpen en hij erkende dat het om een grote krachtsinspanning gaat, maar hij voegde eraan toe dat het kabinet zich heeft voor te bereiden op "zwaar weer".

Dus ook na het bereiken van de 2400 bedden wil De Jonge kijken hoe er nog meer bij kunnen komen. "Maar het signaal van de verpleegkundigen dat we er niet te makkelijk over moeten denken en dat het iets met de kwaliteit doet, snappen we heel goed."

Minister De Jonge over het uitbreiden van het aantal IC-bedden:Bij overloop van IC-afdelingen kijkt Nederland eerst naar Duitsland

Zoals het er nu naar uitziet, zijn er de eerstvolgende twee weken genoeg coronabedden op de Nederlandse intensivecareafdelingen. "Dat is de periode die we goed kunnen overzien", zei voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) op een persconferentie.

Daarna dreigt er onvoldoende capaciteit, maar Kuipers wilde niet speculeren over verdere uitbreiding van het aantal IC-bedden. Hij liet doorschemeren dat het zijn voorkeur heeft om grotere groepen patiënten door te sturen naar Duitse ziekenhuizen, waar nog voldoende ruimte is. Tot nu zijn er nog geen tien patiënten naar Duitsland verplaatst.

Scandinavische landen

Die patiënten kwamen terecht in ziekenhuizen in de grensstreek, maar het zou volgens Kuipers kunnen dat binnenkort Nederlandse patiënten ook naar ziekenhuizen tot in Berlijn of München moeten, als ook er in Duitsland meer krapte komt. Hij beseft dat dit naar kan zijn voor familie. "Maar wat het zwaarst is, moet het zwaarst wegen. Een bed is een bed."

Ook in de Scandinavische landen hebben veel ziekenhuizen nog capaciteit; theoretisch is het mogelijk dat Nederland ook daar een beroep op doet. "Maar die capaciteit is er nu, het zou kunnen zijn dat dit anders wordt als die landen in een andere fase van de corona-uitbraak terechtkomen", aldus Kuipers.

'Goed luisteren naar verpleegkundigen'

Op dit moment wordt het aantal Nederlandse IC-bedden opgehoogd tot zo'n 2400 komende zondag. De Tweede Kamer wil dat aantal verder proberen te verhogen tot bijvoorbeeld 3000, maar de Beroepsvereniging V&VN van de verpleegkundigen waarschuwde vandaag dat dit niet mogelijk is, omdat het personeel dat niet aankan.

Minister Van Rijn vertelde voor de start van het crisisoverleg van meest betrokken ministers vanmiddag dat hij uitzoekt of 2400 bedden inderdaad het maximum is. "Ik begrijp heel goed dat de verpleegkundigen zeggen dat ze onder druk staan", reageerde hij. "Het is een duidelijk signaal dat de druk hoog is bij de zorg zoals die nu georganiseerd is. En daar luisteren we goed naar."

"We hebben alle ziekenhuizen gevraagd te kijken hoe opgeschaald kan worden", maakte de minister duidelijk. "We moeten kijken op welke wijze dat kan. Het is een combinatie van ruimtes, mensen en personeel. Elk ziekenhuis moet dat bekijken."Kabinet neemt toch nu klimaatmaatregelen; productie kolencentrales omlaag

De elektriciteitsproductie van drie overgebleven kolencentrales in de Eemshaven en op de Maasvlakte wordt nog dit jaar fors verlaagd om de CO2-uitstoot te verminderen. Het kabinet gaat daarover in onderhandeling met de eigenaren Riverstone en RWE. Sluiting van één van die centrales ligt ook nog op tafel. Afhankelijk van de kosten zal het kabinet dus kiezen voor een combinatie van sluiting en afschalen.

Het afschalen en sluiten van kolencentrales is de belangrijkste maatregel waartoe het kabinet vrijdag heeft besloten om aan het Urgenda-vonnis te voldoen. Het kabinet vond het vrijdag niet opportuun om de aanvullende klimaat-plannen bekend te maken.

