Mingy zegt " Suiker: een witte stof die een slechte smaak geeft aan de koffie, als je vergeet het erin te doen. "

De nieuwste berichten op https://nos.nl
Hoekstra: Nederlandse economie nog behoorlijk solide

Hoewel het wereldwijd minder goed gaat met de economie, ziet minister Hoekstra van Financiën geen reden "om onszelf nu al in de put te praten". "Het gaat in Nederland minder goed dan de afgelopen paar jaar, maar het ziet er voor volgend jaar nog behoorlijk solide uit".

Hoekstra begint deze week optimistisch aan de onderhandelingen over de begroting voor volgend jaar, die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd. "We gaan gewoon verder, ook met onze plannen op het gebied van investeringen en lastenverlichtingen."

"Het goede nieuws is dat de werkgelegenheid in Nederland nog steeds van een heel hoog niveau is. Dat betekent dat er veel mensen in Nederland zijn die vorig jaar of het jaar daarvoor nog sollicitatiebrieven zaten te schrijven, en die zijn nu gewoon aan het werk. Dus dat is heel positief."

Heidag

Na het zomerreces is het kabinet afgelopen vrijdag weer aan het werk gegaan. Vandaag zijn er coalitiebesprekingen met de fractieleiders van de vier regeringspartijen.

D66-fractievoorzitter Jetten is heel benieuwd "hoe het kabinet ervoor gaat zorgen dat iedereen in zijn portemonnee merkt dat het nog steeds goed gaat met de Nederlandse economie".

Morgen hebben de ministers en staatssecretarissen een zogenoemde heidag, in informele setting, in Oisterwijk. Woensdag staan de eerste echte begrotingsbesprekingen op het programma.

Op 2 september begint de Tweede Kamer weer. Ruim twee weken later, op 17 september, is het Prinsjesdag.Otten verwacht dat meer FvD'ers zich bij hem aansluiten

Eerste Kamerlid Henk Otten, die vorige maand is geroyeerd als lid voor Forum voor Democratie, neemt twee Eerste Kamerleden mee naar zijn nieuwe partij. Het zijn Dorien Rookmaker en Jeroen de Vries. Otten verwacht dat zich nog meer mensen bij hem zullen aansluiten, "ook uit de provincies".

Otten zei in het NOS Radio 1 Journaal dat veel Forum voor Democratie-leden ontevreden zijn over de koers die de partij van Thierry Baudet vaart. "Dat is begonnen op de verkiezingsavond op 20 maart, bij de boreale speech. Daar zijn heel veel mensen van geschrokken. Het gaat een kant op, waar wij ons niet achter willen schuilen."

De speech van Baudet:

De Telegraaf schreef vanmorgen al dat twee Eerste Kamerleden zich aansluiten bij Otten. De krant had de drie zien vergaderen op een hotelterras in Zwolle. Op de radio bevestigde Otten de conclusie dat zij samen een nieuwe partij willen oprichten.

Niet maar wat roepen

Forum voor Democratie zegt nog geen officiële melding te hebben gekregen van de overstap van de twee senatoren naar Otten. "De FvD-fractie in de Eerste Kamer bereidt zich voor op het nieuwe parlementaire jaar. Dat zal zijn zonder voormalig senator Otten. FvD heeft kennis genomen van een bericht in De Telegraaf over een mogelijke afsplitsing van drie leden uit de fractie. Er heeft zich echter nog niemand gemeld bij het fractiebestuur en/of het partijbestuur dat de inhoud van dit bericht bevestigt. Mocht dat gebeuren dan gaan wij ervan uit dat we ook met de nieuwe Groep Otten kunnen samenwerken en we wensen de nieuwe groep succes in het realiseren van hun politieke programma."

De Eerste Kamer heeft vanochtend naar buiten gebracht dat Otten inderdaad verder gaat als 'fractie-Otten'. Wie er deel gaan uitmaken van de fractie is niet officieel gemeld.

Otten wil een partij vormen die concrete maatregelen neemt en zich constructief opstelt. "En niet maar wat roepen en in filosofische debatten verdwijnen. Hij noemt de koopkracht, immigratie en "een rationele aanpak van het klimaat" als speerpunten.

Otten denkt dat meer mensen binnen de FvD het op dit gebied met hem eens zijn, vertelde hij vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal:

De senator is er naar eigen zeggen nooit op uit geweest om met Forum voor Democratie te breken. "Ik heb achter de schermen een heleboel dingen gedaan voor de partij. Dat wil je niet van de ene op andere dag weggooien. Maar van de kant van Baudet was er niet veel behoefte aan een gesprek. Hij ligt structureel op ramkoers."

Stijl van politiek bedrijven

Otten werd geroyeerd omdat hij zich als penningmeester van FvD schuldig zou hebben gemaakt aan "onaanvaardbare financiële malversaties". Politiek verslaggever Ron Fresen zegt dat Baudet er alles aan doet om het conflict met Otten af te doen als een incident dat alleen over fraude met partijgeld gaat.

"Maar nu Otten niet meer alleenstaat, is dat niet meer vol te houden. Dit gaat wel degelijk ook over de koers, over stijl van politiek bedrijven en over wat je met de partij wil bereiken aan invloed."

"Grote vraag is nu: blijft het hierbij of is dit het begin van nog meer afsplitsingen in de provincies? Vergeet niet dat veel Provinciale Statenleden door Otten zijn binnengehaald."'Twee Forum-senatoren mee naar partij oud-FvD'er Henk Otten'

Eerste Kamerlid Henk Otten, die vorige maand werd geroyeerd als lid van Forum voor Democratie, neemt twee Forum-senatoren mee naar zijn nieuwe politieke partij. Otten retweette aan het begin van de nacht een artikel daarover van De Telegraaf, die als eerste over de kwestie had bericht.

Het gaat volgens De Telegraaf om Dorien Rookmaker en Jeroen de Vries, FvD-woordvoerder en vertrouweling van partijleider Thierry Baudet. De Vries heeft het artikel vannacht ook geretweet.

Hun overstap zou betekenen dat de Forum-fractie in de Eerste Kamer teruggaat naar negen zetels. De partij kwam bij de Eerste Kamerverkiezingen in mei met twaalf zetels binnen.

