Mingy zegt " Het beste middel tegen dronkenschap is in nuchtere toestand kijken naar dronken mensen. "

De nieuwste berichten op https://nos.nl
CBR onder verscherpt toezicht om achterstanden bij rijbewijzen

Mensen die hun rijbewijs willen ontvangen of die een gezondheidsverklaring moeten inleveren om hun rijbewijs te houden weten het al: bij het CBR zijn grote achterstanden en het is moeilijk om iemand aan de lijn te krijgen die kan helpen.

Sommige burgers hebben zich ten einde raad tot minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur gewend. "Ik ontvang veel brieven van burgers die op hun auto zijn aangewezen en door de lange doorlooptijden in de problemen komen met de vernieuwing van hun rijbewijs", schrijft de minister aan de Tweede Kamer.

Daarom gaat zij scherper toezicht houden op het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen). Het CBR is de organisatie die voor het ministerie de rijvaardigheid en medische bekwaamheid van bestuurders beoordeelt.

"Op dit moment gaat het niet goed bij het CBR en ik deel uw zorgen rondom de problematiek", schrijft de minister verder. Het CBR heeft achterstanden omdat het aantal aanvragen van gezondheidsverklaringen van vooral 75-plussers enorm is toegenomen.

Medisch personeel

Het CBR heeft al maatregelen genomen. Er wordt extra medisch personeel aangetrokken om de dossiers te kunnen beoordelen, de klantenservice is uitgebreid en de openingstijden van de klantenservice zijn verruimd. Met vervoerdersorganisatie TLN is een spoedprocedure afgesproken voor chauffeurs die hun rijbewijs nodig hebben om hun brood te kunnen verdienen.

Tot komend najaar blijft het druk, daarna hoopt de organisatie door digitalisering sneller te kunnen werken.Kabinet negeert oproep Amerikaanse ambassadeur om Russisch gas te boycotten

De Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Pete Hoekstra, is naar de Tweede Kamer gekomen om een debat bij te wonen over zijn oproep om Russisch gas te boycotten. Hij zat in de bankjes achter de Kamerleden, met uitzicht op de ministers Blok en Wiebes.

"De ambassadeur is hier aanwezig met zijn medewerkers", merkte minister Blok met een schuine blik op. Maar dat heeft het Nederlandse standpunt niet kunnen beïnvloeden. De ministers zijn niet van plan om Russisch gas te boycotten. Nederland heeft dat veel te hard nodig, was de boodschap aan de ambassadeur.

Aan het debat deden maar zes politieke partijen mee. Zij zijn verdeeld over de oproep van de Amerikaanse ambassadeur en over de Russische gasleiding Nord Stream 2. Met die nieuwe leiding wil Rusland meer gas aan Europa verkopen. Amerika is bang voor te veel Russische invloed, maar heeft ook een ander belang: zelf gas aan Europa verkopen.

Dit is waar de Nord Stream 2 op dit moment wordt aangelegd. De gasleiding maakt Oekraïne minder belangrijk als gasdoorvoerland:

'Russofobie'

VVD, CDA en PVV zijn voor de aanleg van Nord Stream 2 en de inkoop van Russisch gas, maar met kanttekeningen. "Van Russofobie kun je niet eten", zei PVV-Kamerlid De Roon. "Van een lagere energierekening wel." De PVV vindt het het belangrijkst dat Russisch gas goedkoper is dan Amerikaans gas.

VVD-Kamerlid Koopmans gelooft niet dat de afhankelijkheid van Rusland toeneemt door een extra gasleiding: "We zijn gedwongen zaken te doen met Rusland, ook al gedraagt dat zich als onze vijand. Maar dat doen we al sinds de Koude Oorlog, en we hebben aardgas gewoon nodig."

Het CDA vindt dat Russisch gas in onze "energiemix" hoort. De afspraken over Europees toezicht moeten ervoor zorgen dat Rusland geen misbruik kan maken van de situatie, zei Kamerlid Van Helvert.

'Boa constrictor'

D66, GroenLinks en SP zijn juist tegen meer inkoop van Russisch gas. "Poetin gebruikt de Nord Stream 2 als een soort boa constrictor om het laatste restje leven uit Oekraïne te wurgen" zei D66-Kamerlid Sjoerdsma. "Nord Stream 2 is niets anders dan een geopolitiek Russisch wapen."

Ook GroenLinks ziet de gasleiding als geopolitiek wapen. "Het is een sterk staaltje om te blijven volhouden dat dit puur een economisch project is", zei Kamerlid Van Ojik. Los daarvan vindt de partij dat Europa zo snel mogelijk van fossiele brandstoffen af moet.

Dat vindt ook de SP. "Er moet een groene revolutie worden ontketend", zegt Kamerlid Karabulut. "De miljardeninvesteringen zouden naar schone energie moeten gaan." Maar Nord Stream 2, al voor de helft aangelegd, lijkt een feit. En het kabinet gaat daar niets aan veranderen.Kamer: Koninkrijk mag niet in militair conflict Venezuela gezogen worden

Grote zorgen in de Tweede Kamer over de gevolgen van de escalerende crisis in Venezuela voor Aruba, Bonaire en Curaçao. Het kabinet moet van de Kamer "alles op alles zetten" om te voorkomen dat het Koninkrijk "een militair conflict wordt ingezogen".

Dat zeggen onder meer D66, VVD, GroenLinks en SP. De partijen vinden dat Nederland vooral duidelijk moet maken dat er humanitaire hulp wordt verleend en dat het niet bij een militaire interventie betrokken wil zijn. Volgens GroenLinks moet Nederland zich dan ook niet "te veel aan de zijde van de Amerikanen opstellen".

De Amerikaanse president Trump sluit een interventie in Venezuela niet uit.

Grootste buurland

Venezuela is het grootste buurland van ons Koninkrijk, aldus een bezorgde Kamer. Aruba, Bonaire en Curaçao liggen er vlakbij: Aruba zelfs op 30 kilometer afstand. De Kamerleden vinden dat ons land de situatie niet moet politiseren, zoals de Amerikanen.