Voor het kabinet staat het bestrijden van de corona-crisis voorlopig voorop. "We zijn nu even met andere dingen bezig", zei minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat daar vrijdag na de ministerraad over. Bronnen verwachten dat het kabinet het hele pakket komende maand naar buiten zal brengen.

Het kabinet moet volgens het vonnis de uitstoot van CO2 dit jaar met 25 procent terugbrengen. Uit berekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving blijkt dat het Kabinet niet verder dan 19 tot 21 procent komt. De uitstoot moet met nog eens 9 megaton teruggebracht worden om aan de uitspraak te voldoen.

Vorig jaar besloot het kabinet al tot sluiting van de Hemwegcentrale in Amsterdam. Met de sluiting van nog drie kolencentrales zou het kabinet in een keer aan het vonnis voldoen. De Amercentrale in Geertruidenberg komt voorlopig niet voor sluiting in aanmerking omdat daar een uitgebreid warmtenet op aangesloten is.

Het kabinet kiest ook niet voor sluiting van alle andere drie centrales. In plaats daarvan moeten de twee centrales op de Maasvlakte en de ene centrale in de Eemshaven hun productie fors verlagen, volgens een kabinetsbron tot mogelijk zelfs een kwart van de capaciteit. Die stroomproductie zou dan overgenomen moeten worden door veel CO2-vriendelijker gascentrales.

Het is niet zeker dat alle kolencentrales open blijven. "Naast afschalen ligt sluiting van één kolencentrale ook op tafel", vertellen bronnen aan de NOS. De komende maanden zal het kabinet met de eigenaren van de centrales onderhandelen over een schadevergoeding voor het verminderen van de stroomproductie of sluiting van een centrale.

Het hangt dus af van de uitkomst van die onderhandelingen wat de goedkoopste optie is: bij alle centrales de productie omlaag brengen, of mogelijk toch een of meer kolencentrales sluiten zodat de overgebleven centrales de productie minder omlaag hoeven te schroeven.

Vooral vanuit VVD- en CDA-hoek wordt erop gewezen dat door de coronacrisis het pakket mogelijk nog wat afgezwakt kan worden. De economie loopt fors terug en dat leidt tot een vermindering van de uitstoot van CO2. D66 en CU en ook het ministerie stellen dat het effect van de crisis op de CO2- uitstoot niet significant is, omdat de industrie en de elektriciteitscentrales nog volop produceren.

Minister Wiebes zei vrijdag dat het Kabinet wel aan het vonnis wil voldoen: "Het vonnis van Urgenda is niet van tafel, maar er zijn nu andere prioriteiten."Vier gedetineerden besmet, coronamaatregelen gevangenissen verlengd

Tot nu toe is bij vier gedetineerden en tbs'ers vastgesteld dat zij besmet zijn met het coronavirus. Zij worden verzorgd in gevangenisziekenhuis Scheveningen, de Oostvaarderskliniek en de Rooyse Wissel. Dat heeft de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) bekendgemaakt.

De 'geen bezoekregel' en andere maatregelen voor mensen in justitiële inrichtingen (ook tbs-klinieken) worden verlengd tot en met 28 april. Tot nu toe mochten jongeren in jeugdgevangenissen nog wel bezoek ontvangen, maar dat is nu voorlopig ook van de baan. In justitiële inrichtingen verblijven op dit moment in totaal 10.368 mensen.

Wie minstens 38 graden koorts heeft, verkoudheidsklachten heeft, hoest of kortademig is moet uit voorzorg in de eigen cel blijven. Dat geldt op dit moment voor vijf personen.

Geen ongeregeldheden

Tot nu toe zijn, er ondanks het strengere coronaregime, geen ongeregeldheden geweest, zegt minister Dekker voor Rechtsbescherming. Hij begrijpt dat er zorgen zijn in de instelling, maar benadrukt dat de maatregelen echt nodig zijn. "Ik ben enorm trots op de manier waarop het personeel van DJI zich de afgelopen weken heeft aangepast." Het ziekteverzuim is maar iets gestegen.