Stigma van nieuwe partijen

Volgens politiek verslaggever Wilma Borgman is de stap van Rookmaker opvallend. "Juist zij had zich bij het conflict tussen Otten en Baudet opgeworpen als bemiddelaar. Maar daarna werd ze rondom de breuk wel kritischer over Baudet. Dus misschien is dit wel een logische stap van haar."

Dat De Vries aan de kant van Otten stond, was al eerder bekend, zegt Borgman. "Toch blijft ook dat opmerkelijk, want De Vries was, net als Otten en Baudet, vanaf het eerste moment betrokken bij Forum voor Democratie en stond in de boeken als vertrouweling van Baudet."

Baudet zegt in De Telegraaf niet op de hoogte te zijn gebracht. "Voor zover ik weet, is er niemand overgestapt", wordt hij geciteerd. "Maar als mensen een nieuwe partij willen oprichten, moeten ze dat vooral doen."

"Het pijnlijke is dat Forum juist vanaf het begin heeft willen voorkomen dat het stigma van nieuwe partijen ook voor hen zou gelden, namelijk dat er ruzie, gedonder en scheuringen zouden ontstaan", zegt Borgman. "We moeten nu vaststellen dat dat precies is wat er is gebeurd."

Speerpunten

Otten was mede-oprichter van Forum voor Democratie, maar raakte met Baudet in conflict over de koers en de structuur van de partij. Eind juli werd het Eerste Kamerlid geroyeerd, volgens Forum vanwege een "vermoedelijke poging tot fraude met overheidssubsidie". Otten sprak toen van smaad en behield zijn zetel in de senaat.

Kort daarna liet Otten weten met een eigen partij te komen. Ook hintte hij erop dat andere Forum-senatoren hem zouden volgen. De speerpunten van de partij worden volgens Otten beter bestuur, koopkrachtverbetering, het klimaat- en het immigratiebeleid. Een naam is er nog niet.

Bekijk hieronder een uitgebreid interview met Henk Otten in Nieuwsuur van eind juli:Kabinet: evenwichtige verhoudingen bij koopkracht

Het kabinet wil bij de koopkracht "evenwichtige verhoudingen" binnen de Nederlandse bevolking. Maar premier Rutte wilde er vandaag na de eerste ministerraad na de vakantie weinig over kwijt hoe dat moet gebeuren. Daar gaat het kabinet de komende weken over praten, bij de voorbereiding van de begroting. Die wordt op Prinsjesdag gepresenteerd.

Rutte benadrukte dat de economische groei volgend jaar iets terug lijkt te lopen en dat het begrotingsoverschot kleiner wordt. Hij sloot zich aan bij uitspraken van CPB-directeur Van Geest dat "ook Nederland te maken krijgt met de gure wind uit het buitenland".

Bedrijfsleven

Rutte wilde niet vooruitlopen op de vraag of de lonen genoeg stijgen en of hij het dreigement doorzet om lastenverlichtingen voor het bedrijfsleven niet door te laten gaan. Op een VVD-bijeenkomst in juni zei hij dat bedrijven de salarissen van het personeel fors moeten verhogen. De premier onderstreepte dat hij die uitspraken als VVD-voorman heeft gedaan en dat hij niet weet hoe de coalitie hier uiteindelijk over denkt.

Minister Hoekstra liet zich vanochtend tevreden uit over het economische beeld, zoals dat deze week naar buiten kwam. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek is de economie het tweede kwartaal met 0,5 procent gegroeid en het Centraal Planbureau voorziet voor 2020 een groei van 1,4 procent. Hoekstra sprak van "gematigd positief nieuws voor de Nederlandse economie, als je het vergelijkt met andere landen".

Hij erkende de "forse internationale risico's" voor de Nederlandse economie, zoals de onzekerheid over de brexit en de spanningen over de handel, maar volgens hem is het effect van de terugval van de Duitse economie op Nederland minder groot dan vroeger. "Het klassieke gezegde dat als Duitsland niest Nederland verkouden is, lijkt in dit geval mee te vallen."

Oppassen met belofte

Het Centraal Planbureau zei gisteren dat Nederlanders er volgend jaar in koopkracht op vooruit gaan, maar de cijfers zijn niet voor alle inkomens even gunstig. Hoekstra zei daarover dat het kabinet natuurlijk altijd kijkt naar de koopkracht van alle groepen in de samenleving. "Maar we moeten oppassen om de inschatting van het Planbureau meteen te vertalen in een belofte; daar moeten we terughoudend mee zijn."

Ook minister Koolmees vindt dat de cijfers er "redelijk goed uitzien". Hij maakt zich wel zorgen over de slechte positie van de pensioenfondsen, die mogelijk ook gevolgen heeft voor de koopkracht van de ouderen. "Dat is een opletpunt voor ons allemaal, maar we kijken we naar de koopkracht voor alle groepen, dus ook de gepensioneerden."

Oisterwijk

Zoals meestal trapt het kabinet het nieuwe politieke seizoen af met een informele bijeenkomst. Die is dinsdag in een hotel in Oisterwijk. Voor die locatie is gekozen omdat het hotel een bijzondere rol heeft gespeeld in de laatste periode van de Tweede Wereldoorlog.

Het hotel was in 1944 de residentie van leden van het kabinet-Gerbrandy die uit ballingschap waren teruggekeerd. Dat deel van Nederland was toen al bevrijd. Later dit jaar en volgend jaar wordt herdacht dat die bevrijding 75 jaar geleden was.

In september presenteert de coalitie een nieuwe begroting. Wat kan het kabinet doen om de middeninkomens tegemoet te komen? Econoom Mathijs Bouman van Nieuwsuur zet de opties van het kabinet op een rij:Rutte bedroefd door overlijden prinses Christina

Premier Rutte is bedroefd door het bericht dat prinses Christina is overleden. "Haar betrokkenheid en haar warme persoonlijkheid zullen door velen in binnen- en buitenland worden gemist."

Rutte heeft vanochtend telefonisch contact gehad met koning Willem-Alexander en prinses Beatrix. "En natuurlijk zijn mijn gedachten ook bij de kinderen en kleinkinderen van prinses Christina, bij prinses Irene en prinses Margriet, en bij de andere leden van de koninklijke familie."