Eerder vroeg de Kamer zich al af of het Koninkrijk op alle mogelijke scenario's is voorbereid. Minister Blok van Buitenlandse Zaken zei toen dat er geen concrete aanwijzingen zijn voor een militaire dreiging vanuit Venezuela, maar dat het Kabinet wel rekening houdt met alle scenario's.

Nederland wil via de eilanden humanitaire steun aan Venezuela verlenen.

GroenLinks en D66 vinden dat het kabinet goed duidelijk moet maken dat op Curaçao voor de echte noodhulp moet worden verzameld, zoals voedsel, medicijnen en water. Ook SP en VVD benadrukken dat de noodhulp "niet politiek gemaakt mag worden".

In de crisis in Venezuela is president Maduro verwikkeld in een politieke machtsstrijd met de zelfverklaarde interim-president Guaidó . Die laatste wordt erkend door onder meer de VS en een aantal Europese landen, waaronder Nederland. Rusland, China en nog een aantal andere landen steunen Maduro.

D66-Kamerlid Sjoerdsma: "Het is bijna misdadig, de manier waarop Maduro zijn hongerige bevolking, die ook al geen medicijnen meer heeft, eigenlijk alle hulp ontzegt. Hij moet de macht neerleggen en overdragen aan Guaido".

Ooit was het het rijkste land van Zuid-Amerika, nu is het een van de armste. Hoe kon Venezuela zo afglijden?Planbureau Leefomgeving: wij blijven cijfers uit 2017 gebruiken

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) blijft cijfers uit 2017 gebruiken om de maatregelen uit het ontwerp-Klimaatakkoord door te rekenen. Het PBL reageert daarmee op de kritiek die er in de politiek is op de werkwijze van het bureau.

Verschillende partijen in de Tweede Kamer zijn bang dat de doorrekening waardeloos is, omdat die gebaseerd is op verouderde cijfers. Die cijfers uit 2017 werden ook gebruikt bij het voorspellen van de stijging van de energierekening. Die komt uiteindelijk veel hoger uit dan verwacht en dat leidde dit weekend tot veel wrevel.

Maar volgens het PBL zijn de cijfers wel degelijk bruikbaar. Er zijn geen actuelere gegevens beschikbaar, schrijft het in een uitgebreide reactie, maar dat is geen probleem.

Bij de onderhandelingen voor het Klimaatakkoord is grotendeels uitgegaan van dezelfde cijfers. "Het zou verwarring teweegbrengen en het proces verstoren als we de cijfers nu niet als basis zouden nemen voor de doorrekening", zegt het PBL. "Komen met 'weer nieuwe cijfers' kan leiden tot onrust."

Buma: serieus probleem

Het Planbureau komt op 13 maart, vlak voor de verkiezingen voor Provinciale Staten, met de doorrekening van de klimaatplannen. "Als ze daarbij ook uitgaan van de cijfers uit 2017 ben ik bang dat ze de opgave die er ligt veel te rooskleurig zullen voorspiegelen", zegt GroenLinks-leider Klaver.

Dat betekent volgens Klaver dat er in de toekomst nog meer maatregelen moeten worden genomen om de doelstelling, de helft minder uitstoot van CO2 in 2030, te halen.

Ook CDA-leider Buma is kritisch. Hij vindt dat het PBL zich moet afvragen of de modellen die gehanteerd worden wel volstaan. "Modellen moeten kloppen, anders kun je politiek in Nederland je werk niet doen", zegt Buma. "Ik hoop dat het PBL beseft dat dit een serieus probleem is."

Fractievoorzitter Dijkhoff van de VVD hamert ook op het gebruik van recente cijfers door het PBL. "We moeten niet gaan rekenen met de gasprijzen van een paar jaar geleden als we willen kijken wat de effecten zijn."

Dat laatste gaat het Planbureau ook niet doen, valt op te maken uit de reactie. "Waar mogelijk en van belang neemt het PBL ook varianten mee met de meest actuele energie- en CO2-prijzen."'UWV kent illegaal levenslange uitkeringen toe'

Uitkeringsinstantie UWV heeft tegen de regels in zeker 1900 arbeidsongeschikten een levenslange uitkering toegekend. Dat zeggen deskundigen en ingewijden tegen RTL Nieuws.

De beoordeling is volgens RTL gedaan door een groep verpleegkundigen, omdat het UWV een groot tekort heeft aan keuringsartsen. Dat zou in strijd zijn met de wet. Formeel stond er wel een verzekeringsarts aan het hoofd, maar die zou lang niet alle dossiers zelf hebben gezien. Bovendien hoefden lang niet alle mensen op een spreekuur te komen.

Het UWV heeft te kampen met grote achterstanden. Van zo'n 30.000 mensen moet nog het recht op een uitkering beoordeeld worden.

Taakdelegatie

In een reactie laat het UWV weten dat het gaat om een groep van ruim 2500 mensen die tussen 2006 en 2010 volledig arbeidsongeschikt zijn geraakt. In 2017 is geconstateerd dat hun uitkering ten onrechte niet opnieuw is beoordeeld. Na de herbeoordeling door verpleegkundigen bleek dat 74 procent van die groep zijn levenslange uitkering alsnog kan behouden.

Volgens het UWV is "taakdelegatie", waarbij de arts eindverantwoordelijk is maar niet alle dossiers zelf beoordeelt, bij de instantie een gebruikelijke werkwijze.

Verdacht hoog percentage

Hoogleraar sociaal recht Barend Barentsen laakt tegen RTL Nieuws de gevolgde procedure. "De wet schrijft voor dat een verzekeringsarts die beoordeling moet doen. Altijd. Ook als uitzondering kan dit niet."