De afgelopen weken zijn de dagprogramma's ingeperkt en wordt de meeste communicatie, zoals met advocaten, per telefoon afgehandeld. Gedetineerden krijgen daarom extra beltegoed.

Meerpersoonscellen en enkelbanden

In de meerpersoonscellen zitten alleen gedetineerden die geen verschijnselen vertonen. Het percentage gedetineerden op een meerpersoonscel is gedaald van 30 naar 16,5 procent. De cellen zijn nog steeds nodig omdat de eenpersoonscellen beschikbaar moeten blijven voor mensen die mogelijk besmet zijn.

Steeds meer mensen krijgen (eerder) een enkelband en kunnen dan naar huis om de druk op de instellingen te verlichten. Dat zijn er nu 900, normaal zijn dat er rond 700. De reclassering heeft het hierdoor wel drukker door het extra toezicht. Taakstraffen zijn uitgesteld tot 28 april omdat die vrijwel niet binnen de coronaregels kunnen plaatsvinden.Hoekstra: een miljard Nederlands geld in coronafonds voor zwaar getroffen landen

Minister Hoekstra van Financiën wil dat Nederland grofweg een miljard euro stopt in een Europees noodfonds voor landen die zwaar door de coronacrisis zijn getroffen. In een interview met het internationale persbureau Reuters zegt de minister dat deze gift "bedoeld is als een teken van solidariteit voor landen die te maken hebben met het coronavirus".

Premier Rutte denkt dat in het fonds in totaal zo'n 10 á 20 miljard euro moet komen, zo zei hij in het tv-programma Nieuwsuur. Landen moeten daar naar verhouding aan bijdragen. Een bedrag wilde hij niet noemen. "Ik ga niet speculeren. We moeten eerst kijken of dat fonds er komt."

Zo'n fonds bestaat nog niet. Het is een idee waar het Nederlandse kabinet vandaag mee kwam, na de kritiek vanuit Zuid-Europa over de vermeende onbuigzame houding van Nederland. Premier Rutte lanceerde het plan in de Tweede Kamer. Het idee is om landen te helpen met een gift, geen lening. Het geld is vooral bedoeld voor medische zorg.

Kijk hier hoe premier Rutte het coronafonds aankondigde:

Nederland kreeg de afgelopen dagen veel kritiek, vooral uit Italië en Spanje, omdat het te strenge voorwaarden zou stellen aan financiële hulp voor de getroffen landen. Het zou dan gaan om geld uit het Europese Stabilisatiemechanisme (ESM), een pot met honderden miljarden euro's die in het leven is geroepen na de Griekse schuldencrisis.

Ook viel het verkeerd dat Nederland zich hard verzette tegen Europese obligaties, waarmee eurolanden samen schulden op zich zouden moeten nemen.

Gift

Het coronafonds moet nadrukkelijk een tijdelijk noodfonds zijn waarbij landen de gift niet hoeven terug te betalen.

Hoekstra kwam gisteren terug op de strenge Nederlandse opstelling en erkende dat het kabinet niet empathisch genoeg was geweest tegenover Zuid-Europa.Boeren boos omdat kabinet 'zelfs nu stikstofmaatregelen wil doordrukken'

Het Landbouw Collectief heeft het overleg met het kabinet over de stikstofmaatregelen opgeschort na een overleg met minister Schouten vanmorgen. Volgens de boeren is dat overleg "zwaar teleurstellend" verlopen.

Het collectief, waarin veel land- en tuinbouworganisaties vertegenwoordigd zijn, stelt dat de minister de stikstofaanpak wil doordrukken en dat "alle goede ideeën vanuit de sector juridisch lam worden geslagen".

Volgens de boeren hebben ze tijdens de coronacrisis wel wat anders aan hun hoofd dan stikstof. De minister wil volgens hen haar plannen doorzetten, zelfs nu door de coronacrisis "de stikstofconcentratie in de lucht sterk is gedaald" en "de voedselvoorziening crucialer is dan ooit".