Christina overleed vanmorgen op het complex van Paleis Noordeinde. Ze leed al enige jaren aan botkanker.

Buiten de schijnwerpers

Rutte wijst erop dat prinses Christina haar leven grotendeels buiten de schijnwerpers leidde. "Door bewust afstand te doen van het recht op de troon creëerde zij voor zichzelf de ruimte een eigen invulling te geven aan haar leven. Een leven dat in het teken stond van gezin en familie, haar grote liefde voor muziek en de ontwikkeling van jong zangtalent."

Het Prinses Christina Concours heeft met "groot verdriet" kennisgenomen met het overlijden van zijn naamgever en "uitgesproken ambassadeur". "Wij hebben de prinses in de afgelopen 30 jaar leren kennen als een warm en betrokken liefhebber van klassieke muziek."

De organisatie wijst erop dat Christina grote belangstelling had voor jong muzikaal talent en na afloop van de finales graag sprak met de prijswinnaars en velen uitnodigde voor een optreden bij haar thuis in Italië."

Een van de prijswinnaars was zangeres Roza Herwig: "Ik herinner me over ons contact vooral hoe open, hartelijk en geïnteresseerd ze was. Prinses Christina zorgde ervoor dat het ons aan niks ontbrak en luisterde enthousiast terwijl we repeteerden."

"Ze had me gevraagd een Italiaans lied te zingen. Ik koos voor het lied Volare, dat prinses Christina tijdens de repetitie tot mijn verbazing mee begon te zingen. Het plezier van dit swingende duet zal ik nooit vergeten."

'Tragisch'

Vicepremier Ollongren noemt de geschiedenis van de prinses bijzonder. "Dat zij als lid van de koninklijke familie toch haar eigen weg is gegaan, daar heb ik bewondering voor." Vicepremier De Jonge is door het nieuws overvallen. Hij wist niet dat de prinses ziek was. "Het is heel onverwacht, ze was heel jong nog."

Staatssecretaris Broekers-Knol vindt het overlijden heel verdrietig. De 72-jarige prinses was van haar leeftijd en dat geeft naar haar gevoel "een bijzondere band". Ze vindt het tragisch dat prinses aan botkanker is overleden en noemt dat "ook voor de Koninklijke Familie heel naar".

Minister Bijleveld noemt het overlijden van prinses Christina "tragisch". Zij sprak haar medeleven met de koninklijke familie uit. PVV-leider Wilders wenst het Koninklijk Huis heel veel sterkte toe met het verlies.

Openstelling Noordeinde afgelast

In verband met het overlijden van Christina is de openstelling van Paleis Noordeinde en van het Koninklijk Staldepartement vandaag en morgen afgelast. De openstelling volgende week vrijdag en zaterdag gaat wel door.Renovatie brug Dordrecht weer vertraagd, plannen nog niet goed uitgewerkt

De renovatie van de Wantijbrug tussen Dordrecht en Papendrecht loopt opnieuw vertraging op. Oorspronkelijk zouden de herstelwerkzaamheden aan de brug in de N3 al bijna klaar moeten zijn.

Minister Van Nieuwenhuizen meldde de Tweede Kamer begin vorige maand dat de berekeningen van een ingenieursbureau "niet afdoende" bleken en dat de renovatie waarschijnlijk eind augustus zou beginnen. Maar nu schrijft ze dat ook dat niet haalbaar is en dat de operatie met maximaal twee jaar wordt uitgesteld.

De renovatie van de Wantijbrug is een van de tientallen projecten om oudere bruggen en tunnels op de schop te nemen. Aanvankelijk zou de brug als eerste aan de beurt zijn.

Vrachtverkeer

Bij de renovatie worden onder meer kleppen en installaties vervangen. De werkzaamheden aan de Wantijbrug hebben veel gevolgen voor vrachtauto's: die zullen twee maanden niet over de brug kunnen rijden en in de maanden erna geldt een inhaalverbod. Dat heeft weer diverse consequenties voor de bereikbaarheid van de regio. Van Nieuwenhuizen is nu samen met andere betrokkenen tot de conclusie gekomen dat meer tijd nodig is om de plannen uit te werken.

Volgens de minister is bij een uitstel van maximaal twee jaar de veiligheid van de brug niet in het geding. Ze hoopt nog steeds dat de renovatie zo snel mogelijk kan beginnen.Oorlogsslachtoffers Nederlands-Indië herdacht in Kamer

In het gebouw van de Tweede Kamer zijn de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië herdacht. De voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, Bruijn en Arib, legden een krans bij de herdenkingsplaquette.

Tijdens de plechtigheid waren er toespraken van Arib en voorzitter Stoové van de Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945 en er was een minuut stilte.

Met de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945 kwam een eind aan de Tweede Wereldoorlog. Elk jaar is op 14 augustus een korte herdenking in de Kamer. De bronzen herdenkingsplaquette in de hal werd in 1985 onthuld. Arib zei vandaag dat de plaquette ook na de verbouwing van het Binnenhof een mooie en waardige plek zal houden.

Nationale herdenking morgen

Morgen is de nationale herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag. Die bijeenkomst wordt door de NOS rechtstreeks uitgezonden op NPO 1. De uitzending begint om 12.15 uur. Vanaf 18.55 uur wordt op NPO 2 teruggeblikt.Forum-lijsttrekker Roos verkiest Europa boven Zuid-Holland

Rob Roos van Forum voor Democratie verlaat de Provinciale Staten van Zuid-Holland. Hij geeft de voorkeur aan het lidmaatschap van het Europees Parlement.

Bij de Statenverkiezingen van maart was Roos lijsttrekker van Forum en zijn partij werd in één klap de grootste fractie. Roos deed kort daarop ook mee aan de Europese verkiezingen; Forum veroverde daarbij drie zetels en een daarvan was voor Roos.

De 53-jarige Roos werd begin vorige maand in het Europees Parlement beëdigd. De combinatie van Statenlid en Europarlementariër komt niet vaak voor, maar is wel toegestaan.