De voorzitter van de beroepsvereniging van verzekeringsartsen, Wim van Pelt, wijst op het verdacht hoge toekenningspercentage van 74 procent. "Normaal is dat 17 procent, dus hier wijkt men duidelijk af van wat gangbaar is."

Stencils met een stempel

Kamerleden reageerden geschrokken op het bericht over uitkeringen tegen de regels en vroegen minister Koolmees om opheldering. Die zei dat hij er eerst dieper in wil duiken. Op zichzelf mogen taken worden gedelegeerd, maar altijd onder verantwoordelijkheid van een verzekeringsarts, benadrukte de minister. "Zoals ik het nu las, vind ik het niet zorgvuldig", zei Koolmees.

Volgens de bewindsman roept het nieuws het beeld op van "gestencilde formulieren met een stempel van de verzekeringsarts". Koolmees wil de Kamer op korte termijn nader informeren.

Onderzoek

Het UWV gaat naar aanleiding van de berichtgeving van RTL onderzoeken of het toekennen van de uitkeringen volgens interne afspraken is verlopen, en of er herstelacties nodig zijn.Grapperhaus wil bewijslast onvrijwillige seks aanpakken

Minister Grapperhaus wil iets veranderen in de bewijslast in strafzaken rond "niet-vrijwillige seks". In de Tweede Kamer zei hij dat de zedenwetgeving in Nederland op dit punt nu tekortschiet. Hij onderzoekt nog hoe de aanpassing er precies moet uitzien.

Grapperhaus reageerde op een oproep van onder anderen PvdA-Kamerlid Kuiken en haar CDA-collega Van Toorenburg. Die verwezen naar zaken waarin de verdachte wordt vrijgesproken van verkrachting van bijvoorbeeld iemand met een verstandelijke beperking of van iemand die onder invloed verkeert van drank of drugs. De rechter oordeelt dan soms dat er onvoldoende bewijs is voor seks tegen de zin van het slachtoffer.

Vrijwilligheid bewijzen

Volgens Kuiken moet worden bekeken of de bewijsregels kunnen worden aangepast: de verdachte zou voortaan moeten kunnen aantonen dat er echt sprake is van vrijwilligheid, als er signalen zijn dat de ander niet duidelijk in staat is om ja te zeggen.

Grapperhaus zei dat ook hij het belang en de urgentie van het probleem erkent. Het is zijn "uitdrukkelijk harde streven" om hier iets aan te doen.

Hij heeft er al met experts over gepraat en werkt nu aan een formulering in het Wetboek van Strafrecht voor situaties "waarin sprake is van feiten, omstandigheden of gedragingen van de ander, die zodanig zijn dat de dader wist of behoorde te weten dat er sprake was van niet-vrijwilligheid."

De minister benadrukte dat hij al bezig is met een modernisering van de zedenwetgeving. Hij hoopt voor mei met uitgewerkte ideeën daarvoor te komen.Peilingwijzer: coalitie blijft op twintigtal zetels verlies

In de Peilingwijzer van deze maand staan de coalitiepartijen onverminderd op fors verlies. De VVD handhaaft zich vier weken voor de Provinciale Statenverkiezingen weliswaar als grootste, maar doet dat wel met omgerekend 7 zetels minder. In de Peilingwijzer, een gewogen gemiddelde van alle beschikbare peilingen voor de Tweede Kamer, staat de partij tussen de 24 en 28 zetels.

Ook het CDA (van 19 nu naar 11 tot 13) en D66 (van 19 naar 10 tot 12) leveren flink in. De enige regeringspartij die een plus boekt is de ChristenUnie, van 5 naar 6 tot 8. In totaal zou de coalitie daarmee tussen de 18 en 21 zetels verliezen.

De grootste oppositiepartij is de PVV op 18 tot 22, met kort daarachter GroenLinks (17-19). Maar ook de betrekkelijke nieuwkomer Forum voor Democratie is groter dan haast alle coalitiepartijen, met 12 tot 16. De PvdA (11-13) en de SP (10-13) halen bijna exact dezelfde score.

Wat betekent dit voor de aanstaande Statenverkiezingen en de doorvertaling daarvan in de samenstelling van de Eerste Kamer? Maakt het kabinet enige kans om daar de volgende maand alsnog een meerderheid te halen?

Trouw

Politicoloog Tom Louwerse, de maker van de Peilingwijzer, benadrukt dat de Statenverkiezingen niet direct vergelijkbaar zijn met die voor de Tweede Kamer. Met name omdat de opkomst op 20 maart ongetwijfeld weer aanzienlijk lager zal zijn dan die bij de laatste landelijke verkiezingen.

Traditioneel profiteert het CDA daarvan, omdat die partij een trouwe achterban heeft. Voor GroenLinks gold dat de laatste twee keer ook, zij het in mindere mate, terwijl 25 tot 30 procent van de PVV-aanhangers bij dit soort verkiezingen juist thuisblijft. Ook de SP heeft daar enigszins last van.

"Maar", voegt Louwerse daaraan toe, "ondanks alle verschillen is de grote trend van een fors verlies voor de coalitie op dit moment in alle peilingen zó stevig, dat het moeilijk voorstelbaar is dat de coalitiepartijen die meerderheid in de Eerste Kamer alsnog weten te halen. Er kunnen in Nederlandse campagnes wel degelijk nog dingen veranderen, maar dat gebeurt meestal niet, en zelden of nooit zo drastisch."

De grootste van de kleinere partijen in de Peilingwijzer zijn de ChristenUnie en de Partij voor de Dieren (5-7). 50Plus komt op 4 tot 6, Denk op 3 tot 5 en de SGP op 2 tot 4.

Louwerse wijst op grote verschillen tussen peilingbureaus voor sommige partijen. Forum voor Democratie bijvoorbeeld komt op 17 zetels bij Maurice de Hond en op 12 bij Ipsos/EenVandaag. De Hond ziet de PvdA 14 zetels halen, terwijl die partij bij Ipsos/EenVandaag blijft steken op 9. In mindere mate lopen ook de inschattingen voor CDA en D66 uiteen tussen de peilingbureaus.CDA en GL twijfelen aan kwaliteiten Planbureau Leefomgeving

Het CDA en GroenLinks in de Tweede Kamer twijfelen aan de kwaliteiten van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Regeringspartij CDA wijst op het rekenmodel voor de verkoop van elektrische auto's. Oppositiepartij GroenLinks heeft bredere kritiek.