Het Landbouw Collectief haalt met name uit naar minister Schouten en benadrukt dat premier Rutte vanmorgen "om begrijpelijke redenen" niet bij het overleg kon zijn. "In niets lijkt het erop dat de minister tot reële oplossingen wil komen".

Schouten zegt in een reactie dat ze het betreurt dat het collectief de gesprekken met het kabinet voorlopig staakt. Het kabinet blijft volgens haar doorwerken aan een gedegen stikstofaanpak en zal de Tweede Kamer hierover binnenkort informeren.

Het kabinet sluit volgens haar niet de ogen voor de financiële problemen die de landbouwsector door de coronacrisis heeft. Ook de landbouw zal zoveel mogelijk worden ondersteund. Verder zegt ze dat het kabinet bij de stikstofaanpak wel degelijk zoveel mogelijk aansluit bij ideeën die de sector zelf heeft voorgesteld.

Voorzitter Aalt Dijkhuizen van het Landbouw Collectief gooit de deur niet helemaal dicht. Hij blijft openstaan voor overleg met de minister. "Maar dat vraagt van haar wel een fundamenteel andere opstelling dan we nu al een half jaar ervaren", zegt hij.Kabinet wil aantal IC-bedden blijven oprekken

Het kabinet wil er alles aan doen om ervoor te zorgen dat er zo lang mogelijk genoeg intensivecarebedden zijn voor zwaar zieke patiënten. Dat heeft minister De Jonge gezegd tegen een ongeruste Tweede Kamer, die vreest dat er een moment komt dat artsen moeten kiezen tussen patiënten.

De Jonge voorziet dat er zondag 2400 intensivecarebedden zijn, waarvan 1900 voor coronapatiënten. Hij noemde dat indrukwekkend. Het is veel meer dan waar vorige week rekening mee werd gehouden.

Er liggen nu 1191 mensen met corona op de intensive care. "Dat zijn er meer dan gisteren, maar niet zo veel meer als waar we eerst van uitgingen."

Niet op stoel van medici

Het kabinet wil proberen de capaciteit nog verder op te rekken en het aantal bedden uit te breiden. Daarover worden allerlei gesprekken gevoerd, ook met Duitsland. Op aandrang van PVV en PvdA riep de Kamer het kabinet op de capaciteit te verhogen tot bijvoorbeeld 3000, maar De Jonge wil zich niet op een getal vastleggen.

De Jonge zegt dat hij geen aantallen nieuwe IC-bedden wil noemen:

Het kabinet zegt op allerlei manieren te willen voorkomen dat we in een fase komen dat er vanwege een gebrek aan bedden een keuze moet worden gemaakt tussen patiënten. Dat is ook nog nooit gebeurd, zei De Jonge.

Mocht die fase aanbreken, dan worden besluiten genomen op basis van een protocol dat nog moet worden opgesteld. Hij zei dat hij niet op de stoel van de artsen wil gaan zitten. De Jonge voegde er nog aan toe dat medici altijd al afwegingen maken over "aanvaardbare zorg", ook los van de coronacrisis. Hij zei ook dat er nooit besluiten zullen worden genomen alleen op basis van iemands leeftijd.

Binnenblijven

De Kamer blijft zich zorgen maken of er genoeg wordt getest op corona. De Jonge herhaalde dat het aantal tests geleidelijk wordt uitgebreid. Hij zei dat er ook hard wordt gewerkt aan het vergroten van het aantal beschermingsmiddelen voor zorgpersoneel, maar noemde dat "taai".

Premier Rutte benadrukte dat het grootste deel van de bevolking zich aan de regels houdt. Uitgangspunt blijft dat mensen zoveel mogelijk thuis moeten blijven. Daar wordt komend weekend, met een goede weersverwachting, ook weer apart aandacht voor gevraagd. Reizen binnen Nederland wordt zoveel mogelijk ontraden.