Onderhandelingen mislukt

Roos kiest nu dus alleen voor het lidmaatschap van het Europees Parlement. Hij benadrukt dat hij wel in Zuid-Holland was gebleven als Forum in het college van Gedeputeerde Staten was gekomen. Forum had graag willen meebesturen, maar de onderhandelingen daarover mislukten. Volgens Roos is er nu geen noodzaak meer om aan te blijven.

In een brief aan de commissaris van de koning in Zuid-Holland schrijft Roos dat hij zijn positie als Europarlementariër meer prioriteit wil geven en dat hij in die hoedanigheid wil opkomen voor de belangen van Nederland en dus ook voor die van Zuid-Holland.

Volgens Roos zijn de overblijvende fractieleden samen met zijn opvolger goed in staat oppositie te voeren in Zuid-Holland. Overigens zijn de onderhandelingen over een nieuw college in deze provincie nog niet afgerond.MS-medicijn Fampyra weer terug in het basispakket

Fampyra, het middel dat het loopvermogen van mensen met multiple sclerose (MS) verbetert, keert weer terug in het basispakket van de zorgverzekering. Minister Bruins schrijft aan de Tweede Kamer dat gebleken is dat het medicijn wel degelijk effectief is bij een deel van de patiënten.

Vorig jaar werd vergoeding van het middel stopgezet, omdat de werking volgens het Zorginstituut niet bewezen was. Het Zorginstituut adviseert de minister over de samenstelling van het basispakket.

Die beslissing leidde tot protest bij MS-patiënten, die zeiden dat ze wel degelijk baat hebben bij Fampyra. Er kwam nieuw onderzoek, en in de tussentijd vergoedde fabrikant Biogen een groot deel van de kosten voor gebruikers. Die betaalden nog wel een eigen bijdrage.

Twee weken op proef

Het Zorginstituut concludeert nu dat Fampyra voor een deel van de MS-patiënten toch effectief is. Het gaat om volwassenen die ernstig beperkt zijn in hun loopvermogen.

Om te bepalen voor wie het middel geschikt is, krijgen patiënten het eerst twee weken op proef. Als het aanslaat, wordt de behandeling voortgezet.

Bruins is blij dat er nu duidelijkheid is over de vergoeding van Fampyra. Hij wijst erop dat met fabrikant Biogen is afgesproken dat wanneer de herbeoordeling van Fampyra positief zou uitpakken, de patiënten hun eigen bijdrage met terugwerkende kracht zouden terugkrijgen.

Een behandeling met Fampyra kost 128 euro per vier weken. Toen het middel niet in het basispakket zat, betaalden patiënten een eigen bijdrage van 50 euro per vier weken. Die krijgen ze nu dus terug.Oud-VVD-leider Wiegel getroffen door klein herseninfarct

VVD-prominent Hans Wiegel is donderdagavond thuis getroffen door een klein herseninfarct. Hij ligt nog in het ziekenhuis en zal de komende tijd intensief moeten revalideren.

Wiegel kan niet zeggen wanneer hij weer in het openbaar zal optreden. "Dat moet ik van geval tot geval beoordelen", zegt hij. "Het is nog niet te voorspellen hoe dit zich ontwikkelt."

Wiegel zou aanstaande vrijdag een toespraak houden bij de presentatie van de biografie De Gedrevene. Joop den Uyl 1919-1987 van NOS-journalist en historicus Dik Verkuil. Dat optreden gaat niet door. Iemand anders zal zijn rede uitspreken.

De 78-jarige Wiegel was van 1971 tot 1982 partijleider van de VVD en was vicepremier in het eerste kabinet-Van Agt. Hij laat nog geregeld zijn licht schijnen over actuele kwesties, onder meer via zijn column in De Telegraaf. Onlangs onderzocht hij in Zuid-Holland de mogelijkheid van een college met Forum voor Democratie.Kabinet ontbindt miljoenencontract met Deloitte

Het kabinet heeft een miljoenencontract met Deloitte verbroken. Dat accountancy- en adviesbedrijf zou een ict-project voor de inhuur van extern personeel uitvoeren, maar komt volgens minister Van Nieuwenhuizen maar niet over de brug.

De invoering van het project DigiInhuur zou ruim 6 miljoen gaan kosten. Een groot deel van dat bedrag is al uitgegeven. Het is nog niet duidelijk of het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat dat op Deloitte zal proberen te verhalen.

Het Bureau ICT-Toetsing (BIT) dat grote ict-projecten van de Rijksoverheid toetst, waarschuwde Van Nieuwenhuizen eind vorig jaar al dat het niet goed ging met het project DigiInhuur.

Van Nieuwenhuizen besloot toen om Deloitte nog een kans te geven. In maart constateerde ze dat het bedrijf nog steeds niet aan de gestelde eisen voldeed. De minister gaf het bedrijf toen nog een maand extra, zonder resultaat.Weer geen topfunctie voor Nederland: 'Rutte moet hier lessen uit trekken'

Gisterenavond werd duidelijk dat Nederland opnieuw wordt gepasseerd voor een internationale topfunctie. Oud-minister Jeroen Dijsselbloem wordt niet de nieuwe topman van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Europa zal in plaats daarvan de Bulgaarse Kristalina Georgieva voordragen.

"Dit is gezichtsverlies voor Nederland", zegt EU-correspondent Sander van Hoorn in het NOS Radio 1 Journaal. "Nederland heeft nu tot twee keer toe een goede kandidaat gehad voor een hoge functie, die het dan op het laatste moment niet wordt." Die andere kandidaat was Frans Timmermans die begin deze maand niet de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie werd.

Van Hoorn noemt het niet alleen een nederlaag voor Nederland, maar ook voor premier Rutte, want die heeft zich persoonlijk bemoeid met de onderhandelingen. "Ik stel me zo voor dat hij niet alleen heeft geprobeerd de landen in het zuiden en oosten van Europa te overtuigen, maar ook de grote landen, want die moet je meekrijgen. Duitsland en Spanje stonden al achter Dijsselbloem, maar Frankrijk wilde niet mee. En het Verenigd Koninkrijk ook niet, dat onthield zich van stemming."

Songfestival

Om de functie te krijgen moest er voldoende steun komen van de 28 Europese ministers van Financiën. Die steun kwam er niet, waarop Dijsselbloem zich terugtrok als kandidaat-voorzitter. Verzet uit de zuidelijke en oostelijke landen in Europa heeft daarbij de doorslag gegeven.