CDA-Kamerlid Omtzigt zegt dat het rekenmodel voor elektrische auto niet controleerbaar is. In antwoorden op Kamervragen over de voorspelling van die verkoop zat het kabinet er volgens hem meer dan 100 procent naast. "Het gaat om een miljardenderving aan subsidies en belastingen voor de overheid", zegt hij.

GroenLinks: Planbureau is onderbezet

Het CDA wil meer weten over het rekenmodel van het PBL. Maar dat is volgens staatssecretaris Snel van Financiën geheim. Een nadere wetenschappelijke validatie wil het kabinet ook niet geven.

Het PBL is op dit moment de plannen uit het concept-Klimaatakkoord aan het doorrekenen. Daarbij wordt hetzelfde rekenmodel gebruikt als bij de elektrische auto's.

GroenLinks-Kamerlid Van der Lee is ook kritisch. Hij zegt dat het PBL nog maar elf jaar bestaat en modellen gebruikt die nog niet goed zijn uitgewerkt. "Hun ramingen lopen vaak achter op de marktontwikkelingen en ze zijn simpelweg onderbezet."

Ook Van der Lee zegt dat het planbureau "helaas geen transparant en interactief model" heeft.

Gisteren waren cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) ook het middelpunt van discussie. De energierekening valt dit jaar veel hoger uit dan verwacht, en ook veel hoger dan het kabinet had voorgespiegeld.

De inschattingen van het PBL bleken oud te zijn. Ze kwamen uit de Nationale Energieverkenning (NEV) 2017. Het planbureau had door de drukte rond het concept-Klimaatakkoord geen tijd gehad in 2018 nieuwe berekeningen te maken.

Minister Wiebes zei gisteren dat hij het PBL heeft gevraagd een update te maken van de energiekosten, zodat het kabinet een betere inschatting kan maken van de gevolgen. Samen met de bijgestelde koopkrachtplaatjes van het Centraal Planbureau zijn dit voor het kabinet belangrijke cijfers om dit jaar het beleid op te baseren.

Klimaatakkoord

Maar de vraag is of Wiebes die nieuwe cijfers gaat krijgen. Want de tientallen rekenmeesters van het PBL en het Centraal Planbureau werken nog steeds hard aan de doorrekeningen van het klimaatakkoord. Aan de NOS laat het PBL weten hierbij toch weer uit te gaan van de cijfers uit de NEV 2017.

Volgens een woordvoerder moet dat geen problemen opleveren. "Dat die cijfers oud zijn is maar relatief, want het klimaatakkoord gaat over de periode tot 2030. Schommelingen in de huidige energieprijzen hebben niet veel effect op het beleid in 2030." De berekeningen zijn een week voor de verkiezingen klaar en gaan naar verwachting tot veel politieke discussie leiden.Honderdduizenden ouders liepen kindgebonden budget mis

Honderdduizenden mensen hebben geen kindgebonden budget gekregen, terwijl ze er wel recht op hadden. Volgens staatssecretaris Van Ark zijn sinds 2008, toen de regeling werd ingevoerd, ongeveer 300.000 tot 400.000 gezinnen gedupeerd.

De fout is veroorzaakt door de Belastingdienst. Het kabinet gaat een compensatieregeling instellen. Dat levert een tegenvaller voor de staat op van tussen de 375 en 445 miljoen euro.

Voorwaarden

De toeslag werd stopgezet als ouders te veel verdienden om in aanmerking te komen voor de toeslag. Wanneer ze weer wel aan de voorwaarden zouden voldoen, zou de toeslag automatisch worden hervat. Maar dat gebeurde niet, schrijft Van Ark aan de Tweede Kamer. "De staatssecretaris van Financiën en ik betreuren dat."

De meeste gedupeerde huishoudens bestaan uit twee partners en twee of drie kinderen, met een inkomen van ongeveer een à twee keer modaal. Voor 2015 liepen gedupeerde ouders ieder jaar gemiddeld 600 euro mis, daarna liep het bedrag op tot 1000 euro. Voor alleenstaande ouders zijn die bedragen hoger.

Vijf jaar

Het kabinet wil alleen de afgelopen vijf jaar gaan terugbetalen. Het beroept zich daarbij op een eerdere uitspraak van de rechter dat financiële aanspraken richting de overheid na die termijn komen te vervallen.

De Belastingdienst gaat onderzoeken hoe de fout kan worden hersteld en hoeveel geld en tijd dat gaat kosten. Donderdag debatteert Van Ark met de Tweede Kamer over de kwestie.Na provinciale verkiezingen inzicht in politieke reclames op Facebook

Facebook slaagt er niet in voor de provinciale verkiezingen een garantie af te geven dat het bedrijf transparant is over de plaatser van politieke advertenties. Minister Ollongren heeft dat aan de Tweede Kamer geschreven.

Op verzoek van de Kamer vroeg Ollongren Facebook onlangs sneller werk te maken van de kwestie. De Tweede Kamer wilde dat Facebook uiterlijk drie weken voor de Statenverkiezingen van 20 maart aanvullende maatregelen zou nemen tegen nepnieuws.

Digitale bieb

Daarbij gaat het om het markeren van politieke advertenties, zodat ze makkelijker herkenbaar worden. Ook komt er een "doorzoekbare digitale bibliotheek".

De minister zegt dat Facebook in een reactie liet weten dat dergelijke maatregelen eind maart van kracht worden, in alle EU-landen op hetzelfde moment. Dat betekent dat ze wel van kracht zijn bij de Europese verkiezingen eind mei, maar niet bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten.