Het kabinet is ook niet van plan religieuze bijeenkomsten helemaal te verbieden. Volgens Rutte werken de geloofsgemeenschappen al goed mee en houden ze vooral online-bijeenkomsten. De premier zei dat het kabinet hierover wel met de organisaties in contact blijft.

Europese hulp

De premier erkende dat hij niet de juiste toon heeft getroffen over de solidariteit met andere Europese landen. Er kwam eerder van verschillende kanten kritiek op uitlatingen van Rutte en minister Hoekstra daarover. Zuid-Europese landen vonden dat ze door Nederland in de steek werden gelaten. Hoekstra zei gisteren al dat het kabinet niet empathisch genoeg is geweest en Rutte sloot zich daarbij aan.

De premier benadrukte dat Nederland wel degelijk wil meehelpen aan financiële steun voor andere EU-landen en dat hij solidair wil zijn. Hij wil onder meer een "coronafonds" voor giften aan zwaar getroffen landen. Maar het kabinet blijft tegen gezamenlijke staatsleningen ("euro- of coronabonds"). Volgens Rutte is dat een "no-go".

Belgische en Duitse toeristen

Het kabinet maakt zich zorgen over de mogelijke komst van Duitse en Belgische toeristen naar Nederland in het paasweekeinde. Mogelijk komen daar morgen nadere mededelingen over. Een landelijke sluiting van alle campings of vakantieparken is volgens de premier niet nodig. Verschillende veiligheidsregio's hebben overigens zelf al campings en parken dichtgedaan.

In het Kamerdebat waren er ook veel kritische vragen over dat er nog steeds vliegtuigen op Schiphol landen uit corona-brandhaarden, zoals New York. Het kabinet zegt wel te voelen voor strengere controles en neemt ook daar morgen een besluit over.

Net als andere ministers eerder riep Rutte bedrijven op geen misbruik te maken van de financiële steunmaatregelen. Hij vroeg bedrijven ook geen dividend of bonussen uit te keren.CU wil dat alle prostituees van financiële hulp gebruik kunnen maken

De ChristenUnie wil dat het kabinet meer doet voor prostituees die door de coronacrisis in de problemen komen. Contactberoepen zijn op dit moment verboden en daardoor kunnen prostituees hun werk niet doen. "Er vindt een stille ramp plaats en het kabinet doet te weinig", zegt CU-Kamerlid Stieneke van der Graaf.

Sekswerkers kunnen aanspraak maken op sociale regelingen en noodfondsen van de overheid, maar die gelden niet voor iedereen. Want niet alle mensen in de prostitutie zijn zzp'er of hebben een DigiD en vallen dus buiten de boot. Van der Graaf wil dat het kabinet daarom de voorwaarden aanpast.

"Prostituees moeten gebruik kunnen maken van de financiële regelingen, ook als zij daar strikt genomen nu niet onder vallen", zegt het Kamerlid. Ook wil de ChristenUnie extra ondersteuning voor mensen die uit de prostitutie willen stappen en een verbod op online-advertenties.

Huur moet worden betaald

Hulpverleners melden aan Nieuwsuur dat sekswerkers in het hele land doorwerken, maar nu vanuit huis. Dat blijkt ook uit advertenties die worden aangeboden op erotische websites. Harde cijfers zijn er niet, maar op verschillende sites verschijnen dagelijks zo'n 150 advertenties door heel Nederland voor privé-ontvangst of escort.

"Daar waar de hele samenleving wordt platgelegd, werken mensen in de prostitutie noodgedwongen door in onveilige omstandigheden", zegt Van der Graaf. "We voelen allemaal aan dat dat niet gezond is. De toename van het aantal advertenties op internet doet een grote verschuiving naar de thuisprostitutie vermoeden."