Van Hoorn: "Griekenland is natuurlijk hard aangepakt tijdens de Eurocrisis. Zij dragen dat Dijsselbloem kennelijk nog altijd na. Hetzelfde geldt voor Bulgarije, het land waar Georgieva vandaan komt. Het is een Oost-Europees land en dan werkt het toch een beetje zoals met het Songfestival: je kiest voor de mensen die op dezelfde manier in het leven staan als jij."

In het NOS Radio 1 Journaal gaf Carsten Brzeski, hoofdeconoom bij ING in Frankfurt, nog een andere reden: "Het speelt ook mee dat bij alle benoemingen van de afgelopen weken er geen enkele Oost-Europeaan naar voren werd geschoven. Dat is nu veranderd."

We moeten echt iets anders gaan doen om topfuncties binnen te halen, zegt Van Hoorn. "Het is nu twee keer in korte tijd misgegaan. Frans Timmermans was natuurlijk die andere grote naam die het bijna geworden is, maar net niet. Het kabinet Rutte moet nu toch wel behoorlijk naar zichzelf kijken en hier lessen uit trekken."

Lessen trekken

Welke lessen dat dan zijn is niet zo makkelijk te zeggen, erkent hij, dat komt omdat zowel Timmermans als Dijsselbloem nu eenmaal impopulaire maatregelen moesten nemen.

"Timmermans heeft als Eurocommissaris geen vrienden gemaakt in Oost-Europa door die landen aan te spreken op het uithollen van de rechtsstaat. Dijsselbloem heeft als voorzitter van de Eurogroep tijdens de financiële crisis aangedrongen op harde bezuinigingsmaatregelen. Je kunt je wel afvragen of ze dat anders hadden moeten doen en misschien iets meer een grijze muis hadden moeten zijn."

Een andere belangrijke les noemt Van Hoorn de alliantie met het Verenigd Koninkrijk. "Dat land is zo goed als weg uit de Europese Unie. Ze hebben daardoor een wat rustiger profiel en stemmen soms niet mee. Nederland moet dus andere allianties vormen en dat lukt nog niet goed genoeg."

Overigens is de Bulgaarse Kristalina Georgieva geen slechte keus als IMF-baas, vindt Carsten Brzeski van ING. "Ze zit al een tijdje bij de Wereldbank en was al twee keer Eurocommissaris in Brussel. Ze is een heel uitstekende econoom."

"Ze wordt erg machtig, want het IMF is gezaghebbend maar er zijn wel grenzen aan die macht. In 2006 en 2007 waarschuwde de organisatie bijvoorbeeld al voor een mogelijke financiële crisis, alleen hebben de regeringen daar niet echt naar geluisterd."

Nederland loopt de topfunctie bij het IMF dus mis en dat is geen ramp, maar wel jammer, meent correspondent Sander van Hoorn. "Het is natuurlijk niet zo dat Georgieva daar voor Bulgarije zit en het is niet de bedoeling dat je je eigen land kan bevoordelen, maar het is wel zo dat je door de topman te leveren sneller weet welke spelletjes er gespeeld worden binnen het IMF."COC wil lhbti-rechten snel in grondwet, debat erover kan van start

Het COC wil dat de politiek werk maakt van de aanpassing van artikel 1 van de grondwet zodat ook discriminatie van lhbti'ers expliciet wordt verboden.

In een open brief in Trouw schrijft de belangenorganisatie dat een grondwettelijke garantie dat lhbti-rechten in stand blijven belangrijk is voor de toekomst. "Rechten van minderheden die nu vanzelfsprekend lijken, kunnen onder druk komen te staan."

Het eerste grondwetsartikel luidt: "Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan."

In Den Haag zijn al langer plannen om de grondwet op dat punt te wijzigen. Zo sloten zeven partijen twee jaar geleden een zogenoemd Regenboogakkoord, waar het plan is opgenomen. Ook stond het voornemen om 'seksuele gerichtheid' en 'een beperking' toe te voegen aan artikel 1 in het regeerakkoord van het kabinet.

Stukken aangeleverd

D66-Kamerlid Vera Bergkamp laat in het NOS Radio 1 Journaal weten dat de stukken voor de wetswijziging gisteren zijn aangeleverd bij de griffier. De volgende stap is behandeling in de Tweede Kamer. Ze denkt dat er brede politieke steun voor het voorstel is. "Ik deel de oproep van het COC. Hopelijk kunnen we er zo snel mogelijk een debat over voeren in de Tweede Kamer."

Het COC roept Den Haag op om de daad bij het woord te voegen. COC-voorzitter Astrid Oosenbrug: "Al twintig jaar pleit het COC hiervoor. Het kabinet is nu halverwege de rit, ik wil dat ze haast maken om belofte na te komen".

Ze zegt dat de wijziging van de grondwet een belangrijke symbolische functie heeft voor de acceptatie van lhbti'ers. "Natuurlijk is het zo dat mensen niet veranderen door wetten, maar aan de andere kant: als het strafbaar is om iemand uit te schelden voor homo, ga je wel twee keer nadenken. Op een gegeven moment komt acceptatie ook omdat je er meer over gaat nadenken."

Om de grondwet te wijzigen moet er twee keer worden gestemd in de Tweede en de Eerste Kamer. Tussen de twee stemronden moeten er verkiezingen zijn geweest. En in de tweede ronde is een grote meerderheid van twee derde van de stemmen nodig in beide Kamers.Oud-minister Dijsselbloem trekt zich terug en wordt geen IMF-voorzitter

Oud-minister Jeroen Dijsselbloem wordt niet de nieuwe topman van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Hij kreeg te weinig steun van de 28 Europese ministers van Financiën, waarna hij zich terugtrok als kandidaat-voorzitter.

De ministers gaan nu de Bulgaarse Kristalina Georgieva voordragen voor de topfunctie. Officieel moet Georgieva nog wel de steun van de Verenigde Staten krijgen om bij het IMF benoemd worden, maar dat is normaal gesproken een formaliteit.

Dijsselbloem feliciteerde Georgieva, die een hoge functie heeft bij de Wereldbank, via Twitter.