Ollongren benadrukt dat politieke partijen zelf ook een rol kunnen spelen door transparant te zijn over hun online advertenties.

Twitter

Ook Twitter heeft maatregelen aangekondigd met het oog op de verkiezingen. In de strijd tegen nepnieuws gaat Twitter in de Europese Unie alleen politieke advertenties toestaan van partijen die bij het bedrijf geregistreerd staan en zich geïdentificeerd hebben.

Op deze manier moet voor Twitter-gebruikers zichtbaarder worden wat voor organisaties achter die advertentie zitten en wat hun doelgroep is. De nieuwe eisen aan politieke adverteerders worden op 11 maart van kracht.

In een speciale zoekmachine kan de Twitter-gebruiker nagaan hoeveel er voor een advertentie betaald is en door wie. Adverteerders kunnen zich vanaf vandaag aanmelden.

Het transparantiebeleid werd in de Verenigde Staten al vorig jaar ingevoerd, toen er congresverkiezingen waren. De nieuwe voorwaarden gelden ook voor de verkiezingen die binnenkort in Australië en India worden gehouden.Staatsexamen Nederlands als tweede taal weer hervat

Volgende maand wordt het staatsexamen Nederlands als tweede taal weer hervat. Minister Van Engelshoven schrijft aan de Tweede Kamer dat het haar ambitie is dat dit jaar weer examens worden afgenomen op beide niveaus: Programma I en II.

In november besloot ze om de examens Nt2 per direct stil te leggen. Op sociale media circuleerden complete beschrijvingen en uitwerkingen van opdrachten uit eerdere examens. Volgens de minister was de situatie onhoudbaar en dreigde het diploma waardeloos te worden.

Door dat besluit werden ongeveer 4000 mensen gedupeerd. Het gaat om nieuwkomers die Nederlands leren. Een deel van hen heeft het diploma nodig als onderdeel van het inburgeringsexamen.

Van Engelshoven schrijft dat inburgeraars die door het opschorten van de examens over hun inburgeringstermijn heen gaan, zo nodig worden gecompenseerd door hun inburgeringstermijn te verlengen.Hogere energierekening: niet alleen kabinet maar óók energiemarkt verantwoordelijk

Kloppen de koopkrachtplaatjes nog nu blijkt dat het kabinet oude cijfers uit 2017 heeft gebruikt om de energierekening te berekenen? Publiek en politiek roeren zich want energie is een van de factoren die de koopkracht bepalen.

Econoom Mathijs Bouman vindt het een domme en politieke fout maar zet ook een paar vraagtekens bij de beschuldigende vinger richting het kabinet. "De grootste tegenvaller zijn de energieprijzen, die kun je gewoon bekijken. Want het is niet de overheid die de energie duurder maakt: olie is bijvoorbeeld duurder geworden."

Bouman zegt dat er een inhaalslag is geweest op het gebied van de energieprijzen op de vrije markt. "Die zijn lang gedaald en nu is de olieprijs gestegen. Dat komt door de onrust in Venezuela, in Iran. In principe is er geen enkele reden om te zeggen: omdat de olieprijs is gestegen moeten we de belasting verlagen. Dat zou politiek slecht beleid zijn, daar beloon je eigenlijk de oliesjeiks mee."

Hogere belasting

Politiek duider Arjan Noorlander zegt dat het kabinet juist voor een flinke verhoging van de belasting op energie heeft gekozen omdat het kabinet voor de Miljoenennota voor 2019 met een verhoging van de energieprijzen rekende die mee leek te vallen. "Reden om op Prinsjesdag een flink hogere belasting aan te kondigen."

"Als ze toen hadden gerekend met recentere cijfers (van september 2018) hadden ze kunnen weten dat de verwachtingen waren bijgesteld en de energieprijzen veel meer zouden gaan stijgen." De belastingverhoging van het kabinet doet daardoor nu veel meer pijn dan verwacht. "En daarvoor is niet alleen de markt, maar óók het beleid verantwoordelijk."

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken gaf vandaag toe dat het kabinet een verkeerde berekening heeft gemaakt van de nieuwe energierekening. "Veel huishoudens zijn onaangenaam verrast door energietarieven. We hadden ons minder stellig moeten uitlaten in de wetenschap dat de gebruikte cijfers niet meer kakelvers waren", zei Wiebes tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Een gemiddeld huishouden is bijna 2100 euro kwijt aan energiekosten. Wiebes zegt dat de hogere kosten een negatief effect kunnen hebben op de koopkracht. Hij wil daar in augustus, in aanloop naar Prinsjesdag, nog eens goed naar kijken. Het Centraal Planbureau (CPB) gaat ondertussen berekenen of de voorspellingen voor de koopkracht wel correct zijn. Die berekeningen zijn volgende maand klaar.

Onvergeeflijk

De Tweede Kamer is woedend en maakt zich zorgen over de ondermijning van het vertrouwen van burgers in de overheid. De oppositiepartijen willen dat het kabinet nu al de toezegging doet dat de hogere energierekening wordt gecompenseerd als de koopkracht voor veel huishoudens daardoor lager blijkt uit te pakken dan voorgespiegeld.

Maar een compensatie beloven gaat minister Wiebes te snel. Hij wacht eerst op de nieuwe ramingen van de koopkrachtcijfers over 2019 van het CPB.

Coalitiepartner VVD noemt de fout vandaag onvergeeflijk. "Er zijn sommen gemaakt op basis van oude gegevens, dat mag niet gebeuren." Het CDA vindt het een heel grote tegenvaller en de ChristenUnie en D66 zien het vertrouwen van de burger in het klimaatbeleid van de overheid ernstig aangetast. De SP en PVV spreken van liegen en bedriegen.