Prostituees zeggen tegen Nieuwsuur te verwachten dat het aantal 'thuiswerkers' zal toenemen naarmate het verbod langer duurt. "De huur moet betaald worden en het brood moet op de plank. Hoe langer de intelligente lockdown duurt, hoe meer collega's weer aan het werk gaan om niet onnodig klanten te verliezen", zegt een escort.Gommers: IC-zorg heeft aan kwaliteit ingeboet

Het personeel op de intensivecareafdelingen staat onder enorme druk door de coronacrisis. Die boodschap had Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care voor de Tweede Kamer. De Kamer werd vanochtend bijgepraat over de crisis door deskundigen. "We zijn bezig met het leveren van krankzinnige zorg."

"We hebben iets aan kwaliteit ingeboet bij de zorg op de IC's. Het is nog steeds kwalitatief aanvaardbare zorg, maar wel anders dan een maand geleden", zei Gommers. Normaal gesproken zorgt een verpleegkundige op de IC voor maximaal twee patiënten, nu is dat soms vier.

Gommers: "Dat geeft echt spanning. Verpleegkundigen voelen de druk, de stress dat ze niet meer helemaal in control zijn. Dat ze fouten gaan maken, essentiële fouten waardoor iemand kan komen te overlijden."

Gommers over de spanning op de IC's:

Bovendien wordt er nu ook IC-zorg verleend buiten de muren van de IC-afdelingen, omdat die op sommige plekken vol zitten. En het personeel is ook niet meer altijd specifiek opgeleid voor werken op de intensive care.

Volgens Gommers zijn de IC's nog steeds bezig met opschalen. Eind deze week moet dat 2400 bedden opleveren, waarvan 1900 voor patiënten met corona. Maar daarmee is ook de kritische grens bereikt. Als er nog meer patiënten komen, ontstaat er een crisis waarbij er mogelijk geselecteerd moet gaan worden. "Denk aan Italiaanse toestanden. Dan wordt het zo spannend, daar wil je niet aan denken."

Niet duidelijk hoeveel bedden er zijn

Ondertussen is ook nog steeds niet precies duidelijk hoeveel capaciteit er is. Gommers: "Ik krijg nog steeds berichten binnen dat sommige ziekenhuizen hun kaarten tegen de borst houden, waardoor we niet precies weten hoeveel bedden er echt zijn in noodgevallen." Er wordt gewerkt aan een systeem dat precies in kaart moeten brengen hoeveel patiënten er op de verschillende IC's liggen.

Probleem is ook dat mensen langer op de intensive care liggen dan eerst gedacht. Nu wordt uitgegaan van een gemiddelde van 23 dagen, maar volgens Gommers kan het ook dat sommige patiënten vijf weken moeten blijven. Tot nu toe hebben 40 mensen de IC, na te zijn hersteld, weer verlaten. Enkele jonge patiënten zijn zelfs alweer naar huis.Van Dissel: volhouden beperkende maatregelen is cruciaal

De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan lijken effect te hebben, maar het is nog veel te vroeg om de teugels te laten vieren. Dat heeft Jaap van Dissel, directeur van het Centrum voor Infectieziektenbestrijding van het RIVM duidelijk gemaakt in de Tweede Kamer. Hij was daar om de Kamerleden bij te praten over de crisis.

"Het volhouden van de maatregelen is cruciaal", zei hij:

Zowel de groei van het aantal besmettingen en de ziekenhuisopnames lijken enigszins af te vlakken. "Maar dat is allemaal nog erg onzeker", sprak Van Dissel. De zogenoemde piek kan volgens hem nog steeds komen. De grote belasting van de IC-afdelingen zal nog wel even aanhouden, ook omdat patiënten daar gemiddeld drie weken verblijven.

Bij de berekeningen gaat het RIVM uit van modellen. Die worden volgens Van Dissel steeds realistischer, zo is de verwachting. "Maar het zijn schattingen die ons helpen om de juiste maatregelen te nemen."

In het begin van de uitbraak was er nog veel onduidelijk en waren de modellen gebaseerd op gegevens van de wereldgezondheidorganisatie WHO. Daarin werd nog uitgegaan van een gemiddelde ligtijd op de intensive care van 10 dagen. Vanaf 19 maart worden er ook Nederlandse gegevens meegenomen in de modellen en wordt ervan uitgegaan dat mensen gemiddeld 23 dagen op de IC liggen.