Vanmiddag trok de Finse centralebankpresident Olli Rehn zich al terug als kandidaat, "zodat we een brede consensus kunnen bereiken", zo liet Rehn weten via Twitter.

Daardoor bleven Dijsselbloem (53) en Georgieva (65) over. De EU-ministers overlegden in de uren daarna stevig met elkaar. In de loop van de avond werd duidelijk dat Georgieva meer steun genoot. De Bulgaarse had onder meer Frankrijk, Italië en Oost-Europa achter zich.

Klap voor Nederland

De keus voor Georgieva is een klap voor Dijsselbloem en de Nederlandse regering. Vorige maand greep Nederland ook al naast een internationale topfunctie. Toen besloten de EU-leiders om niet Frans Timmermans maar de Duitse Ursula von der Leyen voor te dragen als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie.

Dit keer ging Nederland ervan uit dat Dijsselbloem de beste papieren had voor de topfunctie bij het IMF. Zo viert Georgieva over anderhalve week haar 66ste verjaardag, waarmee ze eigenlijk te oud is voor de functie. De voorzitter mag niet ouder dan 65 jaar zijn bij aantreden. IMF-landen zouden voor haar dus een uitzondering moeten maken.

Dat gegeven bleek dus geen struikelblok voor EU-ministers om haar voor te dragen als kandidaat. "Het IMF kan die leeftijdsregel aanpassen", zegt Financial Times-columnist Wolfgang Münchau in Nieuwsuur. "Als ze haar echt graag willen, is die grens geen obstakel."

'Te omstreden'

Uiteindelijk was Dijsselbloem een te omstreden kandidaat, vermoedt Münchau. "Zeker mensen in Zuid-Europa herinneren zich zijn tijd als voorzitter van de Eurogroep, zijn steun voor bezuinigingen en zijn kritiek op lidstaten die geld besteden aan drank en vrouwen. Dat heeft hem niet geholpen. Die dingen kunnen hem cruciale stemmen hebben gekost."

In september begint Georgieva met haar werk bij het IMF, als de VS groen licht heeft gegeven voor haar aantreden. De Bulgaarse volgt dan Christine Lagarde op, die is de Europese Centrale Bank (ECB) gaat leiden.

Al decennia hebben de VS en Europa een 'herenakkoord' als het gaat om de topposities bij het IMF en de Wereldbank. De Amerikanen gaan akkoord met de Europese kandidaat voor het IMF als Europa instemt met de Amerikaanse kandidaat-voorzitter van de Wereldbank.

Europa heeft zich eerder dit jaar al aan die deal gehouden; de Amerikaan David Malpass werd in april benoemd.D66'er Machteld Versnel (1940-2019) wilde euthanasie, maar kreeg het niet

Oud-raadslid en oud-D66-Tweede Kamerlid Machteld Versnel is maandag op 78-jarige leeftijd overleden. Ze was al langere tijd ziek.

Versnel kwam in 1970 in de gemeenteraad in Utrecht, waar ze vier jaar lang bleef als fractievoorzitter voor D66. In 1989 trad ze toe tot de Tweede Kamer, in 1998 zei ze de politiek vaarwel. Tot haar pensioen in 2005 werkte ze als ambtenaar voor het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Machteld en haar man Hans Versnel wilden absoluut niet het einde van hun leven dementerend en afhankelijk in een verpleeghuis doorbrengen. Daarom stelden ze jaren geleden samen een euthanasieverklaring op, in overleg met de huisarts en kinderen.

Schrikbeeld

"Zowel Machteld als ik hebben ervaren wat het betekent als je dement bent", zei Hans Versnel tegen EenVandaag in 2017. "Dat was een schrikbeeld voor ons. Dat gaat ons niet overkomen."

Het gebeurde toch. Machteld werd in 2014 gediagnosticeerd met Alzheimer. Haar gezondheid ging rap achteruit: ze kreeg tweemaal een delier, een plotseling opgekomen verwardheid, en in 2015 werd ze opgenomen na een hartinfarct. In het revalidatiecentrum hoorde ze dat ze naar een verpleeghuis moest.

Daar moest ze de schriftelijke euthanasieverklaring mondeling bevestigen. "Ik wil helemaal niet dood", zei ze volgens haar man tegen de arts. "Ik heb zulke leuke kleinkinderen!" De verklaring was niets meer waard.

Uitbundig zingen

Ook was er geen sprake van ondraaglijk en uitzichtloos lijden. Op zondag stond de oud-politica uitbundig met het koor te zingen. Dood wilde ze niet. Ze bracht de laatste jaren van haar leven door in het verpleeghuis.

Pijnlijk voor haar man, want dit was hun grootste schrikbeeld. "In het verpleeghuis zeggen ze: ze beseft niet dat ze hier zit", schreef hij aan NRC in 2017. Voordat ze dement werd, had ze "nóóit" zo willen leven. Haar kritische geest, die vastbesloten was nooit in een verpleeghuis te willen eindigen, was weg. "Als dat voorbij is, zei ze altijd, hoeft het van mij niet meer."

De kwestie toont aan hoe moeilijk het is te beslissen over euthanasie. Je kunt geen euthanasie uitvoeren op iemand die zelf zegt niet dood te willen, zei Pia Dijkstra, groot voorvechter van het recht op zelfbeschikking bij euthanasie. "Ik zie ook niet hoe je daar wetgeving voor kunt maken."

"Het beslissen over leven en dood..." zei Hans Versnel, "Dat kan niet. Ik erger me aan mensen die zeggen dat het zomaar een beslissing is. Een moordpartijtje of hupsakee. Dat is echt niet waar."Dag van de waarheid voor IMF-kandidatuur Jeroen Dijsselbloem

De Europese ministers van Financiën stemmen vandaag over de Europese kandidaat voor het voorzitterschap van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Nederland heeft oud-minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) voorgedragen. Gisteren bleek dat er nog geen overeenstemming is over zijn kandidatuur.

Er zijn nog twee andere Europese kandidaten in de race voor de topfunctie bij het IMF. Naast Dijsselbloem zijn dat het Bulgaarse hoofd van de Wereldbank Kristalina Georgieva en de Finse centralebankpresident Olli Rehn. De Spaanse minister van Financiën Nadia Calvino en de Portugese minister van Financiën Mario Centeno zijn afgevallen.