Consumenten noemen het "de zoveelste blunder" van het kabinet:

Handen vol

Het kabinet rekende met een gemiddeld verbruik van 2500 kWh stroom en 1100 kubieke meter gas per huishouden. Ook rekende het met een lagere marktprijs voor energie. Het CBS - dat dit weekend met nieuwe berekeningen kwam - gaat nu uit van een jaarlijks verbruik van ruim 3000 kWh elektriciteit en een kleine 1500 kubieke meter aardgas per huishouden.

Dat het Planbureau voor de Leefomgeving geen recentere cijfers heeft, komt omdat het instituut zijn handen vol heeft aan de berekeningen van de maatregelen in het Klimaatakkoord.Woede in Tweede Kamer over verkeerde voorspelling energierekening

De Tweede Kamer is woedend over de fout die het kabinet maakte bij de voorspelling van de energierekening voor 2019. "Dit is voor ons niet acceptabel", zegt Kamerlid Mulder van regeringspartij CDA. Coalitiepartner VVD vindt de fout ook onvergeeflijk. "Er zijn sommen gemaakt op basis van oude gegevens, dat mag niet gebeuren."

Vanochtend werd bekend dat het kabinet achterhaalde gegevens heeft gebruikt bij de ramingen van de gemiddelde energienota van burgers. Op basis van die gegevens deed staatssecretaris Keijzer in december een forse stijging van de rekening nog af als bangmakerij, maar ze erkent nu dat ze het mis had.

Slecht voor het vertrouwen

Ook de oppositiepartijen zijn kwaad en voelen zich in hun hemd gezet omdat zij bijna allemaal hadden gewaarschuwd voor een hogere energierekening in 2019. SP-leider Marijnissen: "Dit is een grof schandaal, het kabinet liegt dat het barst. We werden weggehoond met onze waarschuwingen." Ook de PVV spreekt van liegen en bedriegen.

Volgens regeringspartijen ChristenUnie en D66 is de fout slecht voor het vertrouwen van de burger in de overheid, en dan met name het klimaatbeleid van de overheid. "Wordt bij de doorrekening van het klimaatakkoord wel van de juiste cijfers uitgegaan?" vraagt D66-Kamerlid Sienot zich af.

"Wat een ongelofelijke stommiteit", zegt ChristenUnie-Kamerlid Dik-Faber. "Dit zorgt voor onrust in de samenleving. Hoe gaan we ervoor zorgen dat burgers weer vertrouwen gaan krijgen?"

Update

De oppositiepartijen willen dat het kabinet nu al de toezegging doet dat de hogere energierekening wordt gecompenseerd als de koopkracht voor veel huishoudens daardoor lager blijkt uit te pakken dan voorgespiegeld.

Maar nu al een compensatie beloven gaat minister Wiebes te snel. Hij verwacht volgende maand nieuwe ramingen van de koopkrachtcijfers over 2019. Hij heeft ook het Planbureau voor de Leefomgeving "een update" gevraagd van de verwachte energiekosten. Als deze cijfers binnen zijn, wil de Kamer een debat met Wiebes en zijn collega's Hoekstra van Financiën en Koolmees van Sociale Zaken.

Wiebes verklaarde eerder vandaag al dat het kabinet duidelijker had moeten zeggen dat de inschattingen voor de energienota van 2019 waren gebaseerd op cijfers van meer dan een jaar oud.

Terugblik: In december 2018 zei staatssecretaris Keijzer nog namens minister Wiebes dat de sombere voorspellingen niet klopten en dat mensen niet bang moesten worden gemaakt:Legalisering online gokken een feit: ook Eerste Kamer stemt in

Gokbedrijven kunnen vanaf volgend jaar een vergunning aanvragen voor het aanbieden van gokspellen via internet. Na de Tweede Kamer heeft ook de Eerste Kamer ingestemd met legalisering van online gokken. Een ruime meerderheid stemde voor de wetswijziging, maar de coalitie was verdeeld.

De tegenstanders, waaronder de regeringspartijen CDA en ChristenUnie, denken dat door het legaliseren het aantal gokverslaafden zal toenemen. Volgens minister Dekker voor Rechtsbescherming is dat juist niet de bedoeling. Strikte voorwaarden aan een vergunning moeten de spelers beschermen tegen gokverslaving.

Meer dan een half miljoen Nederlanders gokken nu al via internet, meestal op illegale, buitenlandse sites. Volgens het kabinet lopen ze daarbij de kans ongemerkt het slachtoffer te worden van kwaadwillende aanbieders die zich schuldig maken aan fraude en witwassen. Door de wetswijziging wordt het aanbod gereguleerd, zegt het kabinet.

Profiel aanmaken

Aanbieders die een vergunning krijgen, moeten spelers beter in de gaten houden en hen waarschuwen als ze te lang spelen of veel geld inzetten. Spelers moeten een profiel aanmaken waarin ze aangeven hoeveel ze willen vergokken. Probleemspelers worden geregistreerd en kunnen tijdelijk uitgesloten worden van deelname aan een spel.

Niet iedere aanbieder komt automatisch in aanmerking voor een vergunning. Illegale partijen die actief zijn geweest op de Nederlandse markt mogen pas na een afkoelingsperiode een aanvraag indienen bij de Kansspelautoriteit. Die organisatie krijgt meer mensen en mogelijkheden om toezicht te houden op het online gokken.

Minister Dekker wilde tegelijk met het legaliseren van het online gokken ook Holland Casino privatiseren. Vorige week bleek dat daar in de Eerste Kamer geen steun voor is. Dekker heeft dat wetsvoorstel nu aangehouden en belooft met aanpassingen te komen.Geld voor medisch specialisten blijft op de plank liggen

De subsidie waarmee medisch specialisten in loondienst kunnen worden genomen, is de afgelopen twee jaar nauwelijks aangesproken. In 2017 en 2018 hebben twee artsen gebruik gemaakt van de regeling.

Artsen die een eigen bedrijf hebben maar in dienst willen treden van een ziekenhuis , kunnen een beroep doen op de subsidie. Per persoon kunnen ze 100.000 euro krijgen.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft in totaal 10 miljoen euro beschikbaar gesteld, in de veronderstelling dat meer artsen belangstelling zouden hebben. Maar dat geld ligt dus voor het grootste deel nog op de plank.