Lege trams

Verschillende Kamerleden wilden weten of het verstandig zou zijn om nog strengere beperkingen op te leggen aan de bevolking, om zo de piek op de IC's op te vangen. Volgens Van Dissel voegen nieuwe maatregelen weinig toe. "Als ik hier door Den Haag loop zie ik al bijna lege trams rijden. Als je het openbaar vervoer helemaal stil zou leggen, heeft dat weinig extra effect."

Een belangrijk getal is volgens Van Dissel het zogeheten reproductiecijfer (R0), dat aangeeft hoeveel mensen er besmet worden door iemand die het virus heeft. Op 16 maart is dat cijfer onder de 1 gezakt. Van Dissel: "Maar dat is nog geen reden om de maatregelen te versoepelen. Want dat betekent nog steeds dat het aantal patiënten groeit."Peilingwijzer: VVD wint fors in crisistijd

De VVD wint in de nieuwste Peilingwijzer stevig. De partij van premier Rutte staat nu op 32 tot 36 Tweede Kamerzetels, 6 meer dan twee maanden geleden.

Peilingbureaus meten een direct verband met het optreden van Rutte in de coronacrisis, dat ook door niet-VVD'ers wordt gewaardeerd. "Deze regering treedt rustig en beheerst op en Rutte is hier het boegbeeld van", citeert EenVandaag/Ipsos een VVD-kiezer.

Maar ook aanhangers van andere partijen zijn tevreden over Ruttes aanpak. "Hij heeft een bijzonder sterke koers gevaren, ik denk dat niemand anders dit had kunnen doen", zegt een GroenLinkser tegen I&O Research.

Andere coalitiepartijen profiteren niet

Volgens politicoloog Tom Louwerse, maker van de Peilingwijzer, is de steun voor het kabinetsbeleid in lijn met de internationale trend. Ook in andere landen gaan kiezers in dit soort moeilijke tijden achter de eigen regering staan. "Ten tijde van de MH17-ramp in 2014 zag je in Nederland dezelfde beweging, De vraag is wel hoe blijvend zo'n beweging is; dat was hij destijds niet."

Opvallend is dat de andere regeringspartijen niet profiteren van de waardering voor het overheidsbeleid na de corona-uitbraak. CDA (13 tot 15 zetels), D66 (9-13) en ChristenUnie (6-8) blijven op hetzelfde niveau als in de laatste Peilingwijzer.

De partij die het meeste verliest is Forum voor Democratie van Thierry Baudet; die komt 3 zetels lager uit op 10 tot 14. "Baudet schreeuwt om een lockdown, maar wat weet hij daar nou van?", tekent EenVandaag/Ipsos op uit de mond van een kritische FvD-kiezer.

De andere partijen stijgen niet, maar verliezen evenmin. Dat geldt ook voor de PVV, de partij van Geert Wilders die de afgelopen weken eveneens veel kritiek had op het beleid van het kabinet-Rutte. De PVV staat op 14 tot 18 zetels.

Op links handhaaft GroenLinks zich op 15 tot 17 zetels, de PvdA komt op 13 tot 15 en de SP op 7 tot 9. 50Plus houdt de eerdere winst vast op 8 tot 10 zetels, terwijl de Partij voor de Dieren eveneens stabiel blijft op 5 tot 7.

Ook bij de andere kleinere partijen is er geen beweging. De SGP scoort opnieuw 2 tot 4 zetels en Denk 0 tot 2.Italianen aan Nederland: 'Ga aan de goede kant van de geschiedenis staan'

In Italië liggen de ziekenhuizen overvol en van de toch al lege Italiaanse schatkist komt de bodem snel in zicht. En dus komt uit Rome het verzoek om Europese financiële steun, een verzoek dat - zacht gezegd - weinig weerklank vindt in Den Haag.