Verrassend kondigde het Verenigd Koninkrijk gisteravond aan mogelijk nog met een eigen kandidaat te komen, maar dat gebeurde uiteindelijk niet.

Gewogen stemming

De afgelopen weken hebben premier Rutte en minister Hoekstra van Financiën druk gelobbyd voor Dijsselbloem. Het kabinet meent met de voormalige voorzitter van de Eurogroep een kansrijke kandidaat te hebben. Naar verluidt heeft Duitsland steun toegezegd.

Hulp van zo'n groot land kan doorslaggevend zijn omdat er vandaag een gewogen stemming komt: de stem van grote landen telt zwaarder dan die van kleine landen. Het is onduidelijk of ook Frankrijk de kandidatuur van Dijsselbloem zal steunen.

Meerdere stemrondes

Wel is duidelijk dat de Franse minister van Financiën, Bruno Le Maire, de leiding heeft in het benoemingsproces. Gisteren heeft hij zijn Europese collega's telefonisch meegedeeld dat het nog niet gelukt is het eens te worden over een kandidaat. Daarom volgde vandaag om 08.00 uur een telefonische stemming, maar dat leidde niet tot overeenstemming.

Als Dijsselbloem Europese kandidaat wordt, is de kans groot dat hij ook voorzitter van het IMF wordt. Ongeschreven regel is dat de Verenigde Staten de Europese kandidaat steunen als zij de voorzitter van de Wereldbank hebben geleverd. En dat hebben ze: de Amerikaan David Malpass werd in april benoemd.

De nieuw te kiezen IMF-voorzitter vervangt de Franse Christine Lagarde. Zij volgt per 1 november Mario Draghi op als voorzitter van de Europese Centrale Bank.Regionale VVD'er uit partij gezet om diefstal

De VVD heeft opnieuw te maken met een integriteitskwestie. Oud-penningmeester Huib van Vliet uit Flevoland wordt ervan verdacht tussen 2012 en 2017 grote hoeveelheden geld te hebben gestolen van de fractie van de partij en de provincie. Het gaat om een bedrag van meer dan 60.000 euro.

De partij heeft aangifte gedaan en de 61-jarige Van Vliet is inmiddels geroyeerd. Het hoofdbestuur van de VVD zegt erg geschrokken te zijn van de diefstal. Een woordvoerder zegt dat het bestuur de regionale afdeling waar mogelijk ondersteunt.

Gaten vullen

De fraude kwam aan het licht toen de VVD in Flevoland een nieuwe penningmeester kreeg na de Provinciale Statenverkiezingen van maart. Toen die pas na maanden, op 21 juni, beschikking kreeg over de bankrekeningen van de fractie en de saldi daarvan checkte, kwam hij erachter dat er dingen niet klopten.

De nieuwe penningmeester heeft daarop alle boekingen sinds 2011 doorgenomen en daarbij kwam naar voren dat zijn voorganger grote bedragen achterover had gedrukt. Van Vliet hield dat jarenlang ongemerkt vol doordat hij het ene gat vulde met het andere. In de loop van 2019 lukte dat niet meer, omdat het geld vrijwel op was. Hij schortte toen ook een aantal terugbetalingen aan de provincie op.

"Na het trekken van deze pijnlijke conclusie hebben we gemeend meteen aangifte te moeten doen van een strafbaar feit bij de politie. Dit is op 30 juni dan ook gedaan", schrijft de fractie in een verklaring. "De huidige fractie - en met name de oud-fractiegenoten van betrokkene - zijn erg geschrokken."

Eerder in de fout

In 2017 werd Van Vliet al veroordeeld tot een werkstraf omdat hij zich een groot deel van een erfenis van zijn tante had toegeëigend. Hij maakte als bewindvoerder 110.000 euro naar zichzelf en zijn vrouw over, terwijl de boedel nog niet was verdeeld. Later bleek dat hij recht had op 94.000 euro.

Naar aanleiding van die kwestie stapte hij in 2016 al op als Statenlid.

De VVD haalt de laatste jaren vaker het nieuws door sjoemelende leden, belangenverstrengeling en foutief ingediende declaraties. De partij heeft daarvoor een speciale helpdesk opgericht voor partijleden die dilemma's willen voorleggen.Minister Slob ontslaat lid Commissariaat voor de Media

Minister Slob van Onderwijs en Media heeft Eric Eljon ontslagen als lid van het Commissariaat voor de Media. De minister heeft op basis van "zorgvuldig onderzoek" geconcludeerd dat Eljon niet meer kan functioneren bij de toezichthouder, zo laat hij in een brief aan de Tweede Kamer weten. Het ontslag gaat vandaag in.

In april schorste de minister het omstreden lid al. Er was "door verschillende oorzaken een vertrouwensbreuk" ontstaan tussen Eljon en de andere twee commissarissen van het Commissariaat voor de Media, zei de minister destijds.

Tomeloze geldingsdrang

In april brak een openlijk conflict uit tussen Eljon en zijn collega-toezichthouders over het boek Dwergwerpen, waarvan Eljon co-auteur was. Het boek gaat over "haat en nijd op de werkvloer, de tomeloze geldingsdrang van omroepbestuurders, het egoïsme van tv-presentatoren". Collega's vonden dat de onafhankelijke reputatie van het Commissariaat hierdoor in het geding kwam.

Het Commissariaat voor de Media houdt toezicht op naleving van de Mediawet en wordt geleid door drie commissarissen die benoemd zijn door de minister. Eljon werd in 2016 aangesteld voor een periode van vijf jaar.

Slob zal voor een debat over de media half september uitgebreider informatie geven over de situatie bij het Commissariaat voor de Media.

Kamerleden van VVD, CDA, D66, ChristenUnie en oppositiepartij SP maken zich zorgen over de problemen bij het Commissariaat. Aanleiding is berichtgeving over interne chaos, stuurloosheid en een onveilige cultuur in NRC. De krant deed maanden onderzoek naar de toezichthouder in Hilversum na berichten over zorgwekkende ervaringen van voormalige medewerkers.Kamerleden: boerkaverbod moet wel gehandhaafd worden

PVV, VVD en CDA vinden dat het gedeeltelijke verbod op gezichtsbedekkende kleding, zoals bivakmutsen en boerka's, moet worden gehandhaafd. Na een jarenlange discussie is het zogenoemde boerkaverbod in overheidsgebouwen, het openbaar vervoer, het onderwijs en de zorg van kracht geworden. En dat betekent dat er daadwerkelijk iets moet worden gedaan als iemand zich daar niet aan houdt, vindt bijvoorbeeld PVV-leider Wilders. "Als de politie het niet doet, als de ziekenhuizen het niet doen, dan mogen burgers het zelf gaan doen."

Wilders is er geen voorstander van dat burgers zelf optreden, als er iemand met een boerka de tram binnenstapt. Hij vindt dat de politie in eerste instantie aan zet is. "Maar als die niks doet en de trambestuurder ook niet, dan snap ik het wel. Illegaal is het niet. Ik roep niet op om het te doen. Ik zeg alleen maar dat ik wel zou begrijpen als mensen zeggen: dan doen we het zelf. Dat mag volgens de wet, het moet op heterdaad zijn", zei hij vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal.

Wilders is op vakantie. Via Skype toonde hij zich opgetogen over de invoering van het boerkaverbod:

Veel instanties laten weten dat ze moeite hebben met het verbod. Een arts van de spoedeisende hulp van het Diakonessenhuis in Utrecht zei vanmorgen op de radio dat "mensen in medische nood altijd welkom zijn", ook al dragen ze een boerka. Volgens hem gaat het maar om een klein groepje, in zijn ziekenhuis zo'n vijf vrouwen per jaar.

Monique Romeijn van de politie Oost-Brabant zegt dat de instanties eerst zelf de vrouwen met gezichtsbedekkende kleding moeten aanspreken, voor ze de politie bellen. "Op het moment dat de persoon weigert mee te werken, dan pas komt de politie. Maar ook dan zullen we eerst het gesprek aangaan. Als diegene echt niet wil meewerken, dan kan er bekeurd worden."

De actiegroep 'Blijf van mijn niqaab af' is bang dat vrouwen met een boerka iets aan wordt gedaan:

Hoeveel prioriteit de kwestie gaat krijgen in haar regio, kan Romeijn niet zeggen. "Als ik het vertaal naar plat politiewerk: met de weinige mensen die we hebben, zullen we altijd prioriteit geven aan een reanimatie boven een boerka. Als iemand met een vuurwapen of groot mes staat te zwaaien, is het een ander verhaal. Maar dan gaat het niet alleen meer om de kleding."

Bestuurder Peters van OV NL heeft buschauffeurs de instructie gegeven dat ze altijd een eigen afweging moeten maken. "Ze kunnen iemand erop aanspreken als zij in de bus stappen met een bivakmuts of een boerka. Maar ze moeten altijd de afweging maken of dat tot escalatie leidt. Moeten ze de bus stilzetten en wachten tot de politie komt? Want wij zeggen: het vervoer moet doorgaan en de politie zegt helaas dat dit niet de hoogste prioriteit heeft, dus het kan wel een half uur duren voordat ze er zijn. Onze buschauffeurs hebben geen bevoegdheid om iemand uit de bus te zetten of een boete te geven of iets dergelijks. Dat kan alleen de politie. Dus ze kunnen ook denken van: ik zeg niets."

Overleg met de politie

VVD-Kamerlid Wiersma vindt dat niet goed. "Dit is een discussie die er helemaal niet hoort te zijn. De instructies moeten glashelder zijn. Het dragen van gezichtsbedekkende kleding is verboden in overheidsgebouwen, in de zorg, in het onderwijs. Bij overtreding wordt iemand verzocht het gezicht te tonen of te vertrekken. De chauffeur moet dat ook doen. Maar ik snap wel dat die naar zijn gevoel iets in de maag gesplitst krijgt." Hij vindt daarom dat de minister moet overleggen met de politie en dat er een nieuwe en betere instructie moet komen voor gemeentes en mensen die de wet in de praktijk moeten uitvoeren.

CDA-Kamerlid Van der Molen zei gisteren in EenVandaag ook al dat het "kwalijk" is als er niet wordt opgetreden tegen overtredingen. "Je kunt een wet maar een keer goed invoeren en dat is nu." Hij vindt dat de politie duidelijk moet maken dat ze snel komen bij een overtreding van het verbod, zodat personeel in het ov en in ziekenhuizen weten dat ze gesteund worden. "Dat de politie zegt dat ze het geen prioriteit geven, vind ik niet kunnen."Het licht langs de snelweg gaat 's nachts weer aan

De verlichting langs snelwegen gaat 's avonds en 's nachts weer aan. Minister Van Nieuwenhuizen laat de komende maanden onderzoeken op welke plekken in het land dat kan. In het regeerakkoord waren hierover al afspraken gemaakt.

Sinds 2013 wordt langs sommige snelwegen uit milieu- en kostenoverwegingen de verlichting niet meer ingeschakeld. Maar uit onderzoek blijkt dat de verkeersveiligheid en de beleving daarvan toenemen als er wel licht is.

Gedrag nachtdieren niet verstoren

Nu worden de lantaarnpalen langs 550 kilometer snelweg na 21.00 of 23.00 uur niet meer gebruikt. Minister Van Nieuwenhuizen wil dat Rijkswaterstaat onderzoekt op welke plekken de verlichting weer aan kan. Er moet rekening worden gehouden met dieren die 's nachts actief zijn; hun gedrag mag niet worden verstoord.

Als er toch sprake is van verstoring, wordt gekeken of er andere oplossingen mogelijk zijn. De minister heeft al aan de Tweede Kamer geschreven dat de kosten van die oplossingen wel moeten worden afgewogen tegen de voordelen voor de verkeersveiligheid.Naar boven Up

Media

Zoeken we op

Google

Dagen te gaan tot

17666

dagen te gaan tot
Free Willy
Dagen te gaan op Mingy!

Het goede doel!

Mingy en IFAW

Het goede doel!

Mingy en wakkerdier

Het goede doel!

Mingy en heldenmoed

Het goede doel!

Mingy en cliniclowns