Aantrekkelijk

Voor de overheid is het aantrekkelijk dat artsen in loondienst zijn. De kosten van artsen in loondienst zijn lager dan voor artsen die bijvoorbeeld in een maatschap zitten.

Oud-minister Schippers stelde de subsidieregeling in 2015 in. Met het geld konden zogeheten vrijgevestigde medisch specialisten worden overgehaald om in loondienst te komen. Het zou de kosten van het opgeven van het eigen bedrijf moeten opvangen.

In het eerste jaar maakten 449 specialisten gebruik van de subsidie. Het jaar erna daalde dat aantal al naar 16.

Over de streep

Het ministerie besloot in 2017 nog eens 10 miljoen euro vrij te maken om specialisten over de streep te trekken. Maar in dat jaar was er maar een arts die een aanvraag deed. Ook in 2018 maakte er maar een specialist gebruik van.

De huidige minister voor Volksgezondheid Bruins weet niet waarom er maar zo weinig aanvragen binnenkomen. Hij laat er onderzoek naar doen.

Dit jaar loopt de subsidieregeling af. Artsen die er nog gebruik van willen maken kunnen tot 1 maart een aanvraag doen.

Nederland telt ruim 20.000 medisch specialisten. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is meer dan de helft daarvan in loondienst bij een ziekenhuis of zelfstandig behandelcentrum. 8000 medisch specialisten werken voor zichzelf en ruim 2000 combineren de twee vormen.Wiebes: kabinet had duidelijker moeten zijn over energierekening

Minister Wiebes vindt dat het kabinet duidelijker had moeten zijn over zijn berekening van de energierekening voor dit jaar. Het had moeten zeggen dat er gebruik is gemaakt van ramingen uit 2017, die dus "niet meer kakelvers" waren. Dat zegt hij in reactie op het bericht dat de gemiddelde nota voor gas en elektriciteit veel meer stijgt dan verwacht.

Het CBS meldde afgelopen weekend dat Nederlanders dit jaar gemiddeld 334 euro meer gaan betalen dan vorig jaar. Staatssecretaris Keijzer deed een stijging van ruim 300 euro in december nog af als bangmakerij, maar nu blijkt dat zij zich op cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving uit 2017 baseerde. Dat bureau had geen recentere cijfers beschikbaar.

Koopkracht

Wiebes geeft toe dat de hogere stijging een negatief effect kan hebben op de koopkracht. "Want energie is een van de dingen die koopkracht bepalen." Hij zegt daar in augustus, in aanloop naar Prinsjesdag nog eens goed naar te zullen kijken. "Want we passen altijd goed op de koopkracht."

De minister baalt ervan dat het kabinet niet wat meer slagen om de arm heeft gehouden, "Zo van: jongens, denk eraan dat dit ramingen zijn en dat het zeker niet zeker is dat het bij deze getallen blijft". Hij vindt het ook vervelend dat de energierekening zoveel hoger uitvalt, "want ik ben ervoor dat we gewoon koopkrachtverbetering gaan zien. Mensen hebben daar behoefte aan en dan helpt dit niet."Ruim honderd klachten over 'burnpits' Defensie

Binnen twee weken hebben zich al 110 militairen gemeld die denken dat ze ziek zijn geworden door zogenoemde burnpits of die zich daar zorgen over maken. Burnpits zijn kuilen die werden gebruikt om afval te verbranden in missiegebieden in Afghanistan.

Onder uitgezonden militairen ontstond onrust, nadat collega's gezondheidsklachten hadden gemeld die verband zouden houden met die burnpits. Aanvankelijk zei minister Bijleveld dat niemand zich bij Defensie had gemeld, maar later bleek dat militairen wel degelijk hun zorgen hadden uitgesproken tegen bijvoorbeeld defensieartsen. Dat was alleen niet aangemerkt als officiële melding.

Bijleveld stelde daarop een meldpunt in, dat op 4 februari van start ging. Inmiddels hebben zich daar dus 110 mensen gemeld. Als de meldingen daarvoor aanleiding geven wil de minister onafhankelijk onderzoek instellen naar de gezondheidsklachten, laat ze de Tweede Kamer weten. Ze wil daar in april een beslissing over nemen.

Kanker

In de burnpits werd afval verbrand in de open lucht. Militairen claimen dat ze door de schadelijke stoffen die daarbij vrijkwamen kanker of andere ziektes hebben opgelopen.

In haar brief schrijft Bijleveld dat het niet ongebruikelijk is om in missiegebieden afval op deze manier te verwerken. Vaak is het de enige manier om van afval af te komen. Ook de lokale bevolking doet het zo.

Ze wijst erop dat de Tweede Kamer al in 2011 op de hoogte is gesteld over luchtmetingen die toen zijn gedaan bij een vliegveld in Kandahar. Dat gebeurde na berichten over mogelijke nadelige effecten van afvalverbranding. Uit die metingen is toen niet gebleken dat er schadelijke stoffen aanwezig waren.

'Volledig onbeheersbaar proces'

Het Dagblad van het Noorden meldt vandaag dat er al in 2010 een zeer kritisch intern rapport is geschreven over het verbranden van afval op Kamp Holland in Afghanistan. Het werd daarin beschreven als een "volledig onbeheersbaar proces". Elke dag werd er 35 kuub ongescheiden afval in de put gedumpt, waaronder plastic onderzetbladen uit de kantine en autobanden.

Bij het verbranden kwamen volgens het rapport grote hoeveelheden schadelijke stofdeeltjes vrij. Dat vormde een grote belasting voor de gezondheid van de militairen en het milieu. Niemand beheerde de burnpit; er werd onvoldoende toezicht gehouden. Het ministerie van Defensie bevestigt het bestaan van het interne rapport uit 2010.Ministerie kritisch over D66-Kamerlid Bouali als ambtenaar

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een maatregel genomen tegen oud-medewerker Achraf Bouali, die voor D66 in de Tweede Kamer zit. Het ministerie zegt dat naar aanleiding van een bericht daarover in NRC, zonder te willen ingaan op details.

De maatregel gaat pas in als Bouali eventueel terugkeert op het ministerie. Ambtenaren die in de Kamer komen hebben in principe het recht om terug te keren naar een ministerie als hun Kamerlidmaatschap ophoudt.

Ambassade in Havana

Het ministerie stelde een integriteitsonderzoek in naar Bouali, nadat er een melding over zijn functioneren was binnengekomen. Hij werkte in die tijd op de Nederlandse ambassade in de Cubaanse hoofdstad Havana en de klacht zou gaan over zijn autoritaire stijl van leidinggeven.

Een woordvoerder van D66 in de Tweede Kamer benadrukt dat Bouali meteen na het begin van het onderzoek de partij op de hoogte heeft gesteld.

Ontwikkel- en leerpunten

Volgens D66 heeft Buitenlandse Zaken, toen Bouali al in de Kamer zat, geconcludeerd dat er "ontwikkel- en leerpunten" zijn voor zijn stijl van leidinggeven. De partij vindt dat dit zijn functioneren als Kamerlid niet in de weg staat.

Bouali zit sinds de verkiezingen van twee jaar geleden in de Kamer. Daarvoor was hij diplomaat in verschillende landen. Hij voert als Kamerlid onder meer het woord over buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking.Kabinet erkent gebruik verouderde cijfers bij berekening energienota

Het kabinet heeft bij de berekening van de gemiddelde energienota gebruikgemaakt van oude cijfers. Dat erkent een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken na berichtgeving in het AD.

Zaterdag meldde het CBS dat de energierekening dit jaar veel meer stijgt dan verwacht: gemiddeld 334 euro. Staatssecretaris Keijzer deed zo'n hoge stijging in december nog af als bangmakerij.

Maar ze erkent nu dat ze gebruik heeft gemaakt van voorspellingen van het Planbureau voor de Leefomgeving uit 2017. Toen was de verwachting nog dat prijzen van gas en elektra veel minder zouden stijgen.

Het bureau blijkt vorig jaar in verband met doorrekening van de plannen van het concept-klimaatakkoord geen tijd te hebben gehad voor de jaarlijkse voorspelling van de prijsontwikkeling.

'Zeer pijnlijk'

De "fout is zeer pijnlijk" voor het kabinet, zegt politiek verslaggever Xander van der Wulp, omdat het in december nog stellig beweerde dat de rekening veel lager zou uitpakken.

Het dacht toen aan een gemiddeld verbruik van 2500 kWh stroom en 1100 kubieke meter gas per huishouden. Ook rekende het met een lagere marktprijs voor energie. Het CBS gaat nu van een jaarlijks verbruik van ruim 3000 kWh elektriciteit en een kleine 1500 kubieke meter aardgas per huishouden.

De woordvoerder van het ministerie wil niet spreken van een fout. Hij zegt dat het kabinet net als altijd is uitgegaan van de meest actuele cijfers en dat waren in dit geval de cijfers van 2017.

'Heel ongelukkig'

In de Tweede Kamer willen zowel oppositie- als coalitiepartijen weten waarom het kabinet steeds heeft gezegd dat het niet klopt dat de jaarrekening gemiddeld ruim 300 euro hoger zou uitpakken.

GroenLinks-Kamerlid Van der Lee vindt het "erg kwalijk" en "contraproductief" dat het kabinet zo stellig beweerde dat de voorspellingen van prijsvergelijkers niet klopten, "terwijl de staatssecretaris al wist dat ze gebruik maakte van oude cijfers." SP-fractieleider Marijnissen spreekt van "een dure blunder".

Kamerlid Sienot van coalitiepartij D66 noemt de misrekening "heel ongelukkig". "De berekeningen moeten wel kloppen en dat is hier niet het geval geweest. En wij willen weten hoe het zit en hoe we dit in de toekomst gaan voorkomen."Het duurt nog wel een jaar voordat een helm op de snorfiets verplicht is

Er komt een helmplicht voor snorfietsers, maar wanneer precies is nog niet duidelijk. Minister Van Nieuwenhuizen schrijft aan de Tweede Kamer dat de wetswijziging die daarvoor nodig is in ieder geval negen tot twaalf maanden duurt.

Vorig jaar nam de Tweede Kamer een motie aan van het CDA, waarin werd gevraagd om een helmplicht voor snorfietsers. Van Nieuwenhuizen wil die wens uitvoeren, maar zorgvuldigheid kost tijd, is haar boodschap.

Overgangsperiode

Zo moet er onderzoek worden gedaan naar de neveneffecten van een helmplicht. Gaan mensen kiezen voor een andere vorm van vervoer en zo ja, welke? Ook moet goed onderbouwd worden waarom de helmplicht wel voor snorfietsers zou moeten gaan gelden, terwijl je op een (elektrische) fiets die net zo snel gaat geen helm op hoeft. De minister wil ook weten of de maatregel wel te handhaven is.

Als de wetswijziging dan uiteindelijk in het Staatsblad staat, zal de helmplicht nog niet direct ingaan. Van Nieuwenhuizen voorziet dat er een redelijke overgangsperiode nodig is, omdat de bestuurders van de ongeveer 700.000 snorfietsen in Nederland wel de gelegenheid moeten hebben om een geschikte helm te kopen. En die moet dan wel beschikbaar zijn.Naar boven Up

Media

Zoeken we op

Google

Dagen te gaan tot

-281

dagen te gaan tot
Free Willy
Dagen te gaan op Mingy!

Het goede doel!

Mingy en leger des heils

Het goede doel!

Mingy en Warchild

Het goede doel!

Mingy en cliniclowns

Het goede doel!

Mingy en Amnesty internationel