Dat was voor een aantal prominente Italianen reden voor een opmerkelijke open brief in de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung, waarin Nederland een veeg uit de pan krijgt.

"De Nederlandse houding toont in elk opzicht een gebrek aan solidariteit en ethiek. Lieve Duitse vrienden, jullie horen tot de grootste Europese naties. Niet bij de volgers van bekrompen nationaal egoïsme. Wij kunnen samen bewijzen dat Europa sterker is dan zij die Europa willen verzwakken", staat in de brief te lezen.

Het is een directe oproep aan Duitsland om zich van Nederland te distantiëren en ondertekend door twaalf Italiaanse burgemeesters, gouverneurs en Europarlementariërs. Eén van hen is oud-minister en Europarlementariër Carlo Calenda. "Als de EU deze grote crisis niet aankan, welk nut heeft de EU dan nog?", zegt hij.

Snel maatregelen

Italië vraagt de EU volgens Calenda geen geld om z'n schulden te betalen, maar geld dat moet gaan naar een groot Europees plan dat alle Europese landen en burgers ten goede komt. "We willen dat de EU voldoende budget heeft om de crisis het hoofd te bieden."

De burgemeester van het Italiaanse Bologna, Virginio Merola, zegt dat de EU snel met gezamenlijke maatregelen moet komen. "Het gaat om maatregelen tegen een recessie. We moeten samen optrekken, voor bedrijven, voor mensen die de gevolgen van deze crisis voelen. We vragen Nederland heus niet om onze staatsschuld op zich te nemen."

Minister van Financiën Wopke Hoekstra erkent vandaag dat het kabinet niet empathisch genoeg is geweest in de richting van Zuid-Europa. "We hadden vorige week beter naar voren moeten brengen dat we willen helpen. Voor Rutte en mij geldt: wij hadden dat anders moeten zeggen."

Kredietlijn

Voor Mario Monti, premier van Italië tijdens de financiële crisis in 2012, is het een herhaling van zetten. "Maar iedereen moet begrijpen dat het deze keer gaat om een crisis die onze landen overkomt. Het heeft deze keer niets te maken met 'la dolce vita' van een land dat z'n balans niet op orde heeft."

Hij pleit voor een "kredietlijn" voor de gezondheidszorg. "Krediet dat de medische zorg in EU-landen ondersteunt en gebruikt kan worden om de economie opnieuw te starten. Als de gezondheidszorg in Italië op orde is, is dat ook goed voor burgers in de noordelijke landen."

De Italianen kijken voor een oplossing nu vooral naar de Duitsers. "Zij hebben de sleutel, zij kunnen met een politieke oplossing komen", zegt burgemeester Merola. "Duitsland is na WOII geholpen door landen als Frankrijk, België en Italië, nu is het moment dat Duitsland een duidelijke positie inneemt", zegt Europarlementariër Calenda. "De Duitsers kunnen beslissen of ze een Europa van naties willen, met ieder voor zich. Of een sterk en verenigd Europa."

Zijn oproep aan het Nederlandse kabinet is om aan de "goede kant van de geschiedenis te gaan staan". "En niet aan de verkeerde kant: de kant van de crisis, van het afbreken. Ga aan de kant staan van het opbouwen. Dat zal een politieke nalatenschap zijn. Want in Europa zal niets ooit meer zijn zoals eerst."

Oud-premier Monti denkt dat de toekomst van de EU op het spel staat omdat de coronacrisis alles ingewikkeld maakt. "Een verschil van inzicht tussen het Noorden en het Zuiden zal alles er niet beter op maken. "Naar boven Up

Media

Zoeken we op

Google

Dagen te gaan tot

17666

dagen te gaan tot
Free Willy
Dagen te gaan op Mingy!

Het goede doel!

Mingy en Unicef

Het goede doel!

Mingy en het Rodekruis

Het goede doel!

Mingy en Amnesty internationel

Het goede doel!

Mingy en leger des